Problem z modemem ZTE LTE MF821
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problem z modemem ZTE LTE MF821
Witam.
Jak w temacie.
Posiadam ten modem od wczoraj. Wziąłem go przy okazji przedłużania umowy w plusie. Zainstalował się od razu po włożeniu, automatycznie. Działa bardzo ładnie ale jest jeden problem.
Wystarczy, że po wyłączeniu komputera, wyłączę zasilanie listwy, to po ponownym włączeniu trzeba na nowo instalować modem.
Czego to może być wina?
Jak w temacie.
Posiadam ten modem od wczoraj. Wziąłem go przy okazji przedłużania umowy w plusie. Zainstalował się od razu po włożeniu, automatycznie. Działa bardzo ładnie ale jest jeden problem.
Wystarczy, że po wyłączeniu komputera, wyłączę zasilanie listwy, to po ponownym włączeniu trzeba na nowo instalować modem.
Czego to może być wina?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z modemem ZTE LTE MF821
Raczej ja bym celował w system operacyjny. A modem wkładasz do tego samego USB?analyzer64 pisze: Czego to może być wina?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Tak, modem jest cały czas w jednym porcie.
Wszystko działa idealnie dopóki nie wyłączę tylko listwy.
Też mi chodzi po głowie ponowna instalacja Windowsa XP.
Wszystko działa idealnie dopóki nie wyłączę tylko listwy.
Też mi chodzi po głowie ponowna instalacja Windowsa XP.
-
- Początkujący użytkownik forum
czy to nie wygląda bardziej na konieczność wymiany baterii podtrzymania CMOS?
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Nie. BIOS nie ma nic do programów i sterowników zapamiętanych w systemie.techin pisze:czy to nie wygląda bardziej na konieczność wymiany baterii podtrzymania CMOS?
analyzer64, w XP instalowałeś wszystko jako administrator?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- Użytkownik forum
Hmm, chyba jako administrator. Nie mam tu współdzielonych kont.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
analyzer64 a dla pewności na innym komputerze masz możliwość sprawdzenia? Bo szczerze to nie wiem jak w ZTE wyłączyć autorun. Modemy Huawei mają możliwość stałego wyłączenia cd-romu. A inne urządzenia jak pendrive też się instalują za każdym razem?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Zainstalowałem system na nowo.
Jest Windows XP.
Wszystko chodzi póki co tak, jak powinno.
Oczywiście nie obyło się bez problemów. Najpierw modem nie chciał się zainstalować. Jak już się zainstalował to menedżer połączeń iPlus nie chciał w ogóle łączyć z netem.
Skonfigurowałem więc dial-up i przez niego się łączę.
Pytanie mam tylko jeszcze jedno.
Czy, łącząc się poprzez okienko dial up, modem będzie automatycznie przestawiał się na określone częstotliwości (tj EDGE, 2G, 3G, LTE)?
Póki co nowa karta USIM jest jeszcze nieaktywna i z tego co wiem (bo tak mi powiedziano w PLUSIE), to nową kartę sim mam włożyć do modemu w momencie, kiedy ten przestanie się łączyć. Obecnie działam na starej karcie SIM jaką miałem do modemu HUAWEI E156g.
Nie wiem czemu tak to ma się dziać. Przedłużałem umowę na internet. Nowy modem mam właśnie z przedłużenia umowy wraz z kartą SIM...
Edit:
Na menedżerze T-mobile, internet również działa.
Jest Windows XP.
Wszystko chodzi póki co tak, jak powinno.
Oczywiście nie obyło się bez problemów. Najpierw modem nie chciał się zainstalować. Jak już się zainstalował to menedżer połączeń iPlus nie chciał w ogóle łączyć z netem.
Skonfigurowałem więc dial-up i przez niego się łączę.
Pytanie mam tylko jeszcze jedno.
Czy, łącząc się poprzez okienko dial up, modem będzie automatycznie przestawiał się na określone częstotliwości (tj EDGE, 2G, 3G, LTE)?
Póki co nowa karta USIM jest jeszcze nieaktywna i z tego co wiem (bo tak mi powiedziano w PLUSIE), to nową kartę sim mam włożyć do modemu w momencie, kiedy ten przestanie się łączyć. Obecnie działam na starej karcie SIM jaką miałem do modemu HUAWEI E156g.
Nie wiem czemu tak to ma się dziać. Przedłużałem umowę na internet. Nowy modem mam właśnie z przedłużenia umowy wraz z kartą SIM...
Edit:
Na menedżerze T-mobile, internet również działa.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Automatycznie, prawdopodobnie szukając LTE, 3G i na końcu 2G.Czy, łącząc się poprzez okienko dial up, modem będzie automatycznie przestawiał się na określone częstotliwości (tj EDGE, 2G, 3G, LTE)?
Jeśli miałbyś problemy to skorzystaj Top Net Info, tam zdaje się jest możliwość wyboru.
Jeśli na ZTE pojawi się czerwona dioda to wtedy przełóż po prostu kartę. U mnie to zrobili po 3 dniach roboczych od podpisania (przedłużenia) umowy. USIM ruszy na każdym modemie i telefonie.Póki co nowa karta USIM jest jeszcze nieaktywna i z tego co wiem (bo tak mi powiedziano w PLUSIE), to nową kartę sim mam włożyć do modemu w momencie, kiedy ten przestanie się łączyć. Obecnie działam na starej karcie SIM jaką miałem do modemu HUAWEI E156g.
-
- Użytkownik forum
Mam TopNetInfo ale jakoś nie mogę się w nim odnaleźć - za dużo tego wszystkiegora-v pisze:Jeśli miałbyś problemy to skorzystaj Top Net Info

