No własnie co wybrać:)?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rados?awx
Początkujący użytkownik forum

No własnie co wybrać:)?

Post autor: rados?awx »

Witam,
Panie i panowie po latach zagorzałego użytkowania kompa stacjonarnego,stałem się 2 dni temu włascicielem ładniutkiego laptopa:P)
tarez chce drania uinternetiowić,ale nie ma pomysłu jak.no własnie jak???
Problemy:laptoop będzie podróżował pomiedzy Warszawą i Lublinem,więc przydałoby sie jakies rozwiązanie mobilne,ewentualnie stacionarne,ale niedrogie w obydwu mieszkaniach jednocześnie.....,jedno z mieszkań (Warszawa),jest wynajęte i raczej nie che instalowac tam sieci.....blueconnect wydaje sie do bani i mają tylko jedna kartkę na 100% współpracująca z VISTĄ:(???
Choinka sie pogubiłem...podsumowując,:laptop,dwa mista ,sieć..ma być ,ale jaka. i za ile...help dobrzy ludzie:)))
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez rados?awx, łącznie zmieniany 1 raz.
problem maker
Awatar użytkownika
sus
Specjalista bezprzewodowy-junior

hmm

Post autor: sus »

skoro tu trafiles,umiesz juz szukac to moze tak poszukasz na forum tematow ktore cie zainteresuja !!! to jest proste,nie gryzie i nie kopie !!!
dobre piwo jest jak halny,wzmaga poped seksualny !!!

http://www.speedtest.pl/test/88760251
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: No własnie co wybrać:)?

Post autor: regedit »

Zależy do czego byś potrzebował tego internetu. Jeśli do przeglądania stron i sprawdzania poczty bez ściągania miliona filmów i mp3 to wystarczy internet mobilny. Warszawa ma HSDPA, Lublin również także z prędkością nie będzie problemów ;) Rozumiem, że nowy laptop i ma tylko wejście Express Card?

Co do visty, również mam laptopa i ten os i z kompatybilnością wcale nie jest tak źle (na viście odpaliłem ostatnio kknd - gra ma 10 lat!!! i działa rewelacyjnie). To że nie ma sterowników pod vistę nie oznacza, że modem nie będzie działać. To samo tyczy się oprogramowania. Wybierz konkretny model i poszukaj w necie albo na forum czy karta sprawia problemy z vistą ;)
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
rados?awx

Net w warszawie ma być wykorzystywany bardziej intensywnie(multimedialnie) a w Lublinie poczta,plus pare stron do odwiedzenia, no dobrze wybrac model karty,ale chodzi o samego dostawce netu z kim podpisac umowę,owszem jest express card wejście, ale co mi to daje:(???
choinka jestem w kropce:(!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez rados?awx, łącznie zmieniany 1 raz.
problem maker
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Co do wyboru modemu to jak już się zdecydujesz na któregoś z operatorów to weź ze sobą laptopa i niech sprawdzą czy wszystko działa, żeby później nie było problemów... Jeśli chcesz mieć internet od jednego operatora w Warszawie i w Lublinie to jedynym wyjściem będzie umowa z którymś z operatorów. Ewentualnie w Warszawie jakieś stałe łącze a w Lublinie SimData...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

radosławx pisze:Net w warszawie ma być wykorzystywany bardziej intensywnie(multimedialnie) a w Lublinie poczta,plus pare stron do odwiedzenia
Nie wiem jakie możliwości w sensie ceny masz w Warszawie i ile chcesz na to wszystko przeznaczyć? Ale skoro rozważałeś także dwa łącza czyli w Warszawie i Lublinie, to ja na Twoim miejscu wybrałbym stałe łącze w Wawie i do tego łącze mobilne komórkowe do Lublina i do podróży.
Może to byc abonament, moze SimData (wszystko zależy od ilości danych przesyłanych i częstotliwości używania tego typu łącza.

Na początku do tego możesz używać nawet telefonu komórkowego z modemem GPRS/EDGE lub lepszym.

Wszystko jest u nas na forum wyjaśnione.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
rados?awx

BUK zapłać:)
póki co zamówiłem konsultację w Sferii co do netu w Warszawie a o Lublinie pomyslę:)
dziękuje i do usły.../przeczytania. :D
problem maker
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

radosławx pisze:a o Lublinie pomyslę:)
dziękuje i do usły.../przeczytania. :D
OK, nie ma sprawy.
A co do tego Lublina, to zobacz jeszcze to:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19004#19004
Większość linków z tego posta powinna Cię zaciekawić.

Przykładowo to: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7213
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

radosławx pisze: (...)
sieci.....blueconnect wydaje sie do bani i mają tylko jedna kartkę na 100% współpracująca z VISTĄ
I tu się mylisz.
Na stronach (choć ciężko się do nich dokopać) są sterowniki pod Vistę do wszystkich obecnie sprzedawanych kart i jak zauważyłem pojawiają się sterowniki do starych kart np. Merlin U740.

Krótko zatem - jeśli chcesz korzystać mało - bierz SimDatę albo Orange Go. Jeśli chcesz korzystać dużo - bierz blueconnecta na czas nieokreślony (w każdej chwili możesz zrezygnować). No i co najwazniejsze - w każdej z tych usług nie kupisz tanio karty, lub wcale nie kupisz ...
Jeśli miałbyś kupić kartę to ze złączem EC jest tylko jedna i jest chyba u wszystkich operatorow, ew. na Allegro - Merlin XU870
ODPOWIEDZ