CDMA REV.B

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wojtekcc
Użytkownik forum

CDMA REV.B

Post autor: wojtekcc »

Witam jakie predkości uzyskujecie na modemach ruterach rev.b ??
mam od 2 dni adu 890w za 350zł kupiłem :) predkosci są ok wieczorami 1.5 mb/s
Po 23 często już koło 3 mb/s

Rano o 10 miałem dzis kolo 5 mb/s
Ostatnio zmieniony 2013-03-01, 17:06 przez wojtekcc, łącznie zmieniany 2 razy.
lukion
Użytkownik forum

Re: CDMA REV.B

Post autor: lukion »

Także mam ADU 890W ,tyle że ja zapłaciłem za niego 3 zł :) .Prędkość - 3.8 mb/s w nocy ,w dzień nie ma problemu z uzyskaniem 3 mb/s.W rev.a było to 2.3 mb/s.Przypuszczam że nadajnik nie jest rozbudowany bo coś ten przyrost predkości jest marny.
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: CMDA REV.B

Post autor: trybun »

wojtekcc pisze:Witam jakie preodkosci uskujecie na modemach ruterach rev.b ??
mam od 2 dni adu 890w za 350zł kupiłem :) prekosci są ok wieczorami 1.5 mb/s

po 23 często już koło 3 mb/s

rano o 10 miałem dzis kolo 5 mb/s
Czyli - bez rewelacji.. A sam modem jak się sprawuje? Szybko łączy, pracuje stabilnie?
mariusz.b
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mariusz.b »

na adu890-w czasami w nocy dobijam do 900 kB/s - ok 7 km od nadajnika na standardowej dookólnej antenie dolaczonej do modemu
wojtekcc
Użytkownik forum

modem sprawuje sie dobrze łaczy szybko na adu 500a czesto jakies bledy itp.

[ Dodano: 2012-08-29, 00:05 ]
mariusz.b pisze:na adu890-w czasami w nocy dobijam do 900 kB/s - ok 7 km od nadajnika na standardowej dookólnej antenie dolaczonej do modemu
wynik wspaniały :) gz

ja chce kupic antenke zewnetrzna tylko nie wiem jaka :D

[ Dodano: 2012-08-29, 00:08 ]
musze zminic plan na orange 79 :D bo szybko limit teraz potrawi isc itp.

a płace za ornage 59
43.07zł a za 79 wyjdzie cos 50 z groszami a x3 tyle limitu wiec sie opyla :)

za modem dałem 350 poniewaz w listopadzie zrezygnowałem z pro i wiozłem free zwykłe bez modemu a staru 500a sie popsul niedawno
wojtekcc
Użytkownik forum

wynik poprawiony :D i juz tak zostało :D

osiągi cdma rev b modem anydata adu 890w antena ta mała 'zestawowa' z modem nadajnik około 14km zasięg 5/5

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb5 ... bdac7.html

934kb/s download godzina 3:36 kolo 5 raz osiągałem z deka ponad 1000 :D
Awatar użytkownika
kwj
Użytkownik forum

Post autor: kwj »

Mam pytanie: może ktoś wie, czy na nadajniku w Piszu jest Rev.B?
lechu1777
Obserwowany

Post autor: lechu1777 »

Z tego wiem i na forum krążyło to cała sieć Orange CDMA była przerzucona na rev B, ale czytałem, żeby ktoś to na 100% potwierdził oficjalnymi danymi.
MalinA.
Użytkownik forum

Post autor: MalinA. »

Witam. Czy ktoś by mógł mi wytłumaczyć co to jest to rev .b
lechu1777
Obserwowany

Generalnie rev A masz do 3,1Mbps, reb B jest dodatkowa trzecia nośna i można osiągnąć 9,3Mbps teoretycznie. Na plus na B masz zwykle lepszy ping oraz BTS może upchnąć więcej osób bez problemów. I A i B to dalej CDMA, w Polsce B jest możliwe tylko od Orange w tej chwili. Wymaga sprzętu najnowszego pod rev B.
MalinA.
Użytkownik forum

Post autor: MalinA. »

Czyli działa na nadajnikach Zwykłego CDMA. Którego używam teraz?

