Czy 12.5 km jest do zrobienia?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gites
Początkujący użytkownik forum

Czy 12.5 km jest do zrobienia?

Post autor: gites »

Witam,
Chodzi o obszary wiejskie. Jedyną dobrą informacją jest to, że zarówno stacja bazowa jak i "abonent" znajdują się na wzniesieniach dość wysoko ponad średnią wysokością terenu.
Na stacji bazowej obecne są AERO2 (900 MHz) oraz PLAY (2100 MHz). Czy jest jakakolwiek szansa na to, że przy użyciu anteny z odpowiednim zyskiem (tylko bez puszczania wodzy fantazji), da się dostać do tej stacji bazowej? A jeśli się nawet uda to czy nie będzie jakichś katastrofalnych wartości ping'ów ze względu na znaczny dystans?
Dzięki za dyskusję,
Pozdrawiam / Gites
pawelj5
Stały użytkownik forum

Re: Czy 12.5 km jest do zrobienia?

Post autor: pawelj5 »

Łączyłem się przy użyciu anteny zewnętrznej na częstotliwości 2100MHz na odległość 12km. Internet chodził do 1Mb/s, ale ogólnie było słabo. Teraz łączę się na częstotliwości 900MHz. Nadajnik jest na wzniesieniu, brak po drodze przeszkód terenowych, odległość 23km, antena ATK-10 z 15m kabla H-155. Siła sygnału 64%. Przy takiej konfiguracji w Plusie prędkości dochodzą do 11Mb/s, ale to oczywiście zależy od pory dnia i obciążenia sieci. Aero2 również chodzi bezproblemowo. Pingi 80-140ms w zależności od obciążenia sieci.
Awatar użytkownika
gites
Początkujący użytkownik forum

Post autor: gites »

Rozumiem, że wspomniane 900 MHz jest dla UMTS/HSPA/HSPA+ w stacji do której się podłączasz? Jeśli tak, to dobra wiadomość, bo już myślałem, że do osiągnięcia jakichś zadowalających prędkości muszę działać na 2100 MHz.
Pozdrawiam / Gites
pawelj5
Stały użytkownik forum

Post autor: pawelj5 »

Im mniejsza częstotliwość tym większy zasięg. Na 900MHz powinieneś bez problemu się połączyć, ale ze względu na to, że o różnych porach nadajniki są różnie obciążane warto sprawdzić jak to działa na obu częstotliwościach. Testy warto wykonać przez cały tydzień o różnych porach. Wybierz częstotliwość na której prędkości są bardziej stabilne. Co z tego że nad ranem uzyskasz te 11MB/s przy pobieraniu, jeżeli wieczorem uzyskasz jedynie 0,07Mb/s przy wysyłaniu? Maksymalne wartości nie są tak ważne. Ważne aby przez całą dobę były mniej więcej zbliżone.
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

Post autor: Edm65 »

Antena TRANS-DATA GSM/DCS/UMTS KYZ8,2/9,5
Zewnętrzna kierunkowa,
Szerokopasmowa 806-960MHz, 1710-2500MHz (GSM/DCS/UMTS),
Zysk 8,2 dBi (806-960MHz) oraz 9,5 dBi (1710-2500MHz).
Niski współczynnik VSWR <1.5,

Mam taką pozostałość po telefonie stacjonarnym i dodatku rozebrałem ją z ciekawość i :szok: taka prosta konstrukcja ,trochę rurek i cyny ,a pod modemem USB Huawei E3131 mam full kresek :D ino trzeba było dorobic-zmienić kabel z wtyczką
Obrazek

Jak czas pozwoli to zrobię foto i schemat-rysunek tej anteny :ok:

Polecam tym co mają od siebie daleko nadajniki :zdrowko:
Najlepszym nauczycielem jest życie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jak daleko masz do nadajnika, z jakiej taryfy korzystasz w Play( data czy głosowa) ? Zasięg w kreskach nic nam tu nie mówi. Wiarygodne dane to ile dBm, CSQ , ile procent. Aby zobaczyć co ta antena potrafi trzeba zmierzyć te parametry na samym modemie(na zewnątrz) i z anteną. Dopiero wtedy można wydać opinię.( Co według Ciebie znaczy"mają od siebie daleko nadajniki? 1km, czy może 20km, wszystko jest względne )
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Jak daleko masz do nadajnika, z jakiej taryfy korzystasz w Play( data czy głosowa) ? Zasięg w kreskach nic nam tu nie mówi. Wiarygodne dane to ile dBm, CSQ , ile procent. Aby zobaczyć co ta antena potrafi trzeba zmierzyć te parametry na samym modemie(na zewnątrz) i z anteną. Dopiero wtedy można wydać opinię.( Co według Ciebie znaczy"mają od siebie daleko nadajniki? 1km, czy może 20km, wszystko jest względne )
Jedno dodam lubie pisać prawde-to wszystko masz z orginałem oprogramowaniem ale tylko kreski jak w tel. ale dzieki tym co zrobili ten program z mojej strony szacunek :zdrowko:
podam swoje od nadajnika w prostej lini 9km 74% -59dBm CSQ=27 choć od zmiany pogody też widze wachania i nie kiedy bardzo cieki net.
matek451
Guru bezprzewodowy

