Iplus czy Orange freedom pro

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tanoy
Użytkownik forum

Iplus czy Orange freedom pro

Post autor: Tanoy »

Witam,jestem szczęśliwym :super: posiadaczem internetu Orange freedom pro któremu kończy niedługo się umowa i otóż mam pytanko do osób używających internetu w sieci plus , ponieważ w mojej bliskiej okolicy plus ma nadajnik z umts 900mhz odległość od nadajnika ok 8km płaski teren bez przeszkód nadajnik widoczny tak pokrótce. Plus daje lepsze warunki większy limit za mniejsza kasę , ale do rzeczy chodzi mi o stabilność połączenia w plusie, czy często zrywne jest połączenie,i jak sprawują się modemy ,troszkę ściągam w nocy i nie chciał bym się budzić w nocy i sprawdzać czy modem nie złapał z wiechy i trzeba go ręcznie restartować.Zaznaczę że Orange działa mi bardzo dobrze i przez dwa lata w nocy nie zdarzyło mi się żeby połączenie zostało zerwane.I oto jest pytanie Plus czy Orange pozostanie pozdrawiam :zdrowko:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Iplus czy Orange freedom pro

Post autor: YaHooo »

Tanoy pisze: ale do rzeczy chodzi mi o stabilność połączenia w plusie, czy często zrywne jest połączenie,i jak sprawują się modemy
Na to pytanie nikt Ci nie odpowie. Musisz kupić pre-paid Plusa i sam sprawdzić. To, że komuś dobrze działa nie będzie oznaczać, że u Ciebie będzie tak samo, nawet jeśli mieszka niedaleko Ciebie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tanoy
Użytkownik forum

Załatwiłem sobie telefon nokie x3-02 działa w tym pasmie mam karte plusa zasięg 3g mam prawie na full ale jak co poczekam kilka dni dowiedziałem się ze kolega bierze iplusa wtedy zobaczę jak to działa :ok: :zdrowko:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tanoy pisze:ak co poczekam kilka dni dowiedziałem się ze kolega bierze iplusa wtedy zobaczę jak to działa :ok: :zdrowko:
I to będzie najlepszy test. Niech weźmie do Ciebie modem i sprawdzisz co i jak :ok: Tylko nie sprawdzaj 1 raz, a troszkę dłużej. Bo internet komórkowy jest dość niestabilny i warunki w sieci mogą się zmieniać, co za tym idzie osiągi też.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tanoy
Użytkownik forum

Na razie testuje na telefonie pomiary prędkości wygląda to ze prędkość się waha od 2 Mb/s do 6 Mb/s nie zależnie od pory dnia, kiedy dostane modem do ręki sprawdzę stabilność połączenia :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tanoy w takim razie jak dla mnie można by wziąć Plusa :ok:
Awatar użytkownika
piori
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: piori »

Witam,
Stoję przed podobnym dylematem co Autor wątku, po ostatnich perypetiach z naprawą gwarancyjną Axesstela nie mam zamiaru przedłużać umowy z Orange (która na szczęście już dobiega końca).
Poza tym od niedawna mam blisko BTS Aero2, bez którego moi rodzice od 22 września byliby odcięci od Internetu (czekam już 1,5 miesiąca na naprawę/wymianę routera i nic...), na szczęście jest BDI.

Ale do sedna - mam zamiar skorzystać z nowej oferty Plusa lub Cyfrowego Polsatu. Wiele jest na Forum opinii, że mimo bliźniaczej oferty lepiej jest podpisać umowę z CP.
W przeglądanej przeze mnie ofercie proponują modem ZTE MF821 + Router Edimax LT-6408n. Router chciałem odsprzedać bo mam już własny, ale znalazłem jeden ciekawy zapis na ich stronie:

Kod: Zaznacz cały

Udostępnienie sprzętu internetowego
Po upływie okresu podstawowego umowy sprzęt internetowy pozostaje własnością Cyfrowego Polsatu.
Może ktoś wie czy w Plusie jest podobnie? Chciałem coś znaleźć na ich stronie, ale chyba jest właśnie w przebudowie i nie można póki co wybrać żadnej oferty...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

piori pisze: Może ktoś wie czy w Plusie jest podobnie? Chciałem coś znaleźć na ich stronie, ale chyba jest właśnie w przebudowie i nie można póki co wybrać żadnej oferty...
Z tego co wiem, to w Plusie jednak kupujesz na własność sprzęt.
Awatar użytkownika
piori

Na stronie plusa pojawiły się już przyciski "kup", ale póki co prowadzą donikąd :rotfl:
Wczytałem się w regulamin dla oferty online ( http://internet.plus.pl/documents/59602 ... +11+12.pdf ) i mowa o zwrocie sprzętu jest tylko w przypadku rozwiązania umowy w okresie testowania (7 dni).

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz wartą uwagi: w regulaminie jest możliwość połączenia dwóch bonusów: dodatkowy transfer za zamówienie online oraz rabat na abonament dla osób posiadających już jakiś abonament (co najmniej 29,90 PLN) w plusie. Co ciekawe bezpośrednio na stronie, gdy wejdziemy w ofertę dla dotychczasowych klientów, w tabeli nie wymieniono dodatkowych GB, a jedynie opcję z rabatem.
Akurat mama ma telefon w plusie, więc zamówię umowę na nią i będzie 17 GB danych za 44,90 :ok:

EDIT:
Na stronie plusa pojawiły się już przyciski "kup", ale póki co prowadzą donikąd :rotfl:
I już ich nie ma. Widać, że edytują i testują stronę "na żywca", trochę to mało profesjonalne :zdziwko:
Awatar użytkownika
neopl
Stały użytkownik forum

Post autor: neopl »

Orietuje sie ktos czy jest mozliwosc zawrcia umowy z plusem na 12 miesiecy z nowym modemem??
Awatar użytkownika
piori

neopl, teoretycznie tak.
http://internet.plus.pl/documents/59602 ... y_02+11+12.
Wasserman
### BAN ###

Post autor: Wasserman »

Dokładnie jak powyżej,z tym ze oferta tych modemów jest dosyć uboga. Jeżeli juz to moim zdaniem lepiej byłoby kupić modem na własną rękę,a tutaj tylko karte sim podpisując umowę na rok.
ODPOWIEDZ