Cyfrowy Polsat zanikające HSPA+
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Witam. Mam mały problem z CP Modem ZTE MF 669. Internet mam od ok 2 miesięcy, wszystko chodziło bardzo ładnie nawet aż za fajnie. Pewnego dnia modem przełączył się na UMTS z HSPA+ i już nie wstał do tej pory, stało się tak po braku dostawy prądu przez jakąś godzinkę bo była naprawa jakiejś tam usterki. Jak sami wiecie w dzisiejszych czasach UMTS to po prostu przeżytek. Zasięg mam na ok 29-35% ( waha się pomiędzy -88 a -93dBm). Poniżej umieszczam screena z TPI , próbowałem już pingowania stron lecz to nic nie pomaga. Wcześniej miałem prędkości na poziomie 6-9 Mb/s. Internet znajduje się w miejscowości Putkowice Nadolne.

- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Cyfrowy Polsat zanikające HSPA+
Jesteś pewny, że łączysz się z tym samym nadajnikiem? Jeśli tak to prawdopodobnie jakieś prace przy nim. Można się skontaktować z BOK i zapytać jak sprawa wygląda.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
-
- Użytkownik forum
Jestem pewien że jest to ten sam nadajnik który był wcześniej. Po zmianie nadajnika zmienia się CID a akurat u mnie nic się nie zmieniło.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
dadamczuk2 a masz możliwość podjechania w inne miejsce? Aby modem połączył się z inną stacją?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Byłem w punkcie gdzie kupowałem ten modem, gość wcale nie ma pojęcia co z czym się je. Prosiłem go aby sprawdził mi modem bo w tej miejscowości jest LTE. Po 15 minutach klikania w oryginalnym oprogramowaniu od CP nie umiał zmienić nawet sieci i stwierdził żebym przyjechał z umową to wymieni mi ten modem. Kompletnie go nie rozumiem bo nawet nie sprawdził tego modemu. Nie za bardzo mam możliwość żeby pojechać w inne miejsce gdyż korzystam ze stacjonarnego komputera.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A może po tej awarii padł nadajnik Zadzwoń do BOK i powiedz co i jakdadamczuk2 pisze:stało się tak po braku dostawy prądu
Z podobnym problemem zmagam się od kilku dni Po modernizacji nadajnika net zaczął chodzić średni w HSPA+ 8-10Mb/s Po kilku dniach wskakuje tylko HSDPA, sygnał skacze od 100% aż do zaniku, przełącza mnie między sektorami aż do całkowitego zaniku sygnału tego nadajnika Z innych nadajników net chodzi ok
Zadzwoniłem do BOK Odebrała jakaś pani która nie bardzo wiedziała co ma zrobić ze zgłoszeniem awarii Zero pytań odnośnie zachowania sieci itp. Wszystko musiałem "jak krowie na rowie" tłumaczyć W końcu zgłoszenie przyjęła i mam czekać na esa odnośnie naprawienia nadajnika
Czy jest jakiś inny sposób zgłaszania awarii niż BOK? Mam na myśli bezpośredni kontakt z technikami lub jakiś formularz zgłoszeniowy wysyłany drogą elektroniczną
-
- Stały użytkownik forum
Jeśli po połączeniu z BOK będziesz wybierał odpowiednie opcje menu, to połączysz się z działem, który zajmuje się zagadnieniami technicznymi. Najlepiej zadzwonić z samego rana, ok. 8:00, bo potem jest mała szansa, że uda się porozmawiać. Dzwoniłem tam 3 razy i za każdym razem konsultant miał podstawową przynajmniej wiedzę techniczną.Andrzejz78 pisze: Czy jest jakiś inny sposób zgłaszania awarii niż BOK? Mam na myśli bezpośredni kontakt z technikami lub jakiś formularz zgłoszeniowy wysyłany drogą elektroniczną
-
- Użytkownik forum
Witam dzwoniłem dzisiaj do BOK lecz się nie dodzwoniłem, czekałem na połączenie z konsultantem z dobre 30 min. Chyba jedno z najgorszych BOK ze wszystkich operatorów.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Mam wrażenie że jest to celowe naciąganie klienta na kasę Z kim bym nie rozmawiał to każdy narzeka na brak połączenia z BOK Kiedyś łączyli od razu a teraz to prawdziwa loteriadadamczuk2 pisze:dzwoniłem dzisiaj do BOK lecz się nie dodzwoniłem
Jedyne wyjście to wizyta w salonie Plusa i tam od ręki jest połączenie z BOK
- PC174
Jak od ręki to warto - nowy modem to nowym modemdadamczuk2 pisze:wymieni mi ten modem

BOK = Biuro Obsługi Klienta - oni załatwią z Tobą wszystkie sprawy związane z siecią... Na upartego operatora w szczególnych przypadkach polecam list do UKE. Miałem już do czynienia z UOKiK jednak nic nie zrobili...Andrzejz78 pisze:Czy jest jakiś inny sposób zgłaszania awarii niż BOK
No niestety od kiedy Plus przeszedł pod skrzydła p. Solorza to jakość usług dramatycznie się stacza... Ja polecam kontaktowanie się poprzez E-Mail: [email protected] (przynajmniej za darmo). Zawsze dość szybko odpowiadali, choć ostatnio czekałem na odpowiedź 10 dni!dadamczuk2 pisze:Witam dzwoniłem dzisiaj do BOK lecz się nie dodzwoniłem, czekałem na połączenie z konsultantem z dobre 30 min. Chyba jedno z najgorszych BOK ze wszystkich operatorów.

