Pomóżcie w podłączeniu internetu LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Pomóżcie w podłączeniu internetu LTE
Witam,
Nabyłem internet LTE ten do 150Mb/s no i w komplecie był router, modem, zasilacz, itd. Ale po podłączeniu zdziwiłem się że podczas pobierania prędkość była tylko zaledwie 30kB/s i w ogóle badziewnie chodzi, nie mam pojęcia dlaczego. Przecież wszystko dobrze powpinałem, modem do routera (tak jest narysowane w instrukcji) a router do kompa poprzez ten kabel Ethernet, czy modem mogę bezpośrednio pod kompa czy żeby odbierać technologię LTE to koniecznie muszę przez routera ? Bo myślałem że router jest tylko po to, by można było w jednym domu podłączyć do internetu kilka komputerów oraz do odbioru sieci Wi-Fi ? A jak chcę na jednym kompie to mogę sam modem bezpośrednio do kompa podłączyć ?
Nabyłem internet LTE ten do 150Mb/s no i w komplecie był router, modem, zasilacz, itd. Ale po podłączeniu zdziwiłem się że podczas pobierania prędkość była tylko zaledwie 30kB/s i w ogóle badziewnie chodzi, nie mam pojęcia dlaczego. Przecież wszystko dobrze powpinałem, modem do routera (tak jest narysowane w instrukcji) a router do kompa poprzez ten kabel Ethernet, czy modem mogę bezpośrednio pod kompa czy żeby odbierać technologię LTE to koniecznie muszę przez routera ? Bo myślałem że router jest tylko po to, by można było w jednym domu podłączyć do internetu kilka komputerów oraz do odbioru sieci Wi-Fi ? A jak chcę na jednym kompie to mogę sam modem bezpośrednio do kompa podłączyć ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomóżcie w podłączeniu internetu LTE
Możesz. Nie znaczy to, że cokolwiek się zmieni.Belmondo pisze:A jak chcę na jednym kompie to mogę sam modem bezpośrednio do kompa podłączyć ?
-
- Użytkownik forum
Aha, czyli po prostu router jest mi nie potrzebny skoro nie korzystam z Wi-Fi ? Czy Ja podłączę modema przez niego czy bezpośrednio do kompa to nic to nie zmieni ? Bo myślałem, że po to dają router, żeby mieć ten LTE do 150Mb/s, ale to nie router ściąga tylko modem/karta SIM ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A sprawdzałeś czy modem łapie sygnał LTE?
-
- Użytkownik forum
A no właśnie nie - ale jak to sprawdzić ?
A nawet jakby to przecież modem nie obsłuży takiej prędkości, bo jest to taki http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/mo ... -polsacie#
obsługuje on tylko do 28,8Mb/s.
A nawet jakby to przecież modem nie obsłuży takiej prędkości, bo jest to taki http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/mo ... -polsacie#
obsługuje on tylko do 28,8Mb/s.

-
- Mistrz bezprzewodowy
z modemem ZTE MF669 nie odbierzesz LTE
są dostępne tylko dwa modele starszy Huawei E398 i nowszy także huawei E3276
starszy jest w technologii do 100 Mb/s, nowszy do 150 Mb/s
uporządkuj trochę informacje:
jaki masz modem, jaki router?
są dostępne tylko dwa modele starszy Huawei E398 i nowszy także huawei E3276
starszy jest w technologii do 100 Mb/s, nowszy do 150 Mb/s
uporządkuj trochę informacje:
jaki masz modem, jaki router?
-
- Użytkownik forum
Router to Edimax LT-6408n a modem jak już wspomniałem to ZTE MF669. No to po jakiego gnata dali mi taki modem ? Skoro nie odbiorę nim LTE ? Przecież Ja zamawiałem internet LTE do 150Mb/s a wcisnęli mi modem który nie obsłuży mi tej prędkości, eh...
-
- Mistrz bezprzewodowy
na stornie CP
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... t-6408n.cp
jest info o konieczności aktualizacji oprogramowania routera dla poprawnej współpracy z Twoim modemem
co prawda LTE i tak nie będziesz miał, ale może chociaż zacznie poprawnie współpracować.
no i musisz skontaktować się ze sprzedawcą, bo na tym modemie LTE nie będzie
a druga sprawa sprawdzałeś czy jesteś w zasięgu?
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... zasiegu.cp
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... t-6408n.cp
jest info o konieczności aktualizacji oprogramowania routera dla poprawnej współpracy z Twoim modemem
co prawda LTE i tak nie będziesz miał, ale może chociaż zacznie poprawnie współpracować.
no i musisz skontaktować się ze sprzedawcą, bo na tym modemie LTE nie będzie
a druga sprawa sprawdzałeś czy jesteś w zasięgu?
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... zasiegu.cp
-
- Użytkownik forum
Ale nawet jak dokupiłem przedłużacz USB dla modemu i wystawiłem go prawie za okno budynku i to nic nie pomaga, nie mam pojęcia dlaczego mi tak wolno działa ? Przy pobieraniu prędkość zaledwie 30kB/s to już internet z sieci PLAY lepszy, bo mój brat miał to przy pobieraniu prędkość zahaczała aż prawie 200kB/s.
