Komunikat Bad MAC Address.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Komunikat Bad MAC Address.
Witam wszystkim.
Problem polega na podłączeniu Samsunga Galaxy S Advance do router TP-LINK TL-WR340G z włączonym filtrowaniem MAC bo po wyłączeniu firewall'a śmiga aż miło.
Gdy chcę dodać adres do spisu dopuszczanych urządzeń wyskakuje komunikat "Bad MAC address, please input another one!"
Router obsługuje IEEE 802.11b/g a galaxy b/g/n więc nie mam pojęcia dlaczego nie chce to działać jak powinno.
Wersja z naklejki routera to 1.3 a poniżej informacje oprogramowania zapisana na urządzeniu.
Firmware Version:
3.7.2 Build 071123 Rel.38995n
Hardware Version:
WR340G v5 08118989
Pozdrawiam
Problem polega na podłączeniu Samsunga Galaxy S Advance do router TP-LINK TL-WR340G z włączonym filtrowaniem MAC bo po wyłączeniu firewall'a śmiga aż miło.
Gdy chcę dodać adres do spisu dopuszczanych urządzeń wyskakuje komunikat "Bad MAC address, please input another one!"
Router obsługuje IEEE 802.11b/g a galaxy b/g/n więc nie mam pojęcia dlaczego nie chce to działać jak powinno.
Wersja z naklejki routera to 1.3 a poniżej informacje oprogramowania zapisana na urządzeniu.
Firmware Version:
3.7.2 Build 071123 Rel.38995n
Hardware Version:
WR340G v5 08118989
Pozdrawiam
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Komunikat Bad MAC Address.
Miałem podobny przypadek. Router nie przyjmował MAC adresów zaczynających się od innych znaków niz 00. Pomogła aktualizacja firmware routera do najnowszej, w którym nie było tego ograniczenia.
-
Przyczyna musi być inna bo mam już dodane urządzenia zaczynające się od 0c i b0.
Dzięki za odpowiedź. Miłego dnia życzę
Dzięki za odpowiedź. Miłego dnia życzę

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ile jeszcze razy można powtarzać, że blokada mac nie ma sensu, wpa2 bądź nawet wpa z niesłownikowych hasłem blokuje 100% możliwości włamania się do sieci.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No ale pasek + szelki przeciez bombastycznie razem wygladaja.....
Nie pomagam na PW.
-
No okej to sarkazm odłóżmy na bok i jak możecie to wytłumaczcie mi dlaczego filtrowanie MAC nie ma sensu.
Sieć mam zabezpieczoną niesłownikowym hasłem z dużymi literami i przeplatane cyframi a blokadę mam bo jest to mój pierwszy router i wyczytałem gdzieś że lepiej mieć niż nie
Sieć mam zabezpieczoną niesłownikowym hasłem z dużymi literami i przeplatane cyframi a blokadę mam bo jest to mój pierwszy router i wyczytałem gdzieś że lepiej mieć niż nie

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
15 sekund roboty. Żadne zabezpieczenie.k51 pisze:i jak możecie to wytłumaczcie mi dlaczego filtrowanie MAC nie ma sensu.
To źle wyczytałeś.k51 pisze:i wyczytałem gdzieś że lepiej mieć niż nie
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie dam rady.k51 pisze:sarkazm odłóżmy na bok
Mozemy.k51 pisze:jak możecie
Bo zmienienia MAC to trzy linijki wbite w konsole.k51 pisze:wytłumaczcie mi dlaczego filtrowanie MAC nie ma sensu.
Mniej wiecej tak skuteczne jak kartka "nie kradnij" przyklejona do sztabki zlota polozenej na srodku bazaru.k51 pisze:wyczytałem gdzieś że lepiej mieć niż nie
Nie pomagam na PW.
-
W takim razie odpuszczę sobie filtrację 
Dzięki za pomoc.

Dzięki za pomoc.