Wydaje mi się, że w ich BOK była redukcja etatów, nawet Live Chat zniknął ze strony Plusa.Andrzejz78 pisze:BOK Kiedyś łączyli od razu a teraz to prawdziwa loteria
Jak zwykle długa kolejka... Kolesie z salonu mają mnie już dośćAndrzejz78 pisze:Jedyne wyjście to wizyta w salonie Plusa

-
- Użytkownik forum
Moim zadaniem nie ma sensu żebym wymieniał modem skoro ten ma nie całe 2 miesiące. W środę pojadę jeszcze raz, tym razem z umową i będę gnębił Pana z CP żeby w końcu sprawdził mi ten modem.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli nieco trudno będzie powiedzieć co jest przyczyną.dadamczuk2 pisze:Nie za bardzo mam możliwość żeby pojechać w inne miejsce gdyż korzystam ze stacjonarnego komputera.
Jak nie umie to niech poprosi kolegę. Bo to ich obowiązek.dadamczuk2 pisze:będę gnębił Pana z CP żeby w końcu sprawdził mi ten modem.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Sam jest w punkcie sprzedaży. Próbował na aktywnym połączeniu zmienić BTS więc to coś znaczy o jego kwalifikacjach.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale zmienić BTS to raczej się mu nie uda. Co innego technologię, to tak dla ścisłości. A Ty nie możesz mu pomóc? Czy też nie za bardzo się znasz?dadamczuk2 pisze:Sam jest w punkcie sprzedaży. Próbował na aktywnym połączeniu zmienić BTS więc to coś znaczy o jego kwalifikacjach.
Pozdrawiam YaHooo 

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A to ciekawe Czyżby pracownicy salonu opracowali sposób na zmianę nadajnika?dadamczuk2 pisze:zmienić BTS

[ Dodano: 2013-02-01, 18:30 ]
dadamczuk2, Weź modem i pojedź do kogoś z dala od twojego BTSa i przetestuj sprzęt na innym nadajniku lub pożycz od kogoś inny modem i sprawdź swój nadajnik
Ostatnio zmieniony 2013-02-01, 18:31 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Próbowałem ale chciał pokazać że jest bardzo mądry i skończyło się tak jak napisałem wyżej.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to niech się męczy dalej. A musi Ci pomóc.dadamczuk2 pisze:Próbowałem ale chciał pokazać że jest bardzo mądry i skończyło się tak jak napisałem wyżej.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Na stronie http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100&t=292 odszukałem ( w dniu18.01.2013) w regulaminie jest zamieszczona następująca informacja:PC174 pisze:No niestety od kiedy Plus przeszedł pod skrzydła p. Solorza to jakość usług dramatycznie się stacza... Ja polecam kontaktowanie się poprzez E-Mail: [email protected] (przynajmniej za darmo). Zawsze dość szybko odpowiadali, choć ostatnio czekałem na odpowiedź 10 dni!
"22. Z dniem 02/01/2013 forum zostało rozbudowane o Oficjalny Dział Sieci Plus, w którym uczestniczą oficjalni specjaliści sieci.
23. Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 9:00 – 18:00.
24. Oficjalni specjaliści sieci, nie ponoszą odpowiedzialności za błędy merytoryczne innych użytkowników forum, zamieszczane w Oficjalnym Dziale Sieci Plus."
25. PlusForum.pl dotyczy oferty operatora sieci Plus, posty lub wątki dotyczące usług innych operatorów będą usuwane. Wyjątkiem jest dział "Inni Operatorzy"
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe forum Może tam opiszę problem z nadajnikiem to może szybciej się nim zainteresująviktor pisze:Na stronie...
Dziś sygnał całkowicie zginął ze wszystkich sektorów Myślałem że go robią ale jak pojechałem pod nadajnik to nikogo nie zastałem
Czy jest taka możliwość że go naprawiają/konfigurują zdalnie?
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie. Dzisiaj pojawił się kolejny problem, brak umts tylko i wyłącznie edge. Tak jakby nadajnik został wyłączony bo modem przełącza się na bts z mojej miejscowości. Sprawdzałem też na modemie Huwaei e169 także jest to samo. Za cholerę nie mogę się dodzwonić do BOK
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
To tak samo jest u mnie Rano już nie było sygnału UMTS tylko EDGEdadamczuk2 pisze:brak umts tylko i wyłącznie edge
W moim przypadku była ewidentna usterka stacji więc prawdopodobnie wyłączyli nadajnik W najgorszym razie trzeba będzie w poniedziałek rano dzwonić do BOK chyba że jeszcze dziś naprawią
-
- Użytkownik forum
Powrócił UMTS lecz działa wolniej niż rano EDGE. Nadal brak możliwości przełącznia na HSPA+ pomimo wymuszenia zasięgu w paśmie 900 i pingowania. Sprawdzane na 2 modemach. 