Tak też zrobię.ra-v pisze:Jeśli na ZTE pojawi się czerwona dioda to wtedy przełóż po prostu kartę. U mnie to zrobili po 3 dniach roboczych od podpisania (przedłużenia) umowy. USIM ruszy na każdym modemie i telefonie.
W zapasie mam jeszcze poprzedniego Huawei'a E156G

W zasadzie to czemu dają drugą kartę SIM do modemu?
Czymś one się różnią? Wyglądają na identyczne karty...
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Jest wymagane do LTE, inaczej byś się do tej sieci nie zalogował.W zasadzie to czemu dają drugą kartę SIM do modemu?
Czymś one się różnią? Wyglądają na identyczne karty...
Szczegółów nie znam, ale może być więcej danych na nich zapisanych - z jakich usług mozesz korzystać, pewnie jakiś identyfikatory i twoje i sieci itd.
Tak na marginesie - przechowała się u nas jakaś karta SIM (Simplus) z ok 1998-2000 roku, z rok temu ją też wymienili. Pewnie też się różniły, ale jakoś mniej się o tym mówiło.
-
- Użytkownik forum
Nie ma nikt z Was wyodrębnionych sterowników do tego modemu?
Obecnie mam zainstalowane te, które ładują się razem z menedżerem iPlusa i jak tego usunę, to usunięte zostają sterowniki modemu.
Ciekawi mnie jeszcze komunikat który pokazuje się przy próbie połączenia poprzez menedżer iPlusa. Komunikat brzmi mniej więcej tak:"Nie udało się połączyć z internetem. Błędny parametr sprawdź konfigurację..."
Obecnie mam zainstalowane te, które ładują się razem z menedżerem iPlusa i jak tego usunę, to usunięte zostają sterowniki modemu.
Ciekawi mnie jeszcze komunikat który pokazuje się przy próbie połączenia poprzez menedżer iPlusa. Komunikat brzmi mniej więcej tak:"Nie udało się połączyć z internetem. Błędny parametr sprawdź konfigurację..."
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety ich nie mam.analyzer64 pisze:Nie ma nikt z Was wyodrębnionych sterowników do tego modemu?
W katalogu w jakim zainstalowałeś znajdują się sterowniki do modemów. Więc możesz ich tam poszukać.analyzer64 pisze: Obecnie mam zainstalowane te, które ładują się razem z menedżerem iPlusa i jak tego usunę, to usunięte zostają sterowniki modemu.
W zasadzie nie używałem iPlus Managera od bardzo dawna i nie potrafię Ci pomóc.analyzer64 pisze:Ciekawi mnie jeszcze komunikat który pokazuje się przy próbie połączenia poprzez menedżer iPlusa.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Znajdują się i skopiowałem je do utworzonego przez siebie katalogu.YaHooo pisze:W katalogu w jakim zainstalowałeś znajdują się sterowniki do modemów
Po odinstalowaniu modemu, iPlus menedżera, oczywiście z menedżera sprzętu ginie modem. Restart komputera.
Po podpięciu go pod USB, wykrywa nowy sprzęt i instaluje z automatu sterowniki (po kolei modem, urządzenie magazynujące USB, napędy itd). Pokazuje się dymek, że sprzęt jest zainstalowany i gotowy do użycia. W menedżerze sprzętu nie ma modemu. Restart komputera.
Od razu ładuje aplikację iPlusa. Po jej zainstalowaniu, znów wykrywa sprzęt i ładuje sterowniki do niego. Dopiero teraz w systemie widoczny jest modem oraz karta ZTE Mobile Broadband Network Adapter.
Podejrzewam, że jest jakieś zabezpieczenie...
