top_netinfo a Windows 8 / Play Online

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
luxpiotr
Użytkownik forum

top_netinfo a Windows 8 / Play Online

Post autor: luxpiotr »

Mam problem otóż program top_netinfo działał u mnie wyśmienicie pod Windows 7, na tomiast pod Windows 8 nie mogę uzyskać dostępu do internetu.
Mam modem Huawei E173 od Play, skonfigurowałem połączenie RAS i niby pokazuje, że się połączyło z netem, pasek połączenia w programie zielony, w tym nowym pasku Win8 pokazującym połączenia sieciowe pisze przy połączeniu top_netinfo, że połączony, natomiast w zasobniku systemowym ikonka połączenia wskazuje, że nie mam połączenia z internetem. Nie mogę przeglądać netu.
Mogę jedynie łączyć się przez mobile partnera od Play - wtedy komórkowe połączenie int. jest aktywne i w zasobniku jest prawidłowa ikonka.

Nie wiem co jest grane, bo Win7 przy takiej samej konfiguracji top_netinfo wszystko hulało jak trzeba.
Sprawdzał ktoś ten program pod Win 8?
>>>>>>>>>>>>EDIT<<<<<<<<<<<<<<<
Coś mi się wydaje, że tu chodzi o typ połączenia RAS / NDIS. Również Mobile Partner przełączony w tryb RAS pokazuje, że niby jest połączony z netem a w rzeczywistości połączenia brak. W NDIS mobile partner od razu działa jak należy. Zobaczę teraz top_netinfo...

[ Dodano: 2012-11-09, 14:12 ]
Ehhh poddałem się z top_netinfo pod Windows 8. Będę go używał ewentualnie czasami do określenia siły sygnału, BTSu itd. natomiast udało mi się znaleźć idealny kompromis. Otóż będę używał oryginalnego Mobile Partnera od Play, tylko że w pliku SysSetting.xml zmieniam wartości:

Kod: Zaznacz cały

<REDIAL> 
        <enable>1</enable> 
        <roamenable>1</roamenable> 
        <visible>1</visible> 
        <count>3</count> 
        <countvisible>1</countvisible> 
        <time>1</time> 
        <timevisible>1</timevisible> 
        <roamvisible>1</roamvisible> 
    </REDIAL> 

Kod: Zaznacz cały

<AUTODIALONSTART> 
        <enable>1</enable> 
        <visible>1</visible> 
        <roamenable>1</roamenable> 
        <roamvisible>1</roamvisible> 
    </AUTODIALONSTART> 
W opcjach zaznaczam uruchamianie z Windows i zminimalizowanie.
Dzięki temu Mobile Partner sam łączy się z internetem podczas uruchamiania i wznawia połączenie, gdyby się zerwało.

[ Dodano: 2012-11-09, 15:09 ]
Teraz mam znowu inny problem. Programy do zarządzania ruchem sieciowym jak NetLimiter czy TrafficShaperXp nie widzą tego szerokopasmowego połączenia komórkowego. Gdy modem działał kiedyś w trybie RAS nie było problemu i ruch sieciowy był wykrywany przez te programy i mogłem nakładać ograniczenia, limity itp...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: top_netinfo a Windows 8 / Play Online

Post autor: YaHooo »

luxpiotr trudno Ci coś doradzić, bo z Twojego opisu wynika, że Windows8 ma nieco inne zarządzanie połączeniami RAS...
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
luxpiotr
Użytkownik forum

Post autor: luxpiotr »

Piszę jeszcze raz, bo odkryłem o co biega. To była moja wine gdyż miałem wyłączoną usługę zasad diagnostyki. Teraz połączenia RAS chodzą.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

luxpiotr dzięki za informacje :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dudijack
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dudijack »

Witam. Zgodnie ze wskazówkami kolegi luxpiotr sprawdziłem czy mam również włączoną usługę zasad diagnostyki. niestety pomimo jej włączenia połaczenia działaja tylko w trybie ndis.
ODPOWIEDZ