Jak złapać zasięg CP UMTS na zachód od Olsztyna

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zulusmjz
Początkujący użytkownik forum

Jak złapać zasięg CP UMTS na zachód od Olsztyna

Post autor: zulusmjz »

Witam,

Niedawno przeprowadziłem się do miejscowości Sząbruk, około 10 km na zach. od Olsztyna. Okazało się, że to "biała plama" - brak możliwości podpięcia kabla, tragiczne zasięgi większości sieci GSM. Po długich testach wyszło, że jedynie jako-taki zasięg ma Plus/Cyfrowy Polsat, a że CP oferował ciekawą promocję, wypadło no to drugie.

Konfiguracja:
- modem Huawai E3131 (od Play) wsadzony w router mobilny Ovislink Air3G II
- antena yagi kierunkowa +14 dBi zamontowana na dachu

No i pojawił się problem. Jest przyzwoite, stabilne połączenie EDGE (siła sygnału -78 dBm, CSQ 17), ale próba wymuszenia 3G daje -91 dBm (CSQ11) i bardzo niestabilne łącze (chwilami internet jest, ale z prędkością <1Mbit downlink, chwilami całkiem nie ma). Poszperałem, poszperałem i po LAC/CID ustaliłem, że 2G ciągnę z BTS w Kudypach (GSM900, ok. 3 km ode mnie), natomiast 3G z jakiegoś niezidentyfikowanego BTS zapewne znacznie dalej (CID 745 LAC 50004 - za nic nie mogę znaleźć go w btsearch.pl, Wydaje mi się, że LAC sugerowałby nadajnik Aero2, ale to tylko takie przypuszczenie...)

I tu odkryłem w czym tkwi mój błąd. Kupiłem antenę na pasmo 900 MHz. Zasugerowałem się mapą na btsearch, gdzie stosunkowo blisko mnie (Olsztyn-Dajtki, Kudypy, Dorotowo) były zaznaczone BTSy Aero2 działające właśnie na UMTS900. ALE ja d... nie popatrzyłem, że mam ustawione na mapie wyświetlanie w/g pozwoleń radiowych UKE, a nie faktycznie potwierdzonych BTS-ów! No i tych nadajników Aero2 nie ma wśród potwierdzonych, jest tylko jeden na drugim końcu Olsztyna (Pieczewo), jakieś 15 km w linii prostej... Bliżej (ok 5 km, ale przez las) mam tylko Plus UMTS2100 na elektrociepłowni (Stary Dwór). Tyle, że o ile dobrze się orientuję, pasmo 2100 daje dość ograniczony zasięg...

I teraz właściwe pytania.

1. Czy ma sens zmiana anteny na dedykowaną do pasma 2100 z nadzieją, że ściągnie sygnał z EC Stary Dwór (5km, przez las)?

2. Jakie są ew. szanse, że Aero2 uruchomi któryś z nadajników UMTS900 na Dajtkach, w Kudypach czy Dorotowie, skoro jest wydane pozwolenie. Czy można się w jakikolwiek sposób dowiedzieć, na ile realny jest ten plan? Czy jest w ogóle jakieś miejsce w necie, gdzie są informacje o nowo uruchamianych BTS-ach, abym tego nie przegapil? I czy po kupieniu Aero2 przez Polsat, te nadajniki będą w ogóle stawiane?

3. Mobyland ma świeżutko wydane (parę tygodni temu) pozwolenie na BTS LTE1800 w innej lokalizacji na Dajtkach. Analogicznie: da się jakoś sprawdzić, jak szybko ten BTS może powstać? Bo może warto czekać, wprawdzie musiałbym zmienić i antenę i modem, ale prędkość LTE by uzasadniała ten wydatek. Pod warunkiem, że realne jest złapanie sygnału LTE1800 (odległość od BTS jakieś 5 km, teren płaski, ale las).

Będę wdzięczne rady, ew. za wskazanie błędów w moim rozumowaniu, bo ekspertem od GSM to ja nie jestem... :) A brak szybszego internetu niż 2G to dla mnie tragedia, bo żona miała pracować zdalnie z domu (m.in. telekonferencje, trochę ściągania danych...).

