Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
exzabar
Użytkownik forum

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: exzabar »

W ramach odpowiedzi i nie tylko...

Do tej pory nie ma żadnych powodów do rozczarowań router jest cały czas stabilny. W ogóle zapominam że istnieje :) Po wyłączeniu prądu/bądź też pstryknięciu z tyłu przycisku On/Off router pięknie sam wstaje - chodź nie ukrywam że testowałem to do tej pory w sumie może z 5 razy

raz przy okazji małego spięcia w domu gdzie akurat zadziałał bezpiecznik obejmujący swoim zasięgiem obwód elektryczny do którego podłączony jest router.
i kilak razy przy wyłączeniu/włączeniu routera (m.in.przeprowadzka routera na 1 tydzień urlopu nad morze) gdzie ze znajomi i ja testowaliśmy go jako wspólny punkt dostępowy do internetu)

sprawdził się również wyśmienicie - nie tylko w przypadku PC z WIFI ale również całej tej nowoczesności komórkowej z WIFI)

Ps. Przetestowałem również drugie radio 5 G które ma służyć jak opisuje producent do udostępnianie internetu w wyjątkowo kiepskich warunkach - czyli przeszkody, ściany, kondygnacje. Generalnie mieszkając można powiedzieć na wsi - nie widzę żadnej różnicy zarówno na 2,4 G i na 5G sprawuje się tak samo co ważne dobrze.

OPcja 5 G również nie ogranicza prędkości uzyskiwanej po podłączeniu do modemu E398.

Ps.2 Zauważyłem natomiast że router (drugie gniazdo USB) na podłączenie pamięci przenośnych i innych bajerów zawsze widzi podłączone urządzenie i rozpoznaje system konwersji. Jednak w przypadku niektórych PEN DRIVÓW znajomych aby móc je wykorzystywać w w sieci żąda ich sformatowania. Nie wiem czy jest to normalne - prawde powiedziawszy nie znam się na tym, jednak może to sprawiać uciążliwość i wiązać się z zagrożeniem usunięcia (dotychczasowej zawartości). Tak jak już wspomniałem(któraś z poprzednich wypowiedzi) z moim dyskiem przenośnym nie było problemu (wykrył i podłączył się do niego bez konieczności formatowania).

No i jeszcze wniosek

Jestem bardzo zadowolony z produktu i nie pluje sobie w brodę że nie kupiłem któregoś z modeli DOVADO (choć rzeczywiście istniało pewne ryzyko w szczególności z ograniczaniem prędkości LTE)

Pozdrawiam wszystkich.

[ Dodano: 2012-10-02, 16:39 ]
aaaa... jeszcze jedno oczywiście aktualny test prędkości z przed chwili - musze się pochwalić bo jak na moją więś to chyba nieźle:)

http://speedtest.net/result/2216290110.png

Pozdrawiam

exzabar
Awatar użytkownika
tomik67
Początkujący użytkownik forum

Post autor: tomik67 »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, ale dopytam jeszcze czy tzw. "prądowy restart modemu" funkcjonuje poprawnie w tym urządzonku ?. Miałeś już taki przypadek, utraty łączności modemu, a potem samoczynnego restartu modemu przez router?.
exzabar
Użytkownik forum

E398 w (+) N450R

Post autor: exzabar »

Nie nigdy mi się taki restart nie zdarzył. Dodam że jak na moją wioskę koło Grodziska Maz sygnał siła sygnału modemu wykrywanego przez router jest dość pożądna bo na poziomie 83 %. Ale nad morzem było tylko 49 % i też nie było tego typu restartów. W załączeniu siła sygnału widoczna z poziomu menu routera dla E398.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2012-10-03, 08:33 ]
a i tradycyjnie prędkość SPEEDteście. Pogoda dziś słąba zachmurzenie duże - kropi od rana ;)

http://speedtest.net/result/2217758867.png
Ostatnio zmieniony 2012-10-04, 07:39 przez exzabar, łącznie zmieniany 1 raz.
actimel10
Użytkownik forum

Post autor: actimel10 »

Hey! Ja mieszkam w Grodzisku na Pięknej i zastanawiam się nad LTE z PLusa._Gdzie jest najbliższy nadajnik?
Ostatnio zmieniony 2012-10-03, 07:51 przez actimel10, łącznie zmieniany 1 raz.
patrolcfc

Post autor: patrolcfc »

