Zmiana operatora internetu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
firebotek
Początkujący użytkownik forum

Zmiana operatora internetu

Post autor: firebotek »

Witam wszystkich .
Gdyż w tym miesiącu kończy mi się umowa z plusem [Iplus mobilny] i napisałem wypowiedzenie poszukuje czegoś konkurencyjnego...
W mojej lokalizacji [Nałęczów / Lubelskie] do pewnego czasu na 3g miał monopol plus lecz ku mojej uciesze pojawiła się konkurencja play & Tmobile ( prędkość i zasięg bardzo dobry ) i niby jest ok ale..
Czy istnieje w okolicach Lublina - Puław inna konkurencja do 3g choćby w postaci wimax-a?.
W sprawach mobilnego internetu jestem zielony a ze względu na olewanie mnie przez orange i kosmiczne koszty położenia przewodu [ponad 10tyś :gwiazdki: ] omijam orange szerokim lukiem..
Jeżeli ma ktoś interesujący pomysł na w miarę tani internet i najlepiej bez limitów to bardzo poprosiłbym o pomoc :padam:
Pozdrawiam
Edit: Internet nie musi być mobilny , wykorzystuje go tylko w domu :P
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez firebotek, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Zmiana operatora internetu

Post autor: matek451 »

Jaki masz modem z Plusa? Jeśli ma 900MHz to możesz spróbować PLAY. Warto sprawdzić też T-Mobile, w wykazie pozwoleń widnieje BTS UMTS900 z NetWorks. Jeśli nie testowałeś tych sieci to kup startery i spróbuj, najlepiej samemu przekonać się jak chodzi net w twojej lokalizacji.

[ Dodano: 2013-01-04, 20:57 ]
Zobacz http://www.dostawcy-internetu.pl/porown ... y_1,6.html
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

firebotek pisze: Jeżeli ma ktoś interesujący pomysł na w miarę tani internet i najlepiej bez limitów to bardzo poprosiłbym o pomoc :padam:
To musisz albo jakąś dobrą radiówkę, albo internet po kablu. Innego rozwiązania na internet bez limitów niestety nie ma.
firebotek pisze: Edit: Internet nie musi być mobilny , wykorzystuje go tylko w domu :P
To ja bym jednak radził zainteresować się stałym łączem po kablu. Jakaś neostrada, czy kablówka razem z internetem :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

firebotek pisze:kosmiczne koszty położenia przewodu [ponad 10tyś
To pewnie i możliwości podłączenia kablówki nie masz.

Może jesteś w zasięgu jakiegoś lokalnego operatora raczej wifi, netia w lubelskim nie ma ani jednego btsa, tmobile nowych klientów nie podłącza, chyba że jakiś mały lokalny operator o którym nikt nie wie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

krystianb pisze:netia w lubelskim nie ma ani jednego btsa
Hm, to ciekawe, bo moi rodzice używają WiMAXa od ładnych paru lat w Lublinie ;)
firebotek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: firebotek »

Play z tmobile po pierwszych próbach i powiem że działa w porządku [ pomijając pingi ale mówi się trudno :roll: ].
Skorzystałem z linka matek451 i powysyłałem pytania do firm z okolic , być może któraś z nich ma rzeczywisty sygnał w mojej miejscowości a nie tylko w tekście :klnie:.
Co do WIMAX-a z netia to owszem w lublinie działa ale mam wątpliwości co do działania w mojej lokalizacji [ nie ma nic na mapce zasięgu choć wiadomo ile te mapki są warte ..]
Z czystą przyjemnością chciałbym mieć internet na kablu ale tp nie da za wygraną i nie dociągnie mi internetu czy telefonu [mam telefon domowy w tmobile na karcie sim , więc na tel mi nie zależy ].
Najgorsze jest to że mocno wykorzystuje internet i pomimo 10gb transferu [w minusie] i transferem nocnym potrafi czasami nie wystarczyć
[dorzuciłem mapkę ze strony netia]
http://img5.imageshack.us/img5/7744/neth.png
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

firebotek pisze: Co do WIMAX-a z netia to owszem w lublinie działa ale mam wątpliwości co do działania w mojej lokalizacji [ nie ma nic na mapce zasięgu choć wiadomo ile te mapki są warte ..]
Muszą przyjechać technicy. WiMax zawsze ma robiony pomiar na miejscu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:Hm, to ciekawe, bo moi rodzice używają WiMAXa od ładnych paru lat w Lublinie
Z lenistwa skorzystałem ze strony jakiegoś podwykonawcy, który ma nawet mapki z podziałem na stacje przepełnione i tam województwa w ogóle nie było, może akurat tego nie obsługują.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