Skrócić czy przedłużyć kabel antenowy.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jacek123
Początkujący użytkownik forum

Skrócić czy przedłużyć kabel antenowy.

Post autor: jacek123 »

Cześć od stacji nadawczej mam 2km było by ok gdyby nie drzewa iglaste sąsiadów, udalo mi się <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> przesmyk dwu metrowy pomiędzy drzewami no i mam te marne 31% internet chodzi bez problemu mam antenę yagi 16dpi i 26m kabla satec 50db czy skrucenie na 15m ma sęs. Mam też inną opcję zmiana kabla na 50m (tylko nie wiem jakiego dokładnie) i załorzenie anteny na dom sąsiadów. Proszę o pomoc...

Zmieniłem tytuł na bardziej mówiący o problemie. Jaco
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Skrócić czy przedłużyć kabel antenowy.

Post autor: Jaco »

Skrócić jak najbardziej.Przedłużyć to najgorsza wersja. Z każdym metrem więcej obniżasz moc sygnału przychodzącego do komputera(karty radiowej).
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Mój ISP nie dawał gwarancji na działanie Internetu, gdy długość kabla od anteny będzie dłuższa niż 15m. Odległość do nadajnika mam 1200 metrów, teren trudny. Gdybyś miał do 500 metrów po czystym i mocny sygnał to taki długi kabel jak u Ciebie może by przeszedł.

EDIT
Napisałeś, że internet chodzi bez problemu. Moim zdaniem jak coś działa, nie należy tego naprawiać :wink:
Latka lecą...
jacek123

Internet radiowy

Post autor: jacek123 »

Dziękuję bardzo za odpowiedz
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

zamiast przedłuzac tor antenowy zaloz blisko anteny ap w trybie klienta a dalej pociagnij skreka bez jakichkolwiek strat (do 100m)
stanis?awJAW

przerwy-zrywanie odbioru

Post autor: stanis?awJAW »

skróciłem kabel antenowy , poprawiło odbiór ale ostatnio znowu pojawia się problem zrywania-zwolnienie szybkości-przerwy w dostawie sygnału - gdzie może być jeszcze przyczyna ..dodam - dzień słoneczny , nie włączone programy P2P i inne , sygnał wg programów test. jest w normie
Awatar użytkownika
Jaco

Nie zapominaj o innych użytkownikach twojej sieci. To że ty nic nie ssiesz nie znaczy że inni tego nie robią. Ponadto twój dostawca może również przeprowadzać jakieś konserwacje urządzeń i o tym nie informować.
stanis?awJAW

Post autor: stanis?awJAW »

Jaco pisze:Nie zapominaj o innych użytkownikach twojej sieci. To że ty nic nie ssiesz nie znaczy że inni tego nie robią. Ponadto twój dostawca może również przeprowadzać jakieś konserwacje urządzeń i o tym nie informować.
odp. szybko - b.fajnie ale prośba trochę po ludzku , np zerwania są w godz. 23 i dziś 11 ? , to nie raczej problem konserwacji bo to od kilku dni
czy to nie jakiś problem ustawień kompa?
Awatar użytkownika
Jaco

A jak stronki się wczytują? Szybko ,wolno.Jeśli net działa bez zastrzeżeń i tylko to zrywanie połączenia to może jak skracałeś kabel gdzieś jest niewielki luz i karta gubi sygnał i dlatego się rozłącza.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Zostaje opcja taka jak napisalem wyzej albo w tym przypadku (drzewa i 15m kabla) dalejsz mała parabolke, jak mam u siebie. jest ok 1,5 km ale kilka gestych drzew na drodze sygnału. Na zadnej z anten nie dzialalo dobrze dopiero parabola pomogła. Nie jestem zwolennikiem zakładania paraboli na 2km ale przy takiej widocznosci to chyba jedyne wyjscie. W pojedynczych przypadkach mozna zrobic wyjatek ale zeby to nie przeszło w rutyne (czyt. parabola w odl. 100m od bts'a)
ODPOWIEDZ