Potrzebna antena do testów LTE, powiat Garwolin
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Potrzebna antena do testów LTE, powiat Garwolin
Witam, tak jak w temacie potrzebuję pożyczyć od kogoś antenę do LTE (modem ZTE MF821). Wczoraj wziąłem modem z plusa na 7 dni do testów. Nie opłaca mi się kupować anteny bo jeśli nie będzie działać to będą pieniądze wyrzucone w błoto. Może znajdzie się jakaś uczynna osoba:)
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Potrzebna antena do testów LTE, powiat Garwolin
Nie wiem jak Plus, ale CP daje anteny za darmo (pokojową lub tzw. kominową), jeżeli dana lokalizacja tego wymaga.
-
No niestety jakieś tam anteny mieli kiedyś ale już nie mają- słowa babki w plusie 

-
- Początkujący użytkownik forum
Hej,
Daruj sobie te niby anteny, ktore dodaja do modemow... W srodku tej anteny jest raptem 3cm kawalek druta... Zysk 3dB, z czego 10m kabel ma jakies 2dB strat... Bawilem sie nimi ostatnio i szczerze lepiej wyjsc z lapkiem na dach badz wysokie miejsce albo na kiju z miotly przyczepic modem i kablem usb do kompa ( daje to lepszy efekt niz te antenki )...
Antenki zew maja w polsacie, jak bardzo chcesz te atrapy sprawdzic...
Zamow przez internet panelowke z cybertechu, masz 10dni zeby ja zwrocic.
Samo LTE jakies super nie jest w mojej okolicy maja albo mocno przeciazone nadajniki albo slabe lacze bo w domu ok 2km od nadajnika mam 25mb/2mb ping 35, a pod samym nadajnikiem ledwo 35mb/3mb, ping 29ms...
Probowalem podjechac pod inne nadajniki w okolicy ale wiecej niz 40mb nie uzyskalem.
W dodatku nadajnik najblizej mojego domu ma takie przeciazenia, ze gubi pakiety. Srednio co 10-20ping nie wraca...
Daruj sobie te niby anteny, ktore dodaja do modemow... W srodku tej anteny jest raptem 3cm kawalek druta... Zysk 3dB, z czego 10m kabel ma jakies 2dB strat... Bawilem sie nimi ostatnio i szczerze lepiej wyjsc z lapkiem na dach badz wysokie miejsce albo na kiju z miotly przyczepic modem i kablem usb do kompa ( daje to lepszy efekt niz te antenki )...
Antenki zew maja w polsacie, jak bardzo chcesz te atrapy sprawdzic...
Zamow przez internet panelowke z cybertechu, masz 10dni zeby ja zwrocic.
Samo LTE jakies super nie jest w mojej okolicy maja albo mocno przeciazone nadajniki albo slabe lacze bo w domu ok 2km od nadajnika mam 25mb/2mb ping 35, a pod samym nadajnikiem ledwo 35mb/3mb, ping 29ms...
Probowalem podjechac pod inne nadajniki w okolicy ale wiecej niz 40mb nie uzyskalem.
W dodatku nadajnik najblizej mojego domu ma takie przeciazenia, ze gubi pakiety. Srednio co 10-20ping nie wraca...
-
Już po testach dziś oddałem modem. Ale co chciałem sprawdzić to sprawdziłem. Mianowicie lte u mnie nie działa, ale łapie hspa+ na strychu na wysokości ok 10 metrów. Dodam że do btsa lte i umts900 mam ok 12 km. Prędkość w zależności od pory dnia od ok 6 do 12 Mb/s przy 2 kreskach zasięgu. Z anteną zapewne wyniki byłyby dużo lepsze. Testowałem modem u kolegi ok 11 km od btsa lte, zasięg lte jedna kreska, prędkość od 5 do 10 Mb/s. Teraz mam dylemat w co lepiej byłoby zainwestować, w antenę lte czy tą do hspa.
-
- Obserwowany
Kupić antene przez internet, potestować i oddać jak nie zadziała, taki plus kupowania przez internet, nie musisz podawać przyczyny nawet.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko mamy określony czas (najczęściej 10 dni, ale warto sprawdzić) na zwrot anteny i nie może ona posiadać śladów użytkowania.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)