ZTE MF669 dziwne zachowanie przy zetknięciem z Blueconnect

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blankNaME
Stały użytkownik forum

ZTE MF669 dziwne zachowanie przy zetknięciem z Blueconnect

Post autor: blankNaME »

kupiłem w plusie zestaw z modemem ZTE MF669 na kartę, ale nie chcę korzystać z plusa, bo jest zbyt obciążony w moich okolicach. kilka dni po zakupie udało mi się połączyć z dotąd niedostępną siecią orange (tzn. dotąd próbowałem tylko na modemach huawei - mają za słaby zasięg), ale po spadnięciu śniegu sygnał całkowicie padł (nie wiem, dlaczego całkowicie - wcześniej zasięg był na poziomie około 25%), ale nie w tym rzecz. chciałem się przesiąść na t-mobile, ale pojawił się problem. przy uruchamianiu modemu z kartą tej sieci aplikacja zawiesza się całkowicie (połączenie da się wykonać z poziomu windowsa, ale po kilku minutach zostaje zerwane - to raczej nie kwestia zasięgu, bo mam około 50%). ktoś wie, jak sobie z tym poradzić? mógłbym kupić zestaw blueconnect, ale nie wiem, czy tamtejszy 195 (czy co oni tam sprzedają) będzie w stanie złapać taki zasięg - huawei nie dał rady :P a poza tym przecież kupiłem niedawno modem z plusa, czyli byłby jeszcze większy wydatek...
jak ktoś widzi jakieś rozwiązanie, to dobrze byłoby, gdyby coś napisał.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: ZTE MF669 dziwne zachowanie przy zetknięciem z Blueconnect

Post autor: KrissTofferr »

Trzeba poznać przyczynę rozłączenia - instrukcja:
Przyczyna ostatniego błędnego połączenia.
blankNaME
Stały użytkownik forum

według tego, co pokazuje TNI, przyczyną jest "Regular deactivation". czyli nie-wiem-co :P
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

blankNaME pisze:według tego, co pokazuje TNI, przyczyną jest "Regular deactivation"
Czyli najczęściej rozłączenie na żądanie - tylko że równie dobrze może być to rozłączenie na żądanie komputera albo na żądanie z sieci (a to jest różnica). To można podejrzeć w Wireshark'u która strona (klient czy sieć) tuż przed rozłączeniem nadała pakiet "termination request".
Może niepotrzebnie ustawiłeś modem w tryb "3G only"?

[ Dodano: 2012-12-07, 08:35 ]
Albo w profilu połączenia Dial-up masz niepotrzebnie włączony "czas bezczynności przed rozłączeniem"?
blankNaME
Stały użytkownik forum

ustawienia dial-up nie zmieniają mi się chyba przy zmianie karty SIM (jeszcze się upewnię jak będę w domu), ale raczej wątpię, żebym to miał włączone, bo na Plusie mi nic nie rozłącza...
modem faktycznie jest ustawiony w tryb 3g only, ale dlaczego to miałoby coś psuć?? :/
blankNaME
Stały użytkownik forum

przyjrzałem się sytuacji na innej karcie sim - po części to jej wina.
po zmianie karty SIM na inną (też t-mobile BC) aplikacja przestała się wieszać.
pozostaje tylko problem rozłączeń - przy ściąganiu intensywnym (nawet małych plików czasami), po prostu sieć kończy połączenie.
//edit: czas bezczynności mam na nigdy :P
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

blankNaME pisze: pozostaje tylko problem rozłączeń - przy ściąganiu intensywnym (nawet małych plików czasami), po prostu sieć kończy połączenie.
A modem nie przegrzewa się wtedy? Może za małą wydajność na zasilanie w komputerze.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
blankNaME
Stały użytkownik forum

to nie zasilanie komputera - modem sprawdzano na 3 komputerach i routerze
w porównaniu z huawei ten w ogóle jeszcze nigdy mi się nie grzał...
to już zaczyna się robić wkurzające - wczoraj babka w salonie T-Mobile powiedziała mi, że ogólnie teraz sieci modernizują nadajniki i mogą być problemy z połączeniami. no dobra, ale odcinają w ten sposób ludzi od neta na przeszło dwa miesiące, bo ponad dwa miesiące temu zaczęły się problemy z plusem -.-
jest jeszcze jakiś sposób, żeby sprawić, żeby się nie rozłączał?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Jeszcze spróbuj wyłączyć kompresję (wybierz brak optymalizacji) tak jak opisano to w temacie - Tmobile internet i brak wyświetlania grafiki
blankNaME
Stały użytkownik forum

nie mogę wejść na stronę compressora - wywala 403 (z obu linków podanych na stronie)
pokusiło mnie, aby znowu sprawdzić w TNI powód błędnego rozłączenia - dostałem komunikat "Reactivation required"

//edit: udało się wejść, ale pojawia się strona jak w załączniku

//edit: przełożyłem kartę do telefonu, wykonałem połączenie z innym numerem, a po powrocie na modem komunikat z TNI zmienił się na "Regular deactivation"
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

blankNaME pisze:pokusiło mnie, aby znowu sprawdzić w TNI powód błędnego rozłączenia - dostałem komunikat "Reactivation required"
Przyczyna rozłączenia po stronie sieci, prawdopodobnie po zrestartowaniu węzła GGSN. W takim przypadku modem powinien zdeaktywować kontekst PDP lub ewentualnie można samemu wydać polecenie AT+CGATT=0 w terminalu TNI. Ponowna aktywacja kontekstu PDP będzie wykonana automatycznie przy następnym połączeniu.
blankNaME
Stały użytkownik forum

po wydaniu tej komenty przed połączeniem modem zachowuje się tak jak i bez niej:
Polecenie:
AT+CGATT=0
Odpowiedź:
AT+CGATT=0

