Witam!
Poszukuję obudowy do mojego AP (mydelniczki). Gdzie kupujecie obudowy i jakie ?
Aktualnie mam obudowę kupioną w sklepie budowlanym ale ona jest "prawie" hermetyczna Po ostatnich opadach musiałem nakryć ją dodatkowo reklamówkami, w środku pełno wody było ... wiocha, wiem dlatego szukam czegoś konkretnego!
Rozumiem że dodatkowe pochłaniacze wilgoci w żelkach będą potrzebne
Na co zwrócić jeszcze uwagę?
Już kiedyś podobny temat się pojawił. Z tego co pamiętam Max odradzał wtedy super szczelne obudowy... a to z jednego prostego faktu - urządzenie mają wtedy ograniczone chłodzenie a jak wiemy elektronika potrzebuje chłodzenia.
Jedynie co mi przychodzi do głowy, to jakaś sprytna obudowa, która jest szczelna od góry i boków ale od dołu ma jakieś kanały wentylacyjne. Nie wiem czy takie coś istnieje Poczekam, co Max odpisze.
Ja jak już coś montuje, to w suchych pomieszczeniach
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
idz do hurtowni elektrycznej i pytaj o skrzynki hermetyczne klasy IP65, zawsze od spodu mozesz zrobic otworek wentylacyjny, a przy odrobinie checi umocowac od spodu wentylatorek wydmuchujacy cieple powietrze ze srodka... ja mam 2 kompy w skrzynkach metalowych bez zadnej wentylacji i juz drugi rok na dachu wytrzymuja, ani upał ani mroz im jakoś nie przeszkadzaja )
Szeczrze mowiac to na zewnatrz zalecane sa obudowy hermetyczne poniewaz jesli jest jakis otwor przez który moze dostac sie para wodna ktora kondensuje sie i skrapla. Ja uzywam klasy IP55 czasem metalowych ip 65. Puszki takie mozna dostac np na allegro
BliSki pisze:Nie masz problemów w takich skrzynkach z przegrzewaniem się urządzeń?
[...]
A co do metalowych, to dla APków raczej z definicji odpadają? Cytat przyciety przez Moderatora ->Fanta - Panie i Panowie tniemy zbedne cytaty!
no ja nie mam problemow z przegrzewaniem, a co do drugiej kwestii to dlaczego z definicji odpadają? przecież antene i tak masz na zewnątrz
morion pisze:no ja nie mam problemow z przegrzewaniem, a co do drugiej kwestii to dlaczego z definicji odpadają? przecież antene i tak masz na zewnątrz
No i tu byś się zdziwił. Widziałem już kilka przypadków, gdzie w metalowej obudowie razem z antenami zamknięte były APki. W tym jeden przypadek, to praca dyplomowa
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Dzięki wszystkim za info
Jeszcze dziś wybieram się do castoramy, mam nadzieję że mają takie skrzynki. Z wentylacji chyba zrezygnuje, przy 1 AP i większej obudowie powinno być ok, co
Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo akurat poszukuję takowych puszek.
Czy wszystkie puszki mają otwór na kabel (skrętkę) i czy jest on również hermetyczny?
Czy AP umocowuje się w niej w jakiś konkretny sposób, czy leży luzem?
Są one montowane do ściany na kolki rozporowe, czy w inny sposób?
Jeśli mam AP o długości 150mm, to w obudowę 150mm mogę upchnąć, czy raczej zostawić mały zapas?
Sporo tych pytań, ale akurat będę miał tylko kilka dni (wyjazd do rodzinki) na zrobienie małej sieci, a zamawiane wszystko będzie z netu, więc jeśli czegoś od razu nie dopasuję, to nie zdążę poprawić już.