Wyższy rachunek w iPlusie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Wyższy rachunek w iPlusie

Post autor: Andrzejz78 »

Od kilku miesięcy mam wyższy rachunek o około 5zł Było to zgłaszane i mieli coś z tym zrobić
Dziś dostałem fakturę i znowu to samo Abonament 41,93zł i "Inne usługi" 5,03zł Inne usługi są nazwane jako "Rachunek szczegółowy standardowy" Nic z tego nie rozumiem Nie zamawiałem żadnych szczegółowych rachunków Od lat dostaję dwie kartki: jedna to druk do wpłaty a druga to opis czy coś w tym stylu Przez kilka lat płaciłem tyle ile miałem w umowie a teraz doliczają jakąś opłatę
Może ktoś wie coś na ten temat więcej?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Wyższy rachunek w iPlusie

Post autor: YaHooo »

Andrzejz78 a logowałeś się na https://ssl.plusgsm.pl/ebok-web/basic/l ... d=Postpaid Tam może jest opcja wyłączenia rachunku szczegółowego?

Bo ja z kolei ostatnio dostaję 3 kartki. A nie mam nic doliczonego.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Czy nie przypadkiem opłata za MB/GB po przekroczeniu limitu?
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

Mojemu wujkowi wysłali 2-3 miesiące temu informacje, że za rachunki przesyłane listownie będą ciągnąć dodatkowo 5 zł i namawiają na eFakturę. Jednak jeszcze nie dołożyli tego haraczu do rachunku ;)
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:zy nie przypadkiem opłata za MB/GB po przekroczeniu limitu?
Nie
PC174 pisze:będą ciągnąć dodatkowo 5 zł
To chyba tak jet u mnie Muszę coś z tym zrobić
Awatar użytkownika
PC174

Uderz jeszcze do Plusa czy to na pewno to, ale po tych 5 zł to od razu skojarzyłem => eFaktura. Co ciekawe nigdzie na stronie nie jest pisane, że za przesłanie rachunku chcą pieniądze :nienie:
I pamiętaj, że po przejściu przestaniesz dostawać papierowy rachunek pocztą!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

PC174 pisze: I pamiętaj, że po przejściu przestaniesz dostawać papierowy rachunek pocztą!
Moim zdaniem to wygodniejsze. Bo jak Plus przeszedł na usługi InPostu to bardzo często rachunki dochodziły na 1 dzień przed terminem płatności. Ale to może ja mam takie przygody z nimi ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
STALKER52
Stały użytkownik forum

Post autor: STALKER52 »

YaHooo pisze: rachunki dochodziły na 1 dzień przed terminem płatności
Jak kiedyś byłem w Orange to nawet po terminie dostawałem rachunki :hyhy:
Awatar użytkownika
PC174

Także uważam, że to wygodniejszy sposób, jednak jest duża grupa osób, która woli mieć ten papierek w ręku ;) mój wujek dostaje listy przez Pocztę Polską i też jest to max 2 dni przed płatnością. Rynek pocztowy został uwolniony - teraz czekamy na InPost ;)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:na 1 dzień przed terminem płatności
Na szczęście do mnie przychodzą z dużym wyprzedzeniem
Wybiorę się do salonu lub zadzwonie może jutro i dowiem się co i jak Według mnie to jest chamstwo brać opłatę bez jakiejkolwiek informacji wcześniej :klnie:
Awatar użytkownika
PC174

Być może było to dopisane do któregoś rachunku drobnym druczkiem :cfaniak:
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

