Bylo HSPA+, a zostało HSDPA.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Bylo HSPA+, a zostało HSDPA.
Witam,
Kolejna dziwna sprawa odnośnie internetu w iPlusie. Ostatnio AERO2 uruchomił nową stację bazową w Rybnie i internet działał naprawdę dobrze. Modem łączył się w technologii HSPA+, pingi po 50-60 milisekund, download na poziomie ponad 6 megabitów, bardzo wyrównane i stabilne transfery. Ostatnio się pogorszyło. Pingi w granicach 160 milisekund, pobieranie czasem 5 megabitów, czasem nawet pół megabita nie osiąga. Zainstalowałęm pakiet 3ginfo na routerze i okazało się, że teraz modem pracuje w technologii HSDPA mimo, że sygnał pozostał taki sam.
Postanowiłem na modemie spowrotem zmienić częstotliwość z UMTS900 na UMTS2100 i połączyć się ze stacją bazową w Łowiczu, do której logowałem się do tej pory. Modem podczas pobierania nie przełącza się na HSPA+ a jedynie na HSDPA. Powtarzałem sprawdzanie kilkukrotnie.
Antena, której cały czas używam to antena panelowa firmy Cybertech przeznaczona na pasmo 2100MHz. Czy to możliwe, że modem się uszkodził od niewłaściwej anteny i dlatego nie działa HSPA+? Biorę chyba tylko tę możliwość, bo o ile na nowo uruchomionej stacji bazowej mogliby coś konfigurować, czy coś o tyle na dwóch stacjach jednocześnie, z czego jedna pracuje od dawna to wydaje mi się mało prawdopodobne. Co sądzicie na ten temat?
Kolejna dziwna sprawa odnośnie internetu w iPlusie. Ostatnio AERO2 uruchomił nową stację bazową w Rybnie i internet działał naprawdę dobrze. Modem łączył się w technologii HSPA+, pingi po 50-60 milisekund, download na poziomie ponad 6 megabitów, bardzo wyrównane i stabilne transfery. Ostatnio się pogorszyło. Pingi w granicach 160 milisekund, pobieranie czasem 5 megabitów, czasem nawet pół megabita nie osiąga. Zainstalowałęm pakiet 3ginfo na routerze i okazało się, że teraz modem pracuje w technologii HSDPA mimo, że sygnał pozostał taki sam.
Postanowiłem na modemie spowrotem zmienić częstotliwość z UMTS900 na UMTS2100 i połączyć się ze stacją bazową w Łowiczu, do której logowałem się do tej pory. Modem podczas pobierania nie przełącza się na HSPA+ a jedynie na HSDPA. Powtarzałem sprawdzanie kilkukrotnie.
Antena, której cały czas używam to antena panelowa firmy Cybertech przeznaczona na pasmo 2100MHz. Czy to możliwe, że modem się uszkodził od niewłaściwej anteny i dlatego nie działa HSPA+? Biorę chyba tylko tę możliwość, bo o ile na nowo uruchomionej stacji bazowej mogliby coś konfigurować, czy coś o tyle na dwóch stacjach jednocześnie, z czego jedna pracuje od dawna to wydaje mi się mało prawdopodobne. Co sądzicie na ten temat?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Bylo HSPA+, a zostało HSDPA.
Raczej takie uszkodzenie nie objawiałoby się brakiem możliwości wejścia na wyższe HSPA+, tylko zupełnym brakiem zasięgu na 3G.Wojciechu pisze:Czy to możliwe, że modem się uszkodził od niewłaściwej anteny i dlatego nie działa HSPA+?
W zasadzie w przypadku dołożenia nowej stacji mogą być przeprowadzane prace w całej okolicy. Więc możliwe, że i wyłączyli HSPA+. A masz możliwość sprawdzenia jak modem działa bliżej stacji? Jaki masz zasięg?Wojciechu pisze:Biorę chyba tylko tę możliwość, bo o ile na nowo uruchomionej stacji bazowej mogliby coś konfigurować, czy coś o tyle na dwóch stacjach jednocześnie, z czego jedna pracuje od dawna to wydaje mi się mało prawdopodobne. Co sądzicie na ten temat?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Masz zapewne rację, teraz zrobiłem jeszcze raz test, gdy antena była wykierowana na Łowicz i raz wskoczyło HSPA+ i rzeczywiście pewnie to jest spowodowane słabym sygnałem bo 3ginfo podaje:Raczej takie uszkodzenie nie objawiałoby się brakiem możliwości wejścia na wyższe HSPA+, tylko zupełnym brakiem zasięgu na 3G.
CSQ=6
RSSI=-101dBm
Przełączyłem teraz modem do pracy na częstotliwości 900MHz, przekierowałem trochę antenę i teraz moc sygnału wygląda następująco:
RSSI: -87dBm
CSQ: 13
Niestety podczas pobierania tylko HSDPA i ping w granicach 130 milisekund. Zatem modem wygląda na sprawny. Orientujesz się może jak długo mogą trwać takie testy i kiedy można się spodziewać, że spowrotem uruchomią HSPA+?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To się nie dziwię, że modem nie chce wejść na wyższe technologie.Wojciechu pisze:rzeczywiście pewnie to jest spowodowane słabym sygnałem bo 3ginfo podaje:
Tylko pamiętaj aby długo nie pracować anteną 2100MHz na paśmie 900MHz, bo to źle wpływa na żywotność końcówki mocy w modemie.Wojciechu pisze: Przełączyłem teraz modem do pracy na częstotliwości 900MHz, przekierowałem trochę antenę i teraz moc sygnału wygląda następująco:
W zasadzie tego nie da się powiedzieć. Ale u mnie Plus miał podobną sytuację. U mnie prace trwały jakieś 2 tygodnie. Z tym, że ja miałem goły UMTS.Orientujesz się może jak długo mogą trwać takie testy i kiedy można się spodziewać, że spowrotem uruchomią HSPA+?
Pozdrawiam YaHooo 

- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A jak to się ma do anten szerokopasmowych? Ja używam takiej - http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7040.htm, z modemem Huawei E3131, i czy to może jako źle oddziaływać na trwałość modemu?YaHooo pisze:Tylko pamiętaj aby długo nie pracować anteną 2100MHz na paśmie 900MHz, bo to źle wpływa na żywotność końcówki mocy w modemie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Anteny takie są budowane na szerokie pasmo i są specjalnie projektowane tak aby w szerokim paśmie mieć względnie mały i bezpieczny współczynnik dopasowania falowego. A w antenach wąskopasmowych poza pasmem na jakie jest ona przeznaczona nie liczy się dopasowanie. Zazwyczaj WSR rośnie i to dość szybko.trybun pisze:A jak to się ma do anten szerokopasmowych?
Na samym dole masz wykres dopasowania w zależności od częstotliwości. W całym zakresie jest mniej więcej stałe. Nie masz się czego obawiać.trybun pisze:zy to może jako źle oddziaływać na trwałość modemu?
Pozdrawiam YaHooo 

- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dzięki za info, bo już pomyślałem o zamianie anteny.YaHooo pisze:Na samym dole masz wykres dopasowania w zależności od częstotliwości. W całym zakresie jest mniej więcej stałe. Nie masz się czego obawiać.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie ma za cotrybun pisze: Dzięki za info, bo już pomyślałem o zamianie anteny.![]()

Pozdrawiam YaHooo