Orange Free ZTE MF 330 Problem z prędkością EDGE!

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bober69
Użytkownik forum

Orange Free ZTE MF 330 Problem z prędkością EDGE!

Post autor: bober69 »

Witam serdecznie mam bardzo poważny problem! Kupiłem 2 tygodnie temu w tej złodziejskiej firmie ORANGE abonament Orange Bussines Standard. Podpisałem umowę na 3 lata i zakupiłem modem ZTE MF 330 i poszedłem szczęśliwy do domu. Mieszkam pod Toruniem (można powiedziedź że to Toruń). Zasięg, jak podaje dołączony program, jest dobry, 4 kreski na 5 EDGE. Kupując modem miałem nadzieję, że będę miał szybkość przynajmiej 16 Kb/s, ale po włączeniu internetu max to 4 Kb/s (ale to w szczycie, najczęściej to 3,2 Kb/s).I ODRAZU MÓWIĘ ŻE nie przekroczyłem limito 0,5GB , było tak od początku... Trochę się wkurzyłem, bo przecież w EDGE powinno ściągać przynajmniej 20 Kb/s. Jeszcze bardziej się wkurzyłem, gdy dowiedziałem się, że do tej karty nie można podłączyć żadnej antenki, bo nie ma takiego wejścia. Chciałem zapytać co teraz mogę zrobić? Bo przecież podpisałem umowę na 3 lata, a z taką prędkością nie moźna nawet
przegłądać stron... może jakaś optymalizacja? Żeby było chociaż 10 Kb/s...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Orange Free ZTE MF 330 Problem z prędkością EDGE!

Post autor: mar_kow »

bober69 pisze:Podpisałem umowę na 3 lata i zakupiłem modem ZTE MF 330 i poszedłem szczęśliwy do domu.
Z reguły zawsze tak bywa jeżeli ktoś nie poczyta mądrych rad na początku... Operatorzy zerują na takich użytkownikach.
bober69 pisze:bo przecież w EDGE powinno ściągać przynajmniej 20 Kb/s.
Modem jest nietypowy, dość niedawno na rynku, obsługuje HSDPA/3G/EDGE/GPRS. Jeśli pracuje w EDGE powinien na managerze połączenia pokazać literkę "E". Przynajmniej większość modemów i telefonów standardowo wyświetla tę informację (lub kolorem diody). Powinien przy takim zasięgu 4/5 ściągać dane powyżej 20 kB/s (ja na telefonie uzyskiwałem +/- 30 kB/s).
bober69 pisze:może jakaś optymalizacja? Żeby było chociaż 10 Kb/s...
...Z opisu wynika że prawdopodobnie problemem jest obciązenie BTS'a, ale można ewentualnie na początek przejść się do salonu i przedstawić problem operatorowi. Może jest jakaś aktualizacja oprogramowania lub coś tam jeszcze... Jeżeli to nie pomoże wtedy szukać innego wyjścia...
bober69
Użytkownik forum

ale można ewentualnie na początek przejść się do salonu
jutro się przejdę, ale nie sądzę, żeby to coś pomogło...
Jeżeli to nie pomoże wtedy szukać innego wyjścia...
czyli?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

