Antena maxdata, czy warto??

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rolec
Użytkownik forum

Antena maxdata, czy warto??

Post autor: rolec »

Posiadam Huawei e1823 z t-mobile, rozdzielam go tp-linkiem MR3420, mieszkam 700m od stacji bazowej. Dotychczas miałem zasięg nie większy niż 30% i internet chodził max 1Mb/s. Poczytałem trochę to forum zakupiłem aktywnego huba usb i podnisłem modem o metr w górę, zasięg teraz nie spada poniżej 40%, jednak nie przekracza 50%, a prędkość jest w granicach 3-5Mb/s. Pojawia się pytanie czy jak kupię antenę Maxdata wraz z konektorem do mojego modemu i wystawię tę antenę jeszcze kilka metrów wyżej na dach to zasięg i prędkość znowu się poprawią?? Może ktoś miał podobny sprzęt i opisze skutki takiej konfiguracji.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Antena maxdata, czy warto??

Post autor: key »

rolec pisze: Pojawia się pytanie czy jak kupię antenę Maxdata wraz z konektorem do mojego modemu
Ktora antena konkretnie (link)? Na jakiej czestotliwosci laczysz sie z BTSem?
Nie pomagam na PW.
rolec
Użytkownik forum

to jest ta antena: http://lepszy-zasieg.pl/oryginalna-ante ... 970-zestaw akurat tu ma inny konektor, ale widziałem oferte z konektorem do mojego modemu. a częstotliwość to UMTS 2100, jeśli to o to chodzi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Pasmo : 698-800, 800-960, 1700-2700 MHz
Polaryzacja : V pionowa
Impedancja wyjściowa [Om] : 50
Opakowanie : zabezpieczona folią ochronną, zapakowana w kartonowe pudełko
Masa z opakowaniem[kg] : 1,9
Długość anteny[m] : 0,65
Długość przewodu antenowego[m] : 10
Szmelc. Na LogPer za krotka, najprdawdopodobniej 3 dipole, brak wykresow dopasowania, wzmocnienia w przestrzeni i czestotliwosci. Daruj sobie ten wynalazek. Kup dedykowany panel na 2.1GHz z krotkim kablem.
Nie pomagam na PW.
rolec
Użytkownik forum

To mógłbyś dać linka do czegoś co by pasowało do mojego modemu i było skuteczne??
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie pomagam na PW.
rolec
Użytkownik forum

no dzięki ;p tylko powiedzcie co ta antena powinna mieć i jakie parametry.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Juz bylo:
key pisze:Kup dedykowany panel na 2.1GHz z krotkim kablem.
Nie pomagam na PW.
rolec
Użytkownik forum

Jeszcze jedno pytanie. Bo w przyszłości chciałbym zmienić internet na Cyfrowy Polsat LTE, więc dedykowana antena chyba by się nie sprawdziła. Znalazłem coś takiego: http://www.anteny.net/najmocniejszy-zes ... -1285.html czy to jest warte zainteresowania??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rolec pisze:czy to jest warte zainteresowania?
Trzymaj się od tego producenta z daleka.
Nie pomagam na PW!
rolec
Użytkownik forum

A co z tym producentem nie tak?? Znacie jakieś anteny innych producentów które by obsługiwały częstotliwości UMTS 1800 i 2100?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

rolec pisze:czy to jest warte zainteresowania??
Nie. Pisalem wyraznie "PANEL".
rolec pisze:A co z tym producentem nie tak?
Sprzedaje zlom. Nie ma zielonego pojecia co sprzedaje....
rolec pisze:Znacie jakieś anteny innych producentów które by obsługiwały częstotliwości UMTS 1800 i 2100?
Nie ma czegos takiego - przynajmniej w cywilnej cenie. Kup panel za 100 PLN, potem zmienisz.
Nie pomagam na PW.
rolec
Użytkownik forum

Z góry zapytam jaką więc jaką antenę do LTE??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rolec pisze:jaką antenę do LTE?
Od kilku dni jest kilkanaście tematów o antenach do LTE, nic nowego nikt tu nie napisze.
Nie pomagam na PW!
encholex
Stały użytkownik forum

Post autor: encholex »

wojteks pisze:Od kilku dni jest kilkanaście tematów o antenach do LTE, nic nowego nikt tu nie napisze.
Ja pewnie też jestem już na widelcu, ale tylko dlatego że nie uzyskałem sensownej odpowiedzi dlaczego ta antena nie i dlaczego ten producent nie... Wiem, że zaraz pewnie dostanę odpowiedź typu: "Chcesz ją - to sobie ją kup i nie zawracaj nam głowy, ale później nie miej pretensji"
Wiem że z nas jest banda matołów co się nic nie znają, ale czasem poprzyjcie swoje odpowiedzi pewnymi dowodami, a nie tylko: "nie, bo nie", "bo to złom". Pewnie są jakieś parametry które Wam to mówią, a może po prostu doświadczyliście tych anten. Już nawet wystarczy przyznanie się że miałeś tą antenę i ją przetestowałeś.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

encholex pisze:a może po prostu doświadczyliście tych anten.
Doświadczyłem i to jeszcze w czasach WiFi gdzie 3G mało kto uzywał, nigdy tego producenta nie polecę nawet jakby robił cudowne anteny.
encholex pisze:Pewnie są jakieś parametry które Wam to mówią
Parametry wzięte z sufitu.
Nie pomagam na PW!
rolec
Użytkownik forum

