test szybkości internetu - ktore strony lub soft polecacie?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
covo
Stały użytkownik forum

test szybkości internetu - ktore strony lub soft polecacie?

Post autor: covo »

mam internet w kablu z Vectry, rozsiewany w domu routerem (cisco EPC3925), laptop tuz przy routerze.
Cos mi sie zdaje, ze deklarowana predkosc DL/UL jest daleko w tyle za realną, ale warto miec gwarancje, ze tak jest (reklamacja?).

1.
Na jakich stronach radzicie, by zbadac srednia realna predkosc dl/ul?
2.
A może jakis soft jest dobry do takich badan?

Ja znam takie strony testowe - ktora jest wg Was najbardziej miarodajna?

http://test.4web.pl/results.php?kbps=69 ... recorded=1

http://www.speedtest.pl/

http://www.speakeasy.net/speedtest/

http://speed-test.net.pl/

http://www.speedtest.net/

http://www.numion.com/YourSpeed3/Run.ph ... ctDefaults

http://www.continuum.com.pl/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: test szybkości internetu - ktore strony lub soft polecacie?

Post autor: wojteks »

covo pisze: rozsiewany w domu routerem (cisco EPC3925), laptop tuz przy routerze
Rozumiem że laptop kablem podłączony do routera. Bo po WiFi to różne cuda mogą być, jeszcze pozostaje kwestia jak operator określił prędkość, do swojego serwera brzegowego czy ogólnie?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

covo pisze: Ja znam takie strony testowe - ktora jest wg Was najbardziej miarodajna?
Żadna. Moim zdaniem lepiej zassać plik z jakiegoś dobrego ftp dowolnym menadżerem który pokazuje na bieżąco prędkość, albo użyć czegoś stąd <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>. Ewentualnie można pobierać z dobrego serwera przeglądarką. Np http://noc.gts.pl/
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
covo
Stały użytkownik forum

wojteks pisze: Rozumiem że laptop kablem podłączony do routera. Bo po WiFi to różne cuda mogą być
zero kabla;
router -> karta sieciowa wifi w laptopie i w zasadzie jestem b.blisko routera, jakies 4 metry.
A jakie cuda moga byc i z jakiego powodu? I jak je opanowac z sensem, poza egzorcyzmami?

btw: w odpowiedzi dla YaHooo za chwile napisze o zmierzonych predkosciach dl/ul, ktore bolesnie odstaja od deklarowanych przez vectre.
wojteks pisze:jeszcze pozostaje kwestia jak operator określił prędkość, do swojego serwera brzegowego czy ogólnie?
jak operator okreslil predkosc... No, tego to nie wiem,jesli chodzi o precyzyjna wiedze. Okreslil - jak to w vectrze :) Do licha - tam nikt nic nie wie. Jakby buraki sprzedawali. mysle, ze okreslil to jakos z metra, jakies ogolne vectry "pomiary-srednie parametry".
Czyli jesli gadaja o dl = 40 Mb w dzien i od godziny 24.00 dl=80 Mb/s to chcialoby sie miec
w dzien co najmniej... 30?, w nocy jakies 60-70? chyba nie za duze wymagania.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

covo pisze:A jakie cuda moga byc i z jakiego powodu?
Byś się zdziwił. Ja przyłapałem XP na tym, że tryb N przycina na 30Mb/s, po uruchomieniu 7 na tym samym kompie max transferu nie zmierzyłem, zabrakło wydajności amatorskiego nas'a (czyli było tyle samo co po kablu).
covo pisze:I jak je opanowac z sensem, poza egzorcyzmami?
5GHz, co ciekawe routerek może je obsługiwać, trzeba się tylko do konfiguracji dostać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
covo
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Żadna. Moim zdaniem lepiej zassać plik z jakiegoś dobrego ftp dowolnym menadżerem który pokazuje na bieżąco prędkość, albo użyć czegoś stąd »NetMetery«. Ewentualnie można pobierać z dobrego serwera przeglądarką. Np http://noc.gts.pl/
powtorze z innego mojego posta: jesli gadaja w vectrze o dl = 40 Mb w dzien i od godziny 24.00 dl=80 Mb/s to chcialoby sie miec w dzien co najmniej... 30?, w nocy jakies 60-70? chyba nie za duze wymagania.

Dobrego ftp do takich badan to raczej nie znam...

