LTE zwiększa zasięg i szybkość

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Grzechu
Stary wyga bezprzewodowy

LTE zwiększa zasięg i szybkość

Post autor: Grzechu »

Spółki kontrolowane przez Grupę Midas planują do końca roku 2012 objąć ponad 50% populacji naszego kraju zasięgiem technologii LTE, a 90% zasięgiem HSPA+.

Obecnie w zasięgu najszybszej technologii mobilnego przesyłu danych znajduje się 35 procent mieszkańców naszego kraju. Jest to 6 procentowy wzrost względem sierpnia br. Dotychczas wysokie tempo rozbudowy sieci ma zostać utrzymane. Aktualnie Cyfrowy Polsat oraz Polkomtel - jedyne w Polsce spółki, które oferują technologię LTE końcowym użytkownikom korzystają z 1300 stacji bazowych. Plany rozbudowy infrastruktury zakładają, że powstanie 3400 stacji bazowych do końca 2014 roku. Choć do końca roku nie zostało już wiele czasu, kilkaset nowych stacji ma zostać oddanych do użytku jeszcze w 2012.
Wzrost tempa rozbudowy infrastruktury jest konieczny, by zrealizować zapotrzebowanie rynku na transfer danych w ramach technologii LTE/HSPA+. Maciej Kotlicki, Członek Zarządu NFI Midas poinformował, że klienci Cyfrowego Polsatu i Polkomtela transmitują obecnie za pomocą technologii LTE/HSPA+ dwa razy więcej danych niż jeszcze pół roku temu. Aktualnie miesięcznie ilość przesyłanych danych w ramach łącz należących do Grupy Midas przekracza 800 TB (terabajtów) miesięcznie.

Wzrostowi inwestycji w infrastrukturę towarzyszą również nowe oferty Cyfrowego Polsatu oraz Polkomtela. Niebawem do salonów obu firm trafią modemy LTE pozwalające na odbiór danych z prędkością do 150 Mb/s. Jeden z takich modeli: Huawei E3276 widoczny jest na powyższej ilustracji. Urządzenie zdolne jest do odbioru danych z maksymalną prędkością 150 Mb/s, natomiast w drugą stronę przesył może wynosić do 50 Mb/s. Cena jeszcze nie została podana, jednak z pewnością będzie ona zróżnicowana i uzależniona od wybranego przez użytkownika wariantu usługi. Szczegóły będą znane już 30 października - wtedy swoją zaktualizowaną ofertę przedstawi Cyfrowy Polsat. Klienci Polkomtela poznają nowe pakiety 2 listopada br.
Polska jest w ścisłej światowej czołówce jeżeli chodzi o penetrację rynku przez najnowocześniejsze technologie mobilne. Cyfrowy Polsat był jedną z pierwszych firm w Europie oferujących technologię LTE, a w przypadku LTE w paśmie 1800 MHz spółki z Grupy Midas są pionierem na skalę światową.
Paradoksalnie tak szybki rozwój najnowocześniejszych technologii mobilnego przesyłu danych nie byłby możliwy, gdyby nie fatalna - w stosunku do rozwiniętych krajów Europy Zachodniej - infrastruktura przewodowa. Do dziś wiele mniejszych miejscowości i mnóstwo wiosek pozbawionych jest klasycznych łacz telefonicznych, zatem technologie mobilne, służące zarówno prowadzeniu rozmów jak i przesyłowi danych, są na takich terenach jedyną rozsądną alternatywą. Co prawda istnieje jeszcze możliwość dostępu satelitarnego, ale ten nie jest opłacalny w stosunku do ofert cenowych operatorów oferujących LTE i ma sens jedynie na terenach pozbawionych nawet zasięgu mobilnego.
źródło: http://pclab.pl
"Kiedy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca."
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
smrodek11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: LTE zwiększa zasięg i szybkość

Post autor: smrodek11 »

