Mapa BTS (mapa.btsearch.pl) - a stan faktyczny.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KuKiKaZMaN
Użytkownik forum

Mapa BTS (mapa.btsearch.pl) - a stan faktyczny.

Post autor: KuKiKaZMaN »

Witam ponownie,
w załączniku dodaję dwie mapki:
1 - Zasięg LTE (wewnątrz) Plus
2 - Nadajniki LTE Mobyland

Podejrzewam (jestem prawie pewien) że działa tylko nadajnik pierwszy z lewej (gdzie Plus mapa pokazuje zasięg wewnątrz) gdyż oddalając się od tego miejsca, zasięg spada.
Zatrzymałem się wczoraj 50m od nadajników w "Rzezawie" (skrajny prawy) - są tam anteny, ale zasięgu LTE BRAK. Przemierzyłem całą okolicę - jestem pewien że tylko wspomniany nadajnik (z lewe) jest uruchomiony.

Dodatkowo kiedy zakupiłem iPlusa (ponad rok temu) na mapach BTS nadajnik LTE był < 1km od mojego domu, po kilku miesiącach zniknął, pojawiły się 4 nowe (ale żadne nie działa)

Czy to norma?

http://www.dusko.pl/1.jpg
http://www.dusko.pl/2.jpg

P.S

Czy da się odróżnić zasięg HSDPA od HSPA+ (na mapach)
Zastanawiam się nad zakupem anteny, ale HSDPA śmiga u mnie ~7Mbps, więc jeśli nie ma możliwość osiągnięcia HSPA+ to nie ma sensu kupować anten.
Czy te sygnały są nadawane z jednego nadajnika?
Ostatnio zmieniony 2013-02-13, 13:05 przez KuKiKaZMaN, łącznie zmieniany 1 raz.
TamGdzieBukmacherMówiDobranoc
Zari
Początkujący użytkownik forum

Re: Mapa BTS (mapa.btsearch.pl) - a stan faktyczny.

Post autor: Zari »

W Rzezawie nie ma nadajnika LTE. Znajomy ma z Plusa modem i to potwierdził. Sam zamówiłem na test LTE więc zobaczę, może mi się uda z Brzeska sygnał złapać :)
mapa.btsearch.pl pokazuje chyba tylko pozwolenia a nie istniejące już nadajniki.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Bardziej wiarygodny zasięg LTE masz na mapie LTE z Cyfrowego Polsatu http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... zasiegu.cp . Według niej zasięg LTE jest w pobliżu twojej lokalizacji, jesteś na jego krawędzi. Jeśli tak jest w rzeczywistości(sprawdź) to może świadczyć , że w Bochni działają te trzy BTS-y LTE. Stąd proponowałem ci możliwość korzystania z LTE na zewnętrznych antenach.

[ Dodano: 2013-02-13, 10:14 ]
Zari w twoim przypadku jest podobnie tylko jesteś "prawie" w zasięgu LTE z Brzeska( oczywiście wg.tej samej mapy). Powodzenia w testach.
Awatar użytkownika
KuKiKaZMaN
Użytkownik forum

Sprawdzałem każdy zakątek domu, odnalazłem trzy stacje:
CID 42355 LAC 29002 - Rzezawa Plus UMTS 2100
CID 39433 LAC 21503 - Ostrów Aero2 UMTS 900
CID:18794 LAC 29003 - Bochnia, Nowy Świat Aero2 UMTS 900

Sprawa wygląda tak, że na maszcie Nowy Świat są nadajniki Aero2 UMTS 900, PLUS UMTS 2100 oraz Mobyland LTE1800 (i tu wszystko na 100% działa)

natomiast w Rzezawie jest maszt Plusa UMTS 2100 (w awarii) oraz Mobyland LTE 1800 (nieaktywny)

W Ostrowie jest tylko Aero2 UMTS 900

Jakie prędkości potrafi wyciągnąć Aero2? (UMTS 900)

[ Dodano: 2013-02-13, 12:07 ]
A anteny szerokopasmowe zdają egzamin, czy odradzacie, np:
http://allegro.pl/antena-silver-18dbi-n ... 00366.html
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

KuKiKaZMaN pisze:A anteny szerokopasmowe
się nadają tylko do handlu ;)
KuKiKaZMaN pisze:Jakie prędkości potrafi wyciągnąć Aero2?
Aero2 jako dostawca to 0,5Mb/s a inny operator na antenach/paśmie Aero2 do 21Mb/s

Dodam jeszcze o bazie nadajników Należy uważać przy posługiwaniem się wykazem nadajników zweryfikowanych szczególnie W900 gdyż część ich została zlikwidowana
Ktoś kiedyś zgłosił ich do bazy a jak zostały wyłączone to nikt tego nie zgłosił i w bazie są jako zweryfikowanę W mojej okolicy jest taki przypadek
Oczywiście na wykazie bierzących pozwoleń ich nie ma
Ostatnio zmieniony 2013-02-13, 13:15 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KuKiKaZMaN
Użytkownik forum