Ale zbadalem pobieranie z noc.gts.pl i wynik jest taki:
najwiekszy plik pobiera z predkoscia mniej wiecej od 1700 KB/s do 1300 KB/s czyli od ok. 13 Mb/s do ok. 10 Mb/s.
Mniejsze pliki - w miare stabilnie 12 Mb/s
Troche wiecej deklaruja w Vectrze. Do licha, mialo byc w dzien dl max=40 Mb/s. Chce natychmiast realne 30 Mb/s...

A predkosci dl/ul podawane przez wymienione przeze mnie wczesniej strony www - faktycznie wahają sie znacznie.
Np to cudo http://www.speedtest.pl/ podaje niezmiennie dl/ul ok. 22 Mb/s / 2.3 Mb/s i jest tak dla lacznosci z serwerami w W-wie (tutaj jestem), im dalsze serwery - tym gorzej jest zwlaszcza z UL.
Tutaj znow http://www.numion.com/ --> dl/ul ok 15 Mb/s / 20 Mb/s i dziwne, ale UL jest istotnie... wiekszy od DL.

Moze mozna wiec srednio przyjac, ze w bliskim otoczeniu,czyli w W-wie jest absolutne max dl = ok 20 Mb/s
ale zobacze ile bedzie po 24.00 gdy teoretycznie ma byc 80 Mb/s.

I co mozna zrobic z taka wiedza o jednak istotnym odstawaniu praktyki z teoria deklarowana przez operatora?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Podłącz kabel i przetestuj. Potem będziemy rozwiązywać problem z wifi...
covo
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:Podłącz kabel i przetestuj. Potem będziemy rozwiązywać problem z wifi...
mam jakis taki krotki kabelek dolaczony do routera, obie koncowki ("zatrzaski") w stylu zatrzasku od kabla telefonicznego... Ok, sprobuje jutro.
Rozumiem, ze kabel wpiąć w ethernet laptopa i w cos sensownego w routerze.

Ale jak zablokowac mozliwosc wifi? w koncu ma byc na czas testu internet calkowicie z kabla...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

covo pisze:Rozumiem, ze kabel wpiąć w ethernet laptopa i w cos sensownego w routerze.
Tak będzie pasował tylko do 4 żółtych portów.
covo pisze:Ale jak zablokowac mozliwosc wifi?
Gdzieś na obudowie laptopa powinien być wyłącznik wifi, można też się zwyczajnie rozłączyć z ikonki koło zegara.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

covo pisze:A jakie cuda moga byc i z jakiego powodu
Wszyscy sąsiedzi mają WiFi i się zakłócają ile wlezie.
covo pisze:I jak je opanowac z sensem, poza egzorcyzmami?
Kabel skoro laptopa stacjonarnie używasz.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

covo pisze: A predkosci dl/ul podawane przez wymienione przeze mnie wczesniej strony www - faktycznie wahają sie znacznie.
Właśnie dlatego nie polecamy brania tych wyników na 100% poważnie.
covo pisze: I co mozna zrobic z taka wiedza o jednak istotnym odstawaniu praktyki z teoria deklarowana przez operatora?
Przede wszystkim jaki masz internet? Łączysz się przez modem czy masz zwykły kabel LAN wystający ze ściany? Odłącz wszelkie routery i podłącz komputer bezpośrednio pod LAN/modem i wtedy badaj wyniki. Bo być może sam router też coś źle działa.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Przede wszystkim jaki masz internet?
covo pisze:(cisco EPC3925)
YaHooo pisze:Odłącz wszelkie routery
Nie da rady router zintegrowany z modemem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Nie da rady router zintegrowany z modemem.
Rzeczywiście nie zauważyłem. Ale w takim razie jeśli to jest sprzęt do operatora to ja w pierwszej kolejności do nich bym się zgłosił. Niech technik przyjedzie i sprawdzi na innym.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Ale w takim razie jeśli to jest sprzęt do operatora to ja w pierwszej kolejności do nich bym się zgłosił. Niech technik przyjedzie i sprawdzi na innym.
Nie rozpędzajmy się tak. Najpierw test po kablu, a potem analiza sprzętu wifi, bo kolega nawet nie napisał jaką kartę ma i jak skonfigurowaną.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Nie rozpędzajmy się tak. Najpierw test po kablu, a potem analiza sprzętu wifi,
W sumie racja :ok:
covo
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:Nie rozpędzajmy się tak. Najpierw test po kablu, a potem analiza sprzętu wifi, bo kolega nawet nie napisał jaką kartę ma i jak skonfigurowaną.
1.
Melduję, że jednak dzisiaj dopiero wykonam test po kablu i oczywiscie napisze o wynikach, ale teraz jeszcze dopytam:
czy gdy zablokuje dostep via wifi i w koncu podepne laptop (gniazdo ethernetowe) do modemu zoltym kablem (mam nadzieje,ze wybiore dobre wejscie w modemie...), to powinienem wylaczyc na jakas powiedzmy minute modem-router, zeby po wlaczeniu modem zalapal nowe ip? czy w biegu to wykonac?

