Problem z uruchomieniem Aero2 na K3760
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z uruchomieniem Aero2 na K3760
Witam, jestem nowy w temacie więc sory jeśli piszę coś nie tak.
Mam modem z UK ale nie wiem czy ma simlocka choć skoro w uCan Connect pokazuje mi 4 sieci (Plus, POL, Orange PL i Era) z czego przy 3 ostatnich jest krzyżyk a do Plusa nie idzie się podłączyć. Niestety nie wyskakuje w ogóle Aero2. Jako APN wpisałem "darmowy" i dziwne bo czasem w oknie zasięgu pokazuje się Aero2 ale bez zasięgu i transmisji danych (widok w załączniku)
Używam Windows 7 64 bit i w managerze zadań mam 2 urządzenia opisane jako: "Zewnętrzne urządzenie Bluetooth" z opisem "Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane. (Kod 28)"
Co mam zrobić żeby zadziałało?
[ Komentarz dodany przez: Administrator: 2012-12-28, 20:06 ]
Wycięto zbędne już obrazki - administracja.
Mam modem z UK ale nie wiem czy ma simlocka choć skoro w uCan Connect pokazuje mi 4 sieci (Plus, POL, Orange PL i Era) z czego przy 3 ostatnich jest krzyżyk a do Plusa nie idzie się podłączyć. Niestety nie wyskakuje w ogóle Aero2. Jako APN wpisałem "darmowy" i dziwne bo czasem w oknie zasięgu pokazuje się Aero2 ale bez zasięgu i transmisji danych (widok w załączniku)
Używam Windows 7 64 bit i w managerze zadań mam 2 urządzenia opisane jako: "Zewnętrzne urządzenie Bluetooth" z opisem "Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane. (Kod 28)"
Co mam zrobić żeby zadziałało?
[ Komentarz dodany przez: Administrator: 2012-12-28, 20:06 ]
Wycięto zbędne już obrazki - administracja.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Emer, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z uruchomieniem Aero2 na K3760
Od 1.10 nie ma już tego wyróżnika, dawne nodeB aero emitują wyróżnik plusa, dlatego nie widać.Emer pisze:Niestety nie wyskakuje w ogóle Aero2
Na screenie modem wygląda jakby się zalogował, może w ustawieniach jest zablokowana transmisja podczas roamingu?
A co do tych niezainstalowanych urządzeń, to one są dalej po wyjęciu modemu z gniazda?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Po wyjęciu modemu, z managera nie znikają niezainstalowane urządzenia więc pewnie to nie ma nic wspólnego. Zrobiłem mały test w TNI i jak wsadzam kartę z Orange albo Play to modem normalnie działa ale przy Aero2 niestety nic 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie loguje się do sieci? A jesteś pewien, że jesteś w zasięgu, tni przy próbie wyboru operatora wyświetla plus umts 2 razy, choć nie jestem tego pewien jak to wygląda.Emer pisze:przy Aero2 niestety nic
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jaki masz instalator w swoim K3760 (to iCON 411)? U mnie jest GlobeTrotter Connect 3.1.0.1086 , ze sterami 5.0.20.0 i w Win7 64-bit bezproblemowo instaluje tego Optiona. Co do Aero2 to nie mam z tej sieci simki aby sprawdzić połączenie z netem. Czy wymuszałeś UMTS 900 MHz w modemie? Moje testy tak wyglądały:Emer pisze:Mam modem z UK ale nie wiem czy ma simlocka choć skoro w uCan Connect pokazuje mi 4 sieci
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=395288#395288
i wtedy gdy był wyróżnik dla Aero2 to można było sprawdzić czy jestem w zasięgu tej sieci. Mój iCON 411 nie zawsze się logował poprzez ten roaming, nieraz po wydaniu komendy AT : at_opbm="U2100",0 (wyłączenie UMTS 2100 MHz i pozostawienie tylko UMTS 900 MHz) musiałem czekać kilka minut aby się zalogował. Teraz na takim wymuszeniu w Plusie trwa to sekundę. Zobacz też tematy o Optionach na forum Aero2, tu przykłady
http://aero2forum.pl/showthread.php?tid ... 58#pid3358
http://aero2forum.pl/showthread.php?tid ... t=icon+505
Ponadto zrobiłem też testy z simką Play Fresh i na UMTS 2100 MHz łączy poprzez roaming w Plusie i Orange, a na samym U900, gdy widzi tylko sieć Plusa, nie udało mi się połączyć przez ten roaming.
