Rozłączanie modemu Huawei E3131 podczas pracy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Rozłączanie modemu Huawei E3131 podczas pracy
Mam problem z modemem Huawei E3131 sygnowany przez Play. Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu a teraz po podłączeniu modemu (kartę wkładałem i wyjmowałem kilka razy i mam ją włożoną odpowiednio.) działa on tak jak powinien jakieś kilkanaście minut po czym połączenie się rozłącza i wyskakuje komunikat taki jak na zdjęciu dzieje się to od wczoraj regularnie i nie mam pojęcia w czym może tkwić problem. Zasię jest znakomity ok 95- 98 % po podłączeniu ponieważ jest przy samej antenie nadawczej Play-a. Łączę się poprzez oprogramowanie oryginalne play.

-
- Stały użytkownik forum
Re: Rozłączanie modemu Huawei E3131 podczas pracy
wyskakuje komunikat taki jak na zdjęciu

Jeśli modem łączy się w trybie NDIS(sprawdź w menagerze play)przestaw na RAS i zobacz czy to pomoże.
Pozdrawiam.
-
nie zauważyłem że nie dodałem zdjęcia przepraszam http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/99d ... ee67c.html i jeszcze jedno mam ustawiony tryb RAS
-
- Stały użytkownik forum
Zamiast play-owego menagera skonfiguruj sobie płączenie za pomocą TNI.
Pobierz TNI(kofiguracja jest szczegółowo opisana)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
Pobierz TNI(kofiguracja jest szczegółowo opisana)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
Pozdrawiam.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
W Plusie czasem się tak stało w ostatnim miesiącu z 2x na 1-2 minuty, że nie mógł się zalogować do sieci (No carrier, czerwona dioda na modemioe). Prawdopodobnie coś robili przy nadajnikach. Może tu masz to samo.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
Dodam jeszcze że po tych kilku kilkunastu minutach połączenia poprzez manager play online modem się rozłącza i równocześnie zaczyna migać zielona dioda i nie ma możliwości ponownego połączenia z siecią dopók nie wyjmę i ponownie nie włożę modemu do portu usb. Wyjmuję modem z portu usb potem odrazu ponownie wkładam go znowu łączę się z siecią i internet działa ale ciągle tylko na kilka lub kilkanaście minut i ponownie rozłącza się. Strasznie to irytuje przy ściąganiu plików.
Na modemie mojej dziewczyny (ma ten sam model e3131) dzieje się to samo. Sprawdziłem i ta sama sytuacja wystepuje również na dwóch różnych laptopach. Spróbowałem łączyć się przez Top net info i również występuje taki sam problem. Macie jakiś pomysł co można zrobić ?
Na modemie mojej dziewczyny (ma ten sam model e3131) dzieje się to samo. Sprawdziłem i ta sama sytuacja wystepuje również na dwóch różnych laptopach. Spróbowałem łączyć się przez Top net info i również występuje taki sam problem. Macie jakiś pomysł co można zrobić ?
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Czyli to nie problem sieciowy. Albo trafiliście na trefne modele, albo soft jest do bani (nie ma jakiegoś update na www Plata?).
Jeśli ww. TNI też nie pomoże, to poszukajcie kabel, dzięki któremu można połączyć modem pod 2 USB, lub podepnijcie pod USB o zwiększonej mocy (w laptopach ponoć idzie ustawić takie coś).
Jak to nie pomoże warto oddać je do serwisu, bo wyjdzie na to, że dali wam punkt skupu złomu zamiast modemu.
Jeśli ww. TNI też nie pomoże, to poszukajcie kabel, dzięki któremu można połączyć modem pod 2 USB, lub podepnijcie pod USB o zwiększonej mocy (w laptopach ponoć idzie ustawić takie coś).
Jak to nie pomoże warto oddać je do serwisu, bo wyjdzie na to, że dali wam punkt skupu złomu zamiast modemu.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
-
Wcześniej nie było w ogóle takich problemów z tymi modemami. Czy to naprawdę możliwe że oba by siadły na raz? Może to kwestia jakiś ustawień? Modemy oba były kupione jakieś 2 miesiące temu może lepiej się nie bawić w jakieś kable itd. tylko spróbować je oddać na gwarancję? Powiem tylko że dla sprawdzenia włożyłem również kartę aero zobaczymy jak będą działać na karcie Aero jeśli z Aero też będzie problem to albo coś trzeba będzie zmienić w ich ustawieniach o ile jest taka możliwość albo będzie trzeba oddać je do sklepu na reklamacji. Jeśli macie jakieś pomysły to czekam na podpowiedzi?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Uruchomić na innym komputerze, systemie operacyjnym, sprawdzić czy przypadkiem problem nie występuje w autoryzacji kart (uruchomić kartę w innym modemie).czaron87 pisze: Jeśli macie jakieś pomysły to czekam na podpowiedzi?

