No własnie co wybrać:)?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
No własnie co wybrać:)?
Witam,
Panie i panowie po latach zagorzałego użytkowania kompa stacjonarnego,stałem się 2 dni temu włascicielem ładniutkiego laptopa:P)
tarez chce drania uinternetiowić,ale nie ma pomysłu jak.no własnie jak???
Problemy:laptoop będzie podróżował pomiedzy Warszawą i Lublinem,więc przydałoby sie jakies rozwiązanie mobilne,ewentualnie stacionarne,ale niedrogie w obydwu mieszkaniach jednocześnie.....,jedno z mieszkań (Warszawa),jest wynajęte i raczej nie che instalowac tam sieci.....blueconnect wydaje sie do bani i mają tylko jedna kartkę na 100% współpracująca z VISTĄ:(???
Choinka sie pogubiłem...podsumowując,:laptop,dwa mista ,sieć..ma być ,ale jaka. i za ile...help dobrzy ludzie:)))
Panie i panowie po latach zagorzałego użytkowania kompa stacjonarnego,stałem się 2 dni temu włascicielem ładniutkiego laptopa:P)
tarez chce drania uinternetiowić,ale nie ma pomysłu jak.no własnie jak???
Problemy:laptoop będzie podróżował pomiedzy Warszawą i Lublinem,więc przydałoby sie jakies rozwiązanie mobilne,ewentualnie stacionarne,ale niedrogie w obydwu mieszkaniach jednocześnie.....,jedno z mieszkań (Warszawa),jest wynajęte i raczej nie che instalowac tam sieci.....blueconnect wydaje sie do bani i mają tylko jedna kartkę na 100% współpracująca z VISTĄ:(???
Choinka sie pogubiłem...podsumowując,:laptop,dwa mista ,sieć..ma być ,ale jaka. i za ile...help dobrzy ludzie:)))
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez rados?awx, łącznie zmieniany 1 raz.
problem maker
- regedit
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: No własnie co wybrać:)?
Zależy do czego byś potrzebował tego internetu. Jeśli do przeglądania stron i sprawdzania poczty bez ściągania miliona filmów i mp3 to wystarczy internet mobilny. Warszawa ma HSDPA, Lublin również także z prędkością nie będzie problemów
Rozumiem, że nowy laptop i ma tylko wejście Express Card?
Co do visty, również mam laptopa i ten os i z kompatybilnością wcale nie jest tak źle (na viście odpaliłem ostatnio kknd - gra ma 10 lat!!! i działa rewelacyjnie). To że nie ma sterowników pod vistę nie oznacza, że modem nie będzie działać. To samo tyczy się oprogramowania. Wybierz konkretny model i poszukaj w necie albo na forum czy karta sprawia problemy z vistą

Co do visty, również mam laptopa i ten os i z kompatybilnością wcale nie jest tak źle (na viście odpaliłem ostatnio kknd - gra ma 10 lat!!! i działa rewelacyjnie). To że nie ma sterowników pod vistę nie oznacza, że modem nie będzie działać. To samo tyczy się oprogramowania. Wybierz konkretny model i poszukaj w necie albo na forum czy karta sprawia problemy z vistą

ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
-
Net w warszawie ma być wykorzystywany bardziej intensywnie(multimedialnie) a w Lublinie poczta,plus pare stron do odwiedzenia, no dobrze wybrac model karty,ale chodzi o samego dostawce netu z kim podpisac umowę,owszem jest express card wejście, ale co mi to daje:(???
choinka jestem w kropce:(!
choinka jestem w kropce:(!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez rados?awx, łącznie zmieniany 1 raz.
problem maker
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Co do wyboru modemu to jak już się zdecydujesz na któregoś z operatorów to weź ze sobą laptopa i niech sprawdzą czy wszystko działa, żeby później nie było problemów... Jeśli chcesz mieć internet od jednego operatora w Warszawie i w Lublinie to jedynym wyjściem będzie umowa z którymś z operatorów. Ewentualnie w Warszawie jakieś stałe łącze a w Lublinie SimData...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Nie wiem jakie możliwości w sensie ceny masz w Warszawie i ile chcesz na to wszystko przeznaczyć? Ale skoro rozważałeś także dwa łącza czyli w Warszawie i Lublinie, to ja na Twoim miejscu wybrałbym stałe łącze w Wawie i do tego łącze mobilne komórkowe do Lublina i do podróży.radosławx pisze:Net w warszawie ma być wykorzystywany bardziej intensywnie(multimedialnie) a w Lublinie poczta,plus pare stron do odwiedzenia
Może to byc abonament, moze SimData (wszystko zależy od ilości danych przesyłanych i częstotliwości używania tego typu łącza.
Na początku do tego możesz używać nawet telefonu komórkowego z modemem GPRS/EDGE lub lepszym.
Wszystko jest u nas na forum wyjaśnione.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
BUK zapłać:)
póki co zamówiłem konsultację w Sferii co do netu w Warszawie a o Lublinie pomyslę:)
dziękuje i do usły.../przeczytania.
póki co zamówiłem konsultację w Sferii co do netu w Warszawie a o Lublinie pomyslę:)

problem maker
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
OK, nie ma sprawy.radosławx pisze:a o Lublinie pomyslę:)
A co do tego Lublina, to zobacz jeszcze to:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19004#19004
Większość linków z tego posta powinna Cię zaciekawić.
Przykładowo to: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7213
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Stały użytkownik forum
I tu się mylisz.radosławx pisze: (...)
sieci.....blueconnect wydaje sie do bani i mają tylko jedna kartkę na 100% współpracująca z VISTĄ
Na stronach (choć ciężko się do nich dokopać) są sterowniki pod Vistę do wszystkich obecnie sprzedawanych kart i jak zauważyłem pojawiają się sterowniki do starych kart np. Merlin U740.
Krótko zatem - jeśli chcesz korzystać mało - bierz SimDatę albo Orange Go. Jeśli chcesz korzystać dużo - bierz blueconnecta na czas nieokreślony (w każdej chwili możesz zrezygnować). No i co najwazniejsze - w każdej z tych usług nie kupisz tanio karty, lub wcale nie kupisz ...
Jeśli miałbyś kupić kartę to ze złączem EC jest tylko jedna i jest chyba u wszystkich operatorow, ew. na Allegro - Merlin XU870