Wkrótce będziemy mieli nieźle rozwiniętą sieć 3G/4G, nowych pozwoleń na te nadajniki jest masa, chwała za to operatorom, tylko żeby Play coś wymyślił, bo pozostaną w tyle :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Play czeka na rozstrzygnięcie przetargu na 1800 MHz. Na to przynajmniej wszystko wskazuje.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Widze przyszłościowo Playa, napyrkaja kilkaset stacji LTE, nagłośnia o sieci 5G ultra turbo LTE a po roku pd uruchomienia zostaną na końcu z zasięgiem, być może w moskiewskim metro tez będzie zasięg :padam: .
W zasadzie Internet Play zasiegowo jest na końcu, był dobry jakiś czas temu. Niestety czasy się zmieniają, kto nie inwestuje ten nie ma "zasiegu" w dodatku playowi zardzewiał internet i prędkości są jakie są.
Dobrze, ze jeszcze oferta ujdzie jako tako.
szajbna
Użytkownik forum

Post autor: szajbna »

smrodek11 pisze:Wkrótce będziemy mieli nieźle rozwiniętą sieć 3G/4G, nowych pozwoleń na te nadajniki jest masa, chwała za to operatorom, tylko żeby Play coś wymyślił, bo pozostaną w tyle :/
Wczoraj spotkałem monterów pod masztem Plusa w powiecie bielskim i okazało się że upgrade do LTE już robią więc za masą pozwoleń idą też prace techniczne.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Film jak działa LTE :
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... LcYnuYFdU#!
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

Tak, tak, LTE to rewolucja a ja z niej korzystam.
Z prędkością 2 mbit/s (to postęp! półtora miesiąca temu był tylko 1 mbit/s): http://www.speedtest.net/result/2358096034.png
http://speedtest.net/result/2248287042.png

Za to pingi mam dużo większe niż tylko 1 czy 2 (to np. ping do onetu):
Ping statistics for 213.180.141.140:
Packets: Sent = 44, Received = 43, Lost = 1 (2% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 111ms, Maximum = 172ms, Average = 139ms

A może polszitowi pomyliły się megabity z milisekundami...? Jakby tak było to nawet przewyższają oczekiwania: mówią o 150 a ja mam chwilami nawet 172!
Na szczęście umowa już się kończy :).
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ygreko pisze: Za to pingi mam dużo większe niż tylko 1 czy 2 (to np. ping do onetu):
Packets: Sent = 44, Received = 43, Lost = 1 (2% loss),
Minimum = 111ms, Maximum = 172ms, Average = 139ms
Nie jestem w stanie uwierzyć w wiarygodność ww testu (nie łączysz się w technologi LTE, lecz w HSPA/HSDPA). :cfaniak:
jareq
ygreko

Już mi to raz pisałeś... Tym razem wykonałem dodatkowy wysiłek, wyjąłem modem z routera, włożyłem do laptopa (gdzie zresztą mogę podejrzeć, że modem jest w trybie LTE only) i spróbowałem jeszcze raz. Dziś jest sobota, więc trochę luźniejszy dzień, stąd i wyniki nieco lepsze.
http://pokazywarka.pl/v5y8m8/
link do pingtesta: http://www.pingtest.net/result/73587773.png
No i podsumowanie pinga do onetu, co sobie teraz cały czas leciał:
Packets: Sent = 412, Received = 409, Lost = 3 (0% loss),
Minimum = 21ms, Maximum = 128ms, Average = 52ms

[ Dodano: 2012-12-09, 17:00 ]
Sytuacja sprzed chwili:
Packets: Sent = 30, Received = 30, Lost = 0 (0% loss),
Minimum = 145ms, Maximum = 276ms, Average = 191ms

Jak widać lte w cyfrowej szmacie przyspiesza - teraz mam już 276 "polsatowych megabitów" na lte.
@jarek999 - coś zamilkłeś, może coś powiesz na ten temat...? tylko proszę, nie każ mi znowu udowadniać, że jestem podłączony przez lte...
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ygreko pisze: może coś powiesz na ten temat...? tylko proszę, nie każ mi znowu udowadniać, że jestem podłączony przez lte...
Zmień operatora-bo masz kompleks na jego punkcie (między ostatnią prezentacją a tą z posta wyżej wykonaną wcześniej jest kolosalna różnica-nie łączyłeś się w technologi LTE lecz 1-2 standardy niżej i próbowałeś udowadniać że to LTE :] ). P.S Zainwestuj w dobry zestaw antenowy bo masz problemy z zasięgiem. :cfaniak:
jareq
ygreko

Ciekawa teoria.

