Słaby zasięg w sieci Plus

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
koziol2093
Początkujący użytkownik forum

Słaby zasięg w sieci Plus

Post autor: koziol2093 »

Mam pytanie odnośnie do użytkowników, ponieważ mam antenę Antena HSPA+/UMTS2100 17dBi do modemu ZTE MF669 z Cybertech.com.pl. Podłączyłem ją do modemu, oczywiście próbowałem testować antenę na zewnątrz i nadal mam taki sam słaby zasięg jak na początku bez anteny. Co w takim przypadku mam zrobić? Proszę o szybką odpowiedź... :/
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Słaby zasięg w sieci Plus

Post autor: Yanusz »

Trochę za mało informacji, żeby cokolwiek poradzić.
1) Jaka lokalizacja? Miejscowość pewnie jak w profilu, ale województwo?
2) Jak długi kabel?
3) Jak wysoko nad ziemią testowana antena?
4) Jaka jest moc sygnału w programie Top_NetInfo?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
koziol2093

1. Gorzyca, zachodniopomorskie, powiat sławieński.
2. Kabel 10 m.
3. Antena testowana na wysokości 2,5 m
cain
Stały użytkownik forum

Post autor: cain »

Z tego co pokazuje mapa zasięgu operatora to jesteś na granicy sygnału HSPA, ale na częstotliwości 900MHz, a kupiłeś antenę na 2100MHz która nie ma zysku w tym paśmie którego potrzebujesz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bez tytułu.JPG
4. Moc sygnału
To, co pokazujesz, to moc sygnału GSM, a tu chodzi o sygnał UMTS.

Wejdź w USTAWIENIA ---> GPRS/UMTS ---> Pasmo (wybierz wybrane) i obok W2100 ---> Zastosuj.
I wtedy sprawdź.

W jakim kierunku jest ustawiona antena?
koziol2093

Yanusz pisze:Wejdź w USTAWIENIA ---> GPRS/UMTS ---> Pasmo (wybierz wybrane) i obok W2100 ---> Zastosuj.
I wtedy sprawdź.
Wątpię, czy by to coś dało jeśli bym zmienił pasmo, widzę też, że się nie da tego zrobić.
Wchodzę w ustawienia, potem GPRS/UTMS i nie widzę żadnego pasma :/
cain pisze:Z tego co pokazuje mapa zasięgu operatora to jesteś na granicy sygnału HSPA, ale na częstotliwości 900MHz, a kupiłeś antenę na 2100MHz która nie ma zysku w tym paśmie którego potrzebujesz.
Czyli mam rozumieć, że pakuje antenę i odsyłam do miejsca nadania. Ewentualnie po odesłaniu mogę zmienić na antenę nadającą w paśmie 900Mhz. Jeżeli już bym miał zamiar zamieniać to czy taka by wystraczyła? Antena ATK-20 16,5dBi + kabel + FME (ż)
http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html :help:
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Dlatego najpierw się konsultuje, a dopiero potem kupuje.
Do nadajnika Aero2 masz 13,5 km. Jeśli na drodze do Sławna nie ma większych przeszkód (wzniesienia, drzewa) jest szansa, że antena, którą zaproponowałeś sobie poradzi, ale proponowałbym zamontować ją wyżej, niż 2,5 metra nad ziemią.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie spiesz się tak , najpierw zrób testy przy pomocy TNI . Piszesz , że nie da się zmienić pasma , czy używasz TNI ? To podstawa jeśli chcesz wymusić dana częstotliwość . Ogólnie w twojej lokalizacji z netem cieniutko. Wszędzie tylko GSM. Jedyna nadzieja to ten BTS Aero2 w Sławnie. Odległość ok.12 km , teren czysty , antena taka jak wybrałeś ATK-20 , kierunek Sławno. Możesz próbować , nie masz nic do stracenia i ograniczony do minimum wybór. Powodzenia.Ps: Jak ci się uda to możesz korzystać też z darmowego internetu BDI od AERO2.
koziol2093

matek451 
Mam program TNI i z niego korzystam. Port do komunikacji z modemem przy pomocy poleceń AT jest dobrze, czyli COM5: Port ZTE NMEA Device (COM5). Następnie wchodzę na zakładkę GPRS/UTMS i mam tylko do wyboru 5 opcji m.in. (nie zmieniaj, preferowany GPRS/EDGE, preferowany UTMS/HSDPA [WCDMA], tylko GPRS/EDGE i tylko UTMS/HSDPA [WCDMA]). Zaznaczam inną opcje oprócz nie zmieniaj, klikam zastosuj i wyskakuje okienko z napisem "Błąd, prawdopodobnie modem nie obsługuje tej komendy", następnie biorę połącz i nadal jest GSM. Mogę czegoś nie wiedzieć, początkujący jestem w tym temacie, chodź coś nie coś wiem. Dzięki :ok: , dam znać jak coś zacznie działać.
Yanusz 
Tak, wiem to już moja wina, że nie skonsultowałem się. Spróbuję, coś zadziałać. Z góry dziękuję :) :ok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

koziol2093 pisze:czyli COM5: Port ZTE NMEA Device (COM5).
To jest port na którym wychodzą dane GPS z modemu.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