Zacznę od tego, że korzystam w tym momencie z internetu z T-MOBILE na modemie ZTE z anteną zewnętrzną, łapie mi GPRS/EDGE 2G, ale to jest masakra

Moderator: Moderatorzy
Co próbowałeś, jakie sieci widzi modem? Jakie sieci w wyborze ręcznym widzi telefon z 3G (podaj typ).kaszmir pisze:Już próbowałem
Ale co wg Ciebie ma się zmienić? Jaka antena?kaszmir pisze:Nic się nie zmienia
Na obecną chwile nie ma sensu taka inwestycja.kaszmir pisze:Czyli CDMA nie ma sensu inwestować?
To nie antena, to drapacz pod gips.kaszmir pisze: tzn dawałem antenę
W takim razie jaką mogę założyć, żeby uzyskać jakiś efekt? I czy założenie lepszej anteny może spowodować, że złapę UMTS, czy tylko poprawi jakość EDGE? Jutro spróbuje jeszcze z Play i Plus. Pewnie moje problemy są trochę śmieszne, ale nie jestem orłem w tej dziedzinie.wojteks pisze:To nie antena, to drapacz pod gips.
Wyjdź na dach/komin z telefonem 3G i sprawdź jakie sieci widzi przy ręcznym wyborze, jeżeli będzie jakaś sieć 3G widoczna to wtedy nad anteną można się zastanowić. W innym przypadku szkoda wydawać kasę. Jeszcze napisz jaki to był telefon (czy ma UMTS900).kaszmir pisze:W takim razie jaką mogę założyć, żeby uzyskać jakiś efekt?
Zrobiłem tak jak mówisz, w 3G łapie tylko Plusa, natomiast nie łapie Playa nawet w GSM, co chyba jest dziwne, bo nadajnik niedaleko. Sprawdzałem na SE J20i, podobno obsługuje UMTS900.wojteks pisze:Wyjdź na dach/komin z telefonem 3G i sprawdź jakie sieci widzi przy ręcznym wyborze, jeżeli będzie jakaś sieć 3G widoczna to wtedy nad anteną można się zastanowić.
To już jakiś sukces, jak masz od kogo pożycz kartę plusa żeby sprawdzić np. videorozmowę z tego miejsca albo nawet w telefonie czy da się połączyć z internetem. Plus może być na 900MHz (z Aero2) albo 2100MHz własne stacje. Możesz też modemem który masz z kartą plusa sprawdzić czy się zaloguje i utrzyma połączenie (może być dowolna karta żeby tylko się zalogował do sieci) i możesz użyć "anteny" którą masz na próbę.kaszmir pisze:w 3G łapie tylko Plusa
SE Hazel obsługuje UMTS900.Ten SE J20i w opisie obsługuje UMTS 2100 , nie ma UMTS900.
A więc tak, włożyłem kartę PLUSA, po włączeniu modemu miałem 3G, UMTS bez zasięgu, i nie chciał się zalogować. Po chwili połączył się, tylko, że w 2G, EDGE. Co o tym myślisz? Jest szansa, że net z PLUSA z jakąś porządną anteną będzie łapał UMTS?wojteks pisze:To już jakiś sukces, jak masz od kogo pożycz kartę plusa żeby sprawdzić np. videorozmowę z tego miejsca albo nawet w telefonie czy da się połączyć z internetem.
Też mnie zdziwiło, że nie ma zasięgu PLAY nawet GSM, pochodziłem trochę wokół domu i złapało ale właśnie tylko GSM. Umowę mam jeszcze 5 miesięcy, ale to nie jest problem. Jeśli np w plusie miałbym lepszego neta to mógłbym przez ten okres płacić obydwa abonamenty, albo ewentualnie zerwać umowę z T-MOBILE. Z CP nie korzystam, ale z tego co mi znajoma mówiła to próbowała właśnie tego neta i nic z tego nie wyszło. Jeśli chodzi o sprawdzenie masztu, to mogę to zrobić na telefonie jak poprzednio?matek451 pisze:To może znaczyć, że to 3G w Plusie łapiesz być może z tego AERO2 w Wielkiej Wsi. Nie masz daleko więc warto sprawdzić pod masztem, wyjaśniła by się też sprawa z Play. Jeśli wszystko byłoby OK to miałbyś możliwość wyboru sieci (Plus, CP-może masz TV SAT z CP? i PLAY). Napisz kiedy kończy Ci się umowa z T-Mobile.
Nadmiar optymizmu nie jest wskazany, jeżeli nie ma szczątkowego nawet zasięgu to antena cudów nie zdziała.matek451 pisze:Wówczas przy pomocy anteny na 2100Mhz będziesz miał jej zasięg w domu
Szansa jest, teraz trzeba stwierdzić w jakim paśmie łapie 3G, czy Twój telefon ma opcje zmiany pasma czy technologii tak żeby łączył się tylko po 3G. Sprawdź też z modemem jak ustawisz go żeby łączył się tylko w UMTS.kaszmir pisze:Jest szansa, że net z PLUSA z jakąś porządną anteną będzie łapał UMTS?
Czyli najlepiej będzie teraz kupić antenę kierunkową na 2100MHz, i sprawdzić, która sieć będzie lepsza. Możesz polecić jakąś konkretną antenkę? Obawiam się tylko, że kupię antenę, i okaże się, że jednak nie łapie tego UMTS. Czy antena w dużym stopniu poprawia jakość sygnału? Wiem, że to pytanie trochę dziwne, bo pewnie zależy to od konkretnego przypadku.matek451 pisze:Czyli AERO2 w W.W nie działa- Brak 3G w PLUSIE. Ogólnie masz wybór: PLAY UMTS 2100 i PLUS UMTS 2100. PLAY masz z dwóch lokalizacji, możesz wybrać BTS za pomocą anteny kierunkowej na 2100MHz. Druga opcja to PLUS UMTS2100 z Modlnicy, tutaj też potrzebna antena na 2100MHz. Teraz musisz zrobić dokładne testy , sprawdzić prędkości, pingi , obciążenie sieci, stabilność połączenia i dokonać wyboru.