Antena maxdata, czy warto??
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Antena maxdata, czy warto??
Posiadam Huawei e1823 z t-mobile, rozdzielam go tp-linkiem MR3420, mieszkam 700m od stacji bazowej. Dotychczas miałem zasięg nie większy niż 30% i internet chodził max 1Mb/s. Poczytałem trochę to forum zakupiłem aktywnego huba usb i podnisłem modem o metr w górę, zasięg teraz nie spada poniżej 40%, jednak nie przekracza 50%, a prędkość jest w granicach 3-5Mb/s. Pojawia się pytanie czy jak kupię antenę Maxdata wraz z konektorem do mojego modemu i wystawię tę antenę jeszcze kilka metrów wyżej na dach to zasięg i prędkość znowu się poprawią?? Może ktoś miał podobny sprzęt i opisze skutki takiej konfiguracji.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Antena maxdata, czy warto??
Ktora antena konkretnie (link)? Na jakiej czestotliwosci laczysz sie z BTSem?rolec pisze: Pojawia się pytanie czy jak kupię antenę Maxdata wraz z konektorem do mojego modemu
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
to jest ta antena: http://lepszy-zasieg.pl/oryginalna-ante ... 970-zestaw akurat tu ma inny konektor, ale widziałem oferte z konektorem do mojego modemu. a częstotliwość to UMTS 2100, jeśli to o to chodzi.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Szmelc. Na LogPer za krotka, najprdawdopodobniej 3 dipole, brak wykresow dopasowania, wzmocnienia w przestrzeni i czestotliwosci. Daruj sobie ten wynalazek. Kup dedykowany panel na 2.1GHz z krotkim kablem.Pasmo : 698-800, 800-960, 1700-2700 MHz
Polaryzacja : V pionowa
Impedancja wyjściowa [Om] : 50
Opakowanie : zabezpieczona folią ochronną, zapakowana w kartonowe pudełko
Masa z opakowaniem[kg] : 1,9
Długość anteny[m] : 0,65
Długość przewodu antenowego[m] : 10
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
To mógłbyś dać linka do czegoś co by pasowało do mojego modemu i było skuteczne??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
http://url9.de/whC prowadzi n.p. do http://www.cybertech.com.pl/
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
no dzięki ;p tylko powiedzcie co ta antena powinna mieć i jakie parametry.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Juz bylo:
key pisze:Kup dedykowany panel na 2.1GHz z krotkim kablem.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Jeszcze jedno pytanie. Bo w przyszłości chciałbym zmienić internet na Cyfrowy Polsat LTE, więc dedykowana antena chyba by się nie sprawdziła. Znalazłem coś takiego: http://www.anteny.net/najmocniejszy-zes ... -1285.html czy to jest warte zainteresowania??
- wojteks
- *** Administrator ***
Trzymaj się od tego producenta z daleka.rolec pisze:czy to jest warte zainteresowania?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A co z tym producentem nie tak?? Znacie jakieś anteny innych producentów które by obsługiwały częstotliwości UMTS 1800 i 2100?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie. Pisalem wyraznie "PANEL".rolec pisze:czy to jest warte zainteresowania??
Sprzedaje zlom. Nie ma zielonego pojecia co sprzedaje....rolec pisze:A co z tym producentem nie tak?
Nie ma czegos takiego - przynajmniej w cywilnej cenie. Kup panel za 100 PLN, potem zmienisz.rolec pisze:Znacie jakieś anteny innych producentów które by obsługiwały częstotliwości UMTS 1800 i 2100?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Z góry zapytam jaką więc jaką antenę do LTE??
- wojteks
- *** Administrator ***
Od kilku dni jest kilkanaście tematów o antenach do LTE, nic nowego nikt tu nie napisze.rolec pisze:jaką antenę do LTE?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Ja pewnie też jestem już na widelcu, ale tylko dlatego że nie uzyskałem sensownej odpowiedzi dlaczego ta antena nie i dlaczego ten producent nie... Wiem, że zaraz pewnie dostanę odpowiedź typu: "Chcesz ją - to sobie ją kup i nie zawracaj nam głowy, ale później nie miej pretensji"wojteks pisze:Od kilku dni jest kilkanaście tematów o antenach do LTE, nic nowego nikt tu nie napisze.
Wiem że z nas jest banda matołów co się nic nie znają, ale czasem poprzyjcie swoje odpowiedzi pewnymi dowodami, a nie tylko: "nie, bo nie", "bo to złom". Pewnie są jakieś parametry które Wam to mówią, a może po prostu doświadczyliście tych anten. Już nawet wystarczy przyznanie się że miałeś tą antenę i ją przetestowałeś.
- wojteks
- *** Administrator ***
Doświadczyłem i to jeszcze w czasach WiFi gdzie 3G mało kto uzywał, nigdy tego producenta nie polecę nawet jakby robił cudowne anteny.encholex pisze:a może po prostu doświadczyliście tych anten.
Parametry wzięte z sufitu.encholex pisze:Pewnie są jakieś parametry które Wam to mówią
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Teraz to już nic nie wiem, namieszaliście mi w głowie kompletnie
wiem tylko że najlepsze anteny to panelowe z krótkim kablem
. To podpowiedzcie kilku producentów anten godnych polecenia.