Okej, czyli jak nie złapię LTE z Nowego Świata, to chociaż spróbuje UMTS 900 Aero2 (iPlus - więc teoretycznie 21Mbps)
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli chodzi o UMTS 900 od AERO2 to prędkości zależą od technologii zastosowanej na BTS-ie, odległości od masztu, obciążenia nadajnika itd. Najlepiej za pomocą TNI wymuś tylko pasmo W900 i się przekonaj jak jest w twojej lokalizacji. Częstotliwość 900MHz ma większy zasięg, do masztu Nowy Świat masz ok 4 km więc na zewnątrz powinieneś mieć zasięg. Ja w podobnej odległości mam BTS AERO2 i osiągam na CP i BDI AERO2 przy modemie na zewnątrz -79dBi, CSQ 18. Jeśli chodzi o prędkość to 3-6Mbps w CP w zależności od pory dnia. Jeśli chodzi o tę antenę to raczej wynalazek , Brak wykresu charakterystyki, nie wiadomo jaki VSWR dla częstotliwości 900, 1800 i 2100MHz, jakie kąty promieniowania, jakie realne zyski na poszczególnych częstotliwościach. Tylko jeden przewód a dwa konektory? Do LTE takie coś. Czyli jedna wielka niewiadoma. Ogólnie anteny wielozakresowe to ściema, w myśl powiedzenia jak coś jest do wszystkiego to.....
Awatar użytkownika
KuKiKaZMaN
Użytkownik forum

Złapałem CID:18794 LAC 29003 - Bochnia, Nowy Świat Aero2 UMTS 900, ale nie mogę się podłączyć... Błąd Dial-Up 619, 20% -100dBm, wewnątrz domu, bez anteny
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

KuKiKaZMaN pisze:-100dBm
Trochę przy słaby sygnał Spróbuj przy oknie lub na chwilę modem za okno na przedłużaczu USB
matek451
Guru bezprzewodowy

U mnie w domu też brak zasięg(-103dBm), po wystawieniu modemu za okno na przedłużce usb wzrasta do -81dBm, 51%,CSQ 18. Sprawdzone przed chwilą. Jeśli nie masz przedłużacza to wykorzystaj ten dookólny drucik(antenkę), który masz do przeniesienia miejsca poboru sygnału na zewnątrz od strony Bochni.
rafal13
Stały użytkownik forum

Post autor: rafal13 »

Co do tej anteny, to zgadza się że wielka niewiadoma,
nie ma możliwości wykonania anteny wielozakresowej pracującej w każdym z zakresów z takim samym zyskiem,
moim zdaniem tego typu anteny są dobre tylko do przeniesienia punktu odbioru z wnętrza pomieszczenia(mocno tłumiącego sygnał radiowy, np.metalowe kontenery itp.) na zewnątrz gdzie jest dobrej jakości sygnał, docierający mniej więcej z jednego kierunku, a zależy nam na odbieraniu różnych pasm.
Tylko w takim przypadku raczej polecałbym anteny dookólne firmy Buro których wyłącznym dystrybutorem jest CP i Plus.
Rafał
Awatar użytkownika
KuKiKaZMaN
Użytkownik forum

Dziś zamontowałem antenę Dual LTE 15dBi (1800-2100). Zasięg 3G (HSDPA) jest na poziomie -70dBi (68%), lecz ciągle wyświetla tylko HSDPA, nigdzie nie ma HSPA+.
LTE nie udało mi się uchwycić, jak będę miał więcej czasu - postaram się jeszcze pokręcić masztem. Aktualnie na HSDPA w godzinach szczytu (14:00) transfer mam na poziomie 5,5Mbps, więc w nocy powinno być 7,2 Mbps. Maszt mam wysokości 4m ponad dach, łączna wysokość to jakieś 20m od ziemi.
Gasol
Stały użytkownik forum

Post autor: Gasol »

HSPA+ o ile wiem, to na 900MHz - masz złą antenę.

W HSDPA 7.2Mbps to maksimum, w rzeczywistości download 5.5Mbps jest według mnie bardzo dobrym wynikiem.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Gasol pisze:HSPA+ o ile wiem, to na 900MHz - masz złą antenę.
HSPA+ występuję na W900 i W2100

[ Dodano: 2013-02-19, 17:36 ]
KuKiKaZMaN pisze:lecz ciągle wyświetla tylko HSDPA
Spróbuj ustawić dokładniej antenę Podobnie przeboje miałem z panelem
ODPOWIEDZ