2.
a karte to mam prosta -> Intel Centrino Wireless-N 130.
Czy wiedza o jej konfiguracji - ktora tutaj podam jutro - tkwi tutaj: manager urzadzen -> karta intela -> wlasciwosci -> zaawansowane? Jest tego troche...

3.
(w zwiazku z moim innym tematem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=435390#435390 )

w koncu udalo mi sie dostac loginem i haslem do panelu modemu routera cisco EPC3925.
Ogladam,ogladam, masa szczegolow, ktorych "brońboże" nie tykam poki co, jest miedzy innymi mozliwosc zmiany nazwy sieci (o to mi chodzilo), zmiany hasla dostepowego do sieci (chcialem zmienic na swoje, ale tez nie tykam poki co, zanim nie skonsultuje z Wami, ale moze i z vectrą...) - jutro/czyli juz dzisiaj napisze i o tym, co widze w tym panelu, ufam, ze i w tej sprawie podpowiecie co-i-jak powinno byc.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

covo pisze:to powinienem wylaczyc na jakas powiedzmy minute modem-router, zeby po wlaczeniu modem zalapal nowe ip? czy w biegu to wykonac?
Powinno obejść się bez restartu sprzętu.

[ Dodano: 2013-01-21, 01:44 ]
covo pisze:a karte to mam prosta -> Intel Centrino Wireless-N 130.
Intele mają domyślnie zablokowany 40MHz kanał na 2.4GHz (przynajmniej ten z którym miałem do czynienia tak miał) Szkoda, że karta nie obsługuje 5GHz.
covo
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:Powinno obejść się bez restartu sprzętu.
bo rozumiem, ze jesli juz - to chodzi o zwykly "pstryk", czyli wył/wł modemu, ma pewnie jakis na plecach wylacznik...
krystianb pisze: Intele mają domyślnie zablokowany 40MHz kanał na 2.4GHz (przynajmniej ten z którym miałem do czynienia tak miał) Szkoda, że karta nie obsługuje 5GHz.
... zablokowany 40MHz kanal na 2.4GHz... - o co dokladnie chodzi?

A jak mam to sprawdzic w swojej karcie? jakies specyfikacje Intela... Gdzie sie tego do licha szuka?

Jakie znaczenie praktyczne ma taka blokada w karcie?

Pewnie czegos nie łapię, ale... poprobuje - mam fragment zdaje sie z jakiegos forum:

Główne standardy w sieciach bezprzewodowych:
[........]
802.11g – 54 Mb/s częstotliwość 2,4 GHz, obecnie najpopularniejszy standard Wi-Fi, który powstał w czerwcu 2003 roku, w praktyce osiągalne są transfery do 20-22Mbit/s przy transmisji w jedną stronę, wykorzystanie starszych urządzeń w tym standardzie powoduje zmniejszenie prędkości do 11 Mb/s, jest bardziej podatna na zakłócanie i wymaga silniejszego i stabilniejszego sygnału niż 802.11b;
802.11n – 300 Mb/s częstotliwość 5GHz oraz 150Mb/s w częstotliwości 2,4 GHz, standard, który został wprowadzony na rynek w 2007 roku jako "draft", choć urządzenia "pre-N" pojawiały się już od 2002 roku. W dniu 4.09.2009 "draft-N" został ratyfikowany jako standard, w praktyce osiągalne są transfery rzędu 150Mbit/s w jedną stronę, jednak wymaga on bardzo silnego i stabilnego sygnału do działania.

- czyli co? ta karta intelowska byc moze nie jest "N", ale tylko "G"...? i nie podskoczy z transferem DL ponad 54 Mb/s?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Twoja karta obsługuje tylko tryb 150Mb, jeśli miała by jeszcze blokadę szerokości kanału na 20MHz to zostaje 75Mb czyli mniej więcej 30 w jedną stronę...