Oczywiście piszesz o Play w taryfie data(internetowej) a nie głosowej. W tej drugiej Play korzysta z roamingu innych sieci, także w połączeniach z netem. Na jakiej częstotliwości te osiągi i jak bez anteny?
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

matek451Tu masz info co do mojego startera w Play:
Jaka antena? tą co dodałem-gdybym ją nie testował to bym ją obecnie nie miał i też nie polecał :ok:
matek451
Guru bezprzewodowy

Żeby wydać opinie o antenie trzeba znać konkrety. Pytałem o częstotliwość,na jakiej się łączysz z tym BTS-em (2100MHz czy 900MHz) i czy to na pewno jest BTS PLAY(CID,LAC), stąd pytanie o rodzaj taryfy. Zasięg z anteną trzeba porównać z zasięgiem na zewnątrz bez anteny. Dopiero te wyniki pokażą jaki jest faktyczny zysk anteny na konkretnej częstotliwości. Czy próbowałeś innej anteny kierunkowej na konkretne pasmo ? Dopiero wtedy twoje zachwyty będą uzasadnione i mozna ja z czystym sumieniem polecać.
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

matek451 Nie chce dla Ciebie nic żle, nie pytam Ciebie o wiedze, w tej dziedzinie, ale na antenach zjadłem zęby, zaczynałem od odbiorników detektorowych potem przyszły czasy na CB-radio ,a dziś jak trzeba to pomagam i nie od parady czy od picu, a jak wiem swoje że ta antena jest super to moje zdanie i myślę ze ktoś dołączy do rozmowy co też z nią eksperymentował i rozmowa na ten temat zrobi się merytoryczna dyskusja...
matek451
Guru bezprzewodowy

Do merytorycznej dyskusji potrzebne są konkretne dane, wyniki testów a nie subiektywne odczucia , czy bezgraniczna wiara we własną wiedzę i umiejętności. Ty piszesz jaka ta antena jest super nie podając żadnych wyników i porównań . Tak się nie da wydać obiektywnej opinii. Dyskutujmy o faktach a ty uporczywie nie odpowiadasz na moje pytania abym mógł wyrobić sobie i innym obiektywną opinię o tym produkcie. Uważasz , że skoro jesteś fachowcem to mam przyjąć twoją opinię za pewnik. Najlepszą rekomendacją dla tej anteny będzie przedstawienie niezależnych testów , które mam nadzieję przedstawisz.
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

Dodam na koniec tyle teraz mam

Kod: Zaznacz cały

Moc: -61dBm, 83%, CSQ 26 z anteną 
bez niej 
Moc: -109dBm, 6%, CSQ 2 .
Na koniec dyskusji jak ktoś dołączy co ma taką antenę to dopiero można coś pisać.
Dziś jedno mnie nauczyło, że nie warto się chwalić, bo potem z igły widły i niedowiarki.
Ostatnio zmieniony 2013-02-14, 18:51 przez Edm65, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Edm65 pisze:Dodam na koniec tyle teraz mam
Czy modem bez anteny jest w tym samym miejscu co antena?

50dB zysku na antenie tego typu nie jest możliwe więc ...
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

To jest świadectwo twojej fachowości . Z twoich danych zysk 47 dBi dla tej anteny, to megamistrzostwo Świata, poprostu cud, wbrew prawom fizyki. I to wszystko na antenie , której producent podaje 8-9dBi. Łatwo być niedowiarkiem. To jest poważne forum a nie bajkopisarstwo. Dane tej anteny ze strony Dipola http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 741030.htm
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