Gdzie można zakupić taki sprzęt i czy pod infolinią oragnme dowiem się coś o tym? :D
lechu1777
Obserwowany

Generalnie Orange CDMA z tego co wiem ma wszędzie ver.B, ale nie obiecuje, bo nie objeździłem wszystkich BTSów w Polsce :) CDMA masz na czas testowy, więc możesz próbować i w razie niezadowolenia oddać. Tak, Orange nie wyróżnia verA i verB, po prostu modernizacja była jakiś czas temu, a nie kompletna wymiana, to tak jak będzie z LTE-A kiedyś. Dlatego na verB możesz normalnie używać verA, będziesz osiągać tyle ile da rade, ale i tak wyjdziesz na plus, bo 3 nośne obsłużą więcej użytkowników czy to w ver A czy ver B.

Taki sprzęt kupisz na allegro albo dostaniesz od Orange, ale modemy na ver B są nowe i sa bardzo drogie.
Przykłady Anydata ADU890-W około 400zł, Anydata ADU-895A około 350-400zł. W Orange dają także ruter MV610, ale nie polecam ruterów Axesstela, miałem i są kiepskie, działać będzie, ale mi to osobiście nie wystarczało. Z tego co ja wiem to ADU890 z powodzeniem działa na ruterach TP Linka z softem OpenWRT.

Na infolinii Ci powiedzą ceny, umowy, limity itd., a internet sobie bierzesz na próbę i testujesz. W zależności od tego czy masz daleko czy blisko do nadajnika oraz od upchania nadajnika zależeć będzie prędkość jaką osiągniesz. 9,3Mbps to teoria, ale w praktyce ludzie osiągali po 4-5Mbps co uważam, że jest nie najgorszą prędkością. Ponad to pingi grubo poniżej 100ms. Zawsze polecam antenę kupić na zewnątrz, kosztuje niewiele, a czyni cuda.
Awatar użytkownika
trybun

MalinA. pisze:Czyli działa na nadajnikach Zwykłego CDMA. Którego używam teraz?

Gdzie można zakupić taki sprzęt i czy pod infolinią oragnme dowiem się coś o tym? :D
Jeżeli interesuje Cię sprzęt w ofercie Orange Free, to modemów, ani innego sprzętu do obsługi CDMA nie mają od paru miesięcy. Właśnie z tego powodu nie przedłużyłem z nimi umowy. Dziwną politykę prowadzi ta firma - oferują standard przesyłu do którego nie mają sprzętu..
al-czerniawski

Post autor: al-czerniawski »

trybun pisze:oferują standard przesyłu do którego nie mają sprzętu..
Może też być jeszcze ciekawiej:
http://www.orange.pl/kid,4002234980,id, ... ticle.html
tu można znaleźć oferowane prędkości dla różnych systemów i dla CDMA wyraźnie stoi DO 1 Mbps.
Co prawda strona www dotyczy klientów biznesowych, ale oni przecież też mogą korzystać z modemów rev. B.

Jest też i praktyka. Zostałem parę miesięcy temu namówiony do uaktualnienia umowy i głupi zgodziłem się na to. Korzystałem w starej umowie z praktycznymi prędkościami ściągania nocą nawet do 2 Mbps.
Po zmianie umowy miałem dwie przygody z nieuzasadnionym ograniczaniem mi prędkości do 64 kbps. Obie zakończone pomyślnie reklamacjami. Z tym, że po pierwszej reklamacji miałem warunki jak w starej umowie. Natomiast po drugiej reklamacji mam wyraźnie ograniczony transfer do 1 Mbps. Czyli faktycznie za te same pieniądze mam dwa razy słabsze łącze. Jest to na granicy moich potrzeb dlatego jeszcze nie zrywam umowy, ale mam impuls do szukania alternatywy.
Oczywiście wszystko dzieje się i tak poniżej zdolności technicznej rev. A czyli 3,1 Mbps CDMA.