-
Sytuacja wygląda następująco. Udało mi się w TMI złapać sygnał z simką Aero2 i to momentami nawet 100% (jestem bardzo blisko 3 nadajników). NIestety nie umię się połączyć bo wyskakuje błąd Dial-up nr. 628. The port was disconnected. W tym samym miejscu z simką Orange i dobrym zasięgiem wyskakuje to samo ale już z simką Play od razu odpala. Zacząłem się zastanawiać czy nie ma sim-locka ale nie wiem jak to sprawdzić.
W załączniku zrzut ekranu z simki aero2 w modemie.
W załączniku zrzut ekranu z simki aero2 w modemie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie jesteś zalogowany do żadnej sieci więc niby jak ma nastąpić połączenie?Emer pisze:zrzut ekranu z simki aero2 w modemie
Nie pomagam na PW!
-
Można trochę jaśniej? Nie wiem jak się mam zalogować do sieci, jak miałem w modemie simkę play to było tak jak na poniższym screenie.wojteks pisze:Nie jesteś zalogowany do żadnej sieci więc niby jak ma nastąpić połączenie?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-11-30, 17:39 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-11-30, 17:39 przez Emer, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tu widać wyraźnie że jesteś zalogowany do Play w technologii UMTS i jest podany poziom sygnału. Skoro SIM Aero2 nie loguje się do sieci samoczynnie to wskazuje że jesteś poza zasięgiem lub modem odrzuca kartę.Emer pisze: jak miałem w modemie simkę play to było tak jak na poniższym screenie.
Simlocka sprawdzisz przez komendy AT lub DCunlockerem.
Nie pomagam na PW!
-
Sprawdziłem DCUnlockerem i simlocka nie ma - była tylko opcja "Enable to all" i ją zrobiłem ale nie wiem czy to coś dało bo nic w połączeniach się nie zmieniło - działa tylko Play, a Orange i Aero2 nie. Nie chce mi się wierzyć żebym nie miał zasięgu bo próbuje się łączyć z zakładu pracy (Koksownia Przyjaźń w Dąbrowie Górniczej) a na liście nadajników pisze że na tej koksowni na kominach jest kilka nadajników wykorzystywanych przez AERO2!!
Brakuje już mi pomysłów co dalej z tym zrobić.....
Brakuje już mi pomysłów co dalej z tym zrobić.....
- wojteks
- *** Administrator ***
Pokaż co masz ustawione w "ustawienia" i GPRS/UMTS
Nie pomagam na PW!
-
Takie mam ustawienia.wojteks pisze:Pokaż co masz ustawione w "ustawienia" i GPRS/UMTS
- wojteks
- *** Administrator ***
Dlaczego masz wybrany "Huawei" a nie Option?Emer pisze:Takie mam ustawienia.
Nie pomagam na PW!
-
Zmieniłem na optiona ale dalej nicwojteks pisze:Dlaczego masz wybrany "Huawei" a nie Option?

- wojteks
- *** Administrator ***
Mogłeś złymi komendami AT coś namieszać w modemie, przywróć mu ustawienia fabryczne właściwą komendą AT.Emer pisze:Zmieniłem na optiona ale dalej nic
Nie pomagam na PW!
-
Musi być komendą AT? Bo nie wiem jaka by to miała byćwojteks pisze:Mogłeś złymi komendami AT coś namieszać w modemie, przywróć mu ustawienia fabryczne właściwą komendą AT.

- wojteks
- *** Administrator ***
-
Zrobione, ale dalej bez efektu....wojteks pisze:W "Reset..." wybierz AT&F
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Tutaj
jest też porada ze zmianą sterowników dla Optiona, która umożliwiła połączenie z netem.