Gdzie sprawdzić: Menadżer urządzeń/ właściwości karty wifi/ zakładka Advanced/ 802.11n Channel Width (2.4GHz) u mnie domyślnie jest ustawione 20MHz - trzeba zmienić na auto. Do tego drugi parametr "Fat channel intolerant" powinno być disabled Choć zdarzają się przypadki, że w zaśmieconym środowisku zwiększenie szerokości kanału pogarsza sytuację.

Z innych rzeczy trzeba też sprawdzić czy aby tryb n jest włączony, to samo miejsce co wyżej, nazwa parametru wiadoma.
covo
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:Menadżer urządzeń/ właściwości karty wifi/ zakładka Advanced/ 802.11n Channel Width (2.4GHz) u mnie domyślnie jest ustawione 20MHz - trzeba zmienić na auto.
bylo zaptaszkowane "uzyj wart dom" i jednoczesnie wyszarzone 20.
Zmienilem na auto - ale czy dodatkowo zaptaszkowac okienko "uzyj wart domyslnej"?
krystianb pisze:Do tego drugi parametr "Fat channel intolerant" powinno być disabled Choć zdarzają się przypadki, że w zaśmieconym środowisku zwiększenie szerokości kanału pogarsza sytuację.
juz jest zaptakowane "uzyj wart domyslej" i jest disabled
krystianb pisze:Z innych rzeczy trzeba też sprawdzić czy aby tryb n jest włączony, to samo miejsce co wyżej, nazwa parametru wiadoma.
Co widac jako wybrane:
opcja "tryb sieci bezprzewodowej" jest ODptaszkowane "uzyj wart domyslej" i firmowo wybrane - "802.11b i 802.11g".
opcja "tryb 802.11n" - jest zaptaszkowane "uzyj wart domyslnej" i WŁĄCZONO.

btw: "zarzadzanie energia" dalem na "najwyzsza" i pozostawilem ODptaszkowane... OK?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

covo pisze:Zmienilem na auto - ale czy dodatkowo zaptaszkowac okienko "uzyj wart domyslnej"?
Nie, bo się zmieni z powrotem na 20MHz.
covo pisze:opcja "tryb sieci bezprzewodowej" jest ODptaszkowane "uzyj wart domyslej" i firmowo wybrane - "802.11b i 802.11g".
To dziwne, a po zaznaczeniu domyślnej [ok] i ponownym otwarciu okna co się wyświetla?
covo
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:To dziwne, a po zaznaczeniu domyślnej [ok] i ponownym otwarciu okna co się wyświetla?
a wowczas to dochodzi trzecie: 802.11a

btw: mozliwe sa tylko pojedynczo a/b/g, albo parami, albo ta trojka. ale to pewnie wiesz :)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-01-21, 18:01 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-01-21, 18:01 przez covo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

To masz jakąś inną kartę wifi (chyba, że to błąd sterownika) http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/p ... brief.html
covo
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:To masz jakąś inną kartę wifi (chyba, że to błąd sterownika) http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/p ... brief.html
mam taką karte, pare softow tak ja rozpoznaje;
a co jest nie tak?co powinno być?
cos z N?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

N - 130 nie ma trybu A
Ostatnio zmieniony 2014-08-06, 17:42 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
covo
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:N - 130 nie ma tryb A
nie potrafie zaklinac rzeczywistosci: to jest dokladnie ta karta. I man. urzadzen daje taka nazwe i SIW Topali takoż.
Wystepuja "tryby" a/b/g oraz inne parametry widoczne w "m.urzadzen > wlasciwosci > zaawans.", są identyczne dla sterownika wifi dołączanego do tego laptopa i dla sterownika wzietego bezposrednio z www Intela. Sprawdzone.

[ Dodano: 2013-01-21, 18:22 ]
krystianb pisze:N - 130 nie ma tryb A
ok, w pewnym sensie juz ok, wzialem najnowszy ster. z intela dla wifi - opcja "tryb sieci bezprzewodowej" ma teraz tylko trzy mozliwosci: albo tylko "b", albo tylko "g", albo b&g.
Ustawia sie samo na stan trzeci:
- b&g
- jednoczesnie okienko "uzyj wart dom." jest ODklikane (nie da sie przy b&g ZAklikac)
ODPOWIEDZ