Modem Sierra Wirelss AirCard 503
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Modem Sierra Wirelss AirCard 503
Modem Sierra Wireless AirCard 503 problem dotyczy wysyłania SMS. Jest to modem który obsługuje złącze Express Card w laptopie Sony Vaio. Podaje bardziej szczegółowe informacje techniczne.
1. System operacyjny Windows XP Professional 32 bit,
2. Pobierane wszelkie aktualizacje łącznie z SP3
3. Program do obsługi modemu Top_netifo ver 3.65
4. Karta SIM do modemu starter INTERNET 250 MB Plus na start doładowana,
5. Pobieranie, wysłanie plików, Internet, program pocztowy,filmy obsługa przez modem prawidłowa,
6. Odbieranie sms, powiadomień w Top_netinfo prawidłowe.( SMS-y wysyłane np. z innego telefonu w obrębie tej samej sieci na numer modemu AirCard 503.)
Zaistniały problem
Opiszę na samym początku Modem AirCard 503 Sierra Wireless po włożeniu do złącza Express Card nie uruchamiał się TRU Instal . Pobrałem z strony producenta i zainstalowałem oprogramowanie. Następnie instalacja modemu nastąpiła prawidłowo. Ponieważ chciałem stosować tylko Top_netinfo zostawiłem sterowniki a oprogramowanie Watcher_generic B507.msi odinstalowałem. Modem pod Top_info pracuje poprawnie jedyny problem jest z wysyłaniem SMS. Przypominam sobie że w Watcher_generic B507.msi też ten problem występował ale sądziłem ze coś chyba nie tak jest z konfiguracją oprogramowania.
Karta SIM starter INTERNET 250 MB Plus
Po włożeniu karty SIM starter INTERNET 250 MB Plus święcą dwie kontrolki na niebiesko jedna pulsuje a druga świeci ciągle. Jest to nie prawidłowe bo powinna tylko jedna i to w kolorze bursztynowym. Udało się wysłać jeden raz SMS następnie kolejny raz następuje długie oczekiwanie i komunikat w Top_netinfo:
„Przez 15 sekund nie udało się uzyskać pozytywnej odpowiedzi z modemu. Wiadomość mogła nie zostać wysłana rezygnuję. Odpowiedz modemu AT+CMGS=31”
te komendy za każdym razem są różne AT+CMGS=24, AT+CMGS=18, AT+CMGS=53, albo Błąd: 304 Invalid PDU mode parametr. Po kliknięciu na ikonę SMS w Top_netinfo pojawia się komunikat błąd PIN. Ponieważ są to karty bez PIN a użytkownik może sam to dokonać - w telefonie zakładam pin zapisuje w karcie. W Top_netinfo wpisuje PIN efekt jest taki po uruchomieniu świeci kontrolka bursztynowa modem w oczekiwaniu. Po wysłaniu kolejnego SMS następuje tak jakby blokowanie modemu próba wykonania w Top_netinfo Reset Komunikat „Nieznana odpowiedz modemu AT+CFUN=1” dopiero zamknięcie i ponowne załadowanie sytemu odblokowuje modem.
Karta SIM od innego modemu
Przełożyłem kartę SIM od innego modemu Sierra Compass 885 podłączonego do PC mając pewność że wysyłanie SMS jest prawidłowe ale przez inny BTSNode.
Udało się wysłać dwa razy SMS następnie kolejny raz następuje długie oczekiwanie i komunikat w Top_netinfo:
Komunikaty:
„Przez 15 sekund nie udało się uzyskać pozytywnej odpowiedzi z modemu. Wiadomość mogła nie zostać wysłana rezygnuję. Odpowiedz modemu AT+CMGS=31” te komendy AT za każdym razem są różne AT+CMGS=24, AT+CMGS=18, AT+CCMGS=53, albo Błąd: 304 Invalid PDU mode parametr. Czyli podobnie takie same blokowanie jak w przypadku pierwszej karty.