PC174 pisze:drobnym druczkiem
Znając życie wszystko możliwe
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Według mnie to jest chamstwo brać opłatę bez jakiejkolwiek informacji wcześniej :klnie:
Jak najbardziej i musisz to wyjaśnić.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Nie chcę tu cytować kogokolwiek aby go pokazywać palcem.Temat przez kilka miesięcy wałkowany na ifo-linii BOK (2601) że od 1 listopada będzie pobierana wyżej wymieniona opłata. U innych operatorów jest też podobnie przy nowych aktywacjach (P4, Orange, T-Mobile...). :facepalm:
jareq
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:od 1 listopada będzie pobierana
To co zrobić żeby mieć papierową fakturę bez rachunku szczegółowego?
Kiedyś z TP SA nie dostałem rachunku ale pobrałem obraz faktury z ich strony ,wydrukowałem i zapłaciłem Czy taka kombinacja byłaby możliwa w iPlusie gdybym zrezygnował z papierowej faktury?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:To co zrobić żeby mieć papierową fakturę bez rachunku szczegółowego?... pobrałem obraz faktury z ich strony ,wydrukowałem i zapłaciłem Czy taka kombinacja byłaby możliwa w iPlusie gdybym zrezygnował z papierowej faktury?
Odp. na 1-płacić 5zł miesięcznie, 2-oczywiście, od lat korzystam z e-rachunku i jest w niej zawarty formularz wpłaty na rachunek. :ok:
jareq
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jarek999 pisze:Nie chcę tu cytować kogokolwiek aby go pokazywać palcem.Temat przez kilka miesięcy wałkowany na ifo-linii BOK (2601) że od 1 listopada będzie pobierana wyżej wymieniona opłata.
:facepalm: Zastanów się co piszesz, przy takiej zmianie regulaminu, abonentom przysługiwało by prawo do rozwiązania umowy z winy operatora, bez ponoszenia dodatkowych kosztów. A jeśli operator nie poinformował o takiej zmianie to czas na rozwiązanie umowy się znacznie wydłuża.

Nie wiem czy wiesz, ale konkurencja w prepaidzie oddaje 4gr za sprawdzanie konta, bo zapomniała o zmianie poinformować użytkowników...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:A jeśli operator nie poinformował o takiej zmianie to czas na rozwiązanie umowy się znacznie wydłuża.
Chociażby głupi SMS, ale musi być powiadomienie.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze: Zastanów się co piszesz, przy takiej zmianie regulaminu, abonentom przysługiwało by prawo do rozwiązania umowy z winy operatora, bez ponoszenia dodatkowych kosztów. A jeśli operator nie poinformował o takiej zmianie to czas na rozwiązanie umowy się znacznie wydłuża.
Po 1-dziś nie tak łatwo w taki głupi sposób rozwiązać umowę, 2-wiem o czym piszę bo korzystam z usług tego operatora, 3-na jakiej podstawie ta pewność że operator nie wysłał takowej informacji? Po 4-kolega Andrzejz78 najprawdopodobniej podpisywał aneks do starej umowy a płatność za faktury papierowe nie są żadną nowością-stosuje je również konkurencja.
jareq
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Chociażby głupi SMS, ale musi być powiadomienie.
IMO to jest za mało, takie zmiany regulaminów to powinny poleconym przychodzić.
jarek999 pisze:Po 1-dziś nie tak łatwo w taki głupi sposób rozwiązać umowę,
:facepalm: To jest aż nadto wystarczający powód. 1gr za fakturę byłby wystarczającym.
jarek999 pisze: 3-na jakiej podstawie ta pewność że operator nie wysłał takowej informacji?
Domniemam, że nie było by wątku. No chyba, że ktoś poczty nie czyta, to już jego wina.
jarek999 pisze: Po 4-kolega Andrzejz78 najprawdopodobniej podpisywał aneks do starej umowy
Spodziewam się, że zdążył by o tym wspomnieć.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:
Spodziewam się, że zdążył by o tym wspomnieć.
Tak to był aneks ale ta dodatkowa opłata był wcześniej niż nowa umowa weszła w życie
W listopadzie był wyższy rachunek a nowa umowa weszła 21 grudnia w życie Nawet aneks nie był podpisany a już rachunek wyższy
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:IMO to jest za mało, takie zmiany regulaminów to powinny poleconym przychodzić.
Też tak sądzę, ale SMS to takie absolutne minimum które bym jeszcze zaakceptował.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Wkurza mnie takie traktowanie klienta jeśli w trakcie trwania umowy wymyślają jakieś dodatkowe opłaty Umowa to rzecz święta i rachunek powinien być taki jak jest jasno zawarte w niej Nie są to duże dodatkowe koszta ale sam fakt że operator wrednie wyciąga pieniądze jest już żałosny Przypuszczam że jest to próba wymuszenia rezygnacji z papierowych faktur Ciekawe czy aby do końca legalnie?
TP SA też kiedyś zastosowała podobny chwyt tylko że trzeba było zdecydować się do końca roku czy chce się papierową czy elektroniczną fakturę Wszystko by było OK gdyby nie fakt że informację o czymś takim dostałem pisemnie dopiero w połowie stycznia Ponieważ do końca roku nie wyraziłem stanowiska z automatu przeszedłem na elektroniczną fakturę Na szczęście udało mi się to zmienić przez neta :)
Lubię mieć wszystkie rachunki potwierdzenia itp. na piśmie i nie zamierzam tego zmieniać dopóki jest to możliwe
Awatar użytkownika
PC174