Dlatego przy okazji mam pytanie do specjalisty Orange Ekspert, który tak fachowo udziela nam wsparcia.
Czy jest sens szukania modemów rev. B gdy nawet rev. A jest limitowany poniżej możliwości technicznych?
Drugie pytanie, to czy ograniczanie prędkości dotyczy wszystkich użytkowników, czy tylko biznesowych? Bo zakładam, że takie systemowe ograniczenie klientów biznesowych istnieje.
Awatar użytkownika
trybun

al-czerniawski pisze: Drugie pytanie, to czy ograniczanie prędkości dotyczy wszystkich użytkowników, czy tylko biznesowych? Bo zakładam, że takie systemowe ograniczenie klientów biznesowych istnieje.
Nie wiem jak inni, ale ja w tej umowie sprzed 2 lat, która mi się właśnie kończy jest wyraźnie napisane o prędkości do 1 Mb/s. I poza "przebłyskami" takie prędkości osiągałem.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Była chyba jakiś czas temu jakaś reklama/wpis na blogu tp, że zwiększają prędkość CDMA do 3,1 Mb/s.
Awatar użytkownika
trybun

ryba825 pisze:Była chyba jakiś czas temu jakaś reklama/wpis na blogu tp, że zwiększają prędkość CDMA do 3,1 Mb/s.
No tak.. A nie są w stanie zapewnić tego obiecanego jednego megabita.. :dobani:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

On nie jest obiecany, on był przyrzeczony, że więcej nie wyciągniesz.
Awatar użytkownika
trybun

ryba825 pisze:On nie jest obiecany, on był przyrzeczony, że więcej nie wyciągniesz.
Mimo wszystko i tak chyba do nich wrócę gdy już będą mieli na stanie sprzęt do obsługi CDMA.
Mimo tych wszystkich minusów i tak są bezkonkurencyjni w moim miejscu zamieszkania.
em1L
Stały użytkownik forum

Post autor: em1L »

ryba825 pisze:On nie jest obiecany, on był przyrzeczony, że więcej nie wyciągniesz.
To chyba na waszych terenach cdma tak słabo działa, u mnie zawsze było powyżej tego jednego megabita na rev. A, teraz na rev. B jest sporo lepiej, mniej więcej tyle:

Obrazek
Awatar użytkownika
trybun

em1L pisze:
ryba825 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
To chyba na waszych terenach cdma tak słabo działa, u mnie zawsze było powyżej tego jednego megabita na rev. A, teraz na rev. B jest sporo lepiej, mniej więcej tyle:
Sporadycznie także zdarzają mi się prędkości prędkości powyżej 2 Mb/s (rev.a). Ale bym zrobił zbyt dużą przysługę firmie Orange że to są prędkości obowiązujące.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez trybun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

Witam. Parę dni temu napisałem do BOK Orange czy na BTS-ie w mojej okolicy nadawany jest CDMA REV.B... chodzi mi o to czy są trzy nośne... i o to odpowiedz z BOK :

"Witam

Dziękuję za nadesłaną korespondencję.

Odnosząc się do poruszonej kwestii informuję, iż aktualnie 68% kraju korzysta z CDMA rev. B. Nadajniki, które nie są jeszcze przystosowane znajdują się w części Mazur oraz Polsce Centralnej. Niestety nie jestem w stanie jednoznacznie odpwiedzieć, czy wskazany przez Pana nadajnik posiada trzy nośne.
Jeżeli poda Pan konkretny, aktywny login CDM - wówczas dział techniczny zweryfikuje wskazany nadajnik i wtedy będę mogła udzielić odpowiedzi.

Proszę o odpowiedź z zachowaniem ciągłości korespondencji.

Liczę, iż powyższe wyjaśnienia spotkają się z Pana akceptacją"

I moje pytanie do Was brzmi o jaki aktywny login CDM chodzi dla działu technicznego ?
Co mam im podać... bo do końca nie wiem o co chodzi... :(
Throu
Stały użytkownik forum

Post autor: Throu »

zurek pisze:o jaki aktywny login CDM chodzi
Masz go na umowie, w formie CDMXXXX (w miejsce iksów są liczby) :)
Piszesz, że nie wiesz czy Twój nadajnik obsługuje 3 nośne... W wątku o firmware MV610 pisałeś, że masz wgrane to norweskie - a tam jest możliwość podejrzeć. Zaloguj się do panelu routera, wejdź w Network Information i patrz, będziesz miał coś takiego: http://zapodaj.net/9c932ae0578cb.jpg.html :)

