Cyfrowy Polsat zanikające HSPA+
Moderator: Moderatorzy
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Cyfrowy Polsat zanikające HSPA+
Zastanawia mnie pewna sprawa
Wysiadł na amen nadajnik UMTS Plusa na 900Mhz GSM działa poprawnie
Jak wiadomo maszt jest Plusa ale anteny są Aero2
Do kogo należy usunięcie usterki?
Wysiadł na amen nadajnik UMTS Plusa na 900Mhz GSM działa poprawnie
Jak wiadomo maszt jest Plusa ale anteny są Aero2
-
- Użytkownik forum
U mnie jest identyczna sytuacja. Brak HSPA+, UMTS i GSM działa bez problemu. Nawet pod samym nadajnikiem brak możliwości przełączenia się na HSPA ;/ do kitu z taką siecią co niczym się nie zajmuję.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dadamczuk2, łącznie zmieniany 1 raz.
- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Teoretycznie do operatora, z którego usług korzystasz.Andrzejz78 pisze:Jak wiadomo maszt jest Plusa ale anteny są Aero2
A skąd informacje o właścicielu masztu/anten?
No niestety coraz częściej takie rzeczy się dzieją...dadamczuk2 pisze:z taką siecią co niczym się nie zajmuję
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Najpierw musisz to zgłosić a później czekaćdadamczuk2 pisze:do kitu z taką siecią co niczym się nie zajmuję
[ Dodano: 2013-02-03, 17:32 ]
Z ogólnodostępnych informacjiPC174 pisze:A skąd informacje o właścicielu masztu/anten?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Sprzętu własnego Aero2 na obiektach Polkomtela nie ma za wiele, oni współpracowali głownie z PTK Centertel i Emitelem.Andrzejz78 pisze:Jak wiadomo maszt jest Plusa ale anteny są Aero2
Jeśli chodzi o nowe (nowsze) stacje, nie na infrastrukturze Huawei, to jest to sprzęt Polkomtela, Aero2 są tylko częstotliwości.
Reklamować o tego operatora u którego się ma wykupione usługi.
-
- Guru bezprzewodowy
Panowie nie wiem czy zauważyliście ale najwięcej problemów dotyczy usług operatorów z grupy Solorza. Niestety ale tam nikt nie panuje nad siecią, jest coraz gorzej. Nikt nie troszczy się o obecnych klientów. Nachalna reklama LTE ma służyć zdobywaniu nowych niczego nieświadomych jeleni. Nie skończono starych projektów( awarie HSPA, słabo działający LTE 1800) a Solorz mówi o nowych projektach(Inteligentne domy, LTE 1GB). Ludzie na prowincji potrzebują dobrze działającej sieci 3G a nie wodotrysków i futurystycznych projektów. Ale cóż zamiast organicznej pracy niektórzy w tym kraju bujają w obłokach i liczy się tylko biznes bez zasad.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie da się ukryć...matek451 pisze:Niestety ale tam nikt nie panuje nad siecią, jest coraz gorzej.
I pomyśleć że kiedyś to była w skali całego kraju najlepsza sieć do normalnego korzystania z usług, zarówno voice jak i data (choć tu nie była najszybsza, ale przynajmniej stabilna).
-
- Użytkownik forum
Zgadzam się kiedyś korzystałem z iPlusa i działał stabilniej niż dzisiaj działa mi Cyfrowy Polsat. Każdy przyzna mi rację że tam gdzie nie ma kabla powinno być przynajmniej stabilne 3G.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Marudzicie jak kierowcy którzy narzekają na dziurawe drogi, ale jak już im te drogi robią, to narzekają że muszą stać w korkach....
Pewnie w waszej lokalizacji akurat trwają prace przy nadajnikach, pewnie za niedługi czas wszystko będzie śmigało idealnie. Przecież Plus informował o tym że mogą być problemy i chwilowe pogorszenia jakości w czasie trwania prac - Rollout Plus
Pewnie w waszej lokalizacji akurat trwają prace przy nadajnikach, pewnie za niedługi czas wszystko będzie śmigało idealnie. Przecież Plus informował o tym że mogą być problemy i chwilowe pogorszenia jakości w czasie trwania prac - Rollout Plus
- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Widziałem konferencję prasową na temat LTE 150 Mb/s. Wszystko ładnie, a żeby prędkość była odpowiednia serwer stał... za ścianą. Jeszcze wiele obszarów znajduje się na zasięgu GPRS/EDGE.matek451 pisze:Solorz mówi o nowych projektach(Inteligentne domy, LTE 1GB). Ludzie na prowincji potrzebują dobrze działającej sieci 3G a nie wodotrysków i futurystycznych projektów.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
-
- Guru bezprzewodowy
patryk7588 zauważ , że my za usługę płacimy a nie dostajemy w gratisie i jeszcze mamy wymagania. Jeśli mają problemy i rozwiązują je tygodniami to należy się użytkownikom rekompensata. Śmigało w Plusie to może 3-4 lata temu. Miałem ich Internet w latach 2008-2011 to mam porównanie. Obecnie w CP na AERO2, który nie jest modernizowany prędkości gorsze czasami niż BDI( nieżle śmiga
). Teraz sieci połączone, BTS-y przeciążone. W minionym ustroju problemy były chwilowe i trwały 45 lat, mam 50 lat to znam. Podobnych frazesów używa Plus (CP). Ludziom potrzebny jest niezawodne 3G i tyle. Na resztę przyjdzie czas. Oglądaj mniej reklam LTE Plusa(CP) i patrz realnie na Świat, rzeczywistość często odbiega od tego co nam mówia specjaliści od reklam i PR.
[ Dodano: 2013-02-03, 19:49 ]
Jeśli użyłeś porównania do budowy dróg w RP to oby Plus nie brał przykładu bo wszyscy wiemy jak to idzie. Boże chroń...