Nie musisz tego zmieniać, ale będą ciągnąć opłatę za wydruki.
Wspominałeś, że posiadasz rachunek szczegółowy. To nie ma żadnego znaczenia. Mój wujek ma rachunek podstawowy i tak jak pisałem powiadomienie dostał już dawno.
Z punktu widzenia operatora: dodatkowa opłata (podejrzewam, że zwolniona z podatku) lub w przypadku rezygnacji z wydruków mniej roboty za ten sam abonament :kijem:
Cały ten zachód z eFakturami to pewnie działanie Unii Europejskiej w kierunku ochrony środowiska :gwiazdki:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

PC174 pisze:ten zachód z eFakturami to pewnie działanie
Niekoniecznie, np. dla mnie to wygoda, nie przychodzą listy a obraz faktury jest dostępny przez www. Znam to z Orange, Play, Plus. Nie potrzebuję przechowywać tylu papierów, nie prowadzę księgowości.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

PC174 pisze:Cały ten zachód z eFakturami to pewnie działanie Unii Europejskiej w kierunku ochrony środowiska
Akurat, delikatnie mówiąc oszczędność operatora, który nie musi płacić za wydrukowanie, zapakowanie i dostarczenie kwitu, a ekologia to tylko durna wymówka.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze: Niekoniecznie, np. dla mnie to wygoda, nie przychodzą listy a obraz faktury jest dostępny przez www.
Korzystam od samego początku również z tych powodów.
krystianb pisze: Zastanów się co piszesz, przy takiej zmianie regulaminu, abonentom przysługiwało by prawo do rozwiązania umowy z winy operatora, bez ponoszenia dodatkowych kosztów. A jeśli operator nie poinformował o takiej zmianie to czas na rozwiązanie umowy się znacznie wydłuża.
Pofatygowałem się i zalogowałem na serwer aby sprawdzić czy aby z pewnością takowej informacji nie było-faktura z dn.03.11.2012 pierwsza strona z adresem korespondencji:
Uprzejmie informujemy, że promocja anulująca opłatę (5,04 zł brutto) za papierowy rachunek szczegółowy do
faktury zostanie zakończona 15.11.2012 - szczegóły na www.plus.pl.
Posiadają Państwo usługę e-rachunek, a w niej darmowy elektroniczny rachunek szczegółowy, dzięki czemu
nie poniosą Państwo tej opłaty.
. :facepalm:
jareq
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Wysłałem dziś żonę do salonu bo internet jest na nią i potrzebna jest autoryzacja właściciela w takich sprawach
W salonie oczywiście o niczym nie wiedzą i nic nie mogą z robić więc połączyli ją z BOK Okazało się że taki płatny dodatek przysługuje teraz wszystkim bo dużo osób chciało rachunek szczegółowy więc teraz wszystkim(?) z automatu to dodają Konsultant z BOK próbował się wykręcić że była wysyłana informacja że przy podpisywaniu umowy powinniśmy być poinformowani itp. W końcu konsultant z BOK opitolił tego z salonu że powinien poinformować nas przy podpisywaniu umowy o takiej opłacie
Idiotyczne jest dla mnie takie tłumaczenie i kręcenie Na szczęście sprawa została wyjaśniona i od nowego okresu rozliczeniowego będzie sama faktura bez dodatkowej opłaty :ok:
Ostatnio zmieniony 2013-01-12, 13:22 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PC174

Czyli wersja podstawowa faktury drukowanej będzie dalej za darmo? Bo sam już nie wiem :gwiazdki:
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Czyli wersja podstawowa faktury drukowanej będzie dalej za darmo?
Według zapewnień z BOK następny rachunek będzie bez dodatkowej opłaty Za dwa-trzy tygodnie będę wiedział dokładnie jak przyjdzie nowy
Wydaje mi się że trzeba się upominać indywidualnie co do tej opłaty
ODPOWIEDZ