Jak będą dwa Carriery to znaczy, że nadajnik, z którym się łączysz obsługuje 2 nośne, a jak 3 Carriery to 3 nośne. W tym jest właśnie fajne to norweskie firmware, że pozwala podejrzeć parametry każdej z nośnych. Na oryginalnym Orange tego nie ma a szkoda.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Throu pisze:Jak będą dwa Carriery to znaczy, że nadajnik, z którym się łączysz obsługuje 2 nośne, a jak 3 Carriery to 3 nośne. W tym jest właśnie fajne to norweskie firmware, że pozwala podejrzeć parametry każdej z nośnych. Na oryginalnym Orange tego nie ma a szkoda.
Tak... podejrzałem i mam trzy nośne... ale nie ma jak u Ciebie na każdej nośnej max. transferu DRC 3072kb/s... u mnie są to wahania na poszczególnych nośnych od 900kb/s do max. 1500kb/s. To znaczy że nie nadają z maxymalną wydajnością?
Dodam że mam abonament Orange Free, czyli karta RUIM 2G/3G/4G/CDMA i maksymalna prędkość jaką uzyskuje na swoim routerze MV610 to jest miedzy 3,5Mb/s do 3,8Mb/s.
Ostatnio zmieniony 2012-12-06, 14:11 przez zurek, łącznie zmieniany 2 razy.
Throu
Stały użytkownik forum

zurek pisze:mam trzy nośne... ale nie ma jak u Ciebie na każdej nośnej max. transferu DRC 3072kb/s... u mnie są to wahania na poszczególnych nośnych od 900kb/s do max. 1500kb/s. To znaczy że nie nadają z maxymalną wydajnością?
To nie były moje parametry, wkleiłem z tematu o firmware :)
Ciekawostką jest, że wartości mam zbliżone do max. czyli 3072kb/s na każdej nośnej (są pewne wahania), a prędkości mam... te same co Ty, między 3,5-3,8 Mb/s.
Tyle, że w zasadzie są stałe, również w godzinach szczytu (!). Teraz dobry przykład, godzina 1:40, nadajnik teoretycznie winien być cały mój a i tak nie mogę przekroczyć magicznej granicy 4 Mb/s, poniżej dowód:

Obrazek

Także ciekawy przypadek :D
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

No z tym stwierdzeniem "cały mój" to bym uważał - przypominam,że teraz są "szczęśliwe godziny" więc paradoksalnie obciążenie powinno być większe niż w dzień :)
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Grupens »

Obrazek

http://zapodaj.net/a0e2e28750ac7.jpg.html

Zawsze te same prędkości, nawet przy wyższych parametrach. Wygląda mi na to, że korzystamy mimo wszystko z 2 nośnych. Osoby, które osiagają prędkości rzędu 7-8Mb/s wykorzystują 3 nośne. Ale to tylko teoria.... :niepewny:
Deformują nas formuły.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Chyba masz racje... bo nie możliwe aby na trzech nośnych było nie całe 4Mb/s...
Throu
Stały użytkownik forum

Ciężko powiedzieć. Ja tam żadnym specem nie jestem, ale może to kwestia obciążenia nadajnika? Skoro router wykrywa 3 nośne to raczej się nie myli. Przed przesiadką na MV610 operowałem na MV410, czyli 1 nośna i wyciągałem prędkości ok. 0,5-0,8 Mb/s w ciągu dnia (1,5 Mb/s po północy). Teraz wyciągam 3,8, net 3x szybszy czyli sumarycznie (3 nośne) by się zgadzało :D

Router umożliwia download max. 14,7 Mb/s , przy 3 nośnych - 9,3 Mb/s. Szkoda, że nie można w pełni wykorzystać jego potencjału, ale nie ma co narzekać, Orange jako jedyny tak mocno postawił na CDMA i oby trzymali się tego dalej. No chyba, że Plus ze swoim LTE wychyli się troche bardziej poza największe miasta. Wtedy się zastanowie nad zmianą :D
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Grupens »

Na jednej nośnej uzyskiwałem 2,8-3 Mb/s.... :cwaniak:
Deformują nas formuły.
ODPOWIEDZ