TNI- przerywający sygnał i brak HSPA/HSPA+

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
beziko
Początkujący użytkownik forum

TNI- przerywający sygnał i brak HSPA/HSPA+

Post autor: beziko »

Zacząłem używać TNI do łączenia z internetem, ale mam problemy. Podczas np. grania dosłownie widzę skaczący wysoko ping, jakby sygnał zanikał w programie. W oryginalnym, dołączonym do modemu, nie widziałem żadnego zaniku. Nie potrafię też skonfigurować połączenia HSPA/HSPA+, cały czas się łączy z UMTS :/

Ktoś wie w czym mogą tkwić problemy?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: TNI- przerywający sygnał i brak HSPA/HSPA+

Post autor: wojteks »

beziko pisze:W oryginalnym, dołączonym do modemu, nie widziałem żadnego zaniku
TNI nie wpływa na jakość połączenia (chyba że grzebałeś w komendach AT), skoro wg Ciebie źle działa to po co go używasz?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

beziko pisze:Nie potrafię też skonfigurować połączenia HSPA/HSPA+, cały czas się łączy z UMTS :/
A jaki masz zasięg w dBm? Bo to może wskazywać albo na awarię w sieci, albo na bardzo słaby sygnał i dużą odległość od nodeB.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
beziko

wojteks pisze:TNI nie wpływa na jakość połączenia (chyba że grzebałeś w komendach AT), skoro wg Ciebie źle działa to po co go używasz?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=36842
YaHooo pisze:A jaki masz zasięg w dBm? Bo to może wskazywać albo na awarię w sieci, albo na bardzo słaby sygnał i dużą odległość od nodeB.
W TNI mam ok. 74, a w tym oryginalnym od modemu 69.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

beziko pisze: W TNI mam ok. 74, a w tym oryginalnym od modemu 69.
W takim razie to nie problem z zasięgiem. Jednak nie da się tego na 100% wykluczyć.

A w innej lokalizacji masz możliwość sprawdzenia?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
beziko

YaHooo pisze:W takim razie to nie problem z zasięgiem. Jednak nie da się tego na 100% wykluczyć.

A w innej lokalizacji masz możliwość sprawdzenia?
Na chwilę obecną raczej nie, a jutro nie będę mieć czasu niestety. Ew. postarałbym się po nowym roku.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

beziko pisze: Na chwilę obecną raczej nie, a jutro nie będę mieć czasu niestety. Ew. postarałbym się po nowym roku.
Jak nie masz innego wyjścia to musisz czekać. Ewentualnie można zgłosić do operatora taki problem.
ODPOWIEDZ