Słaby zasięg w sieci Plus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Słaby zasięg w sieci Plus
Mam pytanie odnośnie do użytkowników, ponieważ mam antenę Antena HSPA+/UMTS2100 17dBi do modemu ZTE MF669 z Cybertech.com.pl. Podłączyłem ją do modemu, oczywiście próbowałem testować antenę na zewnątrz i nadal mam taki sam słaby zasięg jak na początku bez anteny. Co w takim przypadku mam zrobić? Proszę o szybką odpowiedź... 

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Słaby zasięg w sieci Plus
Trochę za mało informacji, żeby cokolwiek poradzić.
1) Jaka lokalizacja? Miejscowość pewnie jak w profilu, ale województwo?
2) Jak długi kabel?
3) Jak wysoko nad ziemią testowana antena?
4) Jaka jest moc sygnału w programie Top_NetInfo?
1) Jaka lokalizacja? Miejscowość pewnie jak w profilu, ale województwo?
2) Jak długi kabel?
3) Jak wysoko nad ziemią testowana antena?
4) Jaka jest moc sygnału w programie Top_NetInfo?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
1. Gorzyca, zachodniopomorskie, powiat sławieński.
2. Kabel 10 m.
3. Antena testowana na wysokości 2,5 m
2. Kabel 10 m.
3. Antena testowana na wysokości 2,5 m
-
- Stały użytkownik forum
Z tego co pokazuje mapa zasięgu operatora to jesteś na granicy sygnału HSPA, ale na częstotliwości 900MHz, a kupiłeś antenę na 2100MHz która nie ma zysku w tym paśmie którego potrzebujesz.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
To, co pokazujesz, to moc sygnału GSM, a tu chodzi o sygnał UMTS.bez tytułu.JPG
4. Moc sygnału
Wejdź w USTAWIENIA ---> GPRS/UMTS ---> Pasmo (wybierz wybrane) i obok W2100 ---> Zastosuj.
I wtedy sprawdź.
W jakim kierunku jest ustawiona antena?
-
Wątpię, czy by to coś dało jeśli bym zmienił pasmo, widzę też, że się nie da tego zrobić.Yanusz pisze:Wejdź w USTAWIENIA ---> GPRS/UMTS ---> Pasmo (wybierz wybrane) i obok W2100 ---> Zastosuj.
I wtedy sprawdź.
Wchodzę w ustawienia, potem GPRS/UTMS i nie widzę żadnego pasma

Czyli mam rozumieć, że pakuje antenę i odsyłam do miejsca nadania. Ewentualnie po odesłaniu mogę zmienić na antenę nadającą w paśmie 900Mhz. Jeżeli już bym miał zamiar zamieniać to czy taka by wystraczyła? Antena ATK-20 16,5dBi + kabel + FME (ż)cain pisze:Z tego co pokazuje mapa zasięgu operatora to jesteś na granicy sygnału HSPA, ale na częstotliwości 900MHz, a kupiłeś antenę na 2100MHz która nie ma zysku w tym paśmie którego potrzebujesz.
http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Dlatego najpierw się konsultuje, a dopiero potem kupuje.
Do nadajnika Aero2 masz 13,5 km. Jeśli na drodze do Sławna nie ma większych przeszkód (wzniesienia, drzewa) jest szansa, że antena, którą zaproponowałeś sobie poradzi, ale proponowałbym zamontować ją wyżej, niż 2,5 metra nad ziemią.
Do nadajnika Aero2 masz 13,5 km. Jeśli na drodze do Sławna nie ma większych przeszkód (wzniesienia, drzewa) jest szansa, że antena, którą zaproponowałeś sobie poradzi, ale proponowałbym zamontować ją wyżej, niż 2,5 metra nad ziemią.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie spiesz się tak , najpierw zrób testy przy pomocy TNI . Piszesz , że nie da się zmienić pasma , czy używasz TNI ? To podstawa jeśli chcesz wymusić dana częstotliwość . Ogólnie w twojej lokalizacji z netem cieniutko. Wszędzie tylko GSM. Jedyna nadzieja to ten BTS Aero2 w Sławnie. Odległość ok.12 km , teren czysty , antena taka jak wybrałeś ATK-20 , kierunek Sławno. Możesz próbować , nie masz nic do stracenia i ograniczony do minimum wybór. Powodzenia.Ps: Jak ci się uda to możesz korzystać też z darmowego internetu BDI od AERO2.
-
Mam program TNI i z niego korzystam. Port do komunikacji z modemem przy pomocy poleceń AT jest dobrze, czyli COM5: Port ZTE NMEA Device (COM5). Następnie wchodzę na zakładkę GPRS/UTMS i mam tylko do wyboru 5 opcji m.in. (nie zmieniaj, preferowany GPRS/EDGE, preferowany UTMS/HSDPA [WCDMA], tylko GPRS/EDGE i tylko UTMS/HSDPA [WCDMA]). Zaznaczam inną opcje oprócz nie zmieniaj, klikam zastosuj i wyskakuje okienko z napisem "Błąd, prawdopodobnie modem nie obsługuje tej komendy", następnie biorę połącz i nadal jest GSM. Mogę czegoś nie wiedzieć, początkujący jestem w tym temacie, chodź coś nie coś wiem. Dziękimatek451

Tak, wiem to już moja wina, że nie skonsultowałem się. Spróbuję, coś zadziałać. Z góry dziękujęYanusz

- wojteks
- *** Administrator ***
To jest port na którym wychodzą dane GPS z modemu.koziol2093 pisze:czyli COM5: Port ZTE NMEA Device (COM5).
Nie pomagam na PW!