Krótko opiszę jak zainstalowałem sterowniki do Optiona bez GTConnect i uCANConnect:
stery 5.0.33.0 pobrane z
http://www.option.com/en/support/softwa ... d/icon431/
1) po podłączeniu modemu Windows zainstalował swoimi sterownikami 3 urządzenia:
-Urządzenie pamięci masowej
-ZCOption HSUPA Modem USB Device
-SD HSUPA Modem USB Device
2) nie zezwoliłem na instalację z Wirtualnego CD-Rom
3) Menedzer urządzeń -> widok -> pokaż ukryte urządzenia -> kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej -> urządzenia pamięci masowej -> we właściwościach -> szczególy -> identyfikator -> USB\VID_0AF0&PID_7501 -> aktualizuj oprogramowanie sterownika -> przeglądaj komputer -> wskazanie na katalog ze sterami C:\_temp\Driver-5_0_33_0-Signed\64 -> zainstalował się kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej -> GlobeTrotter GI4xx i pojawiły się też 4 nieznane urządzenia -> w podobny sposób wskazałem katalog ze sterami, i Option został prawidłowo zainstalowany w systemie.
Połączenie z netem skonfigurowałem sobie poprzez Dial-up, również TNI bezproblemowo połączył w RAS i NDIS. Można też do łączenia zastosować applet Wireless WAN configuration , tutaj połączenie to Reconnect a rozłączenie to Disconnect. Uaktywnienie dla Plusa UMTS 900 MHz komendą AT zrobiłem w Putty. W załączniku kilka zrzutów.
jest też porada ze zmianą sterowników dla Optiona, która umożliwiła połączenie z netem.
Krótko opiszę jak zainstalowałem sterowniki do Optiona bez GTConnect i uCANConnect:
stery 5.0.33.0 pobrane z
http://www.option.com/en/support/softwa ... d/icon431/
1) po podłączeniu modemu Windows zainstalował swoimi sterownikami 3 urządzenia:
-Urządzenie pamięci masowej
-ZCOption HSUPA Modem USB Device
-SD HSUPA Modem USB Device
2) nie zezwoliłem na instalację z Wirtualnego CD-Rom
3) Menedzer urządzeń -> widok -> pokaż ukryte urządzenia -> kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej -> urządzenia pamięci masowej -> we właściwościach -> szczególy -> identyfikator -> USB\VID_0AF0&PID_7501 -> aktualizuj oprogramowanie sterownika -> przeglądaj komputer -> wskazanie na katalog ze sterami C:\_temp\Driver-5_0_33_0-Signed\64 -> zainstalował się kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej -> GlobeTrotter GI4xx i pojawiły się też 4 nieznane urządzenia -> w podobny sposób wskazałem katalog ze sterami, i Option został prawidłowo zainstalowany w systemie.
Połączenie z netem skonfigurowałem sobie poprzez Dial-up, również TNI bezproblemowo połączył w RAS i NDIS. Można też do łączenia zastosować applet Wireless WAN configuration , tutaj połączenie to Reconnect a rozłączenie to Disconnect. Uaktywnienie dla Plusa UMTS 900 MHz komendą AT zrobiłem w Putty. W załączniku kilka zrzutów.
-
Sterowniki też zmieniałem i dalej nic. Z kartą Play działa cały czas bez względu na wszystkie zmiany a z orange i aero2 nic, nie che się do sieci zalogować mimo że mogę zmienić operatora na orange (z kartą Play w modemie). Brakuje już mi pomysłów 
Mieniłem numer do logowania na *99***1# i z kartą Aero2 w modemie zaczął mi wchodzić na opcje zmiany operatora i pokazuje że Aero2 jest dostępne ale mimo to nie chce się połączyć. Jak daje połącz to "myśli" dłużej niż wcześniej ale i tak po czasie wyskakuje błąd dial-up 628 the port was disconnected

Mieniłem numer do logowania na *99***1# i z kartą Aero2 w modemie zaczął mi wchodzić na opcje zmiany operatora i pokazuje że Aero2 jest dostępne ale mimo to nie chce się połączyć. Jak daje połącz to "myśli" dłużej niż wcześniej ale i tak po czasie wyskakuje błąd dial-up 628 the port was disconnected