jareq
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
czaron87 pisze:Zasię jest znakomity ok 95- 98 % po podłączeniu ponieważ jest przy samej antenie nadawczej Play-a.
Zmień ustawienia modemu Huawei poleceniem:czaron87 pisze:Dodam jeszcze że po tych kilku kilkunastu minutach połączenia poprzez manager play online modem się rozłącza i równocześnie zaczyna migać zielona dioda i nie ma możliwości ponownego połączenia z siecią dopók nie wyjmę i ponownie nie włożę modemu do portu usb.
AT^SYSCFG=14,2,400000,1,2
to włączy UMTS/HSPA wyłącznie na 2100 MHz.
To ustawienie zostanie zachowane nawet po odłączeniu modemu od PC.
Polecenie wydaj w terminalu podłączonym do portu 3G PC UI Interface. W PuTTY lub w TNI (ustawienia-komunikacja at-komendy at).
-
Oba modemy sprawdzałem na dwóch różnych laptopach z dwoma różnymi systemami windows 7 i 8 i z dwoma kartami sim Aero2 i karta play online i mimo to problem cały czas istniał. Działo się tak przez 2 dni całą sobotę i niedzielę. Dzisiaj modem mi się nie rozłączył ani razui to ani jeden ani drugi. I teraz nie wiem co robić czy to wina sieci? Zobaczymy jak to będzie jutro i w kolejnych dniach. Skoro dzisiaj oba modemy działają wpisywać tą komendę AT^SYSCFG=14,2,400000,1,2 ? I drugie pytanie jeśli warto ją wpisać to gdzie dokładnie, nie znam się za bardzo na tym TNI nigdy takich formuł nie wpisywałem.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Możliwe że operator wykrył i naprawił usterkę.czaron87 pisze:Dzisiaj modem mi się nie rozłączył ani razui to ani jeden ani drugi. I teraz nie wiem co robić czy to wina sieci?
Aby uruchomić program Top_NetInfo (TNI) to najpierw trzeba zamknąć menedżer połączeń PlayOnline.czaron87 pisze:I drugie pytanie jeśli warto ją wpisać to gdzie dokładnie
"Konsola poleceń" (terminal) w TNI jest dostępny w zakładce Ustawienia - komunikacja at - komendy at. Przy pierwszym uruchomieniu TNI trzeba w nim wskazać odpowiedni port COM - w zakładce Ustawienia - komunikacja at - z listy wybierz port zawierający w nazwie - "UI Interface".
-
Modem jak do tej pory w dniu dzisiejszym rozłączył mi się tylko raz. Mam pytanie czy wpisanie takiej komendy jest odwracalne? I czy wpisanie takiej komendy powoduje utratę prawa do reklamacji modemu ?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
W każdej chwili, komendą: AT^SYSCFG=2,2,3fffffff,1,2czaron87 pisze:Mam pytanie czy wpisanie takiej komendy jest odwracalne?
Nie powoduje ponieważ zmiana jest odwracalna.czaron87 pisze:I czy wpisanie takiej komendy powoduje utratę prawa do reklamacji modemu ?
-
dziekuję serdecznie za pomoc