-
- Guru bezprzewodowy
W czasach gdy byłem nieoświecony kupiłem od Y... panel na UMTS2100 MHz. Nie zyskałem za wiele na poprawie sygnału z Plusa( odległość od BTS-a 6 km), jedynie przeniosłem miejsce poboru sygnału na dach. Dopiero zakup anteny innego producenta rozwiązał problem a ta producenta spod Tarnowa leży na strychu (nie jestem bezczelny i nie sprzedałem jej dalej). A takie wynalazki jak ta parabola to lipa do kwadratu. Antenę kupuj pod konkretną częstotliwość, jeśli coś jest do wszystkiego to do niczego.
-
- Użytkownik forum
Zgadzam się z tym że jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego i wiem już jakich producentów nie kupować
jakie więc kupować??

-
- Stały użytkownik forum
Generalnie radzą od Cybertecha, ale do LTE nie mają dualnych, więc trzeba kupić dwie. Do producenta się przekonałem bo mam jego 17dBi na UMTS i bardzo sobie chwalę. Gdyby miał tak 17-18dBi to bym się nie zastanawiał, ale 15dBi u mnie może nie wystarczyć i dlatego jeszcze nie zdecydowałem się na zakup.
A tak na marginesie jeżeli masz dużo miejsca, kasy i uważasz że nie będzie szpecić to jest w miarę dobrej cenie antena marki Kathrein, czyli chyba czołowego światowego producenta anten. W sumie jest to antena którą dają na BTS'y
http://allegro.pl/antena-sektorowa-kath ... 73752.html Owszem, oferowana przez tarnów, ale to nie ich antena. Polaryzacje takie same jak w BTS'ach i jakie wzmocnienie 
A tak na marginesie jeżeli masz dużo miejsca, kasy i uważasz że nie będzie szpecić to jest w miarę dobrej cenie antena marki Kathrein, czyli chyba czołowego światowego producenta anten. W sumie jest to antena którą dają na BTS'y

-
- Użytkownik forum
http://www.cybertech.com.pl/ Zrozumiałem że anteny z tej stronki są godne polecenia. Dziękuję za pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dostales. Wystarczy czytac ze zrozumieniem....encholex pisze:ale tylko dlatego że nie uzyskałem sensownej odpowiedzi dlaczego ta antena nie

Sa. Pisalem o tym pare postow wyzej:encholex pisze:Pewnie są jakieś parametry które Wam to mówią,
key pisze:Na LogPer za krotka, najprawdopodobniej 3 dipole, brak wykresow dopasowania, wzmocnienia w przestrzeni i czestotliwosci. Daruj sobie ten wynalazek.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html W najbliższym czasie kupię tę antenę. Jeśli ktoś jej nie poleca lub poleca to niech napisze dlaczego. Mile widziane też recenzje ludzi użytkujących tę antenę.
-
- Stały użytkownik forum
key pisze: ... ...

-
- Stały użytkownik forum
Przecież to antena Huawei ... podejrzewasz że sam producent modemów robił by szmelc anteny?key pisze:Szmelc. Na LogPer za krotka, najprdawdopodobniej 3 dipole, brak wykresow dopasowania, wzmocnienia w przestrzeni i czestotliwosci. Daruj sobie ten wynalazek. Kup dedykowany panel na 2.1GHz z krotkim kablem.
Oczywiście jeżeli trzeba tylko do 2100MHz to faktycznie dedykowany panel, bo będzie lepszy zysk, ale że sam Huawei zrobi niedopasowaną antenę ? to już chyba za daleko z "nastawieniem"...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nic nie podejrzewam. Wykresy sa odpadem uruchamiania konstrukcji - jesli ich nie ma to:encholex pisze:podejrzewasz że sam producent modemów robił by szmelc anteny?
1.) antena jest tak beznadziejna, ze nie ma czym sie chwalic.
2.) nie projektowal jej nikt, kto ma pojecie o tym co robi.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Ok... Może po prostu wykresy są, ale na stronie producenta. Teraz nie mam czasu szukać. Jak coś będę miał, to dam znać.. Chodzi mi tylko o to że Huawei już kurcza powinien wiedzieć co robi...