Pozdrawiam i z góry dziękuję,
MJZ
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jak złapać zasięg CP UMTS na zachód od Olsztyna

Post autor: matek451 »

Jeśli to 3G to AERO2 to masz trzy niezweryfikowane BTS w Kudypach , Dorotowie i Nagladach.Podejrzewam , że antene ustawiłeś na Kudypy to spróbuj na Dorotowo. Nie masz daleko do tych BTS więc podjedź w pobliże i sprawdź zasięg i czy działają , przy okazji je zweryfikujesz.Od tego zależą twoje dalsze działania.Jeśli będzie działał ten w Dorotowie , a teren od tej strony jest czysty , tylko jezioro to z anteną na 900 powinien być dobry zasięg.Gorzej z pozostałymi , tam po drodze las.Gdzie ty masz to UMTS2100 w odległości 5 km ?.Chyba , że to Olsztyn , ul. Słoneczna 46 , ale to ok. 7km.Po sprawdzeniu tych AERO2 możesz myśleć o tym 2100i w perspektywie o LTE.

[ Dodano: 2012-11-10, 09:29 ]
Czy ta antena to ATK-10 , czy ATK-20?
zulusmjz

Dzięki za życzliwą pomoc.

Co do niezweryfikowanych hotspotów: Kudypy na pewno nie działają. Na 2G (EDGE) łączę się właśnie (z przyzwoitymi parametrami) z nadajnikiem Plusa na Kudypach, więc gdyby tam był działający nadajnik 3G, bym go bez problemu łapał. Mieszkam nie w samym Sząbruku, ale ok 1 km na płd-wsch, nad jez. Naterskim, więc do nadajnika UMTS2100 przy Słonecznej mam trochę bliżej, niż 7 km, tak ok. 6 km faktycznie będzie. Niestety od strony Dorotowa jestem zasłonięty też podnoszącym się terenem, ale w wolnej chwili sprawdzę czy tamten nadajnik nie działa, tak samo, jak Naglady.

Antena to dokładnie CYKLON 14dBi z tego zestawu:
http://yagi.pl/zestaw-hspa-modemu-mf668-p-1587.html

I jeszcze proszę o potwierdzenie jednego, bo się gubię w tych ostatnich zmianach. Użytkownicy CP mają nadal dostęp do sieci Aero2 (z pełną prędkością), tak?

Pozdrawiam,
MJZ
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zulusmjz pisze:Użytkownicy CP mają nadal dostęp do sieci Aero2
Tak.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Ta antena panelowa , którą posiadasz to nie najlepszy wybór.Lepsze są anteny od Cybertecha lub Bestpartnera. Na tym forum poleca się używać do 900MHz anteny typu YAGI, kierunkowe ATK-10 lub mocniejsza ATK-20.To sprawdzone anteny i faktycznie wzmacniające sygnał.Szkoda że nie zajrzałeś na forum wcześniej , nie kupiłbyś tego panela od YAGI.PL.Ale głównie to sprawdź te dwa BTS-y.Tym że teren sie wznosi się nie martw, ja swój Bts 900 mam przesłonięty wzgórzem , odległość 5 km. i zasięg mam na zewnątrz bez anteny. To zaleta niższych częstotliwości.CP nadal korzysta z nadajników AERO2 na 900MHz, sam korzystam z tego internetu na tej częstotliwości.
Magnum333

Post autor: Magnum333 »

Witam wszystkich na forum, bo to mój pierwszy post - forum przeglądam cyklicznie, ale dotychczas biernie.

@Zulusmjz
Mam podobny problem jak Ty, z tym że większy, bo mam jeszcze dalej do nadajnika.

Po analizie tematu internetu w "naszym" rejonie też zdecydowałem się na CP - przed połączeniem z Polkomtelem były to wyłącznie BTS-y Aero2 i są obecnie tylko w Olsztynie i Olsztynku. Nie wiem tylko czemu teraz nie pokazuje Olsztynka na mapce BTSEARCH (w bazie jest).
Mam do obydwu BTS-ów ok. 15 km i łączyłem się z Olsztynem. Nie było może rewelacyjnie, ale te -87dBm dało radę uzyskać - najgorzej jest z uploadem.

Od ok. tygodnia internet zaczął chodzić wyraźnie wolniej i po sprawdzeniu okazało się, że modem przełączył się na BTS w Olsztynku co jest dziwne, bo to zupełnie inny kierunek, a mam antenę kierunkową ATK-20. Co ciekawe, sygnał nie jest najgorszy - 85-87 dBm, ale nijak nie mają się do tego pingi.