Ostatnio zmieniony 2012-12-29, 09:20 przez Belmondo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
może masz daleko do nadajnika, albo pobliski nadajnik jest mocno zapchanyBelmondo pisze:dlaczego mi tak wolno działa ?
sprawdź na
http://mapa.btsearch.pl/
jak daleko masz do nadajników sieci aero 2 od miejsca zamieszkania
-
- Użytkownik forum
To co mi to Aero 2 ? Jeszcze gorsze może, lepiej by może było jakbym kupił kartę np. z play Play Online i włożył do modemu (o ile nie posiada on simlocka) ?
Ostatnio zmieniony 2012-12-29, 09:16 przez Belmondo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Po to Ci to Aero 2 bo z tych nadajników odbierasz internet HSPA od CP.
- wojteks
- *** Administrator ***
Z Plusa też.fulo pisze: internet HSPA od CP
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Zanim wziąłeś internet w CP mogłeś przez tydzień przetestować go, sprawdzić zasięg,prędkość. Jeśli chcesz aby Ci pomóc musisz podać lokalizację. Prędkości sugerują , że łączysz się z EDGE. Musisz sprawdzić czy w okolicy są BTS-y UMTS2100 PLUSA i UMTS900 AERO2. One obsługują sieć 3G Cyfrowego Polsatu.
-
- Użytkownik forum
Aha...
No lokalizacja to taka: 21-560 Międzyrzec Podlaski, województwo Lubelskie. Wystarczy ?;P
No lokalizacja to taka: 21-560 Międzyrzec Podlaski, województwo Lubelskie. Wystarczy ?;P
- wojteks
- *** Administrator ***
Ulica (może być jakaś obok).Belmondo pisze:Wystarczy ?
Sprawdź na http://mapa.btsearch.pl co widać wokół Ciebie.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
W Międzyrzecu sa zarówno AERO2 jak i UMTS2100 PLUSA. Na mapie , do której linka masz wcześniej możesz je dokładnie zlokalizować(Najlepiej wybierz opcje "Lokalizacje z bazy BTSearch.pl" i sieć "Plus", a następnie" AERO2"). Pozwoli to zobaczyć Ci jak daleko od nich jesteś.Musisz wiedzieć , że na 900MHz z AERO2 zasięg jest większy. Dopiero później można szukać konkretnych rozwiązań.
-
- Użytkownik forum
Niee no... Podam swoją własną ulicę, kto by był tak głupi żeby dowiedzieć się gdzie mieszkam no i co... dopaść ?! 
Jest to ulica: Warszawska, a numeru domu to chyba już nie muszę podawać ? Bo przyznam, że wtedy to już miałbym "pietra". ;> Powiem tak, jak podłączę modem i położę na stół (czyli trochę wyżej od ziemi) to ma jedną kreskę tylko (w programie CP) a jak wywalę go wyżej np. Na wysokość okna to złapie 3 kreski ale wcale prędkość nie wzrasta, a co do rodzaju sieci to cały czas mam UMTS.

Jest to ulica: Warszawska, a numeru domu to chyba już nie muszę podawać ? Bo przyznam, że wtedy to już miałbym "pietra". ;> Powiem tak, jak podłączę modem i położę na stół (czyli trochę wyżej od ziemi) to ma jedną kreskę tylko (w programie CP) a jak wywalę go wyżej np. Na wysokość okna to złapie 3 kreski ale wcale prędkość nie wzrasta, a co do rodzaju sieci to cały czas mam UMTS.
Ostatnio zmieniony 2012-12-29, 09:21 przez Belmondo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Prawdopodobnie łączysz się z BTS-em przy DK2, który jest najbliżej i nadaje na 2100MHz. Wygląda to na zbyt przeciążony BTS lub awarię. Zapoznaj się z programem TNI, z tego forum. Zainstaluj go i spróbuj wymusić połączenie z AERO2 na 900MHz. w odległości ok.2km od ciebie są dwa zweryfikowane BTS-y (ul.Radzyńska8/10 i ul.Kościuszki 103/107)
-
- Użytkownik forum
Aha, a gdzie tu jest instrukcja oraz możliwość pobrania tego programu TNI ? Szukałem ale nie znalazłem tu:), prosiłbym o linka jeśli można. To bym spróbował tak jak tu wspomniałeś, a czy czasem mam specjalnie nie ograniczonej prędkości, bo po wzięciu neta w CP nie opłaciłem jeszczę aktywacji (49zł) ? xD
-
- Guru bezprzewodowy
Aktywacje płacisz z pierwszym rachunkiem. Z TNi zapoznasz się w dziale:"Pozostałe zagadnienia"-nowy program do łączenia..TNI. Instrukcja i program tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557.
-
- Użytkownik forum
Wielkie dzięki za wszelkie info. Bo właśnię modem załapał mi technologię HSPA+ i mam bardzo dobrą prędkość;), widocznie BTS-y u mnie w mieście miały jakąś awarię, a więc można już temat zamknąć, jeszczę raz dzięki za zainteresowanie się tematem a za razem pozdrawiam!:)
Ostatnio zmieniony 2012-12-29, 13:09 przez Belmondo, łącznie zmieniany 1 raz.