Przełożenie karty
Jeżeli kartę SIM starter INTERNET 250 MB Plus przełożę do Sierra Compass 885 to można wysyłać SMS czyli to nie problem karty ale sprzętowy.
A cha bym zapomniał w determinacji wykonałem komendę w Top_netinfo „przywrócenie ustawień fabrycznych (AT&F) „ale to też pozwoliło na wysłanie też jednego SMS.
Nie bardzo chcę ponownie instalować Watcher_generic B507.ms bo zajmowane są kolejne porty chyba cztery.
Pytanie:
Czy Sierra Wireless AirCard 503 ma inne komendy AT np.: do wysyłania SMS?
Jak wysłać informację tekstowa ale za pomocą komendy AT z monitora? Gdzieś w internecie kiedyś spotkałem komendy ale teraz nie mogę.
W oprogramowaniu Top_netinfo jest możliwość wyboru modemu Sierra Wireless tylko to było przygotowywane do Sierra Wireless Compass 885 sam podawałem dane dla Autora. Czy w tym Sierra Wireless AirCard 503 jest coś inaczej? Być może się czepiam.
Kolejne próby z wysyłaniem SMS w Top_netinfo USTAWIENIA GPRS/UMTS Wymuszaj technologie zmiana z Tylko UMTS/HSDPA (WCDMA) na Preferowany GPRS/EDGE następuje zmiana na (CID:60580, 0-bd,LAC:49001)około godziny 22:20 udało się wysłać dwa SMS kolejne zablokowanie karty. Po otwarciu w Top_netinfo opcja USTAWIENIA Komunikacja AT,PIN oraz okna Komendy AT na dole w kolorze czerwonym następujący komunikat:
„Błąd dotyczy PIN. Zamknij i otwórz aby sprawdzić ponownie.”
To samo okno opcja RÓŻNE Informacje o karcie SIM
komunikat:
„Numer karty SIM/ICC-ID Błąd
Międzynarodowy identyfikator Klienta (IMS)
Numer telefonu.”
Ponowne wyłącz komputer oraz uruchomienie załadowanie systemu sprawdzenie Informacji o karcie SIM w miejscach Numer karty, Międzynarodowy identyfikator Klienta (IMS) oraz Numer telefonu wszędzie w tych polach są odpowiednie numery.
Zmiana w Ustawienia GPRS/UMTS Wymuszaj technologie na Tylko GPSR/EDGE podłączenie do modemu AirCard 503 anteny zewnętrznej Panel Interline UMTS 8 dBi (1900-2200 MHz) Udało się wysłać jeden SMS Problem chyba nie jest dostępnej sieci bo na modemie Compass 855 bez anteny (leży na kartonie) wysyłam SMS bez problemu seriami. Tylko ten modem podłączony do PC USB HUB 4xUSB 2A kabel 4m do modemu. A może coś z słabym zasilaniem Laptopa na złączu Express Card może zastosować adapter i podłączyć pod USB
Kolejne pytanie:
Czy ktoś może mnie polecić dobry sprawdzony adapter z Express Card na USB ale do tego typu modemu AirCard 503 ?
edit:26.01.2013
Zmieniłem katę SIM na kolejny nowy starter Plus są to karty w przygotowaniu do zastosowań po wyłamaniu też jako MICRO stosuję razem jako tą większą. Pierwsze wysłanie SMS z modemu prawidłowe SMS dociera pod wysłany numer . Kolejne SMS niestety znów to samo takie same jak wyżej problemy.
1. System operacyjny Windows XP Professional 32 bit,
2. Pobierane wszelkie aktualizacje łącznie z SP3
3. Program do obsługi modemu Top_netifo ver 3.65
4. Karta SIM do modemu starter INTERNET 250 MB Plus na start doładowana,
5. Pobieranie, wysłanie plików, Internet, program pocztowy,filmy obsługa przez modem prawidłowa,
6. Odbieranie sms, powiadomień w Top_netinfo prawidłowe.( SMS-y wysyłane np. z innego telefonu w obrębie tej samej sieci na numer modemu AirCard 503.)
