Problem z działaniem sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problem z działaniem sieci
Witam.
Mam taki problem, że co jakiś czas mam przerwy w dostępie do internetu. Przeglądarki wyświetlają monit o braku połączenia z serwerem. Ikona dostępu do internetu nie wskazuje żeby był problem z połączeniem.
Posiadam internet radiowy 6mb, od switcha kablem połączony z routerem TP-Link WR340G, który jest kablem podłączony z Ovislink Airlive WL-5460ap. Z internetu korzysta ok 4 komputerów. Czy może to być spowodowane obciążenie w/w sprzętu? Czy może coś od strony dostawcy? Sprawa czasami wygląda tak, że jak mało osób korzysta z internetu, przerwy praktycznie się nie zdarzają, przynajmniej nie zaobserwowałem tego.
Macie jakieś pomysły? Bo bardzo przeszkadza to np. w graniu, duże lagi.
Pozdrawiam.
Mam taki problem, że co jakiś czas mam przerwy w dostępie do internetu. Przeglądarki wyświetlają monit o braku połączenia z serwerem. Ikona dostępu do internetu nie wskazuje żeby był problem z połączeniem.
Posiadam internet radiowy 6mb, od switcha kablem połączony z routerem TP-Link WR340G, który jest kablem podłączony z Ovislink Airlive WL-5460ap. Z internetu korzysta ok 4 komputerów. Czy może to być spowodowane obciążenie w/w sprzętu? Czy może coś od strony dostawcy? Sprawa czasami wygląda tak, że jak mało osób korzysta z internetu, przerwy praktycznie się nie zdarzają, przynajmniej nie zaobserwowałem tego.
Macie jakieś pomysły? Bo bardzo przeszkadza to np. w graniu, duże lagi.
Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z działaniem sieci
Jeszcze raz, w którym miejscu jest radiowy?Hadi pisze: od switcha kablem połączony z routerem TP-Link WR340G, który jest kablem podłączony z Ovislink Airlive WL-5460ap.
Jakie IP poszczególnych sprzętów?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Internet który posiadam jest dostarczany drogą radiową. Przepraszam za zmyłkę. Ogólnie mam tak, że do TP-Link'a podłączone za pomocą wifi jest ok 2 laptopy. Natomiast do Ovislinka po kablu 1 PC, a po wifi 2 laptowy. IP poszczególnych sprzętów? Nie rozumiem?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak?Hadi pisze:Internet który posiadam jest dostarczany drogą radiową.
IP Tp-Linka na WAN i LAN, to samo dla Ovislinka i zakresy DHCP z obu urządzeń.Hadi pisze: IP poszczególnych sprzętów?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Na dachu domu mam umieszczoną antenę która łapie internet z nadajnika? Od Anteny kablem do jakiegoś switcha, który jest podłączony pod gniazdko elektryczne? Coś takiego.
TP-link
WAN: 188.0.33.68
LAN: 192.168.1.1
DHCP: 192.168.1.10-192.168.1.20
Ovislink:
LAN: 192.168.1.2
DHCP: wyłączone
Nie wiem, może któryś z użytkowników sieci ma odpalone coś do ściąganie powodując takie problemy, bądź ogląda jakiś film poprzez internet. Spadki jakości rozmowy zauważam także podczas rozmawiania przez Skype, tak dla przykładu.
TP-link
WAN: 188.0.33.68
LAN: 192.168.1.1
DHCP: 192.168.1.10-192.168.1.20
Ovislink:
LAN: 192.168.1.2
DHCP: wyłączone
Nie wiem, może któryś z użytkowników sieci ma odpalone coś do ściąganie powodując takie problemy, bądź ogląda jakiś film poprzez internet. Spadki jakości rozmowy zauważam także podczas rozmawiania przez Skype, tak dla przykładu.
- wojteks
- *** Administrator ***
W antenie jest AP Client (może router) i ma zasilanie PoE, ta skrzynka to zasilacz.Hadi pisze:kablem do jakiegoś switcha, który jest podłączony pod gniazdko elektryczne?
Jak takie zaniki występują odłączaj kolejnych użytkowników i testuj, druga opcja to podłączenie komputera bezpośrednio w miejsce Tp-Linka i sprawdzenie jak wtedy działa.
Na takim łączu kilka osób nie może równocześnie używać YT, czy torrentów bo ono się zatyka. Mógłby pomóc router z podziałem pasma zamiast Tp-Linka.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Spróbuję opcji poprzez połączenie PC kablem bezpośrednio z portem LAN Tp-Linka, może sytuacja się zmieni.
Tak wiem jak wygląda sprawa torrentów na posiadanym łączu, spowolnienie zauważalne, filmy z yt sprawują się ok.
[ Dodano: 2013-01-23, 15:31 ]
Niestety sytuacja dalej wygląda tak samo, mając podłączonego PC'ta bezpośrednio kablem z TP-linkiem, dalej występują lagi w grze np. BF3, strony nie wczytują się od razu. Może jak zamianie miejscami te dwa urządzenia to może coś da się stwierdzić czy któryś z tych urządzeń po prostu się nie psuje?
Tak wiem jak wygląda sprawa torrentów na posiadanym łączu, spowolnienie zauważalne, filmy z yt sprawują się ok.
[ Dodano: 2013-01-23, 15:31 ]
Niestety sytuacja dalej wygląda tak samo, mając podłączonego PC'ta bezpośrednio kablem z TP-linkiem, dalej występują lagi w grze np. BF3, strony nie wczytują się od razu. Może jak zamianie miejscami te dwa urządzenia to może coś da się stwierdzić czy któryś z tych urządzeń po prostu się nie psuje?