Chyba mamy już HSDPA w Krakowie (Nowa huta) - niebieska dioda w modemie miga 4 razy , na wskaźniku zgasło 3 G , no i transfery dużo większe jak na UMTS.
potwierdzam hsdpa jest w poznaniu, korzystam z iplus. dzis mialem okazje uzywac bedac w poznaniu i aircard 850 zalogowal sie na hsdpa, predkosci powyzej 130kB/s
Dzisiaj mialem mozliwosc podpiac jako modem Moto V6, ktora obsluguje HSPDA 3,6MB, miejsce testow - Poznan - Grunwald, BTS - rog Grochowskiej-Świt. Telefon sparowany byl z lapkiem przez bluetooth, karta iPlusa.
Niestety sredni transfer na poziomie 65kb/s, czyli tylko troche wiecej niz na moim obecnym sprzecie, czyli N 6650 z UMTS.
Pytanie do uzytkownikow, czy to jest to zachwalane HSPDA ??? Plus oficjalnie jeszcze nie uruchomil HSPDA w Poznaniu, wiec moze jeszcze transfer sie poprawi, na wyswietlaczu telefonu, nie pojawil sie znaczek "H" ( z instrukcji obslugi wynika, ze informuje on o transferze HSPDA ), czy to moze wina bluetooth'a , ktory spowalnia transmisje, moze podlaczajac telefon przez kabel transfer sie poprawi ??
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
ja tez mam mote V6maxx. Ostatnio podlaczylem v6 do notebooka (pisalem w innym watku). Najblizszy BTS na Os. Lokietka. Transfer jaki mialem to 1955kbps. Co do identyfikatora "H" - faktycznie nie pokazuje to jest chyba blad oprogramowania telefonu. Obecnie w poznaniu HSDPA plusa jest nieoficjalnie. Moze w sygnale jest "kodowany" identyfikator HSDPA, ktory nasza mota rozpozna gdy oficjalnie wystartuje HSDPA - ale to tylko moje gdybanie. Mam Samsunga SGH-z630 i tu pojawia po polaczeniu z netem ikona 3G, ktora zamienia sie w H.
Dodam, ze telefon podlaczony do kompa kablem usb, a przed chwila mialem stansfer 2208kbps.