Zaistniały problem
Opiszę na samym początku Modem AirCard 503 Sierra Wireless po włożeniu do złącza Express Card nie uruchamiał się TRU Instal . Pobrałem z strony producenta i zainstalowałem oprogramowanie. Następnie instalacja modemu nastąpiła prawidłowo. Ponieważ chciałem stosować tylko Top_netinfo zostawiłem sterowniki a oprogramowanie Watcher_generic B507.msi odinstalowałem. Modem pod Top_info pracuje poprawnie jedyny problem jest z wysyłaniem SMS. Przypominam sobie że w Watcher_generic B507.msi też ten problem występował ale sądziłem ze coś chyba nie tak jest z konfiguracją oprogramowania.
Karta SIM starter INTERNET 250 MB Plus
Po włożeniu karty SIM starter INTERNET 250 MB Plus święcą dwie kontrolki na niebiesko jedna pulsuje a druga świeci ciągle. Jest to nie prawidłowe bo powinna tylko jedna i to w kolorze bursztynowym. Udało się wysłać jeden raz SMS następnie kolejny raz następuje długie oczekiwanie i komunikat w Top_netinfo:
„Przez 15 sekund nie udało się uzyskać pozytywnej odpowiedzi z modemu. Wiadomość mogła nie zostać wysłana rezygnuję. Odpowiedz modemu AT+CMGS=31”
te komendy za każdym razem są różne AT+CMGS=24, AT+CMGS=18, AT+CMGS=53, albo Błąd: 304 Invalid PDU mode parametr. Po kliknięciu na ikonę SMS w Top_netinfo pojawia się komunikat błąd PIN. Ponieważ są to karty bez PIN a użytkownik może sam to dokonać - w telefonie zakładam pin zapisuje w karcie. W Top_netinfo wpisuje PIN efekt jest taki po uruchomieniu świeci kontrolka bursztynowa modem w oczekiwaniu. Po wysłaniu kolejnego SMS następuje tak jakby blokowanie modemu próba wykonania w Top_netinfo Reset Komunikat „Nieznana odpowiedz modemu AT+CFUN=1” dopiero zamknięcie i ponowne załadowanie sytemu odblokowuje modem.
Karta SIM od innego modemu
Przełożyłem kartę SIM od innego modemu Sierra Compass 885 podłączonego do PC mając pewność że wysyłanie SMS jest prawidłowe ale przez inny BTSNode.
Udało się wysłać dwa razy SMS następnie kolejny raz następuje długie oczekiwanie i komunikat w Top_netinfo:
Komunikaty:
„Przez 15 sekund nie udało się uzyskać pozytywnej odpowiedzi z modemu. Wiadomość mogła nie zostać wysłana rezygnuję. Odpowiedz modemu AT+CMGS=31” te komendy AT za każdym razem są różne AT+CMGS=24, AT+CMGS=18, AT+CCMGS=53, albo Błąd: 304 Invalid PDU mode parametr. Czyli podobnie takie same blokowanie jak w przypadku pierwszej karty.
Przełożenie karty
Jeżeli kartę SIM starter INTERNET 250 MB Plus przełożę do Sierra Compass 885 to można wysyłać SMS czyli to nie problem karty ale sprzętowy.
A cha bym zapomniał w determinacji wykonałem komendę w Top_netinfo „przywrócenie ustawień fabrycznych (AT&F) „ale to też pozwoliło na wysłanie też jednego SMS.
Nie bardzo chcę ponownie instalować Watcher_generic B507.ms bo zajmowane są kolejne porty chyba cztery.
Pytanie:
Czy Sierra Wireless AirCard 503 ma inne komendy AT np.: do wysyłania SMS?
Jak wysłać informację tekstowa ale za pomocą komendy AT z monitora? Gdzieś w internecie kiedyś spotkałem komendy ale teraz nie mogę.
W oprogramowaniu Top_netinfo jest możliwość wyboru modemu Sierra Wireless tylko to było przygotowywane do Sierra Wireless Compass 885 sam podawałem dane dla Autora. Czy w tym Sierra Wireless AirCard 503 jest coś inaczej? Być może się czepiam.