Może dodatkowo jest to jest kwestia połączenia CP z PLUS, w efekcie czego jest większe obciążenie BTS.

Mam pytanie do fachowców z forum. Z tego co czytałem jest możliwe wymuszenie w programie TNI nośnej danego BTS. Problem w tym, że w bazie z BTSEARCH nośna dla obydwu BTS-ów jest taka sama (2963). Czy może macie bardziej precyzyjne dane? Poniżej dane o BTS-ach (obydwa Aero 2 UMTS 900):
- Olsztyn - LAC 203, CID 4500
- Olsztynek - LAC 50004, CID 745.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
matek451
Guru bezprzewodowy

Pokaż screena z połączenia.
zulusmjz

Cześć,

> - Olsztynek - LAC 50004, CID 745.

A widzisz... to ja szukałem po mapach, co to za BTS (szukałem go gdzieś w Olsztynie), bo sam się z nim łaczę... Nie pomyślałem, że to Olsztynek. I potwierdzam: od ok tygodnia mam ten sam problem: wyraźnie gorsze połączenie, do tego stopnia, że muszę ustawić wymuszanie 2G i łączyć się z bliższym nadajnikiem Plusa bez UMTS. Bo na tym Aero z Olsztynka to niby sygnał w sensie dBm się nie pogorszył, ale połączenie jest bardzo niestabilne, chwilę ciągnie, potem chwilę nie... Myślałem, że to wiąże się ze zjawiskiem "oddychania komórki", o którym gdzieś przeczytałem, czyli ze spadkiem zasięgu UMTS wraz ze wzrostem obciążenia. Ale dziwiłem się, bo też miałem wrażenie, że do końca października mniej więcej to połączenie było bardzo wolne, ale w miarę stabilne (przynajmniej przerwy krótsze), a teraz jakby wyraźnie gorzej.

A przy okazji: wczoraj jeździłem z laptopem cały wieczór po okolicy i spisałem LAC i SID w różnych miejscach. Jeszcze dzisiaj poddam to analizie z mapą btsearch i napiszą na forum, co z tego wynika jeżeli chodzi o czynne nadajniki Aero2/Plus.

MJZ
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli masz te dane to zrobisz kawał dobrej roboty. Pozwoli to zweryfikować te BTS -y w twojej okolicy , bo jest z tym nie najlepiej.Podaj te dane do bazy BTS.
zulusmjz

Jasne, ale zanim podam do btsearch proszę o małą weryfikację, bo nigdy tego nie robiłem.
Podam dane, które zebrałem, proszę o potwierdzenie, czy wyciągnąłem poprawne wnioski, specem od GSM nie jestem. Na razie podaję dane dla Cyfrowego Polsatu - zbierałem też dane z dla T-Mobile (mam ich komórkę), ale tu interpretacja jest trudna ze względu na generalne zamieszanie ze swapem - rozumiem, że wiele btsów może mieć zmienione numery.

1. Dorotowo
Stojąc pod istniejącym i potwierdzonym nadajnikiem Plusa GSM 900 (LAC 41014, CID 4340[123]) miałem też bardzo silny (-63 dBm) sygnał HSPA++. Dane: LAC 49001 CID 5052[23]. Rozumiem, że jest to potwierdzenie, że działa tam już nowy nadajnik Aero2 UMTS900 (P44340).

2. Olsztyn-Kortowo
Łapałem tylko sygnał HSPA: LAC 41014 CID 1525[6,5], co daje nadajnik Plusa UMTS 2100 na elektrociepłowni. To sugerowałoby, że nie działa jeszcze żadne z planowanych btsów Aero2 poza Pieczewem.

3. Olsztyn-Dajtki
Silny (-67 dBm) sygnał HSPA, CID 53122, LAC 41014. Pod tym numerem CID jest nadajnik Plusa w Olsztynie (lokalizacja - ?), ale z innym LAC, poza tym nie mogę znaleźć go na mapie. Podejrzewam więc, że jest to nadajnik Plusa UMTS2100 "do weryfikacji" - 44472 na Dajtkach.

4. Kudypy
Brak połączenia 3G. Z całą pewnością nadajnik "do weryfikacji" Aero2 w Kudypach (P44338) jeszcze nie działa.

5. Naglady
Silny (-65 dB) sygnał HSPA++, LAC 49001, CID 5632[2]. Traktuje to jako potwierdzenie, że nadajnik Aero2 UMTS900 "do weryfikacji" (P44339) już działa.