Edit.
TopNetInfo ściągnąłem z forum.
Ściągnęło to w postaci pojedynczego pliku. Rozpakowałem go. Pojawiło się kilka plików, a wśród nich aplikacja topnetinfo. Uruchomiłem ją, a że nie mogłem dojść do tego jak ją skonfigurować, więc usunąłem. Ale co ciekawe w połączeniach sieciowych w panelu sterowania pojawiło się nowe połączenie - połącz przez TopNetInfo.
Gdzie TopNetInfo się instaluje dokładnie? Bo po rozpakowaniu miałem pojedyncze pliki jak już pisałem, a żadnego instalatora TopNetInfo nie było...
Edit.
TopNetInfo działa. Wcześniej nie mogłem tego uruchomić.
Czemu, jeżeli ustawię opcję komunikacja AT (tak żeby pokazywało moc sygnału, BTS), wówczas nie można połączyć się z netem?
Na screenie wygląda o tak jak mam teraz:

Uploaded with ImageShack.us
A tu też ważna rzecz.
Po wybraniu modemu, a był tylko jeden ZTE. Mamy takie tylko zakresy na jakich będzie pewnie pracował modem.
Czy przy tych ustawieniach będzie on pracował w LTE?

Z taką nieufnością grzebię w tym wszystkim bojąc się, że gdzieś to mnie przełączy na inne numery i przyjdzie mi mega wielki rachunek za net ale wątpię czy to może tak być?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Raczej nie zabezpieczenie, a zapewne trzeba wysłać jakąś komendę aby modem był widoczny w systemie. Już coś takiego widziałem. Ale nie pamiętam niestety szczegółów.analyzer64 pisze: Podejrzewam, że jest jakieś zabezpieczenie...
W zasadzie TNI nie wymaga instalowania. Wystarczy skopiowanie plików w dowolne miejsce. TNI jest tak napisany, że nie miesza w rejestrach, czy plikach systemowych. Tak więc aby się go pozbyć należy usunąć pliki które on utworzył oraz plik exe.analyzer64 pisze: Gdzie TopNetInfo się instaluje dokładnie? Bo po rozpakowaniu miałem pojedyncze pliki jak już pisałem, a żadnego instalatora TopNetInfo nie było...
Być może modem posiada tylko jeden port COM. Otóż w tym samym czasie tylko jedna aplikacja może korzystać z danego portu COM. Jak widać masz ustawiony port COM po którym lecą dane z internetu. Dlatego jeśli jest na nim nawiązana komunikacja AT nie można połączyć się z internetem. Jedyna rada to albo zmienić port COM na inny. Jeśli modem posiada tylko 1 port, wtedy nic się nie da zrobić.analyzer64 pisze: Czemu, jeżeli ustawię opcję komunikacja AT (tak żeby pokazywało moc sygnału, BTS), wówczas nie można połączyć się z netem?
Takie coś to mogłoby tylko nastąpić gdybyś wybrał numer CSD. A ten numer to jakiś tam zwykły numer, jak telefonu stacjonarnego. Musiałbyś poszukać w internecie jaki jest ten numer dla Twojego operatora.analyzer64 pisze: Z taką nieufnością grzebię w tym wszystkim bojąc się, że gdzieś to mnie przełączy na inne numery i przyjdzie mi mega wielki rachunek za net ale wątpię czy to może tak być?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Zgadza się. Właśnie do tego doszedłemYaHooo pisze:W zasadzie TNI nie wymaga instalowania. Wystarczy skopiowanie plików w dowolne miejsce. TNI jest tak napisany, że nie miesza w rejestrach, czy plikach systemowych. Tak więc aby się go pozbyć należy usunąć pliki które on utworzył oraz plik exe.

