Niedawno przeprowadziłem się do miejscowości Sząbruk, około 10 km na zach. od Olsztyna. Okazało się, że to "biała plama" - brak możliwości podpięcia kabla, tragiczne zasięgi większości sieci GSM. Po długich testach wyszło, że jedynie jako-taki zasięg ma Plus/Cyfrowy Polsat, a że CP oferował ciekawą promocję, wypadło no to drugie.
Konfiguracja:
- modem Huawai E3131 (od Play) wsadzony w router mobilny Ovislink Air3G II
- antena yagi kierunkowa +14 dBi zamontowana na dachu
No i pojawił się problem. Jest przyzwoite, stabilne połączenie EDGE (siła sygnału -78 dBm, CSQ 17), ale próba wymuszenia 3G daje -91 dBm (CSQ11) i bardzo niestabilne łącze (chwilami internet jest, ale z prędkością <1Mbit downlink, chwilami całkiem nie ma). Poszperałem, poszperałem i po LAC/CID ustaliłem, że 2G ciągnę z BTS w Kudypach (GSM900, ok. 3 km ode mnie), natomiast 3G z jakiegoś niezidentyfikowanego BTS zapewne znacznie dalej (CID 745 LAC 50004 - za nic nie mogę znaleźć go w btsearch.pl, Wydaje mi się, że LAC sugerowałby nadajnik Aero2, ale to tylko takie przypuszczenie...)
I tu odkryłem w czym tkwi mój błąd. Kupiłem antenę na pasmo 900 MHz. Zasugerowałem się mapą na btsearch, gdzie stosunkowo blisko mnie (Olsztyn-Dajtki, Kudypy, Dorotowo) były zaznaczone BTSy Aero2 działające właśnie na UMTS900. ALE ja d... nie popatrzyłem, że mam ustawione na mapie wyświetlanie w/g pozwoleń radiowych UKE, a nie faktycznie potwierdzonych BTS-ów! No i tych nadajników Aero2 nie ma wśród potwierdzonych, jest tylko jeden na drugim końcu Olsztyna (Pieczewo), jakieś 15 km w linii prostej... Bliżej (ok 5 km, ale przez las) mam tylko Plus UMTS2100 na elektrociepłowni (Stary Dwór). Tyle, że o ile dobrze się orientuję, pasmo 2100 daje dość ograniczony zasięg...
I teraz właściwe pytania.
1. Czy ma sens zmiana anteny na dedykowaną do pasma 2100 z nadzieją, że ściągnie sygnał z EC Stary Dwór (5km, przez las)?
2. Jakie są ew. szanse, że Aero2 uruchomi któryś z nadajników UMTS900 na Dajtkach, w Kudypach czy Dorotowie, skoro jest wydane pozwolenie. Czy można się w jakikolwiek sposób dowiedzieć, na ile realny jest ten plan? Czy jest w ogóle jakieś miejsce w necie, gdzie są informacje o nowo uruchamianych BTS-ach, abym tego nie przegapil? I czy po kupieniu Aero2 przez Polsat, te nadajniki będą w ogóle stawiane?
3. Mobyland ma świeżutko wydane (parę tygodni temu) pozwolenie na BTS LTE1800 w innej lokalizacji na Dajtkach. Analogicznie: da się jakoś sprawdzić, jak szybko ten BTS może powstać? Bo może warto czekać, wprawdzie musiałbym zmienić i antenę i modem, ale prędkość LTE by uzasadniała ten wydatek. Pod warunkiem, że realne jest złapanie sygnału LTE1800 (odległość od BTS jakieś 5 km, teren płaski, ale las).
Będę wdzięczne rady, ew. za wskazanie błędów w moim rozumowaniu, bo ekspertem od GSM to ja nie jestem...

Pozdrawiam i z góry dziękuję,
MJZ