Podsumowując moje problemy: mam do wyboru dwa nadajniki Aero2: Dorotowo (4,9 km po drodze dwa jeziora + wzniesienie) i Naglady (6,7 km przez las). Tyle, że oba w zupełnie innym kierunku, niż mam w tej chwili antenę (ja głupi skierowałem ją na Olsztyn zakładając, że duże miasto = cywilizacja = UMTS :)). Dziś wieczorem włażę na dach i zobaczymy :)

Pozdrawiam,
MJZ

[ Dodano: 2012-11-15, 17:36 ]
A i jeszcze jedno.

@Magnum4444
Na jakiej podstawie twierdzisz, że ten twój BTS aero2, który łapiesz, to Olsztynek?
Bo teraz zreflektowałem się, że skro ja też go łapię, a mam przecież w kompletnie przeciwnym kierunku antenę ustawioną i do tego odległość 17 km, to chyba jakieś cudy... W bazie jest jeden bts z CID 50004, ale kompletnie innym LAC (874,875?,876) - lokalizacja wpisana faktycznie jako Olsztynek, ale ze znakiem "?", czyli niepotwierdzona. Coś jednak sądzę, że to jest jakiś niezidentyfikowany nadajnik Aero2 w Olsztynie lub na płn-wsch od Olsztyna (najsilniejszy sygnał na nim mam z tego sektora).

MJZ
Magnum333

@Zulusmjz
kawał dobrej roboty. Daj znać co ustaliłeś po testach na dachu.

Co do tego BTS-a CID 50004 to jest to zdecydowanie Olsztynek - wcześniej były tylko te 2 maszty Aero 2 (a nie byo jeszcze roamingu z Plusem), więc nie ma innej możliwości.

Do Dorotowa mam zdecydowanie bliżej, więc może będzie nieźle.
zulusmjz

To może niech się ktoś bardziej doświadczony wypowie: czy mogę mieć sygnał UMTS900 (co prawda słaby - -89-91 dB, ale zawsze) z anteny panelowej skierowanej pod kątem ok 140 stopni od kierunku BTS, który jest w odległości 16 km? Jeżeli tak - zwracam honor, jeżeli nie - to nie może być Olsztynek!

No chyba że to jakiś sygnał odbity.

MJZ
matek451
Guru bezprzewodowy

Zgłoś te nadajniki do weryfikacji w BTSearch. Oni to jeszcze sprawdzają zanim wpiszą do bazy zweryfikowanych. Jeśli potwierdza to będzie twój wkład w dzieło internetu komórkowego w Polsce.Jednak potwierdziły się moje przypuszczenia co do Dorotowa i Nagladów.
Magnum333

Sprawdziłem dzisiaj BTS-y w Dorotowie i Nagladach i u mnie zdecydowanie lepiej wygląda sprawa w Nagladach (Dorotowa nie łapię) - mam LAC 49001, ale CID 5032. Do Dorotowa mam co prawda tylko jezioro, ale wczesniej jest spora górka i 7,5 km, a do Naglad 5,5 km.
Sygnał co prawda podobny jak z Olsztynka (od -87 do -91 dBm), ale transfer dużo lepszy.
zulusmjz

U mnie podobnie. Dorotowa nie łapię (4,8 km), a Naglady całkiem fajnie, uzyskuję -79 dBm, co od razu przyniosło znaczną poprawę łącza. Co do CID - moja wina, zapisywalem po ciemku i na kolanie, popatrzyłem jeszcze raz na kartkę i to jest 0 a nie 6, powinno być 5032. Wysłałem poprawkę. W wolnej chwili pojadę za dnia do Dorotowa jeszcze raz sprawdzić ten BTS i jaka jest widoczność.

Pozdrawiam,
MJZ
Magnum333

Jakie masz transfery i ping na -79 dBm ?
zulusmjz

Dość zmienne, pingi w granicach 120-160 ms, transfer download 0,9-2,5 Mbit/s, upload 0,6-1,2 Mbit/s. Ale testowałem dopiero kilka razy w niedzielne popołudnie i wieczór, dziś jeszsze jestem w pracy.

MJZ
ODPOWIEDZ