Wybrałem inny port.YaHooo pisze:Być może modem posiada tylko jeden port COM. Otóż w tym samym czasie tylko jedna aplikacja może korzystać z danego portu COM. Jak widać masz ustawiony port COM po którym lecą dane z internetu. Dlatego jeśli jest na nim nawiązana komunikacja AT nie można połączyć się z internetem. Jedyna rada to albo zmienić port COM na inny. Jeśli modem posiada tylko 1 port, wtedy nic się nie da zrobić.
Wszystko działa jak należy. Pokazuje zasięg itd
Jako numer do łączenia zarówno poprzez połączenie jakie sam utworzyłem poprzez dial-up oraz później połączenie jakie pojawiło się po instalacji TopNetInfo, to wszędzie jest podany numer *99***1#.YaHooo pisze:Takie coś to mogłoby tylko nastąpić gdybyś wybrał numer CSD. A ten numer to jakiś tam zwykły numer, jak telefonu stacjonarnego. Musiałbyś poszukać w internecie jaki jest ten numer dla Twojego operatora.
Żadnego innego tu nie widzę

A co powiesz jeszcze na temat drugiego screena jaki zamieściłem wyżej?
Co tam wybrać dokładnie żeby modem działał w LTE jak już przełożę karty SIM?
Bo mi się wydaje, że żadna z opcji nie dotyczy ZTE LTE... ale może się mylę i wszystko będzie działać?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to fajnie.analyzer64 pisze: Wszystko działa jak należy. Pokazuje zasięg itd
W takim razie jesteś bezpieczny. Żadnych dodatkowych opłat mieć nie będziesz.analyzer64 pisze:Jako numer do łączenia zarówno poprzez połączenie jakie sam utworzyłem poprzez dial-up oraz później połączenie jakie pojawiło się po instalacji TopNetInfo, to wszędzie jest podany numer *99***1#.
Żadnego innego tu nie widzę![]()
Moim zdaniem trzeba wybrać opcję nie zmieniaj. Wtedy masz pewność, że modem będzie wykrywać wszystkie pasma jakie ustawił operator/producent.analyzer64 pisze: A co powiesz jeszcze na temat drugiego screena jaki zamieściłem wyżej?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Tak też zostawiłem ustawione. Karta USIM jest już włożona do modemu.YaHooo pisze:Moim zdaniem trzeba wybrać opcję nie zmieniaj. Wtedy masz pewność, że modem będzie wykrywać wszystkie pasma jakie ustawił operator/producent.
Zasięg mam słaby i raczej dokupię antenę do tego modemu.
Tylko, właśnie. Ceny są różne.
Która z tych poniżej byłaby dobra w stosunku jakość/cena?
http://allegro.pl/antena-lte-4g-wimax-d ... 99309.html
http://allegro.pl/antena-omni-do-zte-mf ... 72679.html
http://allegro.pl/antena-zestaw-9dbi-4g ... 82943.html
http://allegro.pl/antena-lte-4g-wimax-d ... 99309.html
Chyba, że możesz polecić coś innego, sprawdzonego...
-
- Guru bezprzewodowy
Te zabawki to możesz sobie spokojnie odpuścić .Podaj jakie masz parametry połączenia , dobre anteny do LTE znajdziesz na stronach Bestpartnera i Cybertecha.Ale to wydatek min. 300 zł ( z dwoma konektorami).
-
- Użytkownik forum
Nie no 300zł to szkoda kasy wg mnie bo wykorzystuję internet czysto amatorsko (przeglądanie stron, poczta e-mail, czasem youtube etc).
Zrzut ekranu TopNetInfo wystarczy?