Gdyby było stabilne to bym też napisał.
Robiłem przed chwilą
89dBm, 38%, CSQ 12

Tak widać w tym Top_netinfo, a z kłamstwa co mnie przyjdzie ani złotówka do kieszenie nie wpadnie a tez producentem anteny nie jestem!
matek451 a na to słowo bajkopisarstwo uważaj bardzo, bo nie jesteś prokuratorem :nienie:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Edm65 pisze:Robiłem przed chwilą
89dBm, 38%, CSQ 12
Ale co robiłeś, czym i w jakich warunkach?
Edm65 pisze:a na to słowo bajkopisarstwo uważaj bardzo, bo nie jesteś prokuratorem
Bez wycieczek osobistych proszę!
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

wojteks Zawsze używam tego programu Top_netinfo.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Edm65 pisze:Zawsze używam tego programu Top_netinfo.
Program tylko odczytuje dane z modemu, reszta to modem, kabel, antena a pisząc "robiłem" nie bardzo wiadomo co robisz.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Tutaj nikt nie chce Cie obrażać, wyluzuj. Od wczoraj proszę Cię o konkrety. Twoje odpowiedzi są zdawkowe i nieprecyzyjne w przeciwieństwie do moich pytań. W kwestii anten na tym forum staramy się uzyskać na forum maksimum informacji , bo w sieci sprzedaje się wiele pseudoanten.
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:a pisząc "robiłem" nie bardzo wiadomo co robisz.
Tu masz całkowitą rację :brawa:
Odczyt robię jak coś się dzieje nie tak inaczej jak fiksuje net a tak używam oryginalnego programu.
Z anteną nie latam bo jest zamontowana na stałe choć w planach mam dodać obrotnicę i zrobienie takach anten cztery i podłączenie ze sobą ale w zimę nie czas na to.
Powód jasny że sygnał nie jest stabilny , że takie dziwne odczyty to nie zwracałem na to uwagi
do puki nie miałem tego programu Top_netinfo .Co do wypowiedzi jednego to dodam że w zyciu w tej dziedzinie chyba nic go nie zaskoczyło ,a mnie tak np.łączność na paśmie CB za pomocą ręczniaka na odległość 1200 km i antena zwykły bat pałka,to nie dziwie się jak sygnał z nadajników GSM taki też nie równy i też nie wiadomo kiedy awaria lub coś naprawiają .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Edm65 pisze:łączność na paśmie CB za pomocą ręczniaka na odległość 1200 km i antena zwykły bat pałka,
To zupełnie inna czasoprzestrzeń, nie porównuj CB (27Mhz) do UMTS 2100MHz (to już mikrofale dla krótkofalowca). GSM/WCDMA ma mocne ograniczenia czasowe i łączności z powiedzmy ponad 36 km nie są możliwe (co prawda są stacje GSM z podwójną szczeliną czasową i wtedy 72km da sie zrobić połaczenie głosowe).
Edm65 pisze:to nie dziwie się jak sygnał z nadajników GSM taki też nie równy
Co prawda w UMTS moze występować "oddychanie" komórek ale bez przesady, takich skoków nie będzie.
Edm65 pisze:też nie wiadomo kiedy awaria lub coś naprawiają
No tego się nie zmieni, czasami rozmowa z BOK na to pomaga.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Antenę stosujemy nie po to aby nas coś zaskoczyło, tylko aby uzyskać zadowalające, stabilne parametry połączenia. Dopuszczalne są wahania zasięgu ze względu np. pogoda ale w granicach kilku dBi. Tutaj nie bijemy rekordów, to nie krótkofalarstwo. Przeczysz sam sobie pisząc, że sygnał niestabilny. Trzeba rozróżnić też stan awarii czy modernizacji BTS-a . bo wówczas wyniki nie są miarodajne. Na dobrej antenie kierunkowej, na określone pasmo zasięg jest w miarę stabilny. Natomiast pozostałe parametry połączenia są zależne od wielu innych czynników.
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:(to już mikrofale dla krótkofalowca).
Znam częstotliwości krótkofalowców i grono krótkofalowców.
matek451 Widzę inną rozmowę metryczną i to oko cieszy ale pisałem tez o tym Poczytaj a tak nie pisz! Przeczysz sam sobie pisząc, że sygnał niestabilny
Faktycznie to wszystko mam w tyłku mnie neta szybkiego do ściągania filmów itd nie trzeba ino żeby chodził w miarę za dwa lata obok mojego domu będzie światłowód to będę i będę miał
stałe łącze i jak kiedyś spokój z tym, ale teraz jest jak jest i trzeba kombinować zęby był w miarę ok.
PS. matek451 Nie pacz na teorię ino na praktykę,bo w teorii za sekundę jesteś na księżycu a w praktyce nie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Miałem na myśli, że pisząc o niestabilności sygnału podajesz raz -59 dBm potem -89dBm a to jest sprzeczne z tą skutecznością anteny. Antena jeżeli jest skuteczna to utrzymywałaby te -59 dBi+/- kilka dBi, a tu spadek zasięgu o 30 dBi . Nie zastanowił Cię , że może łączysz się z innym BTS-em. Ona ma wg producenta bardzo szeroki kąt promieniowania w poziomie 90*/900MHz i 70*/2100MHz, trudną ją nazwać kierunkową. Ale tego nie stwierdzisz gdy nie podasz z TNI CID i LAC BTS-a , z którym (którymi) się łączysz. To, że nie potrzebujesz szybkiego neta nie ma wpływu na ocenę tej anteny. Z tego forum korzystają ludzie, do których światłowód nie trafi nigdy. Poszukują informacji o antenach, które zapewnia im dostęp do internetu 3G. Dlatego staram się uzyskać jak najwiarygodniejsze informacje dotyczące tej anteny.
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Z tego forum korzystają ludzie, do których światłowód nie trafi nigdy. Poszukują informacji o antenach, które zapewnia im dostęp do internetu 3G. Dlatego staram się uzyskać jak najwiarygodniejsze informacje dotyczące tej anteny.
Jak tak będziesz pisał zemną to na prawdę zapomnę o sprawie co napisałeś na mój temat :ok:
Bo pomoc innym nie dla zysku to rozumie bo tak trzeba robić, a nie myśleć tylko o sobie,
więc też w ciemno nie chcę doradzać co nie jest ok, bo to nie sprawiedliwe.Jeśli ma ktoś kto Tobie ją pożyczy to po testuj nie pacz na obliczenia tylko test w praktyce.
Teraz zima to odkładam to na wiosnę
Obrazek
Tak najlepiej będzie sprawiedliwie!
Ps.Więcej bym pokazał ale szpiegów tu też nie brakuje ino jak hieny czekają na gotowe i po tym na innych kasę bić.
matek451
Guru bezprzewodowy

