Oferta LTE/HSPA+ Cyfrowy polsat
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Oferta LTE/HSPA+ Cyfrowy polsat
Witam,
Zaciekawiła mnie oferta CP 60 zł za 18Gb(bo mam TV od nich) tylko ciekawe jaka by była prędkość. Doszukałem się że CP korzysta z nadajników Aero2 i takowy stoi z ponad 6 km ode mnie. A że aero2 to plus to w telefonie złapało mi 3G a nawet H(nie wiem jakie) prędkość jaką uzyskałem to niecałe 1 Mb a ping ponad 100ms. Mój telefeon obsługuje max. HSDPA do 7.2 Mbps. Siła sygnału była dość słaba bo około -103dB
Teraz moje pytanie: Czy z anteną kierunkową (mam taką) wyciągnę coś więcej?
Sądzę że dużego przeciązenia tam nie ma bo to taka większa wieś jest.
Liczę na wasze doświadczenia w tej dziedzinie.
Zaciekawiła mnie oferta CP 60 zł za 18Gb(bo mam TV od nich) tylko ciekawe jaka by była prędkość. Doszukałem się że CP korzysta z nadajników Aero2 i takowy stoi z ponad 6 km ode mnie. A że aero2 to plus to w telefonie złapało mi 3G a nawet H(nie wiem jakie) prędkość jaką uzyskałem to niecałe 1 Mb a ping ponad 100ms. Mój telefeon obsługuje max. HSDPA do 7.2 Mbps. Siła sygnału była dość słaba bo około -103dB
Teraz moje pytanie: Czy z anteną kierunkową (mam taką) wyciągnę coś więcej?
Sądzę że dużego przeciązenia tam nie ma bo to taka większa wieś jest.
Liczę na wasze doświadczenia w tej dziedzinie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Oferta LTE/HSPA+ Cyfrowy polsat
W zasadzie nikt Ci na to pytanie nie odpowie. Jednak możesz sobie podjechać bliżej tego nodeB i sprawdzić jakie masz osiągi jak masz bardzo dobry zasięg. To może podpowiedzieć, czy Twój wynik to wina sygnału, czy obciążenia sieci.rafi89 pisze: Teraz moje pytanie: Czy z anteną kierunkową (mam taką) wyciągnę coś więcej?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Xero
- Stały użytkownik forum
Weź na próbę internet to zobaczysz co i jak.
-
Porobię jeszcze testy ale jak to jest z prędkością jeśli mój telefon obsługuje do 7.2 a na stacji do 21Mb/s
Teoretycznie da się osiągnąc te 7 mega czyli tylko 30 % możliwości bts-a.
Teoretycznie da się osiągnąc te 7 mega czyli tylko 30 % możliwości bts-a.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Teoretycznie tak. Ale w praktyce 7 mega na telefonie/modemie 7.2 nie osiągniesz. Max to jakieś 80% tej wartości.rafi89 pisze: Teoretycznie da się osiągnąc te 7 mega czyli tylko 30 % możliwości bts-a.
Pozdrawiam YaHooo 

-
wez na probe, ja kupilem internet od CP i teraz zaluje, mam lepszy internet w komorce...
-
Mam pytanie odnośnie zasiegu w Warszawie - Wawer czy ktos z was ma tam LTE i jak sprawa wygląda z zasięgiem oraz prędkością neta.
PKS
-
- Użytkownik forum
Ja zastanawiam się czy nie przedłużać umowy z playem ( a mam do 4 mb hspa) i podpisać umowę z CP (też będę miał zasięg na hspa+)?
Jaką osiągacie prędkość na CP na zasięgu hspa?Pytam bo play nawet nie oferuje mi nawet połowy tego za co płacę - wiem, mają prawo.
Jaką osiągacie prędkość na CP na zasięgu hspa?Pytam bo play nawet nie oferuje mi nawet połowy tego za co płacę - wiem, mają prawo.
-
- Guru bezprzewodowy
Weź na próbę , sprawdź w swojej lokalizacji. Ja korzystam z CP na AERO2 i prędkości od 0,4 (jak w BDI) do 5Mb/s.Oczywiście lepiej w nocy.
-
- ### BAN ###
Podstawowa sprawa to w zasadzie wziąć na próbę,ponieważ potem możemy być rozczarowani. Przede wszystkim chodzi o zasięg internetu LTE,nie wszedzie jest dostępny i z prędkością występują duże problemy...