Iplus - notoryczne rozłączanie internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Iplus - notoryczne rozłączanie internetu
witam,
borykam się z problemem ciągłego rozłączania internetu - w zasadzie jego braku mimo statusu "połączony"
po prześledzeniu kilku wątków zmieniłem program dostępowy na polecany przez top_netinfo
sytuacja niestety nie poprawiła się
obecnie mam tak że po podłączeniu się do internetu wszystko pięknie i ładnie śmiga aż do momentu gdy np. zaprzestania korzystanie z netu na chwilkę, wystarczy ze poczytam dłuższy tekst albo robię coś innego i internetu brak, status połączenia pokazuje na połączony, dostęp do internetu jest aktywny a mimo tego nie mogę ponownie uzyskać dostępu do internetu (tak na czuja to jakby antena operatora mnie nie przepuszczała dalej (jakieś mini kilobajty wysyłane i odbierane lecą)
sytuacja ta nie wystęuje gdy np. słucham radio internetowe i ciągle pobiera mi dane - wtedy łącze prze kilka godzin jest stabilne (ale zżera niestety mi to limit :p)
Parametry mam obecnie takie:
Moc sygnału: -70dBm, 67%, CSQ9
Modem: Hauawei E367
Jest możliwość jakiego skonfigurowania łącza uniknąć tego zjawiska ??
borykam się z problemem ciągłego rozłączania internetu - w zasadzie jego braku mimo statusu "połączony"
po prześledzeniu kilku wątków zmieniłem program dostępowy na polecany przez top_netinfo
sytuacja niestety nie poprawiła się
obecnie mam tak że po podłączeniu się do internetu wszystko pięknie i ładnie śmiga aż do momentu gdy np. zaprzestania korzystanie z netu na chwilkę, wystarczy ze poczytam dłuższy tekst albo robię coś innego i internetu brak, status połączenia pokazuje na połączony, dostęp do internetu jest aktywny a mimo tego nie mogę ponownie uzyskać dostępu do internetu (tak na czuja to jakby antena operatora mnie nie przepuszczała dalej (jakieś mini kilobajty wysyłane i odbierane lecą)
sytuacja ta nie wystęuje gdy np. słucham radio internetowe i ciągle pobiera mi dane - wtedy łącze prze kilka godzin jest stabilne (ale zżera niestety mi to limit :p)
Parametry mam obecnie takie:
Moc sygnału: -70dBm, 67%, CSQ9
Modem: Hauawei E367
Jest możliwość jakiego skonfigurowania łącza uniknąć tego zjawiska ??
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Iplus - notoryczne rozłączanie internetu
W zasadzie nie. Jedyna możliwość to wymuszenie ciągłego transferu danych np za pomocą komendy ping:gulgulq pisze: Jest możliwość jakiego skonfigurowania łącza uniknąć tego zjawiska ??
, gdzie l - mała literka L, a liczbę 100 musisz zastąpić inną. Należy ją dobrać na minimalną taką przy której podczas nie korzystania z internetu modem nie schodzi z HSDPA na UMTS.ping onet.pl -t -l 100
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
ping podaje w wierszu polecenia ??
rozumiem ze za kazdym razem jak sie loguje do internetu musze robic te operacje, czy da sie to jakos zautomatyzowac??
rozumiem ze za kazdym razem jak sie loguje do internetu musze robic te operacje, czy da sie to jakos zautomatyzowac??
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej.gulgulq pisze:ping podaje w wierszu polecenia ??
Można wrzucić plik bat do autostartu. Ale wtedy zamiast domeny (np onet.pl) musisz podać adres IP np:gulgulq pisze: rozumiem ze za kazdym razem jak sie loguje do internetu musze robic te operacje, czy da sie to jakos zautomatyzowac??
Kod: Zaznacz cały
ping 213.180.141.140 -t -l 100
Pozdrawiam YaHooo 

-
a mam jeszcze pytanie
czy takiej komendy ping nie da rady podpiąć jakoś pod sam program Top_netinfo?
czyli uruchamia sie automatycznie jak klikam: połącz ?
czy takiej komendy ping nie da rady podpiąć jakoś pod sam program Top_netinfo?
czyli uruchamia sie automatycznie jak klikam: połącz ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gulgulq, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ona tam jest ale musisz ją włączyć ręcznie za każdym razem po starcie programu.gulgulq pisze:czy takiej komendy ping nie da rady podpiąć jakoś pod sam program
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Chyba, że autor znajdzie czas i chęci aby coś takiego dodać.
Ps na forum mamy zasadę, że w danym wątku dla użytkownika dajemy maksymalnie 1 punkt pomógł. Dlatego usuwam zbędny punkcik.
Ps na forum mamy zasadę, że w danym wątku dla użytkownika dajemy maksymalnie 1 punkt pomógł. Dlatego usuwam zbędny punkcik.
Pozdrawiam YaHooo 

-
wojteks pisze:Ona tam jest ale musisz ją włączyć ręcznie za każdym razem po starcie programu.
Sieć -> Ping
ok znalazłem, działa
dziękuje

ps. z punktami lub bez

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-01-14, 22:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-01-14, 22:31 przez gulgulq, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie ma za cogulgulq pisze: dziękuje![]()

Pozdrawiam YaHooo