Zniknięcie LTE w iPlusie

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hejhejhej
Początkujący użytkownik forum

Zniknięcie LTE w iPlusie

Post autor: hejhejhej »

Cześć,

Do niedawna byłem szczęśliwym (bo po Orange :P) użytkownikiem internetu z iPlus LTE. Zasięg był całkiem niezły, transfery do 50 Mbit/s.. Aż któregoś razu zabrakło zasilania w sieci, serwer, do którego podłączony miałem modem (Huawei E398) padł i internet konsekwentnie nie chciał wstać. Poszedłem do mPunktu diagnoza - walnięta karta SIM. Wymieniłem (co było niełatwe, bo właściciel sprzętu mieszka 500 km stąd), podłączam i LTE w tym samym miejscu co poprzednio nie łączy - aplikacja windowsowa twierdzi "Nie można połączyć z internetem", a wvdial na serwerze "Modem hung up the phone". Po wymuszeniu 3G internet działa, ale jakoś LTE to to nie jest. Kolejna, tym razem zdalna, diagnoza - wydali kartę SIM zamiast USIM (bez komentarza). Cały cyrk z wymianą karty SIM trzeba było powtórzyć (nie mówiąc już o kolejnych 50 zł dobitych do rachunku) i tym razem dali mi rzeczywiście USIM LTE, z tym, że tak samo i tym razem 3G ok, a LTE nie działa. Pomoc od Plusa ciężko mi uzyskać, bo mPunkt odsyła do infolinii, a na infolinii cytując klasyka "nie mogę się przebić w .. .. nigdzie", po 15 minutach słuchania tej techniawy, którą puszczają, gdy linia jest zajęta po prostu się nudzę. Jako dodatkowy problem załatwienia sprawy przez infolinię dodam, że jak już wspomniałem, nie jestem właścicielem tego sprzętu, tylko użytkownikiem. Macie może jakieś porady, jak mogę sam zdiagnozować o co chodzi? (z metod, które wydają się oczywiste, to byłem już pod samą stacją, która udostępnia mi LTE i tam też się nie łączy, więc to nie sprawa magicznego zaniku zasięgu czy coś).

Pozdrawiam i dzięki
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Zniknięcie LTE w iPlusie

Post autor: jakubd »

No to może po prostu padł BTS i nie działa w LTE w tej okolicy wcale?
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

A telefon do BOK?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
hejhejhej

Mała aktualizacja w temacie, bo w końcu miałem znowu czas się nim zająć. Po wielu kontaktach z BOK trafiłem w końcu na kompetentną osobę. Była zszokowana trochę tym, że dostałem kartę z (tu słowo, którego niedosłyszałem, może CHAP) odpowiednim do modemu ZTE, a ja mam Huawei i że kompletnie nie wie, czemu tak się stało. Zdiagnozował to na podstawie trzech ostatnich cyfr kart - mam 406, a powinienem mieć 936. Zalecił ponowną wymianę karty, co pewnie wkrótce zrobię. Wie ktoś o co może chodzić? :)
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Zaraz zaraz, zaproponowali inną kartę SIM do modemu ZTE???
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Pewnie coś mu pogrzebali w karcie SIM, źle coś wgrali. A to pewnie jest pamięć jednokrotnego zapisu, więc musieli dać nową.
hejhejhej

Trudno mi się odnieść do Waszych pytań/stwierdzeń. Cytując (niemalże) BOK, to inne są karty do modemów ZTE i inne do Huawei... Też byłem tym zdziwiony, ale nic więcej powiedzieć nie jestem w stanie. Sprawa ciągle w toku (nierozwiązana), choć zgłoszenie ma już grubo ponad 2 tygodnie, więc nawet wliczając święta to już parę dni roboczych było...
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Cytując (niemalże) BOK, to inne są karty do modemów ZTE i inne do Huawei..
G prawda, ważny jest typ karty - mini, mikro czy nano SIM oraz czy zwykłą SIM czy USIM (do LTE).
Nie ma kart dedykowanych dla urządzeń.
joker77
Stały użytkownik forum

Post autor: joker77 »

Witam,
ja też zauważyłem pewne problemy z LTE.
Popytałem u mojego opiekuna biz. i też otrzymałem informacje że karty do E398 i do ZTE są z innych serii i mogą nie działać jeśli je się zamieni.
Wspomniał również o zdalnej aktualizacji która uwaliła część kart podłączonych do E398.
W każdym razie kartę mi wymieniono.
ODPOWIEDZ