Ad-Hoc i długie łączenie się urządzeń
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ad-Hoc i długie łączenie się urządzeń
Witam
Mam niedogodność z urządzeniami, które łączą się Ad Hoc z kompem.
Mam drukarkę i kartę do zdjęć Eye-Fi. Oba urządzenia działają prawidłowo.
Niedogodność polega na tym, że urządzenia łączą się około 60 sekund, wygląda że przez ten czas PC pobiera adres IP.
Jeżeli wpiszę adres IP (np. drukarki) do właściwości protokołu internetowego (TCP/IP), to drukarka połączy się od razu. Jednak inne sieci w takim wypadku nie będą mogły się połączyć. Trzeba wtedy ręcznie usunąć adres IP drukarki.
Co zrobić aby przy Ad Hoc urządzenia łączyły się szybciej.
WinXP SP3, WiFi Gigabyte.
Mam niedogodność z urządzeniami, które łączą się Ad Hoc z kompem.
Mam drukarkę i kartę do zdjęć Eye-Fi. Oba urządzenia działają prawidłowo.
Niedogodność polega na tym, że urządzenia łączą się około 60 sekund, wygląda że przez ten czas PC pobiera adres IP.
Jeżeli wpiszę adres IP (np. drukarki) do właściwości protokołu internetowego (TCP/IP), to drukarka połączy się od razu. Jednak inne sieci w takim wypadku nie będą mogły się połączyć. Trzeba wtedy ręcznie usunąć adres IP drukarki.
Co zrobić aby przy Ad Hoc urządzenia łączyły się szybciej.
WinXP SP3, WiFi Gigabyte.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Ad-Hoc i długie łączenie się urządzeń
W zasadzie w sieciach Ad-Hoc jednak powinien być ręcznie wprowadzany adres IP. Nie możesz na wszystkich urządzeniach wpisać na sztywno adresów?misiek1111 pisze: Co zrobić aby przy Ad Hoc urządzenia łączyły się szybciej.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Drukarka i karta Eye-Fi ma stałe adresy IP. Są oczywiście różne od siebie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zmienić na Infrastructure czyli postawić typowy AP (SoftAP o ile karta WiFi w komputerze pozwala).misiek1111 pisze:Co zrobić aby przy Ad Hoc urządzenia łączyły się szybciej.
Nie pomagam na PW!
-
No, ale chodzi o to, aby urządzenia łączyły się bezpośrednio z PC, a nie przez router.
- wojteks
- *** Administrator ***
No to szybciej nie będzie, Ad-Hoc to proteza. Tryb Host AP to AP zbudowany na karcie WiFi komputera (jeżeli ma taką możliwość) a wtedy nic się nie zmieni poza trybem pracy sieci.misiek1111 pisze:ale chodzi o to
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To nic lepszego niż wojteks nie da się zrobić. A SoftAP z mojego doświadczenia też działa średnio.misiek1111 pisze:Drukarka i karta Eye-Fi ma stałe adresy IP. Są oczywiście różne od siebie.
Pozdrawiam YaHooo 

-
W WiFi zmieniłem jak na obrazku na infrastrukturę i w okienku APs wpisałem MAC drukarki, ale w taki sposób nie łączy się.
Nie wiem czy o to chodziło.
Nie wiem czy o to chodziło.
- wojteks
- *** Administrator ***
Po co?misiek1111 pisze: w okienku APs wpisałem MAC drukarki
Tryb jest OK, teraz tylko przekonaj drukarkę i inne urządzenia żeby się do niego łączyły.
Nie pomagam na PW!