W opisie karty widzę że ma możliwość połączenia przez CSD.Może tak się łączy a nie przez GPRS/EDGE.Spróbuj może zamiast aplikacji zrobić dial-up.Zapewne nie da się wyłączyć PIN ale po uruchomieniu aplikacji BE wpisz PIN (może już masz załączoną opcje AUTO) poczekaj aż karta zaloguje się do sieci.Jeśli to zrobi zamknij BE.Zrób dial-up według schematu na forum w FAQ i powiedz czy coś się zmieniło.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Nie chcę się za kolegą @mar_kow powtarzać. Dodam od siebie, że przed podpisaniem umowy powinieneś pójść do salonu z laptopem i sprawdzić (przynajmniej w teorii - w Toruniu) jak to będzie działać.
Co do samego problemu - mnie również to wygląda na obciążenie BTS-a. Sprawdź czy podobne transfery utrzymują się o różnych porach, najlepiej późno w nocy. Ewentualnie może to być wina nadszarpniętego "zębem czasu" systemu. Przeinstaluj Windowsy na laptopie i spróbuj jeszcze raz. Nie używaj aplikacji Orange Business Everywhere bo ona tylko system spowalnia i nie wykluczone, że na wolniejszych laptopach może się to na wydajność łącza przekładać. Użyj programu @pogara (tutaj znajdziesz wątek traktujący o programie,
tutaj zaś FAQ jak go skonfigurować). Jeśli to nie pomoże, zadzwoń do Orange i zapytaj co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Pewnie powiedzą, że transfer zależy od siły sygnału, warunków atmosferycznych itp. Nie daj się zbyć i w ostateczności złóż reklamację. Ja w Warszawie miałem podobny problem z UMTS/HSDPA. Po złożeniu reklamacji transfery się poprawiły oraz dostałem 3-miesięczny upust w abonamencie :D
bober69
Użytkownik forum

powinieneś pójść do salonu z laptopem
ja mam stacjonarniaka:) modem podłączam przez przejściówkę PCI -PCMCIA
Ewentualnie może to być wina nadszarpniętego "zębem czasu" systemu
przedwczoraj przeinstalowywałem...
nie wykluczone, że na wolniejszych laptopach może się to na wydajność łącza przekładać
z tym nie powinno być problemu:D
Użyj programu @pogara ( tutaj znajdziesz wątek traktujący o programie, tutaj zaś FAQ jak go skonfigurować
poprawa rzędu 0,5 Kb/s...

Jeśli to nie pomoże, zadzwoń do Orange i zapytaj co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Pewnie powiedzą, że transfer zależy od siły sygnału, warunków atmosferycznych itp. Nie daj się zbyć i w ostateczności złóż reklamację. Ja w Warszawie miałem podobny problem z UMTS/HSDPA. Po złożeniu reklamacji transfery się poprawiły oraz dostałem 3-miesięczny upust w abonamencie Very Happy
Dziś się przejdę do tych oszustów
W opisie karty widzę że ma możliwość połączenia przez CSD.Może tak się łączy a nie przez GPRS/EDGE.
Nie, raczej nie, w tej aplikacji z Orange jak się łączę jest napisane EDGE nad tymi 4 kreskami...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Może też być problem przejściówki PCIMCIA... W przypadku procesorów AMD są czasami pewne problemy. A sposób połączenia trzeba sprawdzić czy nie jest aktywne CSD...
bober69
Użytkownik forum

W przypadku procesorów AMD
W moim przypadku to Intel
:D
A sposób połączenia trzeba sprawdzić czy nie jest aktywne CSD
Wszedłem na taką stronę http://www.twojeip.wp.pl/?ticaid=1429b#
i pod tytułem "Twój host to:" napisane było "public-gprs44401.centertel.pl"
Sprawdzałem przez dwa programy do łączenia : Business Everywhere i ten program @pogara "Mobility Manager" . Co to oznacza? Łączę się przez GPRS? Przecież w mam dobry zasięg (4 na 5 kresek) na EDGE?
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Czyli modem do "kitu" - można ewentualnie spróbować go reklamować w salonie. Nie do końca to może przynieść efekt ale spróbować warto... Następnym rozwiązaniem jest sprzedaż i kupno drugiego... Warto zapytać też czy to nie awaria BTS'a. Rozmowy głosowe mogą być łączone bez problemu ale transmisja danych już nie lub znacznie ograniczona.
Mniej więcej ok. roku temu jeżdżąc na urlop w pewne ustronne miejsce też miałem podobny przypadek - był zasięg (co prawda słaby) EDGE ale transfery były mizerne. Od niedawna sygnał jest na "full" i transfery ponad 30 kB/s download... Wymienili prawdopodbnie sprzęt i wszystko jest oki... Tak też może być w tym przypadku... Dobrze byłoby wziąć "blaszaka" i odpalić w innym miejscu czy teoria się potwierdzi. Wtedy reklamacja byłaby w pełni realna...
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Jedynym rozwiązaniem jakie widzę, jeśli reklamacja modmu nie przyniesie poprawy, jest zakup modemu na USB (ED77 lub coś podobnego). Prawdopodobnie przyczyną tych niskich transferów jest właśnie owa przejściówka PCMCIA->PCI.
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

