Jaka antena do e173 z orangem i beznadziejnym zasiegiem?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
prymek
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena do e173 z orangem i beznadziejnym zasiegiem?

Post autor: prymek »

Witam,
przeprowadziłem sie ostatnio do Rudawy (małopolskie miedzy Zabierzowem, a Krzeszowicami), marny tu zasięg wiec potrzenuje anteny zewnetrznej.
Mam modem Huawei E173 i business everywhere od orange.

Sprawdziłem nadajniki w okolicy
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.10509 ... 27539/z/13

Kilka jest, może z którymś uda się stabilnie komunikować.

Wczoraj udało mi sie połączyć z takim rezultatem
https://lh5.googleusercontent.com/-sZ__ ... 2582u2.JPG

EDGE z nadajnika PISARY, jednak dla mnie to trochę za mało.

1.Na południe w odległości 3,5Km jest nadajnik UMTS Brzoskwinia. Czy anteną kierunkową da rade się z nim połączyć czy pozostać przy EDGE?
A może kupić modem i próbować z CDMA (pod warunkiem ze moja karta sim będzie działać bez żadnych zmian?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena do e173 z orangem i beznadziejnym zasiegiem?

Post autor: YaHooo »

prymek pisze: 1.Na południe w odległości 3,5Km jest nadajnik UMTS Brzoskwinia. Czy anteną kierunkową da rade się z nim połączyć czy pozostać przy EDGE?
Moim zdaniem jeśli nie ma większych przeszkód, czy lasów można spokojnie próbować. A jak wymuszasz 3G i wyjdziesz na dwór, czy nawet na dach to telefon/modem coś łapie i loguje się do sieci?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
prymek

Telefon niestety nie wykrył mi 3G, modem pokazał coś takiego, ale tez nie był w stanie się połączyć https://lh4.googleusercontent.com/-1dKt ... %2582u.JPG

Musze sprawdzić ponownie, ale wydaje mi się, że 700m na północny wschód (tam gdzie na mapce pisze cmentarz) łapało mi 3G na modemie, ale teren kilka metrów wyzej npm.

Profil terenu do BTS Brzoskwinia nie wygląda za dobrze
https://lh6.googleusercontent.com/-knZf ... /teren.jpg

Dużo lepiej jest w strzone Krzeszowic, ale odległośc wieksza
https://lh3.googleusercontent.com/-TIaD ... ywanie.JPG

Ile warte są anteny kierunkowe wielozakresowe ?Jak z ich sprawnością w porównaniu do anten typowo pod 2100 czy 900mhz ?
Tak by w przypadku niepowodzenia z 3G móc wzmocnić sygnał EDGE, bez wymiany czy zakupu kolejnej.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli chcesz mieć HSPA to konieczny zakup anteny na 2100 MHz , oczywiście kierunkowej , najlepiej sprawdzony panel lub YAGI . To wydatek ok. 150 zł. Potem możesz próbować te 2 BTS-y. Ten z Brzoskwini bliżej ale las po drodze . Do Krzeszowic trochę dalej ale teren czysty i powinno się udać , szanse są. Tymi antenami wielozakresowymi nie zawracaj sobie głowy. Sygnał z EDGE masz dobry i nie potrzebna ci antena , tu nic więcej nie osiągniesz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

prymek pisze:Telefon niestety nie wykrył mi 3G, modem pokazał coś takiego, ale tez nie był w stanie się połączyć
Czyli prawie nic nie dolatuje do Ciebie z 3G. Albo i nawet wcale.
prymek pisze: Ile warte są anteny kierunkowe wielozakresowe ?Jak z ich sprawnością w porównaniu do anten typowo pod 2100 czy 900mhz ?
Oczywiście polecamy tylko anteny na dane pasmo. Wielozakresowe, o ile na 900MHz mogą jeszcze coś wzmacniać, o tyle na 2100 biorąc pod uwagę tłumienność kabla, mogą działać jak tłumik.
Jeśli chcesz mieć HSPA to konieczny zakup anteny na 2100 MHz , oczywiście kierunkowej , najlepiej sprawdzony panel lub YAGI .
Na 2100MHz, to tylko panel.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
prymek

Nie zostaje mi więc nic innego jak zakup anteny i krecenie nią na dachu ;)
Najpierw zaczne od próby złapania 3G, po przeczytaniu kilku tematów skłaniam się ku tej
http://www.cybertech.com.pl/p73,antena- ... kabel.html
Chyba, że polecicie coś jeszcze mocniejszego w cenie do 200zł ?
Jeśli się nie uda to bede potrzebował anteny do EDGE, ponieważ te -73dbm udało mi się uzyskać poza budynkiem, w budynku nie udaję sie złapać stabilnego sygnału. Ta powinna byc ok, nie ?
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm

Ponawiam pytanie o CDMA, jak to w praktyce wyglada ? Nadajnik z którym obecnie się łącze ma tez CDMA450, czy wkładając moje BE do modemu CDMA moge liczyć na transmisje (bez zadnych zmian w karcie sim czy u operatora? Jest to karta słuzbowa i kazda zmiana wymaga sporej biurokracji:/ ) i przedewszystkim transmisje szybsza niz EDGE ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

prymek pisze: Najpierw zaczne od próby złapania 3G, po przeczytaniu kilku tematów skłaniam się ku tej
Bardzo dobry wybór.
prymek pisze: Chyba, że polecicie coś jeszcze mocniejszego w cenie do 200zł ?
Raczej nie znajdziesz nic mocniejszego. No i nie myślę, aby była taka potrzeba ;)
prymek pisze:Ta powinna byc ok, nie ?
Jak najbardziej trafny wybór.
prymek pisze:Ponawiam pytanie o CDMA, jak to w praktyce wyglada ?
Niestety na to pytanie Ci nie odpowiem. Ale z tego co kojarzę to aby korzystać ze zwykłej sieci oraz CDMA potrzebna jest tzw dualna karta SIM no i nie wiem jak w Twoim abonamencie, czy nie jest zastrzeżenie, że tylko 2G/3G.
prymek