Zrzut ekranu TopNetInfo wystarczy?

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Szczerze to nie wiem czy w Twoim przypadku jest sens przy -55dBm zasięgu wybierać antenę. Masz zasięg bliski max.analyzer64 pisze: Zrzut ekranu TopNetInfo wystarczy?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Guru bezprzewodowy
Chłopie co ty nam tu pokazujesz , połączenie z GSM900 , BTS 1419 , Warszawa -Bielany , Kasprowicza 132 na terenie Huty. My tu o LTE , a ciebie satysfakcjonuje taka prędkość. To po co Ci ten modem jak chcesz korzystać w Warszawie z 2G , spróbuj chociaż połączyć sie z UMTS2100 w tej samej lokalizacji lub z jakimś AERO2 na UMTS900.
-
- Użytkownik forum
Coś się zwaliło bo nie wiem czemu, chodzi to w 2G.
Nie wiem co wybrać z TNI żeby to chodziło co najmniej w 3G.
Dlatego pokazuje prawie pełny zasięg, mimo, że w TNI mam ustawienia jak tu:

A tak wygląda lista z której mogę cokolwiek wybrać. Tyle że nie ma tam modemu, który ja mam.

To co zrobić żeby to chodziło szybciej?
Nawet jak połączę się poprzez dial-up to po połączeniu pokazuje dymek że połączona z iPlus, szybkość 7.2 Mb, a chodzi wolno...
Edit.
Przełożyłem kartę do starego modemu Huawei E156G. Od razu łapie UMTS i chodzi o niebo szybciej.
Zastanawia mnie również fakt, że pomimo odinstalowania ZTE, ginie połączenie lokalne jakie sobie tworzy. Po każdorazowej, ponownej instalacji połączenie lokalne jest tworzone na nowo i ma kolejny numer. W tym momencie ma numer 7.
Może to jest powodem wolego działania internetu?
Nie wiem już sam.
Co by nie wybrać w TNI z tej listy którą wyżej pokazałem to wyskakuje komunikat, że komenda AT nie może zostać rozpoznana czy coś takiego.
Nie wiem co wybrać z TNI żeby to chodziło co najmniej w 3G.
Dlatego pokazuje prawie pełny zasięg, mimo, że w TNI mam ustawienia jak tu:

A tak wygląda lista z której mogę cokolwiek wybrać. Tyle że nie ma tam modemu, który ja mam.