To teraz wymień mi te 1-2 standardy niżej i wyjaśnij po co mi zestaw antenowy jak mam -71dBm a modem wisi w oknie i widzi się ze stacją z odległości 1,6 km.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Plus już Zakończył I fazę modernizacji

Kod: Zaznacz cały

Plus zakończył pierwszą fazę modernizacji swojej sieci, dzięki czemu dostęp do szybkiego internetu w technologii LTE posiada już ponad 50% mieszkańców Polski. Jednocześnie operator rusza z promocją w ramach której LTE można testować za jedyne 9 złotych.
Zródło:
Media2.pl

Sporo osób mysli że to 50% terenu Polski jak się okazuje to około 30% terenu Polski ma realny dostęp do LTE. :(
p.s
Dawno operatorzy nie aktualizowali swoich map zasięgu. Ciekawe czym to jest spowodowane ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

szmitz pisze: Sporo osób mysli że to 50% terenu Polski jak się okazuje to około 30% terenu Polski ma realny dostęp do LTE. :(
Wiesz pewna część Polski to są lasy i nikt tam nie będzie dawać 3G, nie mówiąc już o LTE. Ale niestety jakaś część ludzi nie rozumie tego, że pisze się o pokryciu ludności, a nie ludności.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Ale niestety jakaś część ludzi nie rozumie tego, że pisze się o pokryciu ludności, a nie ludności.
Chyba pokryciu ludności i pokryciu powierzchni kraju. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze: Chyba pokryciu ludności i pokryciu powierzchni kraju. ;)
Oj coś mi się palce poplątały ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

smrodek11 pisze:Wkrótce będziemy mieli nieźle rozwiniętą sieć 3G/4G, nowych pozwoleń na te nadajniki jest masa, chwała za to operatorom, tylko żeby Play coś wymyślił, bo pozostaną w tyle :/
Myślę że Play pójdzie w kierunku limitowanego nolimit i niższych cen;-)
Czyli to coś co robią teraz, WWW za free, bez streamingu, gier, VPSów itp. Reszta wyliczana jest wg pakietu 15 czy 20GB za śmieszną kasę, ale też na limitach pobierania (2, 4, 6Mb/s) i wysyłania (1Mb/s). Ale to jest lepsze niż zapychające się nadajniki Plusa.

Skoro tak mocno zacinaja się internetPlus to po choinkę pchają się tak mocno w rozwój LTE? Od czasu kiedy pojawiło się LTE to takie cyrki się czasem dzieją i to nie tylko na nadajnikach Aero2, ale na nadajnikach Plusa też...

Nie wiem co wy na to, ale na tą ja wolę dobre stabilne HSPA(+) (przynajmniej to obsługuje dużo telefonów i b.dużo modemół) niż problemowe LTE (chodzenie chodnikiem bokiem, aby np. na tablecie oglądać net, bo inaczej traci zasięg).
Zresztą wiecie jak jest z tymi limitami, w teorii LTE da się "zużyć" w godzinę.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Pozwolę sobie przypomnieć ze technologie LTE testowano w Australii. Tak się składa że mam tam rodzinę. Z rozmów jakie przeprowadziłem okazuje się że LTE w AU jest limitowane od 2 Mb/s do 40Mb/s. Co Ciekawe tam gdzie gwarantują zasięg LTE minimalna prędkość to 2 Mb.s
Nikt nie oferuje 150Mb/s. a potem jak sie okazuje w centrum Poznania max to 10Mb/s. i za chwile koniec transferu i pytanie czemu tak wolno działa :facepalm:
Udało mi się znaleźć zdjęcie nadajnika w Melbourne
Obrazek
Widać że dają po 3 anteny na sektor 2-ie pewnie na popieranie i 1 na upload.