Zamówiłem panel z cybertecha, jest jakaś solucja żeby nie upierdzielić od razu gniazda antenowego w modemie ?
Wyczytałem, że czasem już nawet drugie czy trzecie podpięcie kończy się urwaniem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

prymek pisze: Wyczytałem, że czasem już nawet drugie czy trzecie podpięcie kończy się urwaniem.
Jeśli będziesz ostrożnie podłączać to nic złego się nie powinno stać. A to 2-3 podłączenie to raczej jakaś wada fabryczna musi być niż normalny stan rzeczy.
prymek

Testowałem dziś antene. Niestety 3G nie złapałem, ale wzmacnia EDGE, udało sie uzyskać -63dbm. Jak wymusiłem UMTS to pokazało -83dbm ale strony się nie wczytywały.
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

prymek pisze:Jak wymusiłem UMTS to pokazało -83dbm ale strony się nie wczytywały.
To już nie taki zły sygnał, teoretycznie powinno być możliwe korzystanie z internetu. Modem świeci czy miga, na jaki kolor ? Dobrze są wprowadzone wszystkie dane do połączenia ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kris_kjk pisze:To już nie taki zły sygnał, teoretycznie powinno być możliwe korzystanie z internetu.
Ja nawet przy -98dBm osiągałem około 2mbps, więc coś jest nie tak. Być może nawet sieć nawala.

I jeszcze taka mała uwaga do prymek na forum mamy taką zasadę, że w danym wątku dajemy dla użytkownika max 1 punkt pomógł. Dlatego usunąłem nadmiarowe punkty.
prymek

kris_kjk pisze:Modem świeci czy miga, na jaki kolor ?
Nie zwróciłem uwagi, dopiero teraz doczytalem, że zielona jest dla 2G, a niebieska dla 3G.
kris_kjk pisze:Dobrze są wprowadzone wszystkie dane do połączenia ?
W mieście nie ma problemu, spokojnie łączny sie z 3G i wyciska ponad 6mbps.
YaHooo pisze:Ja nawet przy -98dBm osiągałem około 2mbps, więc coś jest nie tak. Być może nawet sieć nawala.
Z tego co zauważylem to nie zmienił sie ID nadajnika. Czyli jak połaczył sie 2G z nadajnikiem Pisary (tam jest tylko GSM) to po wymuszeniu UMTS, w NetInfo pokazało UMTS -83, ale nadajnik się nie zmienił.

Jak będzie trochę cieplej spróbuje jeszcze z dachu, zawsze to kawałek wyżej, wczoraj mi netbook zamarzał ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

prymek pisze:Z tego co zauważylem to nie zmienił sie ID nadajnika. Czyli jak połaczył sie 2G z nadajnikiem Pisary (tam jest tylko GSM) to po wymuszeniu UMTS, w NetInfo pokazało UMTS -83, ale nadajnik się nie zmienił.
To coś nie tak. Z tego co wiem, to jednak powinien się zmienić.
prymek pisze: Jak będzie trochę cieplej spróbuje jeszcze z dachu, zawsze to kawałek wyżej, wczoraj mi netbook zamarzał ;)
To faktycznie można uszkodzić laptopa.
prymek

Antena zawisła dziś na kominie, trochę mgliście było, ale z dachu wzrokowo namierzyłem BTSa;)

Udało się uzyskać Double HSUPA, -95dbm, 29% transfer max 430kB/s, średnio ok 400kB (testowane z ftp://ftp.atman.pl/) pingi średnio 65ms.
Wiec całkiem przyzwoicie! jestem zadowolony z anteny, pieniądze nie poszły na marne.
Musze jeszcze tylko zainwestować w aktywny HUB bo przez router mr3220 transfer spadł o połowę.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

prymek pisze:Antena zawisła dziś na kominie, trochę mgliście było, ale z dachu wzrokowo namierzyłem BTSa;)
I tylko tak na oko nastawiałeś? Bo warto jeszcze na max zasięgu poustawiać antenę.

prymek pisze: Wiec całkiem przyzwoicie! jestem zadowolony z anteny, pieniądze nie poszły na marne.
To my tym bardziej :)
prymek

YaHooo pisze:I tylko tak na oko nastawiałeś? Bo warto jeszcze na max zasięgu poustawiać antenę.
Trochę pokręciłem anteną i na bieżąco sprawdzałem netbookiem moc sygnału, ale nie udało się uzyskać sygnału mocniejszego niż -95dBm. Osiągi i tak są dużo większe niż się spodziewałem:)

Dzięki za pomoc !
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

prymek pisze: Trochę pokręciłem anteną i na bieżąco sprawdzałem netbookiem moc sygnału, ale nie udało się uzyskać sygnału mocniejszego niż -95dBm. Osiągi i tak są dużo większe niż się spodziewałem:)
To wydaje się, że więcej nie wyciśnie się. Ale zawsze to coś :)
prymek pisze: Dzięki za pomoc !
Nie ma za co.
ODPOWIEDZ