Witam! Mam następujący problem:Mam modem Huawei E398 z Plusa(w ofercie) i router EDIMAX LT-6408n(Cyfrowego Polsatu, ale kupiony na Allegro więc żadnej umowy z Polsatem nie mam podpisanej).I moje pytanie brzmi czy da się je połączyć a jak tak to jak???Słyszałem, że trzeba przeprowadzić aktualizację oprogramowanie routera ale gdy do niej dochodzi i ustawiam odpowiedni ip w kompie to ok ale wyskakuje błąd.Nie mam pojęcia co zrobić.
Awatar użytkownika
tomik67

exzabar pisze:Nie nigdy mi się taki restart nie zdarzył.
W takim razie jesteś klientem bezpośrednio Plusa, a nie Cyfrowego Polsatu na infrastrukturze Plusa, bo ponoć takie zaniki łączności tam się zdarzały.
A czy dałoby się jakoś (nie wiem jeszcze jak) taki zanik łączności zasymulować, aby stwierdzić czy router to wykryje, i zrestartuje modem ?.
Ostatnio zmieniony 2012-10-04, 07:39 przez tomik67, łącznie zmieniany 1 raz.
patrolcfc

Post autor: patrolcfc »

nie mam pojęcia ............. chyba nie
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Zanik łączności można próbować zasymulować wkładając modem do metalowej puszki i w razie potrzeby "uszczelniając" folią aluminiową. Chociaż nie wiem, czy modem zostanie zresetowany po zaniku sygnału, na logikę nie musi to mieć sensu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bomber pisze:Chociaż nie wiem, czy modem zostanie zresetowany po zaniku sygnału, na logikę nie musi to mieć sensu.
Nie, po prostu straci łączność. Po powrocie sygnału sieci zostanie ona wznowiona.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
tomik67

YaHooo pisze:Po powrocie sygnału sieci zostanie ona wznowiona.
Właśnie w tym problem.
Wyczytałem w paru wątkach forum, iż ten modem po utracie łączności wymaga restartu prądowego, tzn. tak jakby ktoś wyciągnął go ze złącza USB, i ponownie wetknął.
Chyba że to już nieaktualne ?.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

tomik67 pisze: Chyba że to już nieaktualne ?.
Odnośnie tego modemu nie wiem, ale te co miałem styczność takiego problemu nie posiadały.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
carlos56

Post autor: carlos56 »

Hej,
Podepnę się ponownie pod temat.
Mam taki problem z e398 który jest podłączony do air liveII.
Wszystko do tej pory działało super. Nie było zastrzeżeń. W poprzednim tygodniu w plusie chyba mieli awarie lte. I od tamtej pory nie dziala mi lte. Dziala mi tylko 3G na routerze. Na kopie dziala mi lte bez problemu. Kiedy zacząłem sprawdzać ustawienia routera zauważyłem jedna rzecz. Przy lte w statusie widnieje napis nie połączony. A przy 3G jest połączony. Czy wiecie może gdzie mógłbym w ustwieniach znaleźć taki parametr aby łączyło przy lte?
Zakładam ze w routerze coś się mogło zresetowac.
Z góry dziękuje.
Carlos :D
szadek616

Post autor: szadek616 »

Podbijam, mam ten sam problem. Na kompie wszystko działa a na routerze tylko cały czas się łączy i się nie może połączyć. Ustawienia poprawne, zaczęło się to dziać po tym jak w topnetinfo przełaczyłem pasmo pod aero2, później już na routerze nie działa, a na kompie po przestawieniu pasma na LTE wszystko działa jak powinno. Pomóżcie bo już 3 dzień się męczę. :gwiazdki:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szadek616 widać wymuszenie połączenia do Aero2 powoduje problemy w routerze. Trzeba by wyłączyć wszelkie wymuszenia z poziomu komputera.
szadek616

No dobrze, a jakoś łopatologicznie ktoś mi to wytłumaczy jak to zrobić? Modem jest aktualnie przestawiony na 1800, jest możliwość jakaś zresetowania modemu? Niby jest jakiś pliczek na pamięci "Reset Device" po którym pokazuje się na chwile linia komend i niby jest już zresetowany ale router nadal łączy się bez końca.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

A jak wymusiłeś 1800 MHz? Prawdopodobnie w TNI - wybierz po prostu wszędzie automatykę i już.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szadek616 pisze: jest możliwość jakaś zresetowania modemu?
Za pomocą komendy AT, a konkretnie AT&F możesz je wprowadzić np za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Outlander
Użytkownik forum

Post autor: Outlander »

Jak mocno grzeje się D Tiny? Przy tych wymiarach idealnie nadawał by się do wstawienie w puszce na maszt ... Ciekawe jak znosi wahania temperatur...
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Nie zauważyłem, żeby grzał się jakkolwiek zauważalnie. Jednak w kwestii temperatur nie mam dobrych wiadomości - specs wskazuje wyraźnie na warunki typowo pokojowe. Ale jakby zahermetyzować obudowę to może i by można, ale ja bym wystawił na zewnątrz jednak samą antenę LTE.
szadek616

