Złapie EDGA???

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Marcin5565
Początkujący użytkownik forum

Re: Złapie EDGA???

Post autor: Marcin5565 »

Dzięki za odpowiedź. Masz rację są to chwilowe skoki. Prędkość zazwyczaj wynosi około 20 KB/s.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Marcin5565 pisze:Prędkość zazwyczaj wynosi około 20 KB/s.
Czyli nie ma co inwestować w antenę, bo i tak dużo więcej na EDGE nie wyciągniesz...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
rbodych

Post autor: rbodych »

no muszę się pochwalić. Udało mi się z orange złapać EDGE z anteny zewnętrznej. Nadajnik oddalony o 15 km (Naborowo). Instalacja prowizoryczna sygnał ok 40-48%. Transfery ok 20 kilo upload 8-10 kilo. Plusowi już podziękuje :) Od razu mówię że bez anteny zasięg orange był na poziomie ok 10 %. Czyli zysk jest duży :) Internet działa stabilnie.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Wszystko pięknie, ale minął chyba prawie rok od czasu kiedy to planowałeś. :shock: Warto było czekać tak długo? :)
rbodych

Ufo atakuje pisze:Wszystko pięknie, ale minął chyba prawie rok od czasu kiedy to planowałeś. :shock: Warto było czekać tak długo? :)
Do tej pory jechałem na modemie GPRS. Jakieś dwa tygodnie temu sprawiłem sobie FUSION+. Antena leżała przez kilka miesięcy na działce bez użytecznie więc trzeba było wreście się za to zabrać. W między czasie Orange wprowadził ofertę na kartę dostępu do internetu :) No i dokładnie wczoraj wystawiłem tymczasowo antenę przez okno i kręciłem nią :) i sie udało. Plus ma jednak za silny nadajnik w okolicy i dlatego nic z tego nie wychodziło. Orange ma mało nadajników w okolicy i są one dość daleko i dlatego się udało :).

Do tego wykorzystałem antenę dipol ATK 20/850-960 MHz, konektor do globtrottera i fusion+ jako modem :)
Dario_91

Post autor: Dario_91 »

Co myślicie o mojej sytuacji

Obrazek

Odległośc wynosi ok. 8km. Teren jest pagórkowaty i zalesiony. Jakie mam szanse na złapanie edga? Jaka antene powinnienem wybrac?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

To jest trudna sytuacja. Jeśli już to tylko ATK20 choć może się skończyć jak tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8050

W takich szczególnie skomplikowanych sytuacjach bardzo wskazane jest użycie netmonitora. Wtedy byś wiedział czy jakikolwiek sygnał dociera z nadajników EDGE. Bez tego najmocniejsza antena nie pomoże. :|
Dario_91

Post autor: Dario_91 »

Mam Nokie 6230. Czy potrzebny jest NetMonitor by sprawdzic czy mam zasieg EDGE? Czytalem, że powinna sie pojawic na ekraie zamiest litery G litera E. Czy to prawda?
rbodych

Dario_91 pisze:Mam Nokie 6230. Czy potrzebny jest NetMonitor by sprawdzic czy mam zasieg EDGE? Czytalem, że powinna sie pojawic na ekraie zamiest litery G litera E. Czy to prawda?
Tak to prawda jak jesteś w zasięgu EDGE pojawi ci się literka E
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Na mojej 6280 taka informacja się pojawia jak jestem w zasięgu. Jeżeli jest zasięg UMTS pojawia się literka "3G". Może to też zależy od oprogramowania. Wcześniej jak używałem 5140 też tak było (oprócz 3G oczywiście)...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

rbodych pisze:
Dario_91 pisze:Mam Nokie 6230. Czy potrzebny jest NetMonitor by sprawdzic czy mam zasieg EDGE? Czytalem, że powinna sie pojawic na ekraie zamiest litery G litera E. Czy to prawda?
Tak to prawda jak jesteś w zasięgu EDGE pojawi ci się literka E
Na pewno nie pojawi się na tej nokii.To że jesteś w zasięgu EDGE możesz stwierdzić przy pobieraniu plików.Jeśli prędkość pobierania będzie powyżej 7KB/s jesteś w zasięgu EDGE.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Może i nie pojawi się literka E czy G, ale w 6230 można dograć pełnowartościowy netmonitor. Nie jest to łatwe, ale warto się za tym zakręcić.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... netmonitor

Gdybyś jeszcze podłączył do tego tą antenę, to będziesz mógł wymuszać konkretne nadajniki za pomocą netmonitora, tak jak tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5730
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

ufo atakuje ty uzywasz 6630 ja sam mam taki, a net monitor w czyms takim??
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

wlodus pisze:ufo atakuje ty uzywasz 6630 ja sam mam taki, a net monitor w czyms takim??
Jeśłi masz 6630 to sprawa jest prosta. Instalujesz aplikację, uruchamiasz i masz:
http://s60.pl/index.php?option=com_cont ... &Itemid=59
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

ok dzieki dzis bede testowal :)
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
ODPOWIEDZ