Kolejne próby z wysyłaniem SMS w Top_netinfo USTAWIENIA GPRS/UMTS Wymuszaj technologie zmiana z Tylko UMTS/HSDPA (WCDMA) na Preferowany GPRS/EDGE następuje zmiana na (CID:60580, 0-bd,LAC:49001)około godziny 22:20 udało się wysłać dwa SMS kolejne zablokowanie karty. Po otwarciu w Top_netinfo opcja USTAWIENIA Komunikacja AT,PIN oraz okna Komendy AT na dole w kolorze czerwonym następujący komunikat:
„Błąd dotyczy PIN. Zamknij i otwórz aby sprawdzić ponownie.”
To samo okno opcja RÓŻNE Informacje o karcie SIM
komunikat:
„Numer karty SIM/ICC-ID Błąd
Międzynarodowy identyfikator Klienta (IMS)
Numer telefonu.”
Ponowne wyłącz komputer oraz uruchomienie załadowanie systemu sprawdzenie Informacji o karcie SIM w miejscach Numer karty, Międzynarodowy identyfikator Klienta (IMS) oraz Numer telefonu wszędzie w tych polach są odpowiednie numery.
Zmiana w Ustawienia GPRS/UMTS Wymuszaj technologie na Tylko GPSR/EDGE podłączenie do modemu AirCard 503 anteny zewnętrznej Panel Interline UMTS 8 dBi (1900-2200 MHz) Udało się wysłać jeden SMS Problem chyba nie jest dostępnej sieci bo na modemie Compass 855 bez anteny (leży na kartonie) wysyłam SMS bez problemu seriami. Tylko ten modem podłączony do PC USB HUB 4xUSB 2A kabel 4m do modemu. A może coś z słabym zasilaniem Laptopa na złączu Express Card może zastosować adapter i podłączyć pod USB
Kolejne pytanie:
Czy ktoś może mnie polecić dobry sprawdzony adapter z Express Card na USB ale do tego typu modemu AirCard 503 ?
edit:26.01.2013
Zmieniłem katę SIM na kolejny nowy starter Plus są to karty w przygotowaniu do zastosowań po wyłamaniu też jako MICRO stosuję razem jako tą większą. Pierwsze wysłanie SMS z modemu prawidłowe SMS dociera pod wysłany numer . Kolejne SMS niestety znów to samo takie same jak wyżej problemy.
Ostatnio zmieniony 2013-01-27, 11:06 przez viktor, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem Sierra Wirelss AirCard 503
Z tego co się orientuję tak samo jak w zwykłych modemach. To znaczy Sierra obsługuje standardowe komendy do SMS'ów. A papier to najlepiej od producenta http://www.sierrawireless.com/resources ... erence.pdfviktor pisze: Jak wysłać informację tekstowa ale za pomocą komendy AT z monitora? Gdzieś w internecie kiedyś spotkałem komendy ale teraz nie mogę.
Odnośnie błędów to masz dobrze ustawiony numer centrum SMS?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli tryb jest ustawiony na dane pakietowe nie będą docierać wiadomości SMS. Musi być cellular i data.
-
Serdecznie dziękuję za odpowiedz oraz materiałyYaHooo pisze:Z tego co się orientuję tak samo jak w zwykłych modemach. To znaczy Sierra obsługuje standardowe komendy do SMS'ów. A papier to najlepiej od producenta http://www.sierrawireless.com/resources ... erence.pdf
Numer wybrałem w Top_netinfo czyli Prefix 48 CMS lub SMTP jeżeli email: Plus GSM +48601000310 chyba jedyny numer do Plus w tym okienku do wybrania.YaHooo pisze:Odnośnie błędów to masz dobrze ustawiony numer centrum SMS?
