Zasada działania BTS

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Zasada działania BTS

Post autor: PC174 »

UMTS2100: -103 dBm - dosłownie 2 kroki od okna i już zasięgu nie mam... UMTS900: -89 dBm - liczone w tym samym miejscu.
Anteny są raczej ustawione prosto, równolegle do terenu. Na innych masztach anteny są raczej opuszczone, skierowane w stronę ziemi.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Awatar użytkownika
PC174

Nikt nie zna odpowiedzi? No to może kolejne, co mnie zainteresowało. Jak lecą radiolinie - link, w nawiasach przepływność. Wszystkie anteny są blisko siebie, ale brakuje mi tutaj Playa, a jako jedyny ma w swojej ofercie ładnie działające 3G. Czyżby ciągnął na lewo? :cfaniak:
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

PC174 pisze:brakuje mi tutaj Playa
A zerknij tu http://mapasieci.pl/LinieRadiowe.php?z= ... &o=0&s=&f=
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

PC174 pisze:UMTS2100: -103 dBm - dosłownie 2 kroki od okna i już zasięgu nie mam... UMTS900: -89 dBm - liczone w tym samym miejscu.
Pamiętaj, że 2100 oraz 900MHz ma inną tłumienność, im większa częstotliwość, tym bardziej fala jest tłumiona.
PC174 pisze:Czyżby ciągnął na lewo? :cfaniak:
A może po prostu ma światłowód? ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
PC174

Andrzejz78 pisze:A zerknij tu link
Akurat nie chodziło o mnie tylko trochę dalej, o Dobrodzień. Ale i tak ta mapa jest bardzo stara. Ja bazuję na najnowszym wykazie pozwoleń z UKE.
YaHooo pisze:Pamiętaj, im większa częstotliwość, tym bardziej fala jest tłumiona.
Wiem to, miałem fizykę w szkole ;) to było skierowane do Wojtka.
YaHooo pisze:A może po prostu ma światłowód? ;)
Tereny wiejskie, światłowodu tam na oczy nie widzieli.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

PC174 pisze:Anteny są raczej ustawione prosto, równolegle do terenu.
I to ma istotny wpływ na zasięg w pobliżu masztu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
PC174

Tylko 400 metrów, a już strefa Fresnela ucięta...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

PC174 pisze:Tylko 400 metrów, a już strefa Fresnela ucięta...
To nie chodzi o strefę tylko o to że jesteś poza główną wiązką anteny stacji bazowej. Dlatego anteny się nachyla żeby uzyskać odpowiedni zasięg w pobliżu stacji ale to ogranicza jej zasięg maksymalny.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

PC174 pisze:Wiem to, miałem fizykę w szkole ;) to było skierowane do Wojtka.
Aha ok ;)
PC174 pisze:Tereny wiejskie, światłowodu tam na oczy nie widzieli.
To nie mam pojęcia.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
broken
Użytkownik forum

Post autor: broken »

Rzadko tu się udzielam, ale odpowiem bo sam takie radiolinie montuje :

Radiolinie mogą mieć przepustowości od kilku megabitów do kilkuset megabitów lub gigabitów (pasmo e-band 60/70GHZ) Ogólnie im większe odległości między stacjami bazowymi tym mniejsze przepustowości (chociaż tutaj sporo zależy oczywiście od zaprojektowanej sieci). Korzystając z mapa-sieci.pl można mniej/więcej wyczytać jakie zasoby mają poszczególne stacje bazowe przy czym parametry np. 2x2 lub 16x2 określają pojemności w nomenklaturze SDH/PDH - gdzie mamy kanały E1 (pojemność podstawowa 2Mbit). Czyli 16x2 określa pojemność stacji na poziomie 32Mbit itd. Warto jednak zwrócić uwagę, że 16x2 nie musi oznaczać, że te 32Mbity przeznaczone są na transmisję danych. Część z tych zasobów jest używana "na stałe" na potrzeby transmisji głosu - a to powoduje, że spora część jest alokowana. Więc LTE z takiego nadajnika na pewno nie osiągnie nawet 20Mbit.

Druga ważna sprawa - jedynym operatorem w Polsce którego większość stacji bazowych "zasilanych" jest światłowodem to Orange i co do tego nie mam najmniejszej wątpliwości, że ich sieć szkieletowa ma olbrzymią pojemność. Do tego jak można prześledzić na mapa-sieci.pl Orange posiada dużą sieć protekcyjną po radiu (155Mbit/s) co pozwala utrzymać działanie sieci w razie nawet bardzo poważnej awarii.

Jeśli chodzi o działanie UMTSa czy LTE. W przypadku LTE mamy do czynienia z OFDMem, więc sieci nie da się tak łatwo "skalować" czy stawiać nadajników jeden przy drugim na tej samej częstotliwości - muszą one współdzielić co najwyżej resource blocki a to powoduje, że im więcej nadajników - tym sieć formalnie "nie rośnie" - gdyż BTSy muszą współdzielić pasmo 20MHZ. To powoduje, że osiągnięcie dużych prędkości w większym mieście (gdzie mamy dostęp do kilku nadajników LTE) zasadniczo jest niemożliwe fizycznie. Druga bardzo ważna rzeczy to ilość sektorów per BTS. Zasadniczo jeśli mówimy tutaj o nadajnikach GSM w których kanałów jest mnóstwo to każdy sektor nadaje zasadniczo na innym kanale. W przypadku UMTSu jest podobnie - gdyż zwykle sieci są tak planowane, aby kanały i obszary nie pokrywały się ze sobą - aczkolwiek istnieje możliwość współdzielenia zasobów radiowych przez kilka nadajników UMTS. W LTE sprawa jest bardziej skomplikowana, gdyż zasadniczo w jednym miejscu może istnieć tylko jeden nadajnik - stąd sektory zasadniczo nie zwiększają pojemności sieci - a zwiększają zasięg. Mówiąc wprost - im więcej sektorów w systemie LTE - tym zasadniczo pojemność sieci jest dzielona i zmniejsza się.

