Play
W sieci macierzystej na mapach widniej jeden jedyny nadajnik 2G i 3G od strony SE, ok 10-11km ode mnie. Nadaje na tyle dobry sygnał ze nawet na parterze mam po 3 Mbit pobieranie i prawie 1 wysyłanie. Na piętrze jeszcze lepiej. Tak jest od około 2 tygodni.
Czy na http://mapa.btsearch.pl/ nie ma jednak wszystkich nadajników?
Plus
Odkąd mam modem HSPA+ 900 Mhz (poprzedni HSDPA 2100Mhz) też mam w domu wszędzie 3G.
Natomiast na telefonie na karcie chodziło ok 2.5 Mbit upload i jakieś 5-6 download.
Nadajnik Plusa jest od strony NW ok 8 km ode mnie, natomiast nadajnik Aero2 ok 2-3 km w kierunku E/NE odemnie.
Czy to możliwe że nowy modem oraz telefon odbiera sygnał z tej sieci (roaming)?[/b]
Play i Plus - podejrzanie dobry zasięg lub nieaktualne mapy
Moderator: Moderatorzy
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Play i Plus - podejrzanie dobry zasięg lub nieaktualne mapy
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Play i Plus - podejrzanie dobry zasięg lub nieaktualne mapy
To jest mapa oparta na pozwoleniach ze strony UKE oraz na tym co użytkownicy wyłowią z eteru. Czasem się zdarzy, że operator testowo odpali jakąś stację której nie ma w wykazie, albo pojawia się ona na stronie UKE z opóźnieniem.ra-v pisze: Czy na http://mapa.btsearch.pl/ nie ma jednak wszystkich nadajników?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
@ra-v Sprawdź na mapce http://mapa.btsearch.pl/ po lewej Filtr danych źródłowych > Lokalizacje z bazy BTSearch.pl choć ostatnio bardzo dużo zmian we wszystkich sieciach i po prostu może jeszcze nie być to uwzględnione na mapie.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Jedyne 3G jakie pokazuje to Aero2 2-3km odemnie, potem Plus i Aero2 8km odemnie, potem Play, Plus i Aero2 11km ode mnie.
Patrzyłem na mapę zasięgu na stronie Play, teoretycznie jestem w zasięgu 3G na zewnątrz budynków na ich mapie (szczątkowe końcowe obszary, które sięgają nawet 2km dalej), tylko ciężko mi uwierzyć że sygnał do budynku mógłby dotrzeć z tych 11 km.
Poczekamy do grudnia to zobaczymy.
Patrzyłem na mapę zasięgu na stronie Play, teoretycznie jestem w zasięgu 3G na zewnątrz budynków na ich mapie (szczątkowe końcowe obszary, które sięgają nawet 2km dalej), tylko ciężko mi uwierzyć że sygnał do budynku mógłby dotrzeć z tych 11 km.
Poczekamy do grudnia to zobaczymy.
Ale nawet gdyby testowo mieli odpalić to chyba muszą mieć pozwolenie, a w XLSach UKE nie zauważyłem naniesionych prawdopodobnych lokalizacji nadajnika.To jest mapa oparta na pozwoleniach ze strony UKE oraz na tym co użytkownicy wyłowią z eteru. Czasem się zdarzy, że operator testowo odpali jakąś stację której nie ma w wykazie, albo pojawia się ona na stronie UKE z opóźnieniem.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2