[ Dodano: 2013-01-26, 14:30 ]
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedz mówimy o wysyłaniu SMS za pomocą komend AT Bo w mojej wypowiedzi wspominam że wiadomości SMS wysłane na numer karty SIM modemu np: z innej karty SIM telefonu docierają.ja.michal pisze:Jeśli tryb jest ustawiony na dane pakietowe nie będą docierać wiadomości SMS. Musi być cellular i data.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To inny miałem objaw. SMSy wychodziły, ale dochodzące nie wchodziły.viktor pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedz mówimy o wysyłaniu SMS za pomocą komend AT Bo w mojej wypowiedzi wspominam że wiadomości SMS wysłane na numer karty SIM modemu np: z innej karty SIM telefonu docierają.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie ma za co.viktor pisze: Serdecznie dziękuję za odpowiedz oraz materiały
Czyli jest ok. A za pomocą komend AT próbowałeś wysłać SMS'a?viktor pisze: Numer wybrałem w Top_netinfo czyli Prefix 48 CMS lub SMTP jeżeli email: Plus GSM +48601000310 chyba jedyny numer do Plus w tym okienku do wybrania.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Odnośnie wysyłania SMS'a za pomocą komend AT jeszcze nie wysyłałem. Poszerzam wiedzę jak to się wykonuje w innych np: modułach GSM.YaHooo pisze:Czyli jest ok. A za pomocą komend AT próbowałeś wysłać SMS'a?
W ostatnich próbach wysyłania SMS zauważyłem pewną zależność na komunikaty błędów dotyczy to w Top_netinfo "Opóźnienie odczytu odpowiedzi AT(ms)"
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co wiem to identycznie, czyli za pomocą standardowych komend AT, ewentualnie tych rozszerzonych dostępnych tylko w modemach danego producenta.viktor pisze:Poszerzam wiedzę jak to się wykonuje w innych np: modułach GSM.
Być może po prostu modem z innym opóźnieniem wysyła informacje zwrotne.viktor pisze: W ostatnich próbach wysyłania SMS zauważyłem pewną zależność na komunikaty błędów dotyczy to w Top_netinfo "Opóźnienie odczytu odpowiedzi AT(ms)"
Pozdrawiam YaHooo 

-
Zależność czasowa relacja wartości minimalnej do maksymalnej wnosi pewne różnice w wysyłaniu SMS oraz w komunikatach błędów ale nie rozwiązuje zaistniałego problemu. Zdecydowanie najmniej błędów jest przy minimalnej wartości czasu 4 ms oczywiście dla tego typu modemu:YaHooo pisze:Być może po prostu modem z innym opóźnieniem wysyła informacje zwrotne.
Po uruchomieniu systemu operacyjnego:
- pierwszy SMS wysłany,
- kolejne dwa SMS- dwa komunikaty o błędach,
- kolejny SMS wysłany.
Jest to powtarzalne w 95% Tak jest w przypadku sprzętu Laptop modem Express Card 34mm.
Zastanawiające są też jako drugi komunikaty „Błąd: 304 Invalid PDU mode parametr” Chyba dotyczy to obsługiwanych formatów SMS. Przeważnie w modemach ustawiony jest na 0.
Ciekawe natomiast Kody USSD wysyłane są bez żadnych błędów.
Kolejne próby w innej konfiguracji sprzętowej:
1.Laptop >USB 2.0 >Adapter USB 2.0 Express Card 34 mm (Delock)> modem AirCard 503 podobne problemy z wysłaniem SMS jak w pkt 1 ale szybszy transfer download upload. plików w czasie testów.
2. PC >aktywny HUB 4x USB 2.0 > kabel USB 1,5 mb.> adapter USB 2.0> Express Card 34 mm >modem AirCard 503 (modem w innym miejscu). Testy przy zachowaniu czasu minimalnego: 4ms błędy:- 1 SMS wysłany, 4 błędy- 2 SMS wysłane czyli wyniki najgorsze.
Ten Aktywny HUB 4x USB 2.0 > oraz kabel USB 4,8 mb. na nim pracuje modem Compass 885 i z wysłaniem SMS nie ma żadnych problemów. Rożnica to inna karta SIM inny BTS inne pasmo 2100MHz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej.viktor pisze:Chyba dotyczy to obsługiwanych formatów SMS.
