Potrzebuję rady

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cordx
Początkujący użytkownik forum

Potrzebuję rady

Post autor: cordx »

Witam. Ostatnio korzystałem z Aero2 ale niestety wysiadło, problem opisałem tu. Zastanawiam się co w mojej okolicy może być najlepsze przynajmniej w teorii? Mieszkam w miejscowości Dzięciary, zapoznajcie się z mapką.
Aktualnie włożyłem w modem kartę PLAY ONLINE, anteny już mi się nie chciało przestawiać, jest ustawiona na BTS Aero2 Rozprza ul. Sportowa widoczny na mapie. Dodam, że ten i jego "kolega" obok z Plusa nie są przez nic zakłócane, zaś między mną a tymi z Orange i Play na AL. 900 Lecia jest niewielkie wzniesienie, przez które nie mam z nimi bezpośredniego kontaktu wzrokowego.
Zrobiłem speedtest:
Obrazek
Wydaje mi się, że jest blokada do 1 Mb/s? Bo robiąc test wyglądało tak jakby chciało iść dalej a nie mogło :)
Jutro postaram się przetestować Plusa i Orange na kartę, ale tu moje kolejne pytania. Czy prędkości, które uzyskam będą maksymalne czy są one blokowane do pewnego poziomu przez operatorów? Czy te testy mają się jakoś do ofert CDMA oferowanych przez Plus i Orange? Dodam, że dawniej miałem OFP a później OF w CDMA i w godzinach szczytu chodziło to słabo, potrafiło spaść do 30 kb/s. Miałem router MV410R bez anteny zewnętrznej, z resztą mam go nadal więc zapytam też czy Plus CDMA będzie chodził pod nim czy trzeba będzie kupić inny?
W zasadzie to byłbym skłonny wrócić do CDMA głównie ze względu na darmowe nocki ale chciałbym usłyszeć zdanie osób bardziej rozeznanych w temacie :)
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Potrzebuję rady

Post autor: jakubd »

No toś odkrył amerykę. Od zawsze jest w Play limit 1 Mbit/s, z możliwości wykupu 4 Mbit/s.
Inni operatorzy przed lejkiem nie stosują blokad prędkości - uzyskasz maksymalną prędkość dostępną w danej chwili na twoim sektorze nadajnika. Najczęściej między 20 a 50% maksymalnej przepustowości (bardzo rzadko uzyskuje się maks).
cordx

W takim razie przepraszam za moją niewiedze. Skoro prędkości mogą być sporo lepsze to chyba nie opłaca się bawić w CDMA. Dawniej z takiego modemu jak korzystam teraz to mogłem co najwyżej złapać EDGE... dobrze, że już jest lepiej. Teraz mam w czym wybierać i przyszłe testy z innymi operatorami chyba sporo mi powiedzą. Jak na razie Play sprawuje się całkiem przyjemnie, mają niezłą ofertę na abonament z jednym minusem, tj. ten blok do 2 Mb/s. Orange też ma całkiem niezłą ale darmowe nocki są o 2h krótsze no i zobaczymy jeszcze jak będzie z prędkością :)

EDIT:

Jakoś nie mogłem spać, wstałem i postanowiłem w pełni sprawdzić tego PLAY'a. Doładowałem konto, uruchomiłem usługi darmowe nocki i podniesienie prędkości do 4 Mb/s. Odpaliłem test i:
Obrazek
Poszedłem przestawić antenę na BTS Play'a, poprawa z -93dBm do -81dBm i efekt:
Obrazek
Muszę przyznać, że się nie spodziewałem :)
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

No i tak można korzystać z netu :) Ale to niestety kosztuje i nie każdy chce dodatkowo płacić. Mimo to Play u ciebie daje radę.
cordx

Test sprzed chwili z PLAY'a
Obrazek
Jak widać nie straszne mu godziny szczytu co mnie ogromnie cieszy :)
Sprawdzałem Orange i T-mobile, łapią tylko na EDGE. Plusa nie sprawdzałem, ale w HSPA+ będzie miał jedynie możliwość połączyć się z BTS'em Aero, który jest już przeciążony od jakiegoś czasu.
Tak więc wydaje się, że PLAY to strzał w dziesiątkę. Oferta, którą sobie upatrzyłem to Nowy Play Online 15 GB za 49.90zł/mc, w tym są już darmowe nocki i limit prędkości do 4Mb/s.
No nic nie ma to jak samemu na spokojnie po testować różne sieci, pobawić się anteną i dojść do konstruktywnych wniosków :)
Temat można zamknąć, w sumie to chyba zbyt pochopnie go utworzyłem :niepewny:
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Inni operatorzy przed lejkiem nie stosują blokad prędkości - uzyskasz maksymalną prędkość dostępną w danej chwili na twoim sektorze nadajnika. Najczęściej między 20 a 50% maksymalnej przepustowości (bardzo rzadko uzyskuje się maks).
Trudno powiedzieć.
W Plus raczej też nie ma blokad, wyciągam 3-5 Mbit 8km od nadajnika, pod nim da się wyciągnąć ponad 6.
Na Plus zalogowanym do Aero2 2-3km ode mnie da się wyciągnąć wieczorem ponad 6Mbit.
Możliwe że jest stosowane ograniczenie 7.2 Mbit na jedno przyłączenie do nadajników w mniejszych miastach, mimo że jest HSPA.
Tak więc te 20-50% to z jednej strony real, z drugiej możliwe że mit -jeśli na 7.2 wyciągam ponad 6, to mam limit ponad 80%.

Z LTE jest gorzej, ale to nowa technologia.

Co do Play zauważyłem że na abonamencie telefonicznym mają limit uploadu do ok 1Mb/s, download ciągnie ile maszyna dała.
Internet w Play na kartę działa jw. napisano, a abonamentowy Play ma ograniczenia np. 2 Mbit za 49zł, 4 Mbit za 59 zł.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

ra-v pisze:W Plus raczej też nie ma blokad, wyciągam 3-5 Mbit 8km od nadajnika, pod nim da się wyciągnąć ponad 6.
Na Plus zalogowanym do Aero2 2-3km ode mnie da się wyciągnąć wieczorem ponad 6Mbit.
Możliwe że jest stosowane ograniczenie 7.2 Mbit na jedno przyłączenie do nadajników w mniejszych miastach, mimo że jest HSPA.
Tak więc te 20-50% to z jednej strony real, z drugiej możliwe że mit -jeśli na 7.2 wyciągam ponad 6, to mam limit ponad 80%.
Coś mi się tu nie zgadza Jedynym o jakim słyszałem ograniczeniu to jest to z profilu QoS i obecnie wynosi u mnie 16Mb\s DL i 2Mb\s UL Oczywiście tyle nie wyciągam ale to inna sprawa
Czy są w takim razie jeszcze inne ograniczenia?
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Czy są w takim razie jeszcze inne ograniczenia?
Myślę że tak, po prostu dany nadajnik więcej nie przepuści. Choćbym się wdrapał na niego z laptopem to i tak miał bym pod 7.0. Nie wszystkie HSPA(+) ciągną 14/21/41 Mbit.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ODPOWIEDZ