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
U mnie niedawno pojawił się zasięg 3G Aero2. Niestety, tylko 3G. Sygnał dosyć silny (ok 55% w budynku) a możliwości przełączenia się na HSPA+ żadnych. W rozmowie z konsultantem działu technicznego Plusa dowiedziałem się, że prawdopodobnie te 4 km od nadajnika to zbyt daleko, żebym mógł złapać HSPA+. Boshe.. 

Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Użytkownik forum
Więc ten konsultant też jest o 4km za daleko do wiedzy technicznej. Ja mam do najbliższego BTS w lini prostej 9 km a przez 2 miesiące HSPA+ działało jak ta lala
Prędkości rzędu 6-9Mb/s. Byłem nie dawno pod BTS z którego łapię UMTS i HSPA+ nie stety po mimo 100% zasięgu brak możliwości przełączenia na HSPA+ tylko i wyłącznie UMTS.

- PC174
PlusForum to niezależne forum o Plusie. Teraz dogadali się z Plusem i otworzyli specjalny dział. W sumie warto go przetestowaćviktor pisze:Z dniem 02/01/2013 forum zostało rozbudowane o Oficjalny Dział Sieci Plus, w którym uczestniczą oficjalni specjaliści sieci

-
- Guru bezprzewodowy
Dziś przyjrzałem się temu forum i według mnie ten Oficjalny Dział Sieci Plusa to lipa. Odpowiedzi tych specjalistów zdawkowe. W stylu konsultantów z infolinii czy salonu. Np. wiele pytań rozżalonych wieloletnich klientów Plusa zbywane, propozycje przedłużeń bez sprzętu itp. Wielokrotnie zauważyłem nieznajomość aktualnych regulaminów Plusa. Jak mantrę powtarzane zdanie "przekaże do odpowiedniego działu" itd. O zagadnieniach technicznych nie warto wspominać. Ponieważ jestem na etapie wypowiedzenia trzech nr. telefonów w tej sieci chciałem się coś dowiedzieć z tego forum. Na dzień dzisiejszy nie znalazłem dla siebie nic ciekawego, szkoda czasu.
-
- Użytkownik forum
Dużo osób trochę pomyliło wątek gdyż internet jest z Cyfrowego Polsatu jak napisałem w pierwszym poście. Nie rozumiem po co mi linki do forum plusa skoro internet mam u innego operatora. W kółko jest wałkowany ten sam temat a tak w sumie nikt żadnych sensownych rad nie dał. 

-
- Guru bezprzewodowy
Teraz CP to to samo co Plus i problemy, które dotykają klientów CP są tożsame z tymi z Plusa. Obydwie usługi korzystają z tej samej sieci, oferty są bardzo podobne. Posiadam internet z CP więc coś wiem na ten temat. Korzystam z nadajnika AERO2 i chociaż jestem w zasięgu HSPA+ to transfery mam czasami gorsze od darmowego BDI od AERO. Znane sa problemy transferu związane z pracami przy montażu anten LTE na masztach Plusa czy AERO. Spotkałem się z tym problemem dwa miesiące temu u kuzyna, przez dwa tygodnie miał podobny problem do twojego. Gdy w salonie podałem parametry BTS-a dość rozgarnięty konsultant uzyskał informacje o pracach modernizacyjnych. Problem ustąpił po ich zakończeniu. Podejrzewam , że u Ciebie jest podobnie. Co do wiedzy technicznej w BOK , to jest ona podobna we wszystkich sieciach. Dla operatorów liczy się tylko nowy klient, stali maja płacić i nie zawracać ...
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nikt nic nie pomyliłDużo osób trochę pomyliło wątek

Może trochę powtórzę po matek451, ale dodam coś od siebie żeby ukoić nerwy dadamczuk2,

CP iPlus to jedno i to samo tylko występuje pod innymi nazwami a jest sterowane przez jedną osobę (wiadomo kogo) Jak CP ma problem z nadajnikiem to i Plus(W900) też i na odwrót
-
- Guru bezprzewodowy
Tu masz rację ale problemy dotyczą też UMTS2100, obydwie sieci korzystają z infrastruktury Plusa na tej częstotliwości, CP od października, na UMTS900 z AERO2 od tego czasu działa Plus- ujednolicenie sieci i coraz więcej problemów. To wszystko + Mobyland i Nordisk ma jednego właściciela, Pana S...