Skrócić czy przedłużyć kabel antenowy.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Skrócić czy przedłużyć kabel antenowy.
Cześć od stacji nadawczej mam 2km było by ok gdyby nie drzewa iglaste sąsiadów, udalo mi się <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> przesmyk dwu metrowy pomiędzy drzewami no i mam te marne 31% internet chodzi bez problemu mam antenę yagi 16dpi i 26m kabla satec 50db czy skrucenie na 15m ma sęs. Mam też inną opcję zmiana kabla na 50m (tylko nie wiem jakiego dokładnie) i załorzenie anteny na dom sąsiadów. Proszę o pomoc...
Zmieniłem tytuł na bardziej mówiący o problemie. Jaco
Zmieniłem tytuł na bardziej mówiący o problemie. Jaco
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Skrócić czy przedłużyć kabel antenowy.
Skrócić jak najbardziej.Przedłużyć to najgorsza wersja. Z każdym metrem więcej obniżasz moc sygnału przychodzącego do komputera(karty radiowej).
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Mój ISP nie dawał gwarancji na działanie Internetu, gdy długość kabla od anteny będzie dłuższa niż 15m. Odległość do nadajnika mam 1200 metrów, teren trudny. Gdybyś miał do 500 metrów po czystym i mocny sygnał to taki długi kabel jak u Ciebie może by przeszedł.
EDIT
Napisałeś, że internet chodzi bez problemu. Moim zdaniem jak coś działa, nie należy tego naprawiać
EDIT
Napisałeś, że internet chodzi bez problemu. Moim zdaniem jak coś działa, nie należy tego naprawiać

Latka lecą...
-
Internet radiowy
Dziękuję bardzo za odpowiedz
- MaxFM
zamiast przedłuzac tor antenowy zaloz blisko anteny ap w trybie klienta a dalej pociagnij skreka bez jakichkolwiek strat (do 100m)
-
przerwy-zrywanie odbioru
skróciłem kabel antenowy , poprawiło odbiór ale ostatnio znowu pojawia się problem zrywania-zwolnienie szybkości-przerwy w dostawie sygnału - gdzie może być jeszcze przyczyna ..dodam - dzień słoneczny , nie włączone programy P2P i inne , sygnał wg programów test. jest w normie
- Jaco
Nie zapominaj o innych użytkownikach twojej sieci. To że ty nic nie ssiesz nie znaczy że inni tego nie robią. Ponadto twój dostawca może również przeprowadzać jakieś konserwacje urządzeń i o tym nie informować.
-
odp. szybko - b.fajnie ale prośba trochę po ludzku , np zerwania są w godz. 23 i dziś 11 ? , to nie raczej problem konserwacji bo to od kilku dniJaco pisze:Nie zapominaj o innych użytkownikach twojej sieci. To że ty nic nie ssiesz nie znaczy że inni tego nie robią. Ponadto twój dostawca może również przeprowadzać jakieś konserwacje urządzeń i o tym nie informować.
czy to nie jakiś problem ustawień kompa?
- Jaco
A jak stronki się wczytują? Szybko ,wolno.Jeśli net działa bez zastrzeżeń i tylko to zrywanie połączenia to może jak skracałeś kabel gdzieś jest niewielki luz i karta gubi sygnał i dlatego się rozłącza.
- MaxFM
Zostaje opcja taka jak napisalem wyzej albo w tym przypadku (drzewa i 15m kabla) dalejsz mała parabolke, jak mam u siebie. jest ok 1,5 km ale kilka gestych drzew na drodze sygnału. Na zadnej z anten nie dzialalo dobrze dopiero parabola pomogła. Nie jestem zwolennikiem zakładania paraboli na 2km ale przy takiej widocznosci to chyba jedyne wyjscie. W pojedynczych przypadkach mozna zrobic wyjatek ale zeby to nie przeszło w rutyne (czyt. parabola w odl. 100m od bts'a)