Co do wymuszania nośnej za pomocą softu. Standardy GSM/UMTS/LTE zostały tak zaprojektowane, że urządzenie dostępowe zasadniczo nie ma większego wpływu do jakiego nadajnika ma się łączyć. Oczywiście można używać pewnych "haczyków", aby wymusić dostęp do nośnych (nie wiem, skąd ktoś wymyślił termin NOŚNE - skoro z formalną "nośną" nie ma to nic wspólnego) - czyli formalnie kanału transmisyjnego lub zasobu radiowego, ale zwykle to LAC kontroluję kto ma mieć dostęp do nadajnika i na jakich warunkach. Jeśli warunki będą wymuszały przeciążenie bazy - LAC będzie odrzucał propozycję zmiany kanału. Zresztą przez lata operatorzy wypracowali odpowiednie mechanizmy przeciw przeciążaniu sieci.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

broken pisze:sektor nadaje zasadniczo na innym kanale. W przypadku UMTSu jest podobnie - gdyż zwykle sieci są tak planowane, aby kanały i obszary nie pokrywały się ze sobą
To może przypomnisz ile "kanałów" mają polscy operatorzy na 3g i jak to możliwe żeby się nie pokrywały, kiedy 3 nośne są odpalone na jednym sektorze.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

broken pisze:urządzenie dostępowe zasadniczo nie ma większego wpływu do jakiego nadajnika ma się łączyć
Tu się nie mogę do końca zgodzić Często sieć łączy mnie z zapchanym ale o silniejszym sygnale nadajnikiem i tylko "sztuczka" z wymuszeniem nośnej pozwala na powrót do "szybszego" nadajnika nawet o słabszym sygnale
Nie zawsze jest to możliwe ale faktem jest że w pewnych przypadkach wymuszanie nośnych ma wpływ na połączenia z konkretnymi nadajnikami
broken
Użytkownik forum

krystianb pisze:To może przypomnisz ile "kanałów" mają polscy operatorzy na 3g i jak to możliwe żeby się nie pokrywały, kiedy 3 nośne są odpalone na jednym sektorze.
W Polsce wszyscy operatorzy w paśmie UMTS posiadają po 15MHZ pasma FDD i 5MHZ pasma TDD. Z uwagi, że kanał w UMTSie ma 5MHZ (realnie zakres działania WCDMA to jest 3,5MHZ) to każdy z operatorów ma do wykorzystania 3 niezależne kanały. Więc każdy sektor może dysponować osobną "nośną" - chociaż prędzej nazwałbym to kanałem transmisji o pełnym zakresie.
Tu się nie mogę do końca zgodzić Często sieć łączy mnie z zapchanym ale o silniejszym sygnale nadajnikiem i tylko "sztuczka" z wymuszeniem nośnej pozwala na powrót do "szybszego" nadajnika nawet o słabszym sygnale
To nie jest tak do końca. Jeśli LAC pozwala na takie wymuszone przełączanie się to ok - jest to wykonalne z korzyścią dla klienta, ale ogólnie to LAC dba o to, żeby utrzymać równomierne rozłożenie ruchu na stacjach bazowych którymi zarządza. Problemem jest to, że w przypadku UMTSu zmiana "nośnej" nie zawsze "poprawia" działanie - gdyż jeśli mamy na obszarze powiedzmy kilka-kilkanaście nadajników pracujących w UMTSie to istnieje spora szansa, że ten dalszy nadajnik lub bliższy będzie zakłócany przez ten obciążony. Druga bardzo istotna kwestia - LAC w momencie logowania się lub handover'a sprawdza w jakiej odległości od BTSa jest urządzenie. Jeśli próbujemy rejestrować lub przełączać się z odległości kilku kilometrów a LAC zarządza nadajnikiem który jest bliżej - będzie mógł (choć oczywiście niekoniecznie musi) odrzucać prośbę o hand-over.

UMTS jak i też GSM (o LTE to nawet nie mówię) mają bardzo złożone warstwy PHY i MAC. Dzieje się naprawdę bardzo wiele "procesów" zanim modem się podłączy do sieci i w nawet w momencie podłączenia się połowa modemów nie pokazuje tego co w danej chwili się dzieje z łączem (czy następuje hand-over czy nie).

Większość tutaj postujących podaje sygnał albo w procentach (o zgrozo chyba najbardziej niemiarodajna jednostka!) albo w dBm'ach - lecz nie ma to zasadniczo żadnego odzwierciedlenia w "realnych" osiągach, gdyż modemy nie raportują poziomu SNR (chyba, że sygnał przeliczany jest po jednostkach RSSI - to już prędzej można coś wywnioskować - przy czym wtedy nie jest to wartość dBm).
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

broken, A co powiesz przy wymuszaniu za pomocą PSC np. NetMonitorem? Według mnie najlepszy sposób na zapchane nadajniki ;)
Czy w takim przypadku "reguła" LAC też obowiązuje?
broken
Użytkownik forum

LAC zawsze jest "nadrzędny". Jeśli sobie ręcznie przełączysz to ok - LAC może to zaakceptować ale niekoniecznie musi. Po to jest LAC żeby "odciążać" nadajniki zatłoczone.
ODPOWIEDZ