CP czy T-mobile?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
peper
Początkujący użytkownik forum

CP czy T-mobile?

Post autor: peper »

witam, interesuje mnie internet mobilny gdyz do innego nie mam dostepu. Bd go uzywal głownie do przegladania stron i grania online. chcialbym dowiedziec sie ile mb pobiera podczas godziny gry np. w League of Legends lub Guild Wars 2. z tego co wiem w lolu to pare (do 30) mb? I jeszcze jak wyglada sprawa z pingami? kolega ma t-mobile i ma b.dobre pingi natomiast ja bym sie sklanial do oferty CP tylko slyszalem ze wieczorami sa jakies przeciazenia i ping lubi sie podniesc. to prawda?

Uprzedzajac Wasze podpowiedzi to w tej chwili nie mam jak sprawdzic za pomoca roznych programow ile pobiera mi dana gra przez godzine.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Re: CP czy T-mobile?

Post autor: adixm »

Na pewno CP czy Plus w technologii LTE zapewni najnizsze opoznienia(pingi) i powinno to gwarantowac najwiekszy komfort gry. Co do zużywania transferu to niestety nic nie powiem bo zwyczajnie nie gram w żadne gry.
lechu1777
Obserwowany

Post autor: lechu1777 »

LOL do 40MB godzina gry w dwie strony.

T-mobile nie ma pingów, to dostawca, a nie technologia dostępu do internetu.
CP także dostarcza internet w różnych technologiach.

Nie wiem jaka Cię interesuje i jak daleko masz do nadajników.

Czemu nie możesz sobie sam sprawdzić transferu? Najprostszy DuMeter ma funkcję zegarka transferu.

Weź sobie internet przewodowy jak masz możliwość.
peper
Początkujący użytkownik forum

Post autor: peper »

kupilem cyfrowy polsat, niestety prawie nie chodzi przy full zasiegu HSPA a przy 2 kreskach na lte jest jeszcze gorzej... jak mi sie na nim google zaladuja to jest cud... w nocy inna sprawa, chodzi dobrze ;/
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

adixm pisze:Na pewno CP czy Plus w technologii LTE zapewni najnizsze opoznienia(pingi) i powinno to gwarantowac najwiekszy komfort gry. Co do zużywania transferu to niestety nic nie powiem bo zwyczajnie nie gram w żadne gry.
To jest teoria. W praktyce o godzinie 20:00 na LTE mam pingi ponad 100 ms, a na HSDPA w T-Mobile 50 ms. Nie tylko technologia jest ważna, ale także dostawca, czy potrafi zbudować dobrze działającą sieć czy jest tylko pazerny na kasę od userów, którzy potem są zaplątani w umowę na następne dwa lata...
Polecam wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=424862
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

peper pisze:chcialbym dowiedziec sie ile mb pobiera podczas godziny gry np. w League of Legends
Około 25MB + update klienta co tydzień
peper pisze:I jeszcze jak wyglada sprawa z pingami?
Zależy jak leży :) ja mam 55/65ms w LOL-u HSPA+(każda siec) w plusie(po aero2), T-Mobile 80+, Orange podobnie a PLAY ponad 100ms. Niestety nie możesz patrzeć na moje wyniki chyba , że mieszkasz w moich okolicach.
Niestety najlepiej kupić startery operatorów i przetestować.

