Problem z działaniem sieci

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hadi
Użytkownik forum

Problem z działaniem sieci

Post autor: Hadi »

Witam.

Mam taki problem, że co jakiś czas mam przerwy w dostępie do internetu. Przeglądarki wyświetlają monit o braku połączenia z serwerem. Ikona dostępu do internetu nie wskazuje żeby był problem z połączeniem.

Posiadam internet radiowy 6mb, od switcha kablem połączony z routerem TP-Link WR340G, który jest kablem podłączony z Ovislink Airlive WL-5460ap. Z internetu korzysta ok 4 komputerów. Czy może to być spowodowane obciążenie w/w sprzętu? Czy może coś od strony dostawcy? Sprawa czasami wygląda tak, że jak mało osób korzysta z internetu, przerwy praktycznie się nie zdarzają, przynajmniej nie zaobserwowałem tego.

Macie jakieś pomysły? Bo bardzo przeszkadza to np. w graniu, duże lagi.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z działaniem sieci

Post autor: wojteks »

Hadi pisze: od switcha kablem połączony z routerem TP-Link WR340G, który jest kablem podłączony z Ovislink Airlive WL-5460ap.
Jeszcze raz, w którym miejscu jest radiowy?
Jakie IP poszczególnych sprzętów?
Nie pomagam na PW!
Hadi
Użytkownik forum

Internet który posiadam jest dostarczany drogą radiową. Przepraszam za zmyłkę. Ogólnie mam tak, że do TP-Link'a podłączone za pomocą wifi jest ok 2 laptopy. Natomiast do Ovislinka po kablu 1 PC, a po wifi 2 laptowy. IP poszczególnych sprzętów? Nie rozumiem?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Hadi pisze:Internet który posiadam jest dostarczany drogą radiową.
Jak?
Hadi pisze: IP poszczególnych sprzętów?
IP Tp-Linka na WAN i LAN, to samo dla Ovislinka i zakresy DHCP z obu urządzeń.
Nie pomagam na PW!
Hadi
Użytkownik forum

Na dachu domu mam umieszczoną antenę która łapie internet z nadajnika? Od Anteny kablem do jakiegoś switcha, który jest podłączony pod gniazdko elektryczne? Coś takiego.

TP-link
WAN: 188.0.33.68
LAN: 192.168.1.1
DHCP: 192.168.1.10-192.168.1.20

Ovislink:
LAN: 192.168.1.2
DHCP: wyłączone

Nie wiem, może któryś z użytkowników sieci ma odpalone coś do ściąganie powodując takie problemy, bądź ogląda jakiś film poprzez internet. Spadki jakości rozmowy zauważam także podczas rozmawiania przez Skype, tak dla przykładu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Hadi pisze:kablem do jakiegoś switcha, który jest podłączony pod gniazdko elektryczne?
W antenie jest AP Client (może router) i ma zasilanie PoE, ta skrzynka to zasilacz.

Jak takie zaniki występują odłączaj kolejnych użytkowników i testuj, druga opcja to podłączenie komputera bezpośrednio w miejsce Tp-Linka i sprawdzenie jak wtedy działa.
Na takim łączu kilka osób nie może równocześnie używać YT, czy torrentów bo ono się zatyka. Mógłby pomóc router z podziałem pasma zamiast Tp-Linka.
Nie pomagam na PW!
Hadi
Użytkownik forum

Spróbuję opcji poprzez połączenie PC kablem bezpośrednio z portem LAN Tp-Linka, może sytuacja się zmieni.

Tak wiem jak wygląda sprawa torrentów na posiadanym łączu, spowolnienie zauważalne, filmy z yt sprawują się ok.

[ Dodano: 2013-01-23, 15:31 ]
Niestety sytuacja dalej wygląda tak samo, mając podłączonego PC'ta bezpośrednio kablem z TP-linkiem, dalej występują lagi w grze np. BF3, strony nie wczytują się od razu. Może jak zamianie miejscami te dwa urządzenia to może coś da się stwierdzić czy któryś z tych urządzeń po prostu się nie psuje?
ODPOWIEDZ