Bo do tego jest zupełnie inna komenda AT. Sierry mają dodatkowe komendy AT, więc może wysyłanie SMSów trzeba załatwić właśnie przez nie?viktor pisze: Ciekawe natomiast Kody USSD wysyłane są bez żadnych błędów.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Modem Sierra Wireles AirCard 503
Niestety nie wiem gdzie ten temat umieścić bo dotyczy on zarówno modemu,karty oraz oprogramowania. Podczas testowania karty "Internet 250 MB na start" z Plusa zauważyłem,że modem AirCard 503 (expres card) od razu jest włączony. Stan LED Power kolor niebieski a LED DATA pulsujący kolor niebieski. Taki stan występuje nawet po rozłączeniu oraz zamknięciu programu do obsługi modemu to jest Top_netinfo. Stan taki występuje w szczególności przy kartach SIM bez PIN w Plusie. (Są to karty w których abonent może PIN sam wprowadzić do karty SIM). Zauważyłem, również, że. po wprowadzeniu PIN do programu oraz do karty SIM na modemie następuje zmiana stanu: LED Power oraz LED DATA na pulsujący LED Power w kolorze bursztynowym – czyli modem czeka na zainicjowanie.Tak jest po uruchomieniu systemu. Pozostał jeszcze problem po rozłączeniu modemu opisany wyżej. O tuż w programie Top_netinfo – Ustawienia- Komunikacja AT i PIN jest opcja okienko „Wyślij komendę AT po rozłączeniu z Internetem” ( po uaktywnieniu wstawieniu tak zwanego ptaszka ) w okno wpisałem następującą komendę AT: AT!POWERDOWN Po rozłączeniu w Top_netinfo następuje wyłączenie modemu. stan na modemie tylko pulsujący Led Power w kolorze bursztynowym. Zastanawiam się czy te zmiany dają pozytywny aspekt zmniejszenia obciążenia podczas pracy przy zasilaniu z baterii bo modem sygnalizował cały czas stan włączenia.? Niestety ale takich testów po włączeniu oraz wyłączeniu modemu nie przeprowadziłem, ponieważ potrzebny jest stosowny adapter złącza Aby wykonać pomiar prądu. Polecenie wysłane AT!PCVOLT? Odpowiedz AT!PCVOLT? Volt state: Normal Power supply voltage 3316mV (148cnt) OK ale to jest zapewne napięcie na zasilaniu modemu.?
Zastosowane komendy AT są komendami AT do wielu modemów z serii AC, MC firmy Sierra Wireless a czy będzie miały zastosowanie w przypadku modemów innej firmy niestety nie wiem bo takich testów nie przeprowadziłem. Zalecam szczególną ostrożność z poleceniem wysyłania komend AT do modemu.
Zastosowane komendy AT są komendami AT do wielu modemów z serii AC, MC firmy Sierra Wireless a czy będzie miały zastosowanie w przypadku modemów innej firmy niestety nie wiem bo takich testów nie przeprowadziłem. Zalecam szczególną ostrożność z poleceniem wysyłania komend AT do modemu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie da się ukryć, że modem podczas nawiązanego połączenia zużywa jakąś tam część energii. W przypadku laptopów może to być zauważalne. Ale ile to tego nie mierzyłem.viktor pisze:Zastanawiam się czy te zmiany dają pozytywny aspekt zmniejszenia obciążenia podczas pracy przy zasilaniu z baterii bo modem sygnalizował cały czas stan włączenia.?
Dokładnie to jest napięcie zasilające modem.viktor pisze: ale to jest zapewne napięcie na zasilaniu modemu.?
Powinny działać na większości modemów Sierry.viktor pisze:Zastosowane komendy AT są komendami AT do wielu modemów z serii AC, MC firmy Sierra Wireless a czy będzie miały zastosowanie w przypadku modemów innej firmy niestety nie wiem bo takich testów nie przeprowadziłem.
Pozdrawiam YaHooo