Modem do Aero2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Modem do Aero2

Post autor: trybun »

Jaki modem byście polecali do odbioru darmowego internetu Aero? Pytam oczywiście nie o to co jest w ofercie, ale o Wasze osobiste doświadczenia z takim sprzętem. Myślę o modemie Huawei E 3131, ale z tego co się doczytałem w necie, to on do poprawnego działania z tą siecią wymaga od użytkownika jakichś ręcznych modyfikacji. Cena tego modemu jest dość atrakcyjna, ale czy to modyfikowanie nie jest zbyt skomplikowaną operacją?
uberas
Stały użytkownik forum

Re: Modem do Aero2

Post autor: uberas »

Miałem go, nie polecam. Przy łączeniu z T-mobile UMTS2100 wyniki masakrycznie niskie a sygnał 50%. Aero2 ciągle miało jakieś spadki prędkości, traciło sygnał, miało ogromne pingi. Weź coś innego.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

trybun pisze:Myślę o modemie Huawei E 3131, ale z tego co się doczytałem w necie, to on do poprawnego działania z tą siecią wymaga od użytkownika jakichś ręcznych modyfikacji.
Od 1. października już nie trzeba kombinować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
trybun

uberas pisze:Miałem go, nie polecam. Przy łączeniu z T-mobile UMTS2100 wyniki masakrycznie niskie a sygnał 50%. Aero2 ciągle miało jakieś spadki prędkości, traciło sygnał, miało ogromne pingi. Weź coś innego.
Sytuacja jest taka że u mnie i tak się raczej nie obejdzie bez anteny zewnętrznej, na telefonie w domu nie mam zasięgu Aero2, nawet na parapetach okien. A telefonowi w czułości anteny nie dorówna żaden, najlepszy nawet modem. Znasz może jakiś model w miarę tani i który by miał wyjście na antenę zewnętrzną? Myślałem również o takim modemie-routerze GSM, ale nie wiem czy to dobry pomysł, ponieważ wątpliwe żeby taki routerek z wbudowanym modemem zdołałał "rozsiać" sygnał po całym, dość dużym domu. Lepszym wyjściem chyba będzie kupić modem i router oddzielnie.

[ Dodano: 2012-11-19, 21:53 ]
krystianb pisze: Od 1. października już nie trzeba kombinować.
A więc jest on numerem 1 na liście potencjalnego zakupu. Dzięki za info.
Awatar użytkownika
bubu12
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bubu12 »

uberas pisze: Aero2 ciągle miało jakieś spadki prędkości, traciło sygnał, miało ogromne pingi. Weź coś innego.
te problemy ma sieć aero2 która została przejęta przez plusa i jest rekonfigurowana ,a nie modem ... wiecej info na jdtech.pl

ja lecę na huawei e1752 ,nie ma gniazda na antenę z zewnątrz obudowy ,ale w środku chyba jest...

Obrazek

Obrazek

nie wiem tylko jaki to typ gniazda ? - ktoś wie ?
... wystarczy dziurkę w plastiku obudowy wywiercić
Ostatnio zmieniony 2012-11-22, 17:36 przez bubu12, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bubu12 pisze: nie wiem tylko jaki to typ gniazda ? - ktoś wie ?
Te gniazdo to jest tylko złącze serwisowe. Ma na celu umożliwienie sprawdzenia działania modemu na etapie produkcji. Jest ono bardzo delikatne, wytrzyma max kilkadziesiąt cykli podłączenia/rozłączenia. Ponadto złącze do niego jest bardzo trudno dostępne oraz drogie. Lepiej samemu dolutować odpowiednio antenę.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bubu12

acha ,dzieki za info
czyli odkręcić tą pół-okrągłą antenę na plastiku i dolutować tam gdzie sie złota blaszka stykała i drugi przewód do masy i gotowe - tak ?
będę musiał coś pomyśleć :hyhy: ,a samemu da się jakąś antenę zew. wykombinować na pasmo 3G 900MHz ?
dostałem ostrzeżenie za "Dyskusja personalna z moderatorem." mimo że nie prowadziłem z nim dyskusji, tylko raz odpowiedziałem na jego dyletancki post, od tej pory traktuję wszystkie odpowiedzi moderatorów na moje posty jako prowokację ...
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

trybun: w przypadku E3131 trzeba tylko ustawić profil z APN: darmowy i wybrać, jak chcesz wznawiać połączenie (zrywane co godzinę przez Aero2).

Albo zrobisz konfigurację ręcznie, albo poszukasz nieco droższego gotowca pod Aero2 - są dostępne. Do wyboru do koloru.
Awatar użytkownika
trybun

jakubd pisze:trybun: w przypadku E3131 trzeba tylko ustawić profil z APN: darmowy i wybrać, jak chcesz wznawiać połączenie (zrywane co godzinę przez Aero2).

Albo zrobisz konfigurację ręcznie, albo poszukasz nieco droższego gotowca pod Aero2 - są dostępne. Do wyboru do koloru.
Czyli nic skomplikowanego, a więc nie warto przepłacać, o ile cały ten problem to tylko ręczne ustawienie profilu..?
Awatar użytkownika
bubu12

tylko profil - proste jak barszcz :cfaniak:
można też modemowi wymusić 900MHz na stałe i roaming
i nawiązywanie auto połączeń w top-netinfo ustawić
tak jak na foto zapodałem

Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bubu12 pisze: czyli odkręcić tą pół-okrągłą antenę na plastiku i dolutować tam gdzie sie złota blaszka stykała i drugi przewód do masy i gotowe - tak ?
Jak najbardziej. Tylko wtedy trzeba pamiętać, aby nie uruchamiać modemu bez podłączonej anteny zewnętrznej.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bubu12

no zrobiłem sobie taką antenę z drutu elektrycznego o grubości 1mm w izolacji
dla aero bez ekranu z tyłu ,długość jednej ścianki L1 to 80,8mm
L2 to 226,3mm to jest na właśnie 900MHz
Obrazek
działa ,przykleiłem pionowo do szyby na środku okna bo najlepiej łapało
zysk 10-13dB ,tylko nie tak jak Yahooo mówił ,tylko oba przewody razem zlutować i przylutować do miejsca gdzie w modemie stykała oryginalna antena ,czyli złota blaszka - bo przebadałem wcześniej to złącze antenowe/serwisowe i tam zwarcie było środek z masą i tak właśnie zrobiłem
koszt - 0zł ,drut miałem ,trochu cyny i lutówka też się znalazła
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bubu12 pisze:tylko oba przewody razem zlutować i przylutować do miejsca gdzie w modemie stykała oryginalna antena ,czyli złota blaszka
Jestem ciekaw jak to wpływa na dopasowanie impedancji modemu do anteny.
ODPOWIEDZ