Teraz to już nic nie wiem, namieszaliście mi w głowie kompletnie :gwiazdki: wiem tylko że najlepsze anteny to panelowe z krótkim kablem :P . To podpowiedzcie kilku producentów anten godnych polecenia.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W czasach gdy byłem nieoświecony kupiłem od Y... panel na UMTS2100 MHz. Nie zyskałem za wiele na poprawie sygnału z Plusa( odległość od BTS-a 6 km), jedynie przeniosłem miejsce poboru sygnału na dach. Dopiero zakup anteny innego producenta rozwiązał problem a ta producenta spod Tarnowa leży na strychu (nie jestem bezczelny i nie sprzedałem jej dalej). A takie wynalazki jak ta parabola to lipa do kwadratu. Antenę kupuj pod konkretną częstotliwość, jeśli coś jest do wszystkiego to do niczego.
rolec
Użytkownik forum

Zgadzam się z tym że jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego i wiem już jakich producentów nie kupować :P jakie więc kupować??
encholex
Stały użytkownik forum

Generalnie radzą od Cybertecha, ale do LTE nie mają dualnych, więc trzeba kupić dwie. Do producenta się przekonałem bo mam jego 17dBi na UMTS i bardzo sobie chwalę. Gdyby miał tak 17-18dBi to bym się nie zastanawiał, ale 15dBi u mnie może nie wystarczyć i dlatego jeszcze nie zdecydowałem się na zakup.

A tak na marginesie jeżeli masz dużo miejsca, kasy i uważasz że nie będzie szpecić to jest w miarę dobrej cenie antena marki Kathrein, czyli chyba czołowego światowego producenta anten. W sumie jest to antena którą dają na BTS'y ;) http://allegro.pl/antena-sektorowa-kath ... 73752.html Owszem, oferowana przez tarnów, ale to nie ich antena. Polaryzacje takie same jak w BTS'ach i jakie wzmocnienie :)
rolec
Użytkownik forum

http://www.cybertech.com.pl/ Zrozumiałem że anteny z tej stronki są godne polecenia. Dziękuję za pomoc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

encholex pisze:ale tylko dlatego że nie uzyskałem sensownej odpowiedzi dlaczego ta antena nie
Dostales. Wystarczy czytac ze zrozumieniem.... :cry:
encholex pisze:Pewnie są jakieś parametry które Wam to mówią,
Sa. Pisalem o tym pare postow wyzej:
key pisze:Na LogPer za krotka, najprawdopodobniej 3 dipole, brak wykresow dopasowania, wzmocnienia w przestrzeni i czestotliwosci. Daruj sobie ten wynalazek.
Nie pomagam na PW.
rolec
Użytkownik forum

http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html W najbliższym czasie kupię tę antenę. Jeśli ktoś jej nie poleca lub poleca to niech napisze dlaczego. Mile widziane też recenzje ludzi użytkujących tę antenę.
encholex
Stały użytkownik forum

key pisze: ... ...
:padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: jak to dobrze że jest key
encholex
Stały użytkownik forum

key pisze:Szmelc. Na LogPer za krotka, najprdawdopodobniej 3 dipole, brak wykresow dopasowania, wzmocnienia w przestrzeni i czestotliwosci. Daruj sobie ten wynalazek. Kup dedykowany panel na 2.1GHz z krotkim kablem.
Przecież to antena Huawei ... podejrzewasz że sam producent modemów robił by szmelc anteny?

Oczywiście jeżeli trzeba tylko do 2100MHz to faktycznie dedykowany panel, bo będzie lepszy zysk, ale że sam Huawei zrobi niedopasowaną antenę ? to już chyba za daleko z "nastawieniem"...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

encholex pisze:podejrzewasz że sam producent modemów robił by szmelc anteny?
Nic nie podejrzewam. Wykresy sa odpadem uruchamiania konstrukcji - jesli ich nie ma to:
1.) antena jest tak beznadziejna, ze nie ma czym sie chwalic.
2.) nie projektowal jej nikt, kto ma pojecie o tym co robi.
Nie pomagam na PW.
encholex
Stały użytkownik forum

Ok... Może po prostu wykresy są, ale na stronie producenta. Teraz nie mam czasu szukać. Jak coś będę miał, to dam znać.. Chodzi mi tylko o to że Huawei już kurcza powinien wiedzieć co robi...
ODPOWIEDZ