Nie polecam ED77. Lepiej coś lepszego, np. Option Icon.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja bym jeszcze się pokusił o inny modem lub telefon z EDGE i zrobił połączenie.Przekonał byś się co tak naprawdę nawala.Może ktoś ze znajomych ma telefon który mógłby posłużyć jako modem.Zrobisz połączenie i będzie wiadomo w czym jest problem.Wydaje mi się również że przejściówka nie powinna ograniczać możliwości modemu ale pewny nie jestem bo nigdy nie używałem bo mam lapka.
Ponadto jeżdżę do siostry która mieszka pod Toruniem (dokładnie Koniczynka koło Papowa Toruńskiego) i tam mając modem GT EDGE WLAN miałem super osiągi.Również z Nokią 6230 nie miałem problemów, tyle że korzystałem z Blueconnecta.
Awatar użytkownika
hyde
Użytkownik forum

Post autor: hyde »

też sugeruję sprawdzenie na innym sprzęcie /najprościej telefon komórkowy/. Czasem korzystam z jednego BTS'a Edge i od kilku miesięcy transfery zwiększyły się na nim dwukrotnie /z 16kb/s do 30kb/s/ przy bardzo sensownych pingach.
Yuuki
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Yuuki »

Witam, ja także mam spory problem z modemem ZTE MF 330. Mieszkam pod Wrocławiem, mój zasięg to ok. 2 kreski 3G/hsdpa. Mimo to szybkość Internetu jest tragiczna-2,7kb/s. Jednak co ok. 3tyg Internet na około 2 dni odpala z prędkością ok. 90kb/s. Po tych 2 dniach, po ponownym uruchomieniu komputera powraca to smutnej prędkości 2,7kb/s.

Zależność tą sprawdzałam na 2 komputerach, nie zależy ona od pory dnia czy warunków pogodowych, jedyny sensowny czynnik jaki przychodzi mi do głowy to przekroczenie transferu. Bardzo proszę o wszelakie porady dotyczące tego przypadku, za wszystkie będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Yuuki jeszcze sprawdź na innym modemie. Lub przemieść sie z kompem tam gdzie będziesz korzystac z innego nadajnika. Może ten z którego korzystasz jest uwalony.
System w dobrej kondycji?
Yuuki

Generalnie w części domu odbiera mi EDGE a w drugiej 3G, mimo to róźnicy szybkości prawie nie ma :/ System w dobrej kondycji, sprawdzałam już ten modem na 3 komputerach-szybkość i efekt ten sam :( A z kompem jeździłam wiele razy, zwykle odbierał wtedy EDGE i wtedy prędkość nigdy nie przekroczyła 3kb/s.
Ostatnio zmieniony 2009-02-22, 14:27 przez Yuuki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Yuuki czyli jeszcze zostaje Ci sprawdzić na innym modemie lub telefonie z funkcją modemu. Bo wygląda na to, że modem uwalony.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Yuuki, a jaki masz limit? Jaka usługa? Chodzisz po YouTube, Fotka etc?
Yuuki

Jest limit jest jakkolwiek gdy go przekroczę to łącze nie powinno spadać tylko podnosi się opłata, co mi się jednak nie zdarzyło.
Ostatnio zmieniony 2009-02-22, 14:27 przez Yuuki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Yuuki sorka ale kto Ci taki kit nawciskał? Po przekroczeniu limitu prędkość spada a nie są naliczane dodatkowe opłaty. Chyba, że mówimy o jakiś pakietach.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Yuuki pisze:Generalnie w części domu odbiera mi EDGE a w drugiej 3G, mimo to róźnicy szybkości prawie nie ma :/ System w dobrej kondycji, sprawdzałam już ten modem na 3 komputerach-szybkość i efekt ten sam :( A z kompem jeździłam wiele razy, zwykle odbierał wtedy EDGE i wtedy prędkość nigdy nie przekroczyła 3kb/s.
Miałaś na myśli chyba kilobajty na sekundę (kB/s) kb to kilobity. Prędkość niezaleznie od technologii nie przekracza 3kB/s bo zapewne przekroczyłaś limit transferu :hyhy:
Sundance_kid pisze:Yuuki sorka ale kto Ci taki kit nawciskał? Po przekroczeniu limitu prędkość spada a nie są naliczane dodatkowe opłaty.
I wszystko się wyjaśniło :rotfl:
Yuuki