Niestety jak już kupiłeś to trochę za późno na testy, to że masz wszystkie kreski zasięgu nie oznacza, ze sygnał jest dobry. Żeby wykluczyć winę operatora musiał byś zapewnić naprawdę dobry sygnał np. podejść pod stacje.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ygreko pisze:W praktyce o godzinie 20:00 na LTE mam pingi ponad 100 ms, a na HSDPA w T-Mobile 50 ms. Nie tylko technologia jest ważna, ale także dostawca, czy potrafi zbudować dobrze działającą sieć czy jest tylko pazerny na kasę od userów
:rotfl: Dokładnie tak jak piszesz T-Moblie jest tak pazerne na kasę że aby osiągnąć pingi rzędu 50ms na tak starej technologi to do stacji bazowej musi być podłączona taka liczba klientów że średnio rozgarnięty pięciolatek by ich policzył na paluszkach bo oferta operatora nie jest zbyt ciekawa(między HSDPA a HSPA jest taka przepaść jak między EDGE a HSDPA). Sieć nie jest z gumy i nie wyrabia w określonych miejscach ze zbyt dużą liczbą klientów podłączonych do konkretnej stacji (także ta LTE, w ciągu najbliższych miesięcy ma nastąpić poprawa (modernizacja stacji-stosowanie sprzętu SE zamiast Huawei takie nieoficjalne informacje uzyskałem wczoraj w salonie Plusa, ale także kilka tygodni temu na oficjalnej konferencji było o tym iż spółki w ciągu roku zainwestują w rozwój LTE/HSPA kilkaset milionów złotych). Też wiele rzeczy mi się nie podoba ale nie można tylko wyć, lecz walczyć o swoje prawa (3 dzień nie mam dostępu do sieci Polkomtela bo po update stacji jest problem z autoryzacją karty USIM-dział techniczny zalecił mi natychmiastową bezpłatną wymianę. Oczywiście udałem się do salonu a oni kartę chcą wydać w oficjalnej opcji płatnej-doliczenie do faktury 60zł a później mówią mi że złoży pan reklamację to zwrócą. Ludzie nie można pozwalać na takie cyrki i robienie z klientem co się chce (rok temu pewnie na mnie by to wymusili bo nie miałbym dostępu do sieci ale nie dziś mam BDI i sobie na takie cyrki nie pozwolę). Reklamacja brak dostępu do usługi, następnego dnia salon już był skłonny wydać za free ale ja z kolei chciałem skonfrontować dwa różne stanowiska BOK iPlus i salonu a że zajęło to prawie godzinę (po update na stacjach są cyrki z autoryzacją płatnego dostępu abonamentowego i trzeba czekać na infolinii ok. 0,5 godziny) a że mi się spieszyło to odłożyłem sobie sprawę na następny tydzień. Niech teraz się salon wykazuje i wpisuje bajki do systemu jak załatwia sprawy. Ja i tak nie odpuszczę. :cfaniak:
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

jarek999 pisze:3 dzień nie mam dostępu do sieci Polkomtela
A ja już 2 dni jestem bez neta w domu. Naprawili już u ciebie? Wysłałem e-mail do bok z opisem usterki i lokalizacją "przeprogramowanej" stacji, ale cisza.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

U mnie w T-mobile także były problemy z BTS -em , z którym się łączę .Reklamowałem i naprawiali w ciągu 24h.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Darek.74 pisze: Naprawili już u ciebie?
Muszę wymienić kartę, teraz działa BDI (na szczęście całkiem sprawnie, po weekend-e będę walczył z nimi, w systemie mam uruchomioną reklamacje o braku dostępu-1/30 za każdy dzień będzie potrącenie do faktury). :cfaniak:
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

jarek999 pisze:Muszę wymienić kartę,
Ja dzisiaj po 70 minutach słuchania melodyjki połączyłem się z panem konsultantem. Całość włącznie z rozmową trwała 1,5 godziny :hyhy:
Powiedziałem mu o awarii, stwierdził że jeśli chodzi o upgrade stacji to problemem tym dotknięte są tylko modemy E398, z powodu złych sterowników. W moim przypadku gdy mu powiedziałem że mam sierrę 307 powiedział że najprawdopodobniej stacja z mojej okolicy uległa jakiejś innej awarii. Na moje pytanie potrącenia za każdy dzień bez internetu od faktury, stwierdził że mnie to nie dotyczy bo mogę korzystać z 2G (EDGE) Ponadto stwierdził że jak będę miał szczęście to naprawią, a jak nie to nie :rotfl: bo dalej mam EDGE więc mam internet a oni nie gwarantują prędkości. Tylko po co kupowałem 18GB limitu za 75zł? do EDGE wystarczyłoby 2GB. I to na tyle wspaniałego połączenia z polsatem, a była fajna sieć. Najgorsze że mam jeszcze pół roku umowy :dobani:
Wasserman
### BAN ###

Post autor: Wasserman »

Możesz w takim wypadku składać reklamacje,przynajmniej spróbuj bo awaria jest z ich winy i powinni rozpatrzeć ją pozytywnie. Jeśli masz internet LTE,tzn jesteś w zasięgu- gry online to sama przyjemność,jednak pakiet danych musi być dosyć duży,bo szybko się czerpie.
ODPOWIEDZ