Wracając do mojej sprawy z problemami odnośnie transferu i.t.p. Dzisiaj po oczekiwaniu ponad godzinnym i słuchaniu muzyczki świątecznej dodzwoniłem się do konsultanta. Czeka mnie jutro wycieczka do salonu po nową kartę ponieważ okazuje się że plus dał ciała z kartami i huaweii wymaga innej karty (tak przynajmniej twierdzi konsultant). Jutro dam znać czy działa.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Uprzedzam że jak dasz się urobić na szybką wymianę SIM (bez zastrzeżenia-"bezpłatna wymiana karty SIM") to doliczą za tą usługę 60zł do następnej faktury. :cfaniak: Konkrety: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=36340
jareq
encholex
Stały użytkownik forum

Post autor: encholex »

Witam ponownie,

Mam wielką prośbę do Was, bo macie większe doświadczenie i obecny obraz jak jest z tymi routerami.

Który wybrać ?
Dovado 4GR czy AirLive N450R ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

encholex pisze: Który wybrać ?
Dovado 4GR czy AirLive N450R ?
Dovado jest bardziej routerem z wbudowanymi narzędziami do obsługi modemów 3-4G, zaś N450R to sprzęt bardziej uniwersalny z w WiFi dual-band, klientem torrentów... Wybór zależy od tego jak korzystasz z sieci (idealnym rozwiązaniem byłby Dovado Tiny gdyby jego cena kształtowała się w okolicy ok. 250zł ).Musisz zdecydować z jakich funkcji będziesz korzystać zawartych w firmware sprzętu (to dobre produkty). ;)
jareq
encholex
Stały użytkownik forum

Generalnie są te Tiny na Allegro po ok 200zł. Ostatnio jest wysyp tych używek, nie wiem skąd.. Czy są faktycznie nieudanym zakupem, czy komuś wpadły w rękę duże ilości.
Miałem Airlive 3GII, ale tak jakby działał na siłę i ledwo co wyciągał te LTE. W ogóle do LTE musiałem mieć aktywny HUB, przez który czasem router nie widział tego E398. W ogóle nie miał możliwości wymuszenia danego typu połączenia HSPA/LTE i generalnie ma mało opcji..
Odnośnie Tiny, to boję się kupować używki z Allegro a cena nowego jest odpychająca, bo dokładając niewiele, mam 4GR.
Jak jest z tym N-lite w Tiny ? pseudo 150Mbps ?

Router kupuję z nastawieniem że przez następne 5 lat nie będę go musiał zmieniać, dlatego jestem w stanie się szarpnąć na taki koszt...
Ktoś kupił taką używkę z Allegro? działa to ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

encholex pisze:kupuję z nastawieniem że przez następne 5 lat nie będę go musiał zmieniać
Nie warto, nastaw się na góra 2 lata.
Nie pomagam na PW!
encholex
Stały użytkownik forum

A jak jest z tym N-lite?
Jak jest z zasilaniem E398, trzeba mieć aktywnego hub'a ?
Pchałbyś się w taką używkę czy brać 4GR ?
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

encholex pisze:Jak jest z zasilaniem E398, trzeba mieć aktywnego hub'a ?
Hub nie jest potrzebny, E398 działa bardzo ładnie z Tiny.
A jak jest z tym N-lite?
Na nowszym firmware działa do 150Mbit/s w 40Mhz, przy starszym 65Mbit w 20Mhz. Jak się go skonfiguruje raz a dobrze to działa bardzo dobrze i można o nim zapomnieć. Generalnie jest godny uwagi, dosyć często pojawia się aktualizacja firmware oraz ma całkiem niezły support producenta. Czasami potrafi sprawić jakiś psikus podczas konfiguracji, ale pomaga przywrócenie ustawień fabrycznych albo restart z wtyczki.

Zmieniając trochę temat, czy się ktoś orientuje czy TP-Link TL-WDR3600 + OpneWRT/Garoyle nie przycina transferów na LTE w E398/E3276?
encholex
Stały użytkownik forum

To ostatnie pytania: Kto z Was ma Dovado Tiny i jak się u Was sprawuje?
Jeśli kupiliście Tiny i chcecie go zmienić, to dlaczego ?
No i co z używkami z Allegro...czemu ktoś to sprzedaje?

Poprzez pytanie marens'a naszła mnie myśl o tym czy jest jakiś inny router funkcjonalnością dorównującą AirLive a poprzez alternatywne oprogramowanie obsługującym LTE... cena nowego takiego routera taka sama jak używki Tiny...a dual band z dwoma USB

ktoś ma z nim, albo innym doświadczenia? router z dual-band'em i działające LTE
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

encholex
Stały użytkownik forum

No niestety nie ma tu nic na temat przepustowości LTE...

ktoś ma może jakieś doświadczenia wypasionego routera z działającym wydajnie LTE?
czegoś przecież używacie...jaką konfigurację polecacie ?
ODPOWIEDZ