znajomy się pomylił z tym limitem, macie racje :) dzięki wielkie :)
Awatar użytkownika
djlusiak
Stały użytkownik forum

Post autor: djlusiak »

Darecky pisze:Nie polecam ED77. Lepiej coś lepszego, np. Option Icon.
Ja mam Option ICON a problem ten sam. Po tygodniu nie powiem bo prędkość w granicach 200 kbps a teraz to góra 32 kbps (4KBps). Moze jakis TCP Optimizer czy coś takiego...

Ale limitu 1 GB na_pewno nie przekroczyłem więc nie wiem skąd ten spadek prędkości
Ostatnio zmieniony 2009-04-11, 14:35 przez djlusiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

djlusiak pisze:Moze jakis TCP Optimizer czy coś takiego...
Takie rzeczy nie działają na łącze. To tylko marzenie.
djlusiak pisze:Ale limitu 1 GB na_pewno nie przekroczyłem więc nie wiem skąd ten spadek prędkości
Skąd takie założenie? Późno w nocy też masz takie same prędkości?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

djlusiak pisze:Po tygodniu nie powiem bo prędkość w granicach 200 kbps a teraz to góra 32 kbps (4KBps)
YaHooo pisze:Skąd takie założenie?
Jesteś pewien na 100% że limitu nie przekroczyłeś.
Może windows jakieś aktualizacje pobrał, a Ty nie wiedziałeś o tym, i po limicie.
Awatar użytkownika
djlusiak
Stały użytkownik forum

Na pewno nie przekroczyłem, bowiem z Orange Free korzystam ze dwa tygodnie,a poza tym to w aplikacji Orange Free ( czy coś takiego ) mam licznik pobranych danych i gdy ostatnio zerowałem licznik miałem 365 MB. Resetowania dokonywałem tydzień temu(wraz z reinstalką XP). Co do aktualizacji Windows to racja, dokonywała mi się jakaś ale zorientowałem się przy 15% więc limitu mi to nie zabrało. A co do prędkości, niestety o każdej porze tak samo wolno ( choć w godzinach 11:00-15:00 jakby trochę szybciej ). I naprawdę się zachowuje jakby już było po limicie...
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

djlusiak a to jakaś nowa umowa? Bo jak świerza to limit jest mniejszy. Nie wiem dokładnie jak to jest dzielone.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

djlusiak pisze:w aplikacji Orange Free ( czy coś takiego ) mam licznik pobranych danych
Ale zawsze poprawnie zamykałeś tą aplikację przed wyłączeniem komputera? Bo jak wyłączałeś system bez wyłączania jej to mogła źle policzyć.
djlusiak pisze:I naprawdę się zachowuje jakby już było po limicie...
Widać założyli Ci limit. Musisz poczekać do początku nowego okresu rozliczeniowego i wtedy się wszystko wyjaśni na 100%
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
djlusiak
Stały użytkownik forum

Więc cóż, czekam do okresu rozliczeniowego ( szczerze mówiąc nie pamiętam do kiedy dokładnie ). Muszę przyznać, że jakoś szybko ten limit został założony. Co do zasięgu to Top_netinfo dokładniej podaje jakość sygnału i w ogóle, tak więc zachęcam do zastąpienia aplikacji klienckich tym właśnie programem
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

djlusiak pisze:szczerze mówiąc nie pamiętam do kiedy dokładnie
Poznasz jak przyspieszy Ci prędkość internetu ;)
djlusiak pisze:tak więc zachęcam do zastąpienia aplikacji klienckich tym właśnie programem
Albo same połączenie dial-up :)
ODPOWIEDZ