Widać że CF i jego spółki to pic na wodę ponieważ 1 spółka sprzedaje pakiety a następna kolejnej odsprzedaje.

Na szczęście nie mam LTE. Kolega ma racje lepiej stabilne HSPA niz 150Mb/s. i transfer ograniczony.
smrodek11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: smrodek11 »

Wg. mnie
Lte na tereny wiejskie (gdzie zawsze grono użytkowników będzie mniejsze, ale transfert większe :rotfl:)
hspa na miasta, gdzie transfery będą mniejsze (choć w niektórych przypadkach większe), ale większa stabilność.
Swoją drogą T-Mobile coś nie lubi uruchamiać nowych nadajników na wsiach ...
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

U mnie 3G ma T-mobile i Orange na maszcie ale żadne nie włączone tylko anteny wiszą juz 4 mieś. GSM idzie po wspólnych nadajnikach.
o D.. rozbić ten Network's ich wspólny. Im się nie speszy włączać 3G na wsiach bo koszty za duże. :facepalm:
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

ra-v pisze:Myślę że Play pójdzie w kierunku limitowanego nolimit i niższych cen;-)
Nie miałbym nic przeciwko limitu prędkości (np. 10Mbit/s) w zamian za odpowiedni współczynnik cena/limit.
ra-v pisze:WWW za free, bez streamingu, gier, VPSów itp.
Ten www. za free to tak marketingowo, jak darmowy facebook.
ra-v pisze: po choinkę pchają się tak mocno w rozwój LTE? Od czasu kiedy pojawiło się LTE to takie cyrki się czasem dzieją
Nakombinowali, że u mnie LTE działa w miarę poprawnie ~30-40Mbit/s. Natomiast w 3G raz w przedziale 200kbps-1,5Mbit/s a raz poprawnie. Pomijając ciągłe skakanie po okolicznych stacjach (U900, U2100).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

smrodek11 pisze:Swoją drogą T-Mobile coś nie lubi uruchamiać nowych nadajników na wsiach ...
Eee tam. NetWorks! śmiga ładnie i to właśnie w mniejszych miejscowościach,

Używam różowych jako łącze podstawowe dzielone na 3-4 urządzeń (limit 20 GB) i muszę przyznać, że chodzi elegancko. Lepiej niż Plus.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

szmitz pisze:ten Network's ich wspólny. Im się nie speszy włączać 3G na wsiach bo koszty za duże.
To nie kwestia kosztów tylko dostepnego pasma. Jeżeli NetWorks! włączy 3G na 900MHz (bo takie ma zezwolenia) to musi wyłączyć/mocno ograniczyć GSM900 a żeby to zrobic rynek musi się nasycić sprzętem z UMTS900.
Nie pomagam na PW!
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

U mnie T-mobile i Orange mają anteny ale nie podłączone kablami do kurnika. Radiolinia tylko jest podłączona. Będzie ciepło to zrobię zdjęcia nadajnika i anten.
Draholt
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Draholt »

U mnie i Plus i Play mają anteny, ale jakoś miałem okazję korzystać i z tego i tego i zadowolony nie jestem.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Rusza kolejny etap rozbudowy LTE :)

Informacje na temat rozbudowy.
p.s
Szukałem tutaj w tym dziale tematu z rozbudową i mapami ale nie mogłem znaleźć i wklejam tutaj.
Ciekawe czy na wioskach rusza z budową a i pozwolenia już maja kilka mieś.

[ Komentarz dodany przez: Moderator: 2013-05-28, 16:45 ]
Poprawa odnośnika w tagu URL na klikalny.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez szmitz, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