NO CARRIER

po wydaniu polecenia w trakcie połączenia, połączenie zostaje zakończone.

tak więc, polecenie nie pozwala osiągnąć nic szczególnego... :/
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

blankNaME pisze:po wydaniu tej komenty przed połączeniem modem zachowuje się tak jak i bez niej:
Terminal w TNI ukrywa niektóre komunikaty (tzw. niespodziewane "unsolicited" komunikaty) ale gdybyś użył PuTTY to widać wtedy że wydanie AT+CGATT=0
+CGEV: ME DETACH
wymusza deaktywację kontekstu PDP.
albo w TNI:
AT+CGACT?
AT+CGATT=0
AT+CGACT?

blankNaME pisze:tak więc, polecenie nie pozwala osiągnąć nic szczególnego...
To polecenie wymusza dokładnie to co było zalecone dla modemu w komunikacie przekazanym przez +CEER: Reactivation required.
Nic więcej.
blankNaME pisze:po wydaniu polecenia w trakcie połączenia, połączenie zostaje zakończone.
Prawidłowa reakcja.

[ Dodano: 2012-12-14, 21:29 ]
blankNaME pisze:udało się wejść, ale pojawia się strona jak w załączniku
Tego nie rozumiem. Może ktoś z forum (używający t-mobile) potwierdzi czy ma taki sam ograniczony interfejs ustawień kompresora t-mobile?
blankNaME
Stały użytkownik forum

KrissTofferr pisze:Prawidłowa reakcja.
no dobra, niby prawidłowa, ale nic nadal nie działa jak trzeba :P

[ Dodano: 2012-12-15, 11:45 ]
btw: czy MF669 lub MF195 da się uruchomić w trybie NDIS? czy może nawet jeśli, to i tak nic to nie da?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

blankNaME pisze:no dobra, niby prawidłowa, ale nic nadal nie działa jak trzeba
W salonie t-mobile reklamuj że - chcesz wyłączyć wszelkie optymalizacje kompresora t-mobile a nie masz dostępu do strony konfiguracji. Aby przyspieszyć działania konsultanta to zapytaj ile to potrwa, wyjmij kanapkę i zapytaj czy on nie chce bo masz jeszcze taką drugą - "z czosnkiem i miodem".
Dopóki tego nie zrobisz to nie mam innych pomysłów :hyhy:
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

blankNaME pisze:czy MF669 lub MF195 da się uruchomić w trybie NDIS?
MF195 nie ma portu karty sieciowej i nie uruchomi się w NDIS. Co do MF669 to nie wiem. W Internet Manager dołączonym do MF195, po jego zainstalowaniu (WinXP), w
C:\Program Files\T-Mobile\InternetManager_Z\32bit
są podkatalogi
\Icera -> to do MF195
\Vista
\WIN7
\WNET -> tu przejrzałem plik massfilter.inf

Kod: Zaznacz cały

...
%MBBFilter.2000%=MBBFilter, USB\VID_19D2&PID_2000
%MBBFilter.0026%=MBBFilter, USB\VID_19D2&PID_0026
%MBBFilter.0098%=MBBFilter, USB\VID_19D2&PID_0098
%MBBFilter.0099%=MBBFilter, USB\VID_19D2&PID_0099
%MBBFilter.0100%=MBBFilter, USB\VID_19D2&PID_0100
%MBBFilter.0101%=MBBFilter, USB\VID_19D2&PID_0101
%MBBFilter.0103%=MBBFilter, USB\VID_19D2&PID_0103
%MBBFilter.1007%=MBBFilter, USB\VID_19D2&PID_1007
%MBBFilter.1009%=MBBFilter, USB\VID_19D2&PID_1009
%MBBFilter.A804%=MBBFilter, USB\VID_07D1&PID_A804
%MBBFilter.0154%=MBBFilter, USB\VID_19D2&PID_0154
...
to są identyfikatory dla modemów tuż przed zainstalowaniem, ostatni z tych wpisów odpowiada MF669 czyli ten manager powinien rozpoznać MF669 i zainstalować.
W pliku ZTEusbnet.inf który odpowiada za instalację portu karty sieciowej jest ten wpis

Kod: Zaznacz cały

...
%ztewwan.DeviceDesc0017%    = ztewwan.ndi, USB\VID_19D2&PID_0017&MI_03
...
to identyfikator MF669 po zainstalowaniu czyli teoretycznie ten modem w Menedżerze urządzeń powinien mieć port k. sieciowej i możliwość uruchomienia w NDIS. Jak jest w praktyce to nie wiem.
U siebie miałem małą katastrofę, spadł mi z wys. ok. 2 m mój MF195 :( i teraz nie uruchamia się po podłączeniu, nie reaguje na komendy AT, w Linuksie też jest nie do uruchomienia. Z ZTE został mi tylko MF636DB, u którego wyłączyłem wirtualny CD-ROM i po zainstalowaniu sterów łączy z netem poprzez ten Internet Manager.
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

blankNaME pisze:nie mogę wejść na stronę compressora - wywala 403 (z obu linków podanych na stronie)
pokusiło mnie, aby znowu sprawdzić w TNI powód błędnego rozłączenia - dostałem komunikat "Reactivation required"

//edit: udało się wejść, ale pojawia się strona jak w załączniku
U mnie nie było problemu w skonfigurowaniu tego kompresora Blueconnect: kolejno Przywróć ustawienia domyślne -> Zastosuj i zmieniłem ustawienia zaawansowane. Działa w Windowsie i Linuksie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0d ... 88297.html
W profilu dla Blueconnecta mam tylko ustawione APN: internet , nazwa i hasło użytkownika puste.
ODPOWIEDZ