[ Dodano: 2013-02-03, 19:49 ]
Jeśli użyłeś porównania do budowy dróg w RP to oby Plus nie brał przykładu bo wszyscy wiemy jak to idzie. Boże chroń...
-
- Użytkownik forum
Nie płacę po to żeby później korzystać w najgorszej jakości jaka jest dostępna. Jednak wszystko w tej Polsce schodzi na psy. Chyba mogę mieć jakieś wymagania prawda? 

-
- Guru bezprzewodowy
Istotna sprawą wyboru sieci są dla mnie wcześniejsze testy. Podobnie jak ty po nich decyduję o zakupie a tu w krótkim czasie pogorszenie jakości. Słyszę wtedy , że to internet mobilny i nic nie jest gwarantowane. Płacz i płać, ot nasza rzeczywistość.
-
Przecież to tylko chwilowe. A jak skończą będzie bardzo szybki LTE w najważniejszych lokalizacjach, i HSPA+ w całym kraju. Networks! też modernizują, i tam też są chwilowe problemy. No i zawsze można wybrać Play, oni nie modernizują... :-)
-
- Użytkownik forum
Czas na przetestowanie to 7 dni robioczych po których możesz rozwiązać umowę. U mnie działało ponad 2 miesiące. Byłem nawet miło zaskoczony aż tu nagle jeb. Chwilowe modernizacje? Dobre mi chwilowe ponad miesiąc czasu.matek451 pisze:Istotna sprawą wyboru sieci są dla mnie wcześniejsze testy.
-
- Guru bezprzewodowy
Patryk7588 w informacji, która podałeś ta twoja idylla Plusa to dopiero w połowie 2014 roku jak dobrze pójdzie. Faktycznie to chwila, strzeli jak z bata
. Już się nie mogę doczekać, aż przebieram nóżkami prawdopodobnie jak ty.Ten twój bardzo szybki LTE instalują od 2010, z jakim skutkiem to poczytaj posty tych co są w zasięgu przeciążonych BTS-ów. U mnie w Łodzi, odległość od centrum 7 km mogę pomarzyć o LTE, choć pozwolenie jest od roku( cóż nie jestem chyba w twojej najważniejszej lokalizacji
)
[ Dodano: 2013-02-03, 21:52 ]
Poczekamy co powiesz w marcu jak będziesz miał ten wymarzony LTE z Kościana, bo na ten ze Śremu sie nie łapiesz.

[ Dodano: 2013-02-03, 21:52 ]
Poczekamy co powiesz w marcu jak będziesz miał ten wymarzony LTE z Kościana, bo na ten ze Śremu sie nie łapiesz.
-
Według mapy centrum Łodzi jest pokryte zasięgiem. Widząc urządzenia jakie masz podane w profilu, to nie ma się co dziwić że ci LTE nie działa...
W mojej okolicy (Śrem) wyciągnąłem 40mb/s, wiem ze do 150mb/ dużo brakuje, tym bardziej że mój modem ma max 100mb/s, ale myślę że 40 to i tak niezły wynik.
A w Warszawie, na Lumii od Plusa wygląda to tak LTE w Warszawie
W mojej okolicy (Śrem) wyciągnąłem 40mb/s, wiem ze do 150mb/ dużo brakuje, tym bardziej że mój modem ma max 100mb/s, ale myślę że 40 to i tak niezły wynik.
A w Warszawie, na Lumii od Plusa wygląda to tak LTE w Warszawie
-
- Guru bezprzewodowy
Pisałem, że mieszkam 7 km od centrum Łodzi. LTE próbowałem na MF821, nie wiem czy wiesz ale jest taka możliwość na próbę w CP i lipa.. Pozwolenie na LTE w odległości 1 km od roku ale zero prac. W centrum Łodzi LTE jest , testowałem u znajomej E-398 w godzinach szczytu, prędkości nie powalaja, niestabilny. Dzięki reklamom w TV abonentów przybywa a sieć ta sama. Znając życie z czasem podobnie będzie w Śremie, cóż reklama LTE za 14,90
robi swoje, obym się mylił. Szybkością w Śremie czy Warszawie nie masz się co chwalić, chyba, że kręci cie jazda do niego aby korzystać z tego zawrotnego transferu. Ja nie bedę jeździł do Centrum Łodzi bo LTE mnie nie rajcuje przy obecnych limitach. W zamian chciałbym przyzwoite HSPA w CP i tyle w temacie.
[ Dodano: 2013-02-03, 22:17 ]
Zasięg z mapy Plusa a rzeczywistość to inna bajka.

[ Dodano: 2013-02-03, 22:17 ]
Zasięg z mapy Plusa a rzeczywistość to inna bajka.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Zadzwoniłem dziś ponownie do BOK Plusa i własnym uszom nie wierzyłem Odebrał miły pan któremu zagadnienia czysto techniczne nie były obce
Pełna profesjonalna obsługa klienta Okazało się że mój nadajnik jest w trakcie naprawy
Szkoda tylko że taka profesjonalna obsługa trafia się zbyt rzadko

Szkoda tylko że taka profesjonalna obsługa trafia się zbyt rzadko

-
- Użytkownik forum