Tak jak przypuszczałem korzystasz z taryfy głosowej w Playu. Z podanych CID , dwa należą do BTSów T-Mobile(Myszków) a jeden do BTS Orange(Włodowice). Wszystko to GSM. Korzystasz więc z internetu 2G od Play, który w ramach roamingu łączy z BTS-ami tej sieci. Na dodatek "dzięki" tej antenie skacze między nimi, stąd zmiana zasięgu. Czy zdajesz sobie sprawę , że w Myszkowie Play ma własne BTS-y UMTS900MHz , z których przy pomocy dobrej anteny kierunkowej na to pasmo miał byś internet 3G nie czekając na ten wymarzony światłowód. Oczywiście potrzeba jeszcze dobrze skonfigurować modem za pomocą TNI(lub Mobile Partnera) na odpowiednie pasmo i wyłączyć roaming. A o tej antenie mam już wyrobione zdanie, cóż potwierdza się to co napisałem, jest" wybitnie" kierunkowa i do wszystkiego czyli do ..... Jesteś tu nowy, więc bez obrazy, poczytaj jeszcze to forum. Wtedy z czystym sumieniem dzięki nabytej wiedzy będziesz mógł polecać naprawdę dobre anteny
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Czy zdajesz sobie sprawę , że w Myszkowie Play ma własne BTS-y UMTS900MHz
Tak bo mieszkam blisko Myszkowa. BTS znajduje się na górce w Myszkowie, na prywatnym domu, akurat dziś byłem w Myszkowie, u kumpla i na ten temat rozmawiali my.
matek451 pisze:A o tej antenie mam już wyrobione zdanie, cóż potwierdza się to co napisałem, jest" wybitnie" kierunkowa i do wszystkiego czyli do .....
Co do tej anteny żeby osobiście wydać opinię musisz ją sam przetestować !
matek451 pisze:Jesteś tu nowy, więc bez obrazy, poczytaj jeszcze to forum. Wtedy z czystym sumieniem dzięki nabytej wiedzy będziesz mógł polecać naprawdę dobre anteny
To fakt że jestem nowy i też nie mam na temat GSM takiej wiedzy ,żebym powiedział że wszystko wiem ,a też dlatego że nie każdy uczy się wszystkiego ,choć teorię wykorzystuję w 20% ,a praktykę 80%.
Ps. to mnie że mam 2G zasmuciło i antena przestawiona i dodam foto

Obrazek
Obrazek
Choć HSPA nie stabilna,WCDMA stabilna
matek451
Guru bezprzewodowy

Łączysz się z BTS -em Play UMTS900 w Myszkowie przy ul.Partyzantów 4( komin firmy Światowit). Jak daleko masz do niego ? Moc sygnału, którą pokazałeś to na tej antenie czy bez anteny? UMTS900 od Play jest też we Włodowicach(Urząd Gminy) może masz do niego bliżej.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Edm65 pisze:Choć HSPA nie stabilna,WCDMA stabilna
Zastanawiasz się czasami nad tym co piszesz?
ODPOWIEDZ