To co zrobić żeby to chodziło szybciej?
Nawet jak połączę się poprzez dial-up to po połączeniu pokazuje dymek że połączona z iPlus, szybkość 7.2 Mb, a chodzi wolno...
Edit.
Przełożyłem kartę do starego modemu Huawei E156G. Od razu łapie UMTS i chodzi o niebo szybciej.
Zastanawia mnie również fakt, że pomimo odinstalowania ZTE, ginie połączenie lokalne jakie sobie tworzy. Po każdorazowej, ponownej instalacji połączenie lokalne jest tworzone na nowo i ma kolejny numer. W tym momencie ma numer 7.
Może to jest powodem wolego działania internetu?
Nie wiem już sam.
Co by nie wybrać w TNI z tej listy którą wyżej pokazałem to wyskakuje komunikat, że komenda AT nie może zostać rozpoznana czy coś takiego.
-
- Guru bezprzewodowy
Spróbuj wybrać modem ZTE i do tego wymuś UMTS , może połączy cię z 3G.Jak połączy to pokaż parametry.Powodzenia.
[ Dodano: 2012-11-12, 23:10 ]
Sprawdź czy nie masz otwartego innego menedżera połączeń , np, z Plusa.
[ Dodano: 2012-11-12, 23:10 ]
Sprawdź czy nie masz otwartego innego menedżera połączeń , np, z Plusa.
-
- Użytkownik forum
Nie wiem co robię źle ale zauważyłem, że ten iPlus menedżer mimo, że nie jest uruchomiony to ma wpływ na działanie netu. Dziwne ale przed chwilą uruchomiłem menedżera iPlusa i przestawiłem mu w profilach na 3G. Wyłączyłem go i włączyłem TNI.
Uruchomiło się w 3G.
Menedżer iPlusa, mimo że jest zainstalowany bo być musi (bez niego nie ma sterowników modemu i tym samym nie jest on widoczny w systemie), to nie idzie się przez niego połączyć bo wywala komunikat że nie można połączyć z internetem. Błędny parametr, sprawdź konfigurację. Wszystko jest w nim ok. Czego może się czepiać?
O co tu chodzi???
Nie da się wymusić UMTS.
Wybieram ZTE i zaznaczam tylko UMTS... klikam zastosuj i wywala komunikat, że prawdopodobnie modem nie obsługuje tej komendy
Patrz.
Na takich ustawieniach chodzi w UMTS

Uruchomiło się w 3G.
Menedżer iPlusa, mimo że jest zainstalowany bo być musi (bez niego nie ma sterowników modemu i tym samym nie jest on widoczny w systemie), to nie idzie się przez niego połączyć bo wywala komunikat że nie można połączyć z internetem. Błędny parametr, sprawdź konfigurację. Wszystko jest w nim ok. Czego może się czepiać?
O co tu chodzi???
Nie da się wymusić UMTS.
Wybieram ZTE i zaznaczam tylko UMTS... klikam zastosuj i wywala komunikat, że prawdopodobnie modem nie obsługuje tej komendy
Patrz.
Na takich ustawieniach chodzi w UMTS

-
- Guru bezprzewodowy
Mógłbyś spróbować łączyć się z PLUSEM poprzez menedżera z CP ze sterownikami do MF821.Można w nim ręcznie konfigurować rodzaj połączenia wybierając rodzaj sieci LTE , UMTS lub GSM.Ręcznie skonfigurujesz profil APN do PLUSA , wybierzesz rodzaj sieci ( LTE lub UMTS ) i może pójdzie.Ogólnie ten menedżer bardziej mi leży niż z PLUSA.
-
- Użytkownik forum
Możesz podać mi link do takiego menedżera???
-
- Guru bezprzewodowy
Mam go u siebie ,daj maila na PW to ci go wyślę, może z nim pójdzie to na LTE lub uMTS.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Na to nic się nie poradzi. Tak samo zwiększa się numer portu COM. Można wyczyścić rejestr, ale jeśli nie znasz się na tym zostaw to, bo można więcej napsuć niż narobić dobrego.analyzer64 pisze: Zastanawia mnie również fakt, że pomimo odinstalowania ZTE, ginie połączenie lokalne jakie sobie tworzy. Po każdorazowej, ponownej instalacji połączenie lokalne jest tworzone na nowo i ma kolejny numer. W tym momencie ma numer 7.
Bo modem zapamiętuje wymuszanie technologii. Dlatego wystarczy to zrobić raz i już.analyzer64 pisze:Nie wiem co robię źle ale zauważyłem, że ten iPlus menedżer mimo, że nie jest uruchomiony to ma wpływ na działanie netu. Dziwne ale przed chwilą uruchomiłem menedżera iPlusa i przestawiłem mu w profilach na 3G. Wyłączyłem go i włączyłem TNI.
Uruchomiło się w 3G.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Przepraszam że w tym temacie ale podłączę się z małym pytaniem.
Na pudle z modemu ZTE 821 pisze tylko z kartą USIM
Czy ten modem działa też z kartą sim???
Na pudle z modemu ZTE 821 pisze tylko z kartą USIM
Czy ten modem działa też z kartą sim???