Multimedia router ping jakość łącza

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fryta22
Początkujący użytkownik forum

Multimedia router ping jakość łącza

Post autor: fryta22 »

Witam.

Znajomy ma łącze z multimedia, 20Mbit/s wraz z telewizja kablową, urządzenie od telewizji i internet na osobnych gniazdkach, do internetu modem cisco z wyjście lan. Próbował sam podłączyć pod to router, z słabym skutkiem, dwa razy wołał techników (z firmy Multimedia czyli od dostawcy), też to samo, myślę sobie, nie raz już instalowałem w ten sposób sieć i nie było problemu, więc mu pomogę.

Podłączyłem i skonfigurowałem router, sieć ok, router z serwerem druku, drukarka ok, komputery się widza w sieci lokalnej ok. Natomiast internet nie działa, tzn, działa tylko przez chwilkę, objawia się to tak, że test prędkości (speedtest.pl, noc.gts.pl) tylko przy pierwszym teście pokazuje 16Mbit/s, przy kolejnych pomiarach pokazuje 0,2Mbits. Pomiar dokonywany bezpośrednio po lanie z modemu, po lanie z routera, po wifi z routera, z opcją klonowania adresu MAC karty sieciowej i bez, rezultat ten sam, brak netu takiego za jaki się płaci, właściwie w ogóle go brak. Natomiast ciekawe rezultaty otrzymuję przy wysyłaniu pakietów za pomocą polecenia PING. Z linii komend użyłem: ping -t wp.pl i ping -t onet.pl, ping -t chip.pl. Zarówno przy pingowaniu do jednego serwera jak i do wielu jest ten sam problem, już mówię, pakiety idą mniej więcej tak:

16ms
1024ms
36ms
2450ms
20ms
24240ms
30ms
24659ms
26ms
29129ms

itd.

Cały czas tak na przemian, o czym świadczą taki komunikaty ? W efekcie nie można wcale korzystać z internetu, znajomi dopiero co podpisali cyrograf z nimi na 18miesięcy, co robić, macie jakieś doświadczenie ? Jak zmusić ich do naprawienia łącza ? Co zawrzeć w piśmie do nich ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Multimedia router ping jakość łącza

Post autor: YaHooo »

fryta22 pisze:Jak zmusić ich do naprawienia łącza ?
Po prostu zagrozić zgłoszeniem sprawy do rzecznika praw konsumenta. Bo to ewidentnie wina operatora. I ja bym radził się do niego właśnie zgłosić, powinien pomóc rozwiązać umowę bez ponoszenia kosztów. Albo powiedzieć za pomocą jakich konkretnie argumentów, czy paragrafów użyć w piśmie. Bo mi się wydaje, że to jest niezgodność z umową.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
fryta22
Początkujący użytkownik forum

Post autor: fryta22 »

Dobrze, że potwierdziłeś moją opinię na ten temat. Nie jestem "z pierwszej łapanki", jak to mówią, nie raz też instalowałem już sieci z domu, firmach, i na łączu multimedi także, ale tutaj, to już mi ręce opadły.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Tylko tym razem na wszelki wypadek nie radzę w reklamacji wspominać o routerze, regulamin jest zawiły i do końca nie wiadomo co o nim mówi. W razie wizyty techników też lepiej router schować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:W razie wizyty techników też lepiej router schować.
Nawet już nie o regulamin chodzi. Ale zawsze mogą zwalić winę na router i wystawić fakturę za niepotrzebne wezwanie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