Huawei E587 z Orange

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PIKeR
Początkujący użytkownik forum

Huawei E587 z Orange

Post autor: PIKeR »

Jestem użytkownikiem śmiesznego routerka co się zowie Huawei E587-2 (kupiony w orange), niestety to co powyższe urządzenie wyprawia woła o pomstę do samego Stwórcy. Internet z Orange służy głównie jako wzmocnienie domowego łącza w godzinach nocnych, ale także podczas moich dość częstych wojaży po kraju, i o ile w pierwszym przypadku zachowanie routera jest do przełknięcia, o tyle jadąc autobusem naprawdę nie chce mi się wciąż resetować tego ustrojstwa. Po pierwsze, "Hjuji" nie potrafi zapamiętać pinu do mojej karty, a jest to SIM/R-UIM z Orange, więc o zdjęciu kodu można zapomnieć. Po drugie mimo pełnego zasięgu (maszt Orange znajduje się 200 metrów od mojego domu), internet co chwile się rozłącza, po czym, chwilę później, router żąda ponownego podania kodu PIN, albo się całkowicie zawiesza. PIN czasem trzeba mu wpisywać co minutę, aż w końcu wyświetla "brak karty sim lub jest ona nieprawidłowa". Szału idzie dostać! Mam zatem pytanie, walczyć z tym dziadostwem dalej, wgrać mu aktualizacje firmware czy oddać na gwarancje, i liczyć, że kolejny będzie mniej problematyczny? Czy może ten typ już tak ma?

Inne pytanie, czy E587 ma jakąś zaawansowaną diagnostykę? Można gdzieś sprawdzić moc sygnału w dBm, albo do którego masztu jesteśmy podłączeni?

Jeszcze na koniec pytanie o osiągi - ile da się z tego cuda wyciągnąć? Ja testowałem w nocy, ale nie wycisnąłem wiele ponad HSPA+, a to jest Dual Carrier w końcu...

Obrazek Obrazek

To już maks co z tego sprzętu wycisne? Dodam, że nie mam zewnętrznej anteny.

Jednocześnie chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące tego urządzenia, na jakie tylko będę umiał ;). Choć to mój pierwszy "MiFi".
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Re: Huawei E587 z Orange

Post autor: kill649 »

Kolego, bo objawach co opisujesz to pierwsze co warto zrobić to wymiana karty sim.
Martini89

Post autor: Martini89 »

I jak wygląda sytuacja u Ciebie?? Wymieniłes karte SIM?? Oddałes na gwarancję??
Mam ten sam problem odkąd posiadam E587. U mnie objaw ten jest spotęgowany przy opcji Automatycznego łączenia. Dlatego korzystam z Ręcznego połączenia i wtedy około raz na dzień pojawia się problem z wpisywaniem kodu PIN mimo iż powinien być zapamiętany.
Ponad to najbardziej wkurzające jest oczekiwanie aż załaduje się ekran Smart Deviace Simple Word gdzie można się ręcznie połączyć. Mimo świetnego zasięgu miedzy kompem a E587 to czas oczekiwania wynosi czasami 3 min.
Czy jest jakiś upgrade tego programy SDSW Huawei??
pyotrek

Post autor: pyotrek »

Miałem to samo na tym routerze, ciągle chciał PIN, pomogło wyjęcie i wyczyszczenie styków karty SIM, jak ręką odjął. Jak na razie działa bezproblemowo, na zasięg też nie narzekam, chociaż za krótko go mam, zobaczymy jak będzie dalej.
Martini89

Post autor: Martini89 »

To rzeczywiście dosc proste rozwiązanie. Niestety u mnie nie skutkuje. Zauważyłem też, że HU.. chce kod PIN zwlaszcza wtedy gdy wyłączymy urządzonko i ponownie w krótkim okresie czasu ponownie je włączymy. Żeby nie było samych minusów to w czasie ostanich mazowickich opadów śniegu z zasięgiem nie było najmniejszych problemów co